call 072 - 844 52 85 menu

Lijkwade

timer Leestijd: 3 minuten

Vroeger was het verplicht om begraven te worden in een doodskist. Sinds 1991 is dit niet meer het geval in Nederland. Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van een lijkwade. Op deze pagina leest u alles over lijkwades.

Wat is een lijkwade?

Een lijkwade is een rechthoekig doek waarin de overledene wordt gewikkeld. De afmetingen van de lijkwade zijn ongeveer 2 tot 3 meter lang. Hierin kan de persoon ook in worden geopenbaard of begraven worden. Een wade is een rechthoekig doek van een bepaalde stof. Tegenwoordig wordt een het vaak van zachte stof gemaakt. Het is een alternatief voor de grafkist. U heeft een uitgebreid aanbod in verschillende wades. De prijsklassen verschillen enorm. Voor weinig geld zijn er al goede exemplaren te koop. U kunt zelfs zeer exclusieve lijkwades kopen. Alle wensen op dit gebied zijn mogelijk.

Lijkwade materialen

Een lijkwade is speciaal bedoelt om op juiste wijze afscheid te kunnen nemen van dierbaren. Een lijkwade is het omhulsel waarin de overledene kan worden gewikkeld na de dood. Het materiaal van een lijkwade is altijd natuurlijk. De meest gebruikte materialen zijn:

  • Linnen
  • Katoen
  • Wol
  • Zijde

Opbaarplank

Wanneer u iemand wilt begraven met een lijkwade heeft u een opbaarplank nodig. Een speciale vouwinstructie kan worden gebruikt om de lijkwade op de juiste manier te leggen. Dit is gemakkelijk om onder de knie te krijgen. Iedereen kan slagen in het maken van een geschikte lijkwade en dit op juiste manier vouwen. Bekijk gerust eens hoe dit werkt om er zeker van te zijn dat het lukt. Dit is echt een eenvoudig onderdeel dat iedereen lukt. De vraag is of u het zelf wilt doen of liever laat doen. Het is niet gek wanneer u zoveel mogelijk wilt uitbesteden.

Inwikkelen van de overledene

Het inwikkelen van een overledene in een lijkwade kan op verschillende manieren. Hieronder een aantal vouwmogelijkheden:

  • Omwikkelen
  • Dichtrijgen
  • Dichtbinden
  • Dichtvouwen
  • Omhullen
  • Envelopmethode

Soorten lijkwaden

Lijkwaden zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en kleuren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor:

  • Een zachte stof
  • Dunne stof
  • Gekleurde stof
  • Spijkerstof
  • Fair trade
  • Bamboe
  • Zijde

Bij het kiezen van een geschikte lijkwade zijn er veel mogelijkheden. Er zit veel verschil in de prijsklasse van de verschillende varianten. Het is daarom verstandig om prijzen goed te vergelijken voordat u een lijkwade koopt.

Lijkwade kopen

De kosten van een lijkwade verschillen enorm. Een standaard lijkwade kopen kan al vanaf 275 euro. Wilt u een exclusieve wade, zoals bijvoorbeeld de RangMai wade? Dan kost dit al snel 1.000 euro. Het aanbod is zeer gevarieerd en het is soms zelfs mogelijk om een persoonlijke wade te laten maken. Met bijvoorbeeld een logo van een favoriete voetbalclub erop.

Wilt u een lijkwade kopen? De keuze van het materiaal is de belangrijkste prijs bepalende factor. Wanneer u een wade koopt moet u letten op de keuze van de stof. Een wade moet namelijk altijd bestaan uit een natuurlijk afbreekbare stof. U kunt een lijkwade online kopen of bestellen via een uitvaartverzorger.

Lijkwade zelf maken

Een lijkwade zelf maken behoort zeker tot de mogelijkheden! Dit is geen ingewikkeld proces en kan helpen bij het rouwproces. Steeds vaker kiezen nabestaanden ervoor om een lijkwade te maken. Een geschikt doek is het enige wat nodig is. Kies voor een groot genoeg doek van 2 of 3 meter. Dit kan precies gevouwen worden op de manier zoals dat passend is voor een lijkwade.

Goedkoper

Wanneer u zelf een lijkwade gaat maken kunt u veel geld besparen. Wanneer u een wade gaat kopen betaalt u namelijk al snel honderden euro’s. Een lijkwade zelf maken is erg persoonlijk en persoonlijkheid is een belangrijke factor bij het afscheid nemen van onze dierbaren. Het is belangrijk om een zo persoonlijk mogelijk tintje mee te kunnen geven. Iedereen zal een zelf gemaakte wade waarderen!

Dikte van de stof belangrijk

Wanneer u een lijkwade gaat maken is het verder belangrijk dat de stof bestaat uit minimaal twee lagen en een goede stofdichtheid heeft. Na het overlijden verliest de overledene namelijk nog vocht en op deze manier wordt het vocht opgenomen door de lijkwade.

Lijkwaden en baarkleden

Lijkwaden en baarkleden zijn niet hetzelfde. Een baarkleed is een kleed waarmee de doodskist en/of de lijkbaar bedekt worden. Het wordt ook wel een lijkkleed genoemd.

Is een lijkwade geschikt voor een begrafenis en een crematie?

lijkwade informatie
Ja, het kan zowel voor een begrafenis als een crematie gebruikt worden. Het is wel belangrijk dat het uit een natuurlijke stof bestaat. Bij een begrafenis moet de lijkwade namelijk op een natuurlijke manier vergaan en bij een crematie is het belangrijk dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen tijdens de verbranding.

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2023
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat