call 072 - 844 52 85 menu

Rouwverwerking fasen

Het verlies van een dierbare is heel ingrijpend. Als nabestaande blijf je achter zonder die ene bijzondere en unieke persoon. Dat geeft een gevoel van verdriet en gemis. Er gaat tijd overheen om dit verlies een plek in je leven te geven en een nieuw evenwicht te vinden. Verlies en rouw raken alle facetten van het bestaan. Het proces om het verlies uiteindelijk voor jezelf een plek te geven verloopt in rouwverwerking fasen, die vaak door elkaar heenlopen en elkaar zelfs dagelijks kunnen afwisselen.

Rouwverwerking fasen op en rij

Elisabeth Kübler-Ross heeft 5 fasen van persoonlijk trauma en rouwverwerking beschreven. Dit zijn de rouwverwerking fasen, deze zijn ontkenning, boosheid, het gevecht, de depressie en de aanvaarding. rouwverwerking fasen

1. Ontkenning: ik kan het niet geloven

Het is heel erg om iemand te verliezen, het verlies is moeilijk te bevatten. Gevoelsmatig ontstaat daarom een ontkenning hiervan, hoewel je in je hoofd weet dat je iemand verloren bent. Hoe gek het misschien ook klinkt, de ontkenning kan je helpen om het verlies meer gedoseerd tot je door te laten dringen. Het is ook de tijd waarin je de tafel “gewoon” gedekt, ook voor de overledene, je denkt dat iemand elk moment binnen kan komen en je heel sentimenteel kunt zijn.

2. Boosheid: reactie op de oneerlijkheid van je verlies

Je bent boos en woedend op artsen, op God, op de omgeving… Ook deze rouwverwerking fase is een verdedigingsmechanisme. Je gevoelens van boosheid zijn vaak niet logisch maar ze helpen je wel verder. Je omgeving begrijpt soms totaal niet wat er met je aan de hand is. Boosheid tijdens het rouwproces kan daarom leiden tot vervreemding van je familie en vrienden. Maar woede is ook een teken je nog kan voelen en dat je de overledene nog steeds liefhebt.

3. Onderhandelen: Ik beloof een betere persoon te worden als…

Jezelf doelen stellen of het gevecht aangaan staan centraal in deze rouwverwerkingsfase waarin je eigenlijk een soort onderhandeling opstart: als ik nu … dan… Je ziet in deze fase dat mensen aan een sponsorloop meedoen tegen bepaalde ziektes of dingen gaan doen die ze al heel lang wilden (van een wereldreis tot stoppen met roken).

4. Depressie en desoriëntatie: Hoe moet het nu verder?

Als het ontkennen, boos worden, het gevecht aangaan niet helpen ontstaat een gevoel van machteloosheid: je kunt niets, echt niets, doen om hetgeen gebeurd is te veranderen. In deze donkere rouwverwerking fase kan je grijpen naar medicijnen alcohol of andere middelen die de pijn dempen. Je bent voor anderen moeilijk te benaderen. Eigenlijk wil je terug naar de oude tijd, waarin je dierbare nog leefde, je bent verdrietig, onzeker en je twijfelt.

5. Aanvaarding: het accepteren van de realiteit

5 rouwverwerking fasen
Er komt een dag dat je gaat proberen om verder te gaan, een dag waarin je het verlies een plaatsje wilt geven. Het besef is doorgedrongen dat je verlies definitief is en daarover kan je nog steeds verdrietig en boos zijn. In deze rouwverwerking fase is er aanvaarding en acceptatie en leer je hoe je de overledene kunt gedenken. Het verlies heeft een plek gekregen en je kunt weer verder gaan.

Rouwverwerking fasen erg persoonlijk

Is er een advies te geven als je rouwt om het verlies van je dierbare? Blijf bij jezelf, volg je eigen gevoel en doe wat goed voor jou is. Je bepaalt, al dan niet bewust, zelf je rouwproces en dat doe je op de manier die bij jou past. De wijze waarop de dierbare gestorven is, de betekenis van de overledene voor jou, de steun van je netwerk en persoonlijke factoren hebben invloed op jou proces. Je rouwt op je eigen persoonlijke manier. Geef jezelf de tijd, respecteer jezelf en onderken dat het belangrijk is om goed te rouwen. Dat helpt je verder.

Meer informatie over rouwverwerking lees je hier.

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01