call 072 - 844 52 85

Rouwverwerking

Rouw is jouw reactie op het verlies van een dierbare. Je hebt je op jouw manier aan die ander gehecht en moet leren leven met het feit dat diegene er niet meer is. Rouwverwerking is daarom iets heel persoonlijks, iedereen rouwt op zijn eigen manier. In de periode van rouw verwerk je jouw emoties en gedachten bij het verlies en probeer je die een plek te geven. Tegelijkertijd probeer je afleiding te vinden en door te gaan met je leven, uiteraard afhankelijk van hoe dicht je bij de overledene stond. Hoe lang die periode duurt verschilt ook per persoon en per situatie. Op deze pagina vind je alle informatie over rouwverwerking.

Inhoudsopgave

Vijf Rouwverwerkingsfases

De Zwitsers-Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross (1926-2004) was vooral bekend vanwege haar stervensbegeleiding. Zij beschreef de verschillende fasen van rouwverwerking als volgt:
fases rouwverwerking
Rouwverwerking fase 1: ontkenning
Een bekend mechanisme van afweer door iets niet te (willen) geloven, zelfs af te wijzen, waardoor wat er is gebeurd niet waar is voor diegene die achterblijft. Op deze manier probeert hij of zij zelf de waarheid in kleine doses tot zich te nemen en op die manier hopelijk makkelijker te verwerken.
Rouwverwerking fase 2: boosheid/protest
De rouwende wil niet accepteren wat er is gebeurd, komt daartegen in opstand, wordt boos. Soms wordt dit bij rouwverwerking ook afgereageerd op de boodschapper van het slechte nieuws. Er wordt geprobeerd schuld aan iemand toe te kennen, bijvoorbeeld een behandelend arts of iemand uit de familie. Door zich daarmee bezig te houden gaat men het gevoel van verlies en verdriet uit de weg. Voor mensen die (ten onrechte) beschuldigd worden kan dit erg moeilijk zijn: soms gaat men zich ook schuldig voelen of krijgt men dit bovenop het eigen verdriet.
Rouwverwerking fase 3: onderhandelen/vechten
Degene merkt dat boos zijn en protesteren geen zin heeft, niets oplost. Men stelt zichzelf een doel door zich sterk voor te doen en beloven iets te kunnen. De een kiest voor een ultieme sportieve prestatie, de ander zoekt zijn recht via een rechtszaak.
Rouwverwerking fase 4: depressie
Als na enige tijd tijdens de rouwverwerking blijkt dat ontkennen, boos worden, protesteren, vechten allemaal niets opleveren komt vaak de grote klap: degene voelt zich soms erg machteloos, kan het niet aan, met kans op een depressie. Vaak sluit men zich dan ook af voor contact met anderen, sommigen vinden een uitvlucht in drank, slaapmiddelen of drugsgebruik.
Rouwverwerking fase 5: aanvaarding
Uiteindelijk beseft diegene dat de waarheid niet te ontkennen of te bevechten is en accepteert hij/zij het verdriet. Het is begrijpelijk dat deze fase lang kan duren. Men probeert het leven weer op te pakken, bestaande contacten aan te halen, weer wat meer te ondernemen en nieuwe contacten aan te gaan.

Rouwerwerking is heel persoonlijk

Hoe jij rouwt heeft dus veel te maken met wie jij bent, hoe jij hebt geleerd (of jezelf hebt aangeleerd) om je aan iemand te hechten. En uiteraard is het voor het proces van belang wie de dierbare is die overleed. Verder spelen de omstandigheden van overlijden ook rol. Was het een natuurlijke, verwachte dood, waar je je min of meer op kon voorbereiden? Of was het plotseling, totaal onverwacht, waardoor je wellicht nog heel veel vragen hebt? Je eigen rouwverwerking is een heel proces en het is belangrijk dat je er de tijd voor neemt.
Sommige uitvaartverzekeraars bieden hulp bij rouwverwerking.

We hebben een aantal belangrijke punten over rouwverwerking hieronder voor je op een rijtje gezet.

Persoonlijke veranderingen

Door dit proces kan het zijn dat je verandert, minder toegankelijk bent voor anderen, je terugtrekt om jezelf tijd te geven, en wellicht anders reageert dan je normaal zou doen. Ook fysiek kan er e.e.a. veranderen. Mogelijk slaap je minder goed en omdat rouwverwerking veel van je vraagt qua energie ben je extra snel moe en geprikkeld. Sommige mensen hebben tijdens hun rouwverwerkingsproces ook last van misselijkheid of andere fysieke klachten, zoals druk op hun schouders. Misschien ben je ook boos of teleurgesteld. Daarnaast ontstaan er vaak ook positieve emoties, zoals een toegenomen gevoel van liefde, wellicht ook opluchting, omdat bijvoorbeeld lijden is geëindigd en intense zorg is gestopt. Afhankelijk van hoe je bent opgevoed vinden sommige mensen ook dat ze sterk moeten zijn. Anderen voelen zich totaal onbegrepen. Al met al kan het rouwverwerkingsproces verschillende kanten hebben, wat het ook verwarrend kan maken.

