menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 2 april 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Rouwverwerking fasen

Het verlies van een dierbare is heel ingrijpend. Als nabestaande blijft u achter zonder die ene bijzondere en unieke persoon. Dat geeft een gevoel van verdriet en gemis. Er gaat veel tijd overheen om dit verlies een plek in uw leven te geven en een nieuw evenwicht te vinden. Het proces om het verlies uiteindelijk voor uzelf een plek te geven verloopt in verschillende rouwverwerking fasen. Deze fasen lopen vaak door elkaar heen en kunnen elkaar zelfs dagelijks afwisselen.

5 Rouwverwerking fasen op en rij

Elisabeth Kübler-Ross heeft 5 fasen van persoonlijk trauma en rouwverwerking beschreven. Dit zijn de rouwverwerking fasen, deze zijn ontkenning, boosheid, het gevecht, de depressie en de aanvaarding. rouwverwerking fasen

1. Ontkenning: ik kan het niet geloven

Het is heel erg om iemand te verliezen. Het verlies is moeilijk te bevatten. Gevoelsmatig ontstaat daarom een ontkenning hiervan, hoewel u in uw hoofd weet dat u iemand verloren bent. Hoe gek het misschien ook klinkt, de ontkenning kan u helpen om het verlies meer gedoseerd tot u door te laten dringen. Het is ook de tijd waarin u de tafel “gewoon” dekt. Ook voor de overledene. U denkt dat iemand elk moment binnen kan komen en dat u heel sentimenteel kunt zijn.

2. Boosheid: reactie op de oneerlijkheid van uw verlies

U bent boos en woedend op artsen, op God, op de omgeving. Ook deze rouwverwerking fase is een verdedigingsmechanisme. Uw gevoelens van boosheid zijn vaak niet logisch maar ze helpen u wel verder. Uw omgeving begrijpt soms totaal niet wat er met u aan de hand is. Boosheid tijdens het rouwproces kan daarom leiden tot vervreemding van uw familie en vrienden. Maar woede is ook een teken dat u nog kan voelen en dat u de overledene nog steeds liefhebt.

3. Onderhandelen: Ik beloof een betere persoon te worden als…

Uzelf doelen stellen. Of het gevecht aangaan. Deze dingen staan centraal in deze rouwverwerkingsfase waarin u eigenlijk een soort onderhandeling opstart. Als ik nu … dan… In deze fase komt de kracht langzaam terug. Vaak gaan mensen in deze fase meedoen aan een sponsorloop tegen bepaalde ziektes. Of dat ze dingen gaan doen die ze al heel lang wilde doen. Als voorbeeld het maken van een wereldreis of stoppen met roken.

4. Depressie en desoriëntatie: Hoe moet het nu verder?

Als het ontkennen, boos worden, het gevecht aangaan niet helpen ontstaat een gevoel van machteloosheid. U kunt nietsdoen om hetgeen gebeurd is te veranderen. In deze donkere rouwverwerking fase kunt u grijpen naar medicijnen alcohol of andere middelen die de pijn dempen. U bent voor anderen moeilijk te benaderen. Eigenlijk wilt u terug naar de oude tijd. De tijd waarin uw dierbare nog leefde. U bent verdrietig, onzeker en u twijfelt.

5. Aanvaarding: het accepteren van de realiteit

5 rouwverwerking fasen
Er komt een dag dat u gaat proberen om verder te gaan. Een dag waarin u het verlies een plaatsje wilt geven. Het besef is doorgedrongen dat uw verlies definitief is en daarover kunt u nog steeds verdrietig en boos zijn. In deze rouwverwerking fase is er aanvaarding en acceptatie en leert u hoe u de overledene kunt gedenken. Het verlies heeft een plek gekregen en u kunt weer verder gaan.

Rouwverwerking fasen erg persoonlijk

Wat is het beste advies om tijdens de periode van rouw te doen? Blijf bij uzelf. Volg uw eigen gevoel en doe wat goed voor u is. U bepaalt zelf uw rouwproces. Doe dat op de manier die bij u past. Factoren die invloed hebben op het proces zijn:

  • De wijze waarop de dierbare gestorven is
  • De betekenis van de overledene voor u
  • Persoonlijke factoren
  • De steun van je netwerk

U rouwt op uw eigen persoonlijke manier. Geef uzelf de tijd. Respecteer uzelf en onthoudt dat het belangrijk is om goed te rouwen. Dat helpt u verder.

Hoe lang duurt iedere fase?

Veel mensen vragen zich af hoe lang iedere rouwverwerking fase duurt. Dit is voor iedereen anders. Een fase kan dagen, maanden of in sommige gevallen jaren duren. Zit u al heel lang in een bepaalde fase en weet u niet hoe u er zelf uit kunt komen? Neem dan contact op met een psycholoog.

Bronnen:

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01