call 072 - 844 52 85 menu
Geschreven door
geschreven door Mieke Verhoef
Geschreven door groot
Geschreven door Mieke Verhoef
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 2 maart 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
timer Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 07 april 2021

Rouwverwerking kind

Rouw en verlies is moeilijk voor volwassenen. Nog veel moeilijker is rouwverwerking voor kinderen. Kinderen begrijpen vaak niet helemaal wat er gebeurd is. Ze kunnen de situatie nog niet helemaal bevatten. Toch laat een verlies op vroege leeftijd vaak zijn sporen na. Ook al is het kind nog erg jong. Een goed rouwproces voor een kind is enorm belangrijk. Hieronder leest u alle informatie over rouwverwerking bij een kind.

Rouwverwerking bij kinderen

Uiteraard hangt het af van de leeftijd van het kind hoe hij of zij het verlies zal gaan verwerken. Jonge kinderen hebben minder cognitieve vermogens dan oudere kinderen. Ieder kind zal het verlies op zijn eigen manier verwerken. Kinderen tot vier jaar zullen lastig begrijpen wat de dood betekent. Ze denken dat oma slaapt. Of dat ze volgende week weer gezellig op visite komt. Pas bij kinderen op dat u niet uw eigen angsten en verdriet op het kind projecteert.

Rouwverwerking kind tot 5 jaar

Rouwverwerking kindKinderen tot 5 jaar hebben over het algemeen nog niet genoeg cognitieve vermogen om het concept dood te snappen. Omdat kinderen in het nu leven, zult u zien dat rouwverwerking in stappen zal verlopen. Het ene moment kan het kind erg verdrietig zijn. Het andere moment heeft een vriendje een nieuwe bal en is dat leuk. Dit is een gezonde manier van rouwverwerking bij erg jonge kinderen. Ben wel altijd eerlijk. Leg rustig uit dat dood betekent dat opa of oma niet meer terugkomt.

Rouwverwerking kind 5 tot 9 jaar

Bij kinderen tussen 5 en 9 jaar ligt het wat gecompliceerder. Deze kinderen hebben meer cognitieve vermogen. Ze snappen het concept van de dood. Ieder kind reageert anders. Het ene kind zal verdrietig worden, het andere wordt boos. Weer een ander kind kruipt in zijn schulp. Dit zijn allemaal natuurlijke reacties op de nare gebeurtenis. Laat uw kind weten dat het goed is om over zijn of haar gevoelens te praten. Geef het kind de keuze om mee te gaan naar de begrafenis of crematie

Rouwverwerking bij kinderen ouder dan 10 jaar

Rouwverwerking kind tipsKinderen ouder dan 10 jaar snappen dat iedereen doodgaat en dat dit bij het leven hoort. Dit zorgt ervoor dat het rouwproces een stuk volwassener verloopt dan bij jonge kinderen. Wel hebben pubers vaak hun eigen uitdagingen. Dit zorgt ervoor dat ze boos kunnen worden of zich terug kunnen trekken. Het uiten van hun verdriet is voor de meeste kinderen nog lastig. Vooral puberjongens hebben moeite met het uiten van hun verdriet. Ze zullen niet gauw gaan huilen in het openbaar.

Rouwreacties bij kinderen tot 5 jaar

Peuters en kleuters gaan op hun eigen manier om met het verlies van een dierbare. Als ouder kunt u verschillende rouwreacties opmerken. Hieronder vindt u een lijst met veelvoorkomende rouwreacties bij kinderen tot 5 jaar.

 • Moeite met afscheid nemen
 • Hebben het gevoel dat de overledene weer terugkomt
 • Een terugval in hun ontwikkeling
 • Broekplassen
 • Verminderde eetlust
 • Slapen moeilijk in
 • Sneller geïrriteerd
 • Wisselende gevoelens
 • Aanhankelijker. Ze willen vaker een knuffel

Rouwreacties bij kinderen vanaf 5 jaar

Kinderen die ouder zijn dan 5 jaar zullen zich ook anders gaan gedragen in de periode van rouw. Hieronder vindt u een lijst met veelvoorkomende rouwreacties bij kinderen vanaf 5 jaar.

 • Stemmingswisselingen
 • Komen moeilijk in slaap
 • Huilbuien
 • Opstandig
 • Alleen willen zijn
 • Dwars
 • Aanhankelijk

Rouwverwerking kind tips

Met onderstaande tips kunt u uw kind helpen bij de rouwverwerking. 

 • Ben altijd eerlijk. Lieg nooit tegen uw kinderen. Misschien denken ze dat oma volgende week weer terug is. Het kan erg vervelend voelen, maar liegen tegen uw kind is nooit de oplossing.
 • Zorg ervoor dat u uw kind duidelijk uitlegt wat de dood is en wat het inhoudt. Leg uit dat opa of oma geen pijn meer heeft. Dat ze vredig aan het rusten zijn.
 • Zorg ervoor dat het kind het nieuws altijd te horen krijgt van iemand die dicht bij het kind staat. Bij voorkeur is dit dus een ouder. Uiteraard kan dit ook een ander volwassen familielid zijn waarmee de band erg goed is.
 • Laat uw kind vragen stellen. De dood is voor veel kinderen een onduidelijk concept. Ze zullen veel vragen hebben. Beantwoord vragen naar alle eerlijkheid.
 • Laat uw kind merken dat het goed is om emoties te hebben en te tonen. Projecteer echter niet uw eigen verdriet en angsten op uw kind.

Rouwverwerking kind boeken tot 5 jaar

Er zijn verschillende boeken voor jonge kinderen die helpen bij rouwverwerking. Hieronder vindt u een aantal van deze boeken.

Rouwverwerking kind boeken vanaf 5 jaar

Is uw kind ouder dan 5 jaar? Dan kunnen boeken zeker helpen bij het verwerken van het verlies. Hieronder vindt u een aantal boeken die helpen bij rouwverwerking.

Was deze pagina nuttig?

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat