menu

Rouwverwerking

Rouw is een reactie op het verlies van een dierbare. Rouwverwerking is iets heel persoonlijks en iedereen rouwt op zijn eigen manier. In de periode van rouw verwerkt u uw emoties en gedachten en probeert u het verdriet een plek te geven. Rouwverwerking kost tijd en energie, hoe lang de rouwverwerking duurt verschilt per persoon en per situatie. Een goed rouwverwerkingsproces kan u helpen om er bovenop te komen. Hieronder vindt u rouwverwerking tips om u hierbij te helpen.

Inhoudsopgave

Rouwverwerking tips

 1. Laat emoties gaan
  De belangrijkste rouwverwerking tip is om alle emoties te laten gaan. Huilen hoort bij verdriet, zeker als u een belangrijk persoon uit uw leven bent verloren. Huilen zorgt voor opluchting en geeft wat verlichting. Laat uw tranen dus de vrije loop. Mensen zullen ook eerder troost en hulp aanbieden als ze u zien huilen. Dat is in eerste instantie wellicht niet wat u wilt, maar kan enorm helpen tijdens de rouwverwerking. Krop uw emoties nooit op, daar zult u zich niet beter door voelen.
 2. Neem rust
  Een rouwproces kost veel tijd en energie. Neem daarom voldoende rust. Uw eigen gezondheid is erg belangrijk, zeker ook in tijden van rouw. Neem daarom overdag of ’s avonds een moment voor uzelf en rust uit.
 3. Zoek afleiding
  Probeer naast het rouwen ook af en toe uw gedachten te verzetten door iets anders te gaan doen. Pak een oude hobby op, maak een lekkere wandeling of houdt u bezig met de dagelijkse dingen, zoals de boodschappen, koken en schoonmaken. Dat klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar zorgt er wel voor dat uw gedachten even weg zijn van uw verloren dierbare.
 4. Zoek steun
  Steun zoeken bij andere mensen is een van de belangrijkste rouwverwerking tips. Laat anderen weten hoe u zich voelt en deel uw verhaal. Laat hen weten waar u behoefte aan heeft. Wellicht wilt u iemand om mee te praten, te eten, te sporten of gewoon iemand op u heen. Voor anderen is het heel lastig in te schatten waar uw behoeftes liggen, dus probeer dit zelf aan te geven.
 5. Professionele hulp zoeken
  Zoekt u liever steun buiten uw familie en vrienden om, dan kun u ook professionele hulp inschakelen. Dit kan een huisarts zijn, een therapeut of iemand die gespecialiseerd is in rouwverwerking. Hoewel het voor de meeste mensen niet het eerste is waar ze aan denken, kan een huisarts u vaak helpen bij de rouwverwerking
 6. Ga sporten
  Sporten is ook een van de belangrijkste rouwverwerking tips. Sporten is zowel goed voor uw lichaam als uw geest. Dat geldt natuurlijk altijd, maar ook zeker tijdens de rouwverwerking. Door te sporten verzet u uw gedachten, bijvoorbeeld naar een bal, een pas, de omgeving of uw mede sporters. Na het sporten zult u zich zeker beter voelen.
 7. Luister naar muziek
  Muziek kan troost bieden. Dit geldt zowel voor vrolijke als treurige muziek. Luister goed naar de songteksten en kijk of u zich hierin kunt vinden. Of draai heel vrolijke muziek waar u op kunt dansen of terugdenkt aan vrolijke tijden. In een rouwperiode kan het luisteren naar muziek u helpen de emoties te accepteren of juist even te vergeten.
 8. Schrijf het van u af
  Bent u geen prater dan kunt u de emoties natuurlijk ook van u af schrijven. Dit hoeven geen lange verhalen te zijn of een boek te worden. Het kunnen korte zinnen zijn over uw gevoel op dat moment. Het voordeel van schrijven is dat u dit altijd kunt doen en niet hoeft te wachten tot iemand tijd heeft. Een ander voordeel is dat u werkelijk alles kunt opschrijven, ook onderwerpen waar u normaal gesproken met niemand over zou praten. Iets van u afschrijven kan een heel bevrijdend gevoel geven.
 9. Blijf onder de mensen
  Bij verdriet zijn we als mens snel geneigd om ons af te sluiten. Toch kan het juist helpen om familie en vrienden om ons heen te hebben. Op deze manier kunt u uw verdriet delen en kunnen mensen u eerder helpen. Ook helpt het omdat zij u weer andere verhalen vertellen en dit afleiding zal bieden in uw rouwproces.
 10. Accepteer het verlies rouwverwerking
  Uw dierbare is overleden en dit laat een lege plek achter in uw leven. Voor het rouwproces moet u alle tijd nemen die u hiervoor nodig heeft, maar probeer er niet “in te blijven hangen”. Het leven gaat door zonder uw dierbare en u bent verantwoordelijk om uw leven zo mooi in te vullen als mogelijk. Accepteer dat uw dierbare is overleden en dat deze persoon altijd een belangrijke plek voor u heeft in uw hart. Koester de mooie momenten die u samen heeft beleefd.

