menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 27 november 2022
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 5 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Rouwverwerking

Rouw is een reactie op het verlies van een dierbare. Rouwverwerking is iets heel persoonlijks en iedereen rouwt op zijn eigen manier. In de periode van rouw verwerkt u uw emoties en gedachten en probeert u het verdriet een plek te geven. Dit kost tijd en energie. Hoe lang de rouwverwerking duurt verschilt per persoon en per situatie. Hieronder vindt u rouwverwerking tips om u hierbij te helpen.

Rouwverwerking tips

  1. Laat emoties gaan
    De belangrijkste rouwverwerking tip is om alle emoties te laten gaan. Huilen hoort bij verdriet, zeker als u een belangrijk persoon uit uw leven bent verloren. Huilen zorgt voor opluchting en geeft wat verlichting. Laat uw tranen dus de vrije loop. Mensen zullen ook eerder troost en hulp aanbieden als ze u zien huilen. Dat is in eerste instantie wellicht niet wat u wilt, maar kan enorm helpen tijdens de rouwverwerking. Krop uw emoties nooit op, daar zult u zich niet beter door voelen.
  2. Neem rust
    Een rouwproces kost veel tijd en energie. Neem daarom voldoende rust. Uw eigen gezondheid is erg belangrijk, zeker ook in tijden van rouw. Neem daarom overdag of ’s avonds een moment voor uzelf en rust uit.
  3. Zoek afleiding
    Probeer naast het rouwen ook af en toe uw gedachten te verzetten door iets anders te gaan doen. Pak een oude hobby op, maak een lekkere wandeling of houdt u bezig met de dagelijkse dingen, zoals de boodschappen, koken en schoonmaken. Dat klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar zorgt er wel voor dat uw gedachten even weg zijn van uw verloren dierbare.
  4. Zoek steun
    Steun zoeken bij andere mensen is een van de belangrijkste rouwverwerking tips. Laat anderen weten hoe u zich voelt en deel uw verhaal. Laat hen weten waar u behoefte aan heeft. Wellicht wilt u iemand om mee te praten, te eten, te sporten of gewoon iemand op u heen. Voor anderen is het heel lastig in te schatten waar uw behoeftes liggen, dus probeer dit zelf aan te geven.
  5. Professionele hulp zoeken
    Zoekt u liever steun buiten uw familie en vrienden om, dan kun u ook professionele hulp inschakelen. Dit kan een huisarts zijn, een therapeut of iemand die gespecialiseerd is in rouwverwerking. Hoewel het voor de meeste mensen niet het eerste is waar ze aan denken, kan een huisarts u vaak helpen bij de rouwverwerking
  6. Ga sporten
    Sporten is ook een van de belangrijkste rouwverwerking tips. Sporten is zowel goed voor uw lichaam als uw geest. Dat geldt natuurlijk altijd, maar ook zeker tijdens de rouwverwerking. Door te sporten verzet u uw gedachten, bijvoorbeeld naar een bal, een pas, de omgeving of uw mede sporters. Na het sporten zult u zich zeker beter voelen.
  7. Luister naar muziek
    Muziek kan troost bieden. Dit geldt zowel voor vrolijke als treurige muziek. Luister goed naar de songteksten en kijk of u zich hierin kunt vinden. Of draai heel vrolijke muziek waar u op kunt dansen of terugdenkt aan vrolijke tijden. In een rouwperiode kan het luisteren naar muziek u helpen de emoties te accepteren of juist even te vergeten.
  8. Schrijf het van u af
    Bent u geen prater dan kunt u de emoties natuurlijk ook van u af schrijven. Dit hoeven geen lange verhalen te zijn of een boek te worden. Het kunnen korte zinnen zijn over uw gevoel op dat moment. Het voordeel van schrijven is dat u dit altijd kunt doen en niet hoeft te wachten tot iemand tijd heeft. Een ander voordeel is dat u werkelijk alles kunt opschrijven, ook onderwerpen waar u normaal gesproken met niemand over zou praten. Iets van u afschrijven kan een heel bevrijdend gevoel geven.
  9. Blijf onder de mensen
    Bij verdriet zijn we als mens snel geneigd om ons af te sluiten. Toch kan het juist helpen om familie en vrienden om ons heen te hebben. Op deze manier kunt u uw verdriet delen en kunnen mensen u eerder helpen. Ook helpt het omdat zij u weer andere verhalen vertellen en dit afleiding zal bieden in uw rouwproces.
  10. Accepteer het verlies rouwverwerking
    Uw dierbare is overleden en dit laat een lege plek achter in uw leven. Voor het rouwproces moet u alle tijd nemen die u hiervoor nodig heeft, maar probeer er niet “in te blijven hangen”. Het leven gaat door zonder uw dierbare en u bent verantwoordelijk om uw leven zo mooi in te vullen als mogelijk. Accepteer dat uw dierbare is overleden en dat deze persoon altijd een belangrijke plek voor u heeft in uw hart. Koester de mooie momenten die u samen heeft beleefd.