Wat helpt bij rouwverwerking?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, om reden van wat we eerder al schreven. Het rouwverwerking proces is iets erg persoonlijks, dat iedereen op zijn eigen manier doorloopt. De een gaat wat sneller van de ene fase naar de volgende dan de ander. En iedereen heeft te maken met terugval, wat ook logisch is: verwerken en iets een plaats geven gaat soms met twee stapjes vooruit, één stap terug. Wel zijn er wat algemene tips te geven, waar iedere rouwende iets aan kan hebben:

Huilen

Verdriet heeft ruimte nodig om zich te uiten. Het is begrijpelijk dat je niet ieder moment van de dag kan en wil huilen maar is het ook niet goed om het tegen te houden, weg te stoppen. Door je verdriet te uiten komt er langzaam maar zeker ook ruimte voor andere dingen dan verdriet.

Praten

Zoek mensen met wie je kan praten over jouw verlies. Door te praten krijg je duidelijker welke relatie je met de overledene had en wat jullie deelden. Dit kan je helpen het beetje bij beetje een plek te geven. Als je het lastig vind om dit met een bekende te doen kan je eventueel ook terecht op fora op internet, waar lotgenoten elkaar vinden. Ook zijn er organisaties met een chatfunctie waar je je hart kunt luchten bij mensen die een luisterend oor bieden. Deze zijn daar vaak ook speciaal voor opgeleid.

Schrijven

Voor veel mensen kan het helend werken door te schrijven. Welke relatie had je met de overledene? Wat heeft jullie contact voor jou betekend? Wat zijn jullie mooiste herinneringen? In welke woorden kan je de overledene het beste omschrijven? Wat voel je nu diegene er niet meer is?

Lezen

Iets waar veel mensen niet direct aan denken maar lezen over rouw, verdriet en rouwverwerking kan je helpen. Het kan herkenning geven, maar ook inzicht in jouw proces. Er zijn prachtige boeken over rouwverwerking te koop. Het maakt je verdriet niet minder, wel begrijpelijker voor jezelf.

Rust nemen/slapen

Rouwen is een proces dat veel van je vraagt. Zeker als je daarnaast een gezin en/of een baan hebt kan dat bij elkaar wel eens teveel zijn, je energie is immers niet onuitputtelijk. Neem daarom voldoende rust en probeer genoeg te slapen.

Ontspannen

Behalve tijd nemen voor je proces is het ook belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Maak eens een lange wandeling, samen met een goede vriend of vriendin, of alleen, net waar jij behoefte aan hebt. Laat je masseren. Ga naar de sauna. Allemaal mogelijkheden om jouw accu weer op te laden. Wat ook kan helpen: een cursus Mindfulness of mediteren. Er zijn genoeg plekken waar je daarvoor terecht kunt.

Afleiding zoeken

Naast alle bovengenoemde mogelijkheden kan je voor jezelf ook nagaan waarin jij afleiding kan vinden. Sommige mensen voelen zich schuldig omdat ze dan niet rouwen. Maar daar kan je gerust over zijn: het rouwproces gaat toch wel door. Zeker de eerste tijd zal je ook vaak genoeg (en soms meer dan je lief is) herinnerd worden aan je grote verlies, door iets wat je ziet of hoort, denk aan een liedje. Juist dat is een reden om leuke dingen te doen, sportief/actief bezig te zijn. Je lichaam zal er blij mee zijn en dat gaat je hoofd weer extra waarderen. Ook dit geeft energie en ruimte.

De tijd nemen

Het klinkt allemaal makkelijker gezegd dan gedaan maar ook dit is een waarheid. Neem en geef jezelf de tijd voor jouw rouwproces. Het gaat er niet om dat je je snel beter voelt. Zeker op termijn ben je er veel meer bij gebaat om helemaal te helen, ook als dat wat langer duurt.

Persoonlijke groei

Lijden is pijnlijk en verdrietig, het haalt je uit balans, je wordt aangesproken op je vermogen om een klap op te vangen en weer te herstellen. Lijden kan echter ook een basis zijn voor persoonlijke groei. Je leert je zelf juist in moeilijke periodes in je leven echt goed kennen. Hiermee kun je niets in het begin van je rouwproces, wel als je een stuk verder bent, het grootste verdriet achter je hebt gelaten, en zeker als je het hebt afgesloten.
rouwverwerking

Hulp inschakelen

Mocht je het idee hebben dat je helemaal vastloopt, je verdriet maar niet te boven lijkt te komen, het je niet lukt de draad van het leven ook maar weer enigszins op te pakken? Schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Iemand verliezen door overlijden is een heftige, stressvolle gebeurtenis. Daarbij een stukje begeleiding bij inschakelen is iets waar niemand zich voor hoeft te schamen. De dood van een partner blijkt uit onderzoek de meest stressvolle gebeurtenis in ons leven te zijn, de dood van een ander nabij iemand staat op de vijfde plaats op een lijst van ruim veertig heftige gebeurtenissen.

Rouwverwerking tips

Hieronder vind je 5 handige rouwverwerking tips die je steun zullen geven bij het verwerken van de rouw. We hopen dat deze tips bij rouwverwerking je enorm veel hulp zullen bieden.

1. Laat je emoties gaan
We beginnen met de belangrijkste rouwverwerking tip. Wanneer je opeens terug moet denken aan een mooi moment dat je met iemand hebt me gemaakt en je hierdoor erg emotioneel wordt is dat echt niet raar. Of het nu verdriet, angst of boosheid is dat je voelt, dit hoort allemaal bij het rouwverwerking proces. Het is dus geen probleem als je je rot voelt. Ook is het heel normaal dat je misschien wel in tranen uit kan barsten wanneer er een favoriet liedje van de verloren persoon op de radio voorbij komt. Laat deze emoties vooral gaan en krop ze niet op. Wanneer je deze gevoelens probeert weg te stoppen zal je merken dat ze ooit net zo hard weer terug komen.

2. Zoek afleiding
Hoewel je je emoties niet op moet kroppen, is het ook belangrijk dat je verder gaat. Hoe moeilijk het ook zal zijn, probeer toch weer wat dagelijkse bezigheden op te pakken. Het is heel fijn om ook aan andere dingen te kunnen denken, en dat kan alleen als je je zinnen verzet. Maak een wandeling door het bos of ga lekker sporten. Neem bijvoorbeeld samen met een vriend of vriendin een lesje steps of ga samen een uurtje boksen. Je zult merken dat je vooral bezig bent met de telling en de muziek en als het een keertje mis gaat kunnen jullie er ook nog samen om lachen. Hoe cliché het ook klinkt, lachen is het beste medicijn (en je hoeft je ook echt niet schuldig te voelen wanneer je plezier maakt).

3. Zoek steun bij andere
Niet iedereen is hier even goed in, maar probeer steun te zoeken bij andere personen. Dit kan zijn bij bekende van de overleden persoon, jullie kunnen elkaar steunen aangezien jullie beide door het zelfde proces gaan. Het is ook niet raar om met iemand te praten die jouw dierbare helemaal niet heeft gekend. Deze persoon kan goed naar je luisteren omdat hij of zij zelf niet in een rouw proces zit. Bespreek bijvoorbeeld wat je zal gaan missen, welke verdrietige of juist vrolijke momenten je samen met jou dierbare hebt mee gemaakt.

4. Professionele hulp zoeken
Dit is een tip die absoluut niet mag ontbreken in de lijst met rouwverwerking tips. Wanneer je namelijk in de directe omgeving niet de steun kan vinden die je zoekt, zoek dan hulp bij een professional. Dit kan een huisarts zijn, een therapeut of iemand die gespecialiseerd is in rouwverwerking. Hoewel het voor de meeste mensen niet het eerste is waar ze aan denken, een huisarts kan je vaak helpen bij het rouwen. Je kunt een afspraak maken om je hart te luchten en de arts kan eventueel medicijnen voorschrijven zodat je wat rustiger wordt. Wanneer dit allemaal niet helpt dan kan een huisarts een doorverwijzing geven naar een therapeut of een specialist.

5. Schrijf het van je af
Ben je niet zo’n prater dan kan je ook beginnen met schrijven. Dit hoeven geen lange verhalen te zijn en het hoeft ook geen boek te worden, maar gewoon de gevoelens die je op dat moment voelt zijn voldoende. Het voordeel van schrijven is dat je niet hoeft te wachten tot iemand tijd heeft. Wanneer je ergens mee zit dan kan je dit meteen op papier zetten. Het is ook heel fijn dat je alles, maar dan ook echt alles, kwijt kan. Sommige dingen zijn misschien zo intiem dat je deze niet met andere personen zou willen delen. Jouw notitie boek oordeelt niet, wat wel zo fijn is.

Overige rouwverwerking tips

De bovenste 5 tips zijn de belangrijkste tips bij rouwverwerking, maar er zijn nog een aantal handige dingen die je kunt doen, namelijk;

  • Rust nemen
  • Muziek luisteren
  • Sporten
  • Vakantie
  • Seks
  • Iets doen wat je altijd al hebt willen doen

Rouwverwerking tips werken voor iedereen anders

Zoals je ziet zijn er verschillende rouwverwerking tips die je door een zware tijd heen kunnen slepen. Natuurlijk wil het niet zeggen dat alle tips voor jou zullen werken, maar het is een goede houvast voor als je het even niet meer weet. Het is het belangrijkste dat jij je goed voelt bij de gekozen manier van het verwerken van een groot verlies en wat andere zeggen is geheel onbelangrijk.

Rouwverwerking
4.6 (92.27%) 44 votes

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629