Vijf rouwverwerkingsfases

De Zwitsers-Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross (1926-2004) was vooral bekend vanwege haar stervensbegeleiding. Zij beschreef de verschillende fasen van rouwverwerking als volgt:
fases rouwverwerking

Rouwverwerking fase 1: ontkenning
Een bekend mechanisme van afweer door iets niet te (willen) geloven, zelfs af te wijzen, waardoor wat er is gebeurd niet waar is voor diegene die achterblijft. Op deze manier probeert hij of zij zelf de waarheid in kleine doses tot zich te nemen en op die manier hopelijk makkelijker te verwerken.

Rouwverwerking fase 2: boosheid/protest
De rouwende wil niet accepteren wat er is gebeurd, komt daartegen in opstand, wordt boos. Soms wordt dit bij rouwverwerking ook afgereageerd op de boodschapper van het slechte nieuws. Er wordt geprobeerd schuld aan iemand toe te kennen, bijvoorbeeld een behandelend arts of iemand uit de familie. Door zich daarmee bezig te houden gaat men het gevoel van verlies en verdriet uit de weg. Voor mensen die (ten onrechte) beschuldigd worden kan dit erg moeilijk zijn: soms gaat men zich ook schuldig voelen of krijgt men dit bovenop het eigen verdriet.

Rouwverwerking fase 3: onderhandelen/vechten
Degene merkt dat boos zijn en protesteren geen zin heeft, niets oplost. Men stelt zichzelf een doel door zich sterk voor te doen en beloven iets te kunnen. De een kiest voor een ultieme sportieve prestatie, de ander zoekt zijn recht via een rechtszaak.

Rouwverwerking fase 4: depressie
Als na enige tijd tijdens de rouwverwerking blijkt dat ontkennen, boos worden, protesteren, vechten allemaal niets opleveren komt vaak de grote klap: degene voelt zich soms erg machteloos, kan het niet aan, met kans op een depressie. Vaak sluit men zich dan ook af voor contact met anderen, sommigen vinden een uitvlucht in drank, slaapmiddelen of drugsgebruik.

Rouwverwerking fase 5: aanvaarding
Uiteindelijk beseft diegene dat de waarheid niet te ontkennen of te bevechten is en accepteert hij/zij het verdriet. Het is begrijpelijk dat deze fase lang kan duren. Men probeert het leven weer op te pakken, bestaande contacten aan te halen, weer wat meer te ondernemen en nieuwe contacten aan te gaan.

Rouwverwerking is heel persoonlijk

Hoe u rouwt heeft veel te maken met wie u bent, hoe u hebt geleerd (of uzelf hebt aangeleerd) om aan iemand te hechten. En uiteraard is het voor het proces van belang wie de dierbare is die overleed. Verder spelen de omstandigheden van overlijden ook rol. Was het een natuurlijke, verwachte dood, waar u zich min of meer op kon voorbereiden? Of was het plotseling, totaal onverwacht, waardoor u wellicht nog heel veel vragen hebt? Uw eigen rouwverwerking is een heel proces en het is belangrijk dat u er de tijd voor neemt. Sommige uitvaartverzekeringen bieden hulp bij rouwverwerking.

We hebben een aantal belangrijke punten over rouwverwerking hieronder voor u op een rijtje gezet.

Persoonlijke veranderingen

Door dit proces kan het zijn dat u verandert, minder toegankelijk bent voor anderen, u terugtrekt om uzelf tijd te geven, en wellicht anders reageert dan u normaal zou doen. Ook fysiek kan er het een en ander veranderen. Mogelijk slaapt u minder goed en omdat de rouwverwerking veel van u vraagt qua energie bent u extra snel moe en geprikkeld. Sommige mensen hebben tijdens hun rouwverwerkingsproces ook last van misselijkheid of andere fysieke klachten, zoals druk op hun schouders. Misschien bent u ook boos of teleurgesteld. Daarnaast ontstaan er vaak ook positieve emoties, zoals een toegenomen gevoel van liefde, wellicht ook opluchting, omdat bijvoorbeeld het lijden is geëindigd en intense zorg is gestopt. Afhankelijk van hoe u bent opgevoed vinden sommige mensen ook dat ze sterk moeten zijn. Anderen voelen zich totaal onbegrepen. Al met al kan het rouwverwerkingsproces verschillende kanten hebben, wat het ook verwarrend kan maken.

Er zijn ook hele goede boeken waar je meer kunt lezen over rouwverwerking. Deze boeken kun je hier kopen.

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629