Rouwverwerking therapie

Heeft u psychologische hulp nodig bij het rouwproces? Rouwverwerking therapie kan u helpen om het verlies te verwerken. Vroeger was het een taboe om psychologische hulp bij rouwverwerking in te schakelen. Tegenwoordig is rouwverwerking therapie meer gewoonte dan uitzondering. Een goede psycholoog of andere therapeut voert verschillende gesprekken met u over het verlies van uw dierbare. Daarnaast kijkt de therapeut samen met u naar uw toekomst. Dit helpt u om het verlies een plekje te geven en verder te gaan met uw leven.

Via deze website vindt u snel een therapeut bij u in de buurt.

Vijf rouwverwerkingsfases

De Zwitsers-Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross (1926-2004) was vooral bekend vanwege haar stervensbegeleiding. Zij beschreef de verschillende fasen van rouwverwerking als volgt:
fases rouwverwerking

Rouwverwerking fase 1: ontkenning
Een bekend mechanisme van afweer door iets niet te (willen) geloven, zelfs af te wijzen, waardoor wat er is gebeurd niet waar is voor diegene die achterblijft. Op deze manier probeert hij of zij zelf de waarheid in kleine doses tot zich te nemen en op die manier hopelijk makkelijker te verwerken.

Rouwverwerking fase 2: boosheid/protest
De rouwende wil niet accepteren wat er is gebeurd, komt daartegen in opstand, wordt boos. Soms wordt dit bij rouwverwerking ook afgereageerd op de boodschapper van het slechte nieuws. Er wordt geprobeerd schuld aan iemand toe te kennen, bijvoorbeeld een behandelend arts of iemand uit de familie. Door zich daarmee bezig te houden gaat men het gevoel van verlies en verdriet uit de weg. Voor mensen die (ten onrechte) beschuldigd worden kan dit erg moeilijk zijn: soms gaat men zich ook schuldig voelen of krijgt men dit bovenop het eigen verdriet.

Rouwverwerking fase 3: onderhandelen/vechten
Degene merkt dat boos zijn en protesteren geen zin heeft, niets oplost. Men stelt zichzelf een doel door zich sterk voor te doen en beloven iets te kunnen. De een kiest voor een ultieme sportieve prestatie, de ander zoekt zijn recht via een rechtszaak.

Rouwverwerking fase 4: depressie
Als na enige tijd tijdens de rouwverwerking blijkt dat ontkennen, boos worden, protesteren, vechten allemaal niets opleveren komt vaak de grote klap: degene voelt zich soms erg machteloos, kan het niet aan, met kans op een depressie. Vaak sluit men zich dan ook af voor contact met anderen, sommigen vinden een uitvlucht in drank, slaapmiddelen of drugsgebruik.

Rouwverwerking fase 5: aanvaarding
Uiteindelijk beseft diegene dat de waarheid niet te ontkennen of te bevechten is en accepteert hij/zij het verdriet. Het is begrijpelijk dat deze fase lang kan duren. Men probeert het leven weer op te pakken, bestaande contacten aan te halen, weer wat meer te ondernemen en nieuwe contacten aan te gaan.

Rouwverwerking is heel persoonlijk

Hoe u rouwt heeft veel te maken met wie u bent, hoe u hebt geleerd (of uzelf hebt aangeleerd) om aan iemand te hechten. En uiteraard is het voor het proces van belang wie de dierbare is die overleed. Verder spelen de omstandigheden van overlijden ook rol. Was het een natuurlijke, verwachte dood, waar u zich min of meer op kon voorbereiden? Of was het plotseling, totaal onverwacht, waardoor u wellicht nog heel veel vragen hebt? Uw eigen rouwverwerking is een heel proces en het is belangrijk dat u er de tijd voor neemt. Sommige uitvaartverzekeringen bieden hulp bij rouwverwerking.

We hebben een aantal belangrijke punten over rouwverwerking hieronder voor u op een rij gezet.

Persoonlijke veranderingen

Door dit proces kan het zijn dat u verandert. Of minder toegankelijk bent voor anderen. Ook fysiek kan er het een en ander veranderen. Mogelijk slaapt u minder goed. Sommige mensen hebben tijdens hun rouwverwerkingsproces ook last van misselijkheid of andere fysieke klachten. Misschien bent u ook boos of teleurgesteld.

Positieve veranderingen

Daarnaast ontstaan er vaak ook positieve emoties. Bijvoorbeeld opluchting wanneer het lijden en de zorg zijn gestopt. Al met al kan het rouwverwerkingsproces verschillende kanten hebben, wat het ook verwarrend kan maken.

Er zijn ook goede boeken waar u meer kunt lezen over rouwverwerking. Deze boeken kunt u hier kopen.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01