call 072 - 844 52 85 menu

Rouwverwerking kind

timer Leestijd: 3 minuten

Rouw en verlies is moeilijk voor volwassenen. Nog veel moeilijker is het voor kinderen. Kinderen begrijpen vaak niet helemaal wat er gebeurd is, en kunnen de situatie nog niet helemaal bevatten. Toch laat een verlies op vroege leeftijd vaak zijn sporen na, ook al is het kind nog erg jong. Het kind begeleiden in een gezond rouwproces, kan ervoor zorgen dat het kind leert dat verlies en dood helaas bij het leven hoort, en kan ervoor zorgen dat het kind het verlies op een gezonde manier kan verwerken. Hieronder vind je alle informatie over rouwverwerking kind.

Omgaan met rouwverwerking bij kinderen

Uiteraard hangt het af van de leeftijd van het kind hoe hij of zij het verlies zal gaan verwerken. Omdat erg jonge kinderen nog minder cognitieve vermogens hebben dan oudere kinderen of tieners, zullen deze groepen verlies ieder op hun eigen manier verwerken. Een erg jong kind kan misschien niet eens begrijpen wat de dood is. Ze denken dat oma volgende week weer gezellig op visite komt. Pas bij kinderen op dat je niet je eigen angsten en verdriet op het kind projecteert.

Rouwverwerking kind tot en met 5 jaar

Rouwverwerking kindKinderen tot en met 5 jaar hebben over het algemeen nog niet genoeg cognitieve vermogens om het concept dood te snappen. Omdat kinderen in het nu leven, zul je zien dat rouwverwerking in stappen zal verlopen. Het ene moment kan het kind erg verdrietig zijn, het andere moment heeft een vriendje een nieuwe bal en is dat leuk. Dit is een gezonde manier van rouwverwerking bij erg jonge kinderen. Ben wel altijd eerlijk: leg rustig uit dat dood betekent dat opa of oma niet meer terugkomt.

Rouwverwerking kind tot en met 9 jaar

Bij wat oudere kinderen, tot en met 9 jaar, ligt het wat gecompliceerder. Deze kinderen hebben meer cognitieve vermogens en kunnen het concept dood dus snappen. Ieder kind reageert anders, het ene kind zal verdrietig worden, het andere kind zal boos worden en weer een ander kind kruipt in zijn schulp. Dit zijn allemaal natuurlijke reacties op de gebeurtenis. Laat je kind weten dat het goed is om over zijn of haar gevoelens te praten. Geef het kind de keuze om mee te gaan naar de begrafenis of crematie en zo afscheid te nemen van de dierbare.

Rouwverwerking bij kinderen ouder dan 10 jaar

Rouwverwerking kind tipsTieners hebben uiteraard een concept van dood. Ze zullen snappen dat iedereen doodgaat en dat het bij het leven hoort. Dit zorgt ervoor dat het rouwproces een stuk volwassener verloopt dan bij jonge kinderen. Wel hebben pubers vaak hun eigen uitdagingen, wat ervoor kan zorgen dat ze boos kunnen worden of zich terug kunnen trekken in plaats van het uiten van hun verdriet. Vooral puberjongens hebben moeite met het uiten van hun verdriet en zullen niet gauw gaan huilen.

Rouwverwerking kind tips

Gelukkig zijn er een aantal tips, die kunnen helpen het rouwproces voor je kinderen en familie wat draaglijker te maken, en die je kinderen kunnen begeleiden in hun eigen rouwverwerking.

  • Ben altijd eerlijk. Lieg nooit tegen je kinderen. Misschien denken ze dat oma volgende week weer terug is. Het kan erg vervelend voelen, maar liegen tegen je kind is nooit de oplossing.
  • Zorg ervoor dat je je kind duidelijk, op een bij de leeftijd passende manier, uitlegt wat de dood is en wat het inhoudt. Leg uit dat opa of oma geen pijn meer heeft, niets meer voelt en vredig aan het rusten is
  • Zorg ervoor dat het kind het nieuws altijd te horen krijgt van iemand die dicht bij het kind staat. Bij voorkeur is dit dus een ouder, maar het kan ook een volwassen broer of zus zijn waarmee de band erg goed is, of een ander familielid
  • Laat je kind vragen stellen. De dood is voor veel kinderen een onduidelijk concept en ze zullen veel vragen hebben. Beantwoord vragen naar alle eerlijkheid.
  • Laat je kind merken dat het goed is om emoties te hebben en te tonen. Projecteer echter niet je eigen verdriet en angsten op je kind

Was deze pagina nuttig?

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat