menu
Geschreven door
geschreven door Leon Schouten
Geschreven door groot
Geschreven door Leon Schouten
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 7 april 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

As uitstrooien

Na een crematie komt de as van de overledene vrij. Als nabestaande zal je gevraagd worden wat je met deze as wilt doen. Mogelijk wil je de as uitstrooien. Dit kan echter niet overal. Hiervoor zijn speciale regels. Je kunt de as ook op andere manieren verwerken. In dit artikel vertellen wij je meer over de mogelijkheden voor uitstrooien van as in 2023.

Mag je as uitstrooien in 2023?

Mag je as uitstrooien in 2023? Ja, dat mag! Mag je as overal uitstrooien? Nee! Er zijn verschillende as verstrooien regels. Hieronder leggen we uit waar je wel en niet mag verstrooien.

as uitstrooienWaar mag je as uitstrooien?

Voor het uitstrooien van as gelden in iedere gemeente andere regels. Maar er zijn een aantal plekken waar je as altijd mag uitstrooien.

 • Op zee
 • In eigen tuin
 • Strooiveld van het crematorium

Dit is kosteloos.

Waar mag je as soms uitstrooien?

Wil je de as uitstrooien in het bos? Of op een open stuk land? Dan dien je hiervoor toestemming te vragen bij de eigenaar van het stuk grond. Indien je de as wilt uitstrooien in de natuur dan loopt de toestemming hiervoor vaak via de Stichting Natuurlijk Herdenken. Wil je het op een andere openbare plek? Vraag dan toestemming aan via de gemeente. Het is belangrijk dat je je houdt aan deze regels. Zo weet u zeker dat u geen boete zult krijgen. 

As uitstrooien boete

Op een aantal plekken mag de as niet uitgestrooid worden. Doet u dit wel dan kunt u een boete krijgen. Zie hieronder de plekken waar u geen as mag uitstrooien.

 • In de buurt van een speeltuin(tje) voor kinderen
 • Op verharde wegen
 • Bij plekken waar grondwater wordt gebruikt
 • In akkers of weilanden

As uitstrooien in het buitenland

Wilt u de as uitstrooien in het buitenland? Bijvoorbeeld omdat iemand daar vandaan komt of omdat hij daar zo graag kwam? Vraag dan bij de betreffende ambassade of de as daar uitgestrooid kan worden. Zo ja, vraag dan aan de vliegtuigmaatschappij of de as vervoerd mag worden. Het is verstandig om een Engelstalige beschrijving van het overlijden en de urn toe te voegen.

Uitstrooien as ideeën
regels uitstrooien as

Er zijn verschillende manieren om de as uit te strooien. Hieronder hebben we een aantal ideeën gezet om je op weg te helpen:

 • Op zee
  Je kunt het uitstrooien op zee of een rivier. Een mooie en veelgebruikte manier van afscheid nemen. Het is ook mooi om bloemen mee te nemen zodat je deze daarna los kunt laten op het water.
 • In het bos
  Wil je het verstrooien in het bos? Dat kan. Je hebt echter wel toestemming nodig van Staatsbosbeheer.
 • Heliumballon
  Je kunt de as ook uitstrooien met een heliumballon. De ballon komt tot een hoogte van 20 kilometer waarna hij uit elkaar spat en de as breed verspreid.
 • Met een vuurpijl
  Je kunt de as ook wegschieten met een vuurpijl. Dit mag vanuit verschillende kustplaatsen, gericht naar de zee.
 • Met een vliegtuigje
  Een groots afscheid kan gegeven worden door de as uit te strooien vanuit een vliegtuig. Op grote hoogte wordt de as losgelaten.

Strooiveld van het crematorium

Bijna alle crematoria hebben een eigen strooiveld. Dit zijn mooi aangelegen stukken natuur waar u het as kunt uitstrooien. Wil je de as niet zelf uitstrooien? Dan kun je het tegen betaling ook laten doen. Wellicht heeft de overledene in zijn uitvaartverzekering aangegeven wat er met de as moet gebeuren. Houdt hier altijd zo veel mogelijk rekening mee, het is immers zijn laatste wens.

Andere ideeën

Wil je de as niet uitstrooien, maar wil je iets anders mee doen?

 • Bewaar de as in een mooie urn. Hier kun je een urn kopen.
 • Verwerk de as in een sieraad, zodat je deze altijd bij je kunt dragen.
 • Je kunt het laten verwerken in een schilderij.
 • Laat de as tatoeëren. Houdt er rekening mee dat niet iedere tatoeëerder dit doet.
 • Laat de as uitgroeien tot een plant of boom. Hiervoor kun je een speciale urn kopen die ook ruimte heeft voor zaden. De overledene heeft dan altijd een mooie plek in de natuur.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01