menu
Geschreven door
geschreven door Leon Schouten
Geschreven door groot
Geschreven door Leon Schouten
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 24 maart 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 19 oktober 2023

Hulp bij rouwverwerking

Hulp bij rouwverwerking. Hoe werkt dat precies? Wat voor soort therapeut of psycholoog kunt u het beste inschakelen? Bij het verlies van een dierbare kunnen verschillende symptomen optreden. Zowel psychisch als lichamelijk. Deze rouwverwerking symptomen maken deel uit van het rouwproces. Heeft u het verlies nog geen plekje kunnen geven? Beinvloed het uw leven? Dan kan hulp bij rouwverwerking erg handig zijn.

Logo
€6,68
Premie op basis van 25 jarige en verzekeringswaarde €9500,- Kies deze >
Logo
€8,03
Premie op basis van 25 jarige en verzekeringswaarde €9500,- Kies deze >
Logo
€11,47
Premie op basis van 25 jarige en verzekeringswaarde €9500,- Kies deze > Link niet beschikbaar

Hulp bij rouwverwerking inschakelen

hulp bij rouwverwerkingVoordat u hulp bij rouwverwerking inschakelt is het goed om eerst onze artikelen over rouwverwerking te lezen. Rouwverwerking duurt maanden en iedereen krijgt er in zijn leven mee te maken. Het is dus niet nodig om meteen hulp in te schakelen.

Wanneer hulp bij rouwverwerking inschakelen?

De eerste weken en maanden na het verlies van een dierbare zijn zwaar. U denkt continue aan het verlies en aan uw eigen toekomst. Dit hoort bij het rouwproces. Iedereen heeft hier last van. Is het voor lastig om het alleen of met vrienden en familie te verwerken? Dan kunt u hulp bij rouwverwerking inschakelen. Op onderstaande momenten kunt u hulp inschakelen:

  • Indien u in staat bent om enigszins van afstand naar uzelf en uw reacties te kijken
  • Indien het 3 maanden of langer geleden is dat uw dierbare is overleden
  • Wanneer u behoefte heeft aan een gesprek met een therapeut of psycholoog
  • U heeft geen idee wat u beter wel of niet kunt doen
  • U bent extreem moe en slaapt lange tijd slecht
  • Er zijn nauwelijks mensen in uw omgeving waar u mee kunt praten

Gevoel en emotie

Het belangrijkste is dat u moet begrijpen dat het goed is om uw verdriet te laten gaan. Veel mensen hebben hier moeite mee. Verdriet is echter  heel normaal. Het is immers niet niks. Huil goed uit en zoek steun bij vrienden en familie. Ben niet bang dat u ze lastigvalt. Veel mensen hebben hetzelfde meegemaakt en vinden het fijn om u te kunnen helpen. In veel gevallen zijn familie en vrienden de beste hulp die u kunt hebben.

Rouwcoaches

Bent u na een aantal maanden nog steeds van streek? Dan kan het een goed idee zijn om te kijken naar professionele hulp. Tegenwoordig zijn er zogenaamde verlies- en rouwcoaches. Dit zijn hulpverleners die speciaal gespecialiseerd in rouw en rouwverwerking. Een rouwcoach kan u trainen en begeleiden in het omgaan met de natuurlijke emoties van rouw. Daarnaast biedt de coach een luisterend oor. Ook zijn er tegenwoordig veel betrouwbare zelfhulpsites. Deze websites bieden modules aan die u leren omgaan met een rouwproces en verlies.

Meer hulp bij rouwverwerking vind je op onze pagina met rouwverwerking tips.

Rouwfotografie kan helpen bij rouwverwerking

Tegenwoordig huren steeds meer nabestaanden een speciale fotograaf in voor rouwfotografie. Er worden dan foto’s gemaakt van de uitvaart en dit kan enorm helpen bij het rouwverwerkingsproces. De foto’s zorgen ervoor dat u op een later moment nog eens rustig terug kunt kijken op een prachtig afscheid.

Professionele hulp bij rouwverwerking

Hulp bij rouwHeeft onze hulp bij rouwverwerking er helaas nog niet helemaal voor gezorgd dat u het verlies een plekje kunt geven? Dan kunt u altijd een professional inschakelen die u kan helpen bij rouwverwerking.

Huisarts
Merkt u dat het echt niet meer gaat? Heeft u al eerdere mentale problemen gehad? Ga dan direct naar uw huisarts. Voor veel mensen doet een openhartig gesprek met een huisarts al wonderen. De huisarts kan u tips en handvatten geven over hoe om te gaan met rouwverwerking.

Psycholoog
Een huisarts kan u doorverwijzen naar een psycholoog. Een psycholoog kan het rouwproces samen met u doorlopen. Daarnaast is hij een luisterend oor. Veel mensen vinden het namelijk al fijn om hun verhaal te doen. Velen voelen zich daarna een stuk beter.

Worden uw klachten steeds erger? Dan kan een huisarts u ook een ondersteunende medicatie voorschrijven. Denk hierbij aan een antidepressivum of slaapmiddel.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01