call 072 - 844 52 85 menu

Rouwverwerking symptomen

timer Leestijd: 2 minuten

Rouw en verlies kan een vernietigende indruk achterlaten op de nabestaanden. Of je er nu opeens of na een lang ziektebed mee geconfronteerd wordt, de dood is voor veel mensen nog steeds een gevoelig, maar toch onbekend begrip. Voor iemand die nog nooit met de dood is geconfronteerd kan het erg beangstigend zijn. Het is dan ook niet overbodig te melden dat rouw en verlies zeker zijn tekens achterlaat. Zeker op de ziel, maar ook lichamelijk kan iemand last hebben van een rouwproces. Op deze pagina geven we uitleg over de verschillende rouwverwerking symptomen. Rouwverwerking is voor iedereen anders en kan behoorlijk veel psychische en lichamelijke klachten opleveren.

Psychische rouwverwerking symptomen

De psychische symptomen van rouw laten niet te raden over. Verdriet, boosheid, mooie herinneringen, schuldgevoel en het gevoel er alleen voor te staan komen allemaal voorbij. Iedereen beleeft rouw anders en verwerkt het ook anders. Iemand verliezen kan je boos maken, maar ook verdrietig en zelfs depressief. Je kunt je schuldig voelen omdat je andere mensen niet wil belasten met je verdriet en pijn.

Ook kun je je vastklampen aan mooie herinneringen en goede tijden die je hebt gehad met je overleden dierbare. Rouwverwerking symptomenIedere manier van rouw is goed, want iedereen beleeft het proces op zijn eigen manier. Belangrijk is de symptomen als zodanig te herkennen en niet bang te zijn je verhaal te doen. Je vrienden en familie zullen graag naar je luisteren. Indien je psychisch erg veel moeite aan rouw ondervindt, of als je merkt dat de normale rouw-symptomen na een tijdje niet verminderen, bezoek dan je huisarts. Het kan zijn dat je door het verlies, en alles wat je hebt meegemaakt, depressief bent geraakt en baat hebt bij hulp van een professional.

Lichamelijke rouwverwerking symptomen

Rouw symptomenNaast de duidelijke psychische symptomen kun je ook lichamelijk last hebben van een rouwproces. Je bevindt je immers in een zeer stressvolle periode. Wanneer het lichaam last heeft van stress, gaat het de stresshormonen cortisol en adrenaline aanmaken. Deze zorgen ervoor dat het lichaam in een soort overlevingsmodus gaat, wat zorgt voor klachten zoals gespannen spieren, slaapproblemen, een laag libido en een zenuwachtig, nerveus gevoel. Deze fysieke processen kunnen leiden tot vermoeidheid, duizelingen en hyperventilatie. Je lichaam heeft immers erg veel energie nodig om zichzelf te kunnen onderhouden in tijden van stress. Als het goed is horen deze symptomen langzaam over te gaan.

Lichamelijke rouwverwerking symptomen voorbeelden:

  • Vermoeidheid, soms zelfs zware uitputting, gebrek aan energie
  • Slecht of ongezond eten, teveel eten, afvallen of aankomen
  • Hyperventilatie
  • Slecht slapen
  • Geen libido
  • Zenuwachtigheid, gespannen gevoel in het lichaam

Ook zijn veel van deze lichamelijke rouw symptomen verbonden aan de psychische rouw symptomen. Misschien kun je niet slapen door het verdriet, de zorgen over je familie of een schuldgevoel. Misschien probeer je je emotie weg te eten, of heb je juist helemaal geen trek meer en val je veel af. Of de boosheid die je ervaart en ervoor kan zorgen dat je prikkelbaar en zelfs agressief kan worden.

Rouw symptomen voor iedereen anders

De symptomen van rouwverwerking zijn voor iedereen anders. Onthoud dat het belangrijk is dat je je lichaam en geest rust geeft. Ga er een tijdje tussenuit als dat mogelijk is. Als de stress in je lichaam vermindert, zullen je lichamelijke en mentale rouwverwerking symptomen ook langzaam verdwijnen. Als je lichamelijke klachten niet vanzelf overgaan, bezoek dan eens een arts voor advies. Of lees onze handige pagina over rouwverwerking.
Ook biedt de een uitvaartverzekering soms hulp bij verlies. Je kunt daarom ook contact opnemen met de uitvaartverzekeraar.

Was deze pagina nuttig?

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat