menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 21 maart 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Rouwverwerking symptomen

Rouw en verlies kan een vernietigende indruk achterlaten op de nabestaanden. Of u er nu ineens of na een lange ziekte mee geconfronteerd wordt. De dood is voor veel mensen nog steeds een gevoelig en onbekend begrip. Iedereen vertoont andere rouwverwerking symptomen. Deze symptomen kunnen zowel psychisch en lichamelijk zijn. Op deze pagina geven we uitleg over de verschillende rouwverwerking symptomen.

Psychische rouwverwerking symptomen

Er zijn een aantal psychische symptomen van rouw. Denk hierbij aan:

Iedereen beleeft rouw anders en verwerkt het ook anders.

Tips

Probeer te denken aan de mooie herinneringen en goede tijden die u samen hebt gehad. Rouwverwerking symptomenIedere manier van rouw is goed. Iedereen beleeft het proces op zijn eigen manier. Belangrijk is de symptomen als zodanig te herkennen. Wees niet bang om deze symptomen ook kenbaar te maken bij andere. Uw vrienden en familie zullen graag naar u luisteren. Indien u veel psychische klachten heeft, raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts. Het kan zijn dat u door het verlies depressief bent geraakt en baat heeft bij hulp van een professional.

Lichamelijke rouwverwerking symptomen

Rouw symptomenNaast de psychische symptomen kunt u ook last hebben van lichamelijke klachten. U bevindt zich immers in een zeer stressvolle periode. Wanneer het lichaam last heeft van stress, maakt het de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. Dit zorgt ervoor dat het lichaam in een soort overlevingsmodus gaat. Hierdoor kunt u klachten ervaren zoals:

  • Spierpijn
  • Slaapproblemen
  • Laag libido
  • Zenuwachtig

Deze fysieke problemen kunnen vervolgens leiden tot vermoeidheid, duizelingen en hyperventilatie. Uw lichaam heeft immers erg veel energie nodig om zichzelf te kunnen onderhouden in tijden van stress. Deze symptomen gaan in de meeste gevallen vanzelf over.

Voorbeelden van lichamelijke rouwverwerking symptomen:

  • Vermoeidheid, soms zelfs zware uitputting, gebrek aan energie
  • Slecht of ongezond eten, teveel eten, afvallen of aankomen
  • Hyperventilatie
  • Slecht slapen
  • Geen libido
  • Zenuwachtigheid, gespannen gevoel in het lichaam

Rouwverwerking symptomen versterken elkaar

Veel van de lichamelijke rouw symptomen zijn verbonden aan de psychische symptomen. Misschien kunt u niet slapen door het verdriet of een schuldgevoel. Misschien probeert u uw emotie weg te eten. Of heeft u juist helemaal geen trek meer en valt u veel af. Of de boosheid die u ervaart zorgt dat u prikkelbaar en zelfs agressief kan worden.

Rouw symptomen voor iedereen anders

De symptomen van rouwverwerking zijn voor iedereen anders. Onthoud dat het belangrijk is dat u uw lichaam en geest rust geeft. Ga er een tijdje tussenuit als dat kan. Vermindert de stress in uw lichaam? Dan zullen uw rouwverwerking symptomen ook langzaam weggaan. Gaan uw klachten niet vanzelf over? Bezoek dan eens een arts voor advies. Of lees onze pagina over rouwverwerking.

Daarnaast biedt een uitvaartverzekering soms hulp bij verlies. Er zijn uitvaartverzekeraars die u hierbij kunnen helpen.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01