call 072 - 844 52 85 menu

Hulp bij rouwverwerking

timer Leestijd: 3 minuten

Rouw is een logische reactie op je verlies. Bij het verlies van een dierbare kunnen verschillende symptomen optreden, zowel psychisch als lichamelijk. Deze rouwverwerking symptomen maken allemaal deel uit van het rouwproces. Rouwverwerking is voor iedereen anders. Wel is het belangrijk een gezonde rouwverwerking te hebben, omdat dit ook een onderdeel is van het proces. Maar er is een moment waarop de rouw verwerkt moet zijn. Heb je eerdere mentale problemen, of moeite met rouwverwerking? Dan kan hulp bij rouwverwerking erg waardevol zijn.

Hulp bij rouwverwerking tips

hulp bij rouwverwerkingVoordat je hulp bij rouwverwerking inschakelt is het goed om eerst al onze artikelen over rouwverwerking te lezen. In deze artikelen geven we je namelijk hulp bij rouwverwerking en