menu

Kosten crematie – Wat kost een crematie in 2020?

Een crematie is het verbranden van een stoffelijk overschot. Dit gebeurt in Nederland altijd in een crematorium. Bij de crematie kunnen de nabestaanden in een aula afscheid nemen van de overledene, op de manier die zij hebben afgesproken. Zo’n dienst of samenkomst duurt ongeveer drie kwartier. De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat de doodskist op tijd in het crematorium aanwezig is. Wat kost een crematie in 2020 is een vraag die wij vaak gesteld krijgen. De kosten crematie kunnen flink verschillen. Daarom geven wij in onderstaand artikel uitleg over de kosten van een crematie.

Wat kost een crematie?
Wat kost een crematie

Een crematie kost in Nederland in 2020 al snel tussen de 4.000 en de 7.000 euro. De kosten van een crematie hangen af van uw persoonlijke wensen. Gemiddeld komen de kosten van een crematie uit op ongeveer 6.000 euro.

Vergelijk DELA
Verzekerd bedrag
€ 9000
Kinderen gratis
Nee
Premielooptijd
Tot overlijden
€ 9,11 Bekijken
Vergelijk Monuta
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-
Kinderen gratis
Tot 18 jaar
Premielooptijd
Tot overlijden
€ 11,42 Bekijken
Vergelijk Ardanta
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-
Kinderen gratis
Tot 18 jaar
Premielooptijd
Tot 80 jaar
€ 12,35 Bekijken

De ijkgegevens die wij gebruikt hebben voor de vergelijking zijn de volgende:
Geboortedatum: 01-01-1991
Verzekerd bedrag: € 9000,- (Tenzij niet mogelijk, dan de meest vergelijkbare optie gekozen)

Kosten crematie van 2020 in een overzicht

Hieronder vindt u alle kosten van een crematie overzichtelijk op een rij.

OnderdeelKosten
Gemiddeld basistarief uitvaartverzorger (Dit betreft de kosten voor het bespreken, regelen en uitvoeren van een crematie en het verzorgen van alle formaliteiten. In sommige gevallen zijn onderdelen zoals vervoer, verzorging en een condoleanceregister bij de deze prijs inbegrepen.)€ 1500
Werk in het weekend of ’s avondsToeslag
Overledenenverzorging en opbaren€ 150
Opbaren thuis€ 400
Opbaren in een uitvaartcentrum€ 600
Rouwkaarten (100 stuks)€ 150 – € 450
Rouwbloemstuk€ 100
Dragers (4 personen)€ 150 – € 500
Volgauto’s (per stuk)€ 150
Rouwadvertentie in een landelijk dagblad€ 900
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium€ 400
Standaard kist€ 500
Afscheidsbijeenkomst€ 100 – € 1200
Crematorium kosten€ 1000 – € 1500
Urn€ 70 – € 500
Plaatsen urn in urnenmuur (5 jaar)€ 340
Uitstrooien as€ 90
Uitvaartfotografie€ 350 – € 700
Crematie filmen€ 300 – € 700

Wat kost een eenvoudige crematie in Nederland?

Wat kost cremeren en wat kost een eenvoudige crematie in Nederland in 2020? Een eenvoudige crematie kost in Nederland al snel zo’n 4000 euro. Hiervoor krijgt u dan een crematie zonder bijvoorbeeld een rouwadvertentie in een krant. Een rouwadvertentie kost namelijk al snel 1000 euro. Uiteraard kunt u bij een eenvoudige crematie zelf bepalen onderdelen u wilt toevoegen aan de crematie. Zo bepaalt u zelf de kosten crematie. Bekijk hier alle kosten van een crematie in een handig overzicht.

Crematiekosten

De kosten van een crematie zijn lager dan de kosten die een begrafenis met zich meebrengt. Bij een begrafenis zijn er grafkosten en wordt vaak voor een duurdere kist gekozen. Bekijk hier een volledig overzicht van de kosten van een uitvaart.

Voor iedere uitvaart zijn een aantal basiskosten, of u kiest voor een begrafenis of crematie maakt voor die kosten niets uit. In de basiskosten zijn de diensten van de uitvaartverzorger opgenomen, de verzorging van de overledene en de kist. Basiskosten liggen gemiddeld tussen de 2.200 en 3.000 euro, maar er zijn plaatselijk grote prijsverschillen.

De uitvaartverzorger rekent gemiddeld 1500 euro voor een crematie. Voor werk in het weekend of ’s avonds rekenen uitvaartverzorgers in de meeste gevallen een toeslag. Hierdoor kunnen de kosten van een crematie in het weekend hoger uitvallen. De laatste verzorging van de overledene kost ongeveer 150 euro. Een standaard kist rond 500 euro. Opbaren in het uitvaartcentrum is met gemiddeld 600 euro duurder dan thuis opbaren wat rond de 400 euro kost. Nabestaanden betalen voor honderd rouwkaarten tussen de 150 en 550 euro. Het vervoer van de overledene is circa 400 euro terwijl iedere volgauto ongeveer 200 euro is. Een crematie kost tussen de 1.000 en 1.500 euro voor het gebruik van het crematorium en de aula. Een basis rouwbloemstuk koopt u voor 100 euro. Voor een advertentie in een landelijk dagblad betaalt u al snel 1.000 euro.

Kosten crematie – De aanvullende kosten van een crematie

crematie kosten van een urn

Een crematie op zaterdag gebeurt steeds vaker, op zondag vrijwel niet. Dat hangt af van de eigenaar van het crematorium. Van een crematie in het weekend kunnen de kosten hoger zijn door de weekendtoeslag. Ook andere kosten kunnen dan hoger uitvallen zoals het rouwvervoer.

De kosten voor de bestemming van de as komen na de crematie. De as kan bijvoorbeeld op zee of op een strooiveld uitgestrooid worden. Dit kost circa 90 euro. U kunt de as ook in een urn bewaren. Afhankelijk van de uitvoering en het materiaal kost een urn tussen de 70 en 500 euro. De urn kan in een urnenmuur op de begraafplaats of bij het crematorium geplaatst worden hetgeen voor vijf jaar gemiddeld 340 euro kost.

Persoonlijke wensen bij een crematie

De hoogte van crematiekosten is geheel afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Als u veel gasten verwacht of een uitgebreide dienst wil, dan vallen de kosten veelal hoger uit dan gemiddeld. Gelukkig is er voor elk budget een passende crematie te realiseren. Daarom is een goed advies van een verzekeraar of tussenpersoon belangrijk. U kiest uiteraard voor een uitvaartverzekering die de volledige kosten van uw crematie dekt.

Kosten crematie verzekeren

Heeft u voldoende geld bij elkaar gespaard voor het bekostigen van een crematie? Dan heeft u veelal geen uitvaartverzekering nodig om een crematie te betalen. In alle overige gevallen is het slim om wel een uitvaartpolis af te sluiten. Daarmee laat u nabestaanden niet met onverwacht hoge kosten achter, want zij zijn in eerste instantie ‘aansprakelijk’ voor het bekostigen van uw crematie. Wilt u weten wat een verzekering u kost? Via deze website of die van verzekeraars wordt het u eenvoudig gemaakt om een premie indicatie te krijgen voor wat u betaalt aan een uitvaartverzekering.

Bespaar op crematiekosten

kosten crematie

Vallen de kosten voor een crematie u tegen? Het is relatief eenvoudig om te besparen op crematiekosten. Zo is het een optie om veel zaken uit handen te geven aan nabestaanden. Volgauto’s huren, is namelijk niet verplicht en verder is het een optie om zelf de catering te verzorgen. Rouwadvertenties en dankbetuigingen zijn veelal een grote kostenpost voor een crematie. U kunt ze zelf maken of ervoor kiezen om niets te plaatsen en/of te versturen.

Crematiekosten aftrekbaar bij erfbelasting?

Bij het doen van aangifte erfbelasting is het fijn om te weten dat uitvaartkosten aftrekbaar zijn. Kosten die niet onder een uitvaart vallen, zijn niet aftrekbaar van de erfbelasting. Een belangrijke voorwaarde is wel dat crematiekosten niet waren gedekt door een uitvaartverzekering. Bovendien moeten de crematiekosten gedragen zijn door erfgenamen. U kunt over het doen van erfbelasting altijd meer informatie inwinnen bij een belastingadviseur.

Crematieverzekering vergelijken

In Nederland beslist u zelf bij welke verzekeraar u een crematieverzekering oftewel uitvaartverzekering afsluit. Onze website maakt het u gemakkelijk om ergens een verzekering af te sluiten. U heeft de keuze uit verschillende verzekeraars en uitvaartproducten. Het helpt om een uitvaartmeter in te vullen om uw wensen kenbaar te maken voor een crematie. Daarmee vindt u ongetwijfeld een uitvaartverzekering die de kosten van uw crematie dekt. Let niet alleen op premie, maar lees ook altijd goed de voorwaarden door van een uitvaartproduct.

Deze kosten crematie pagina is geactualiseerd op 26-10-2020

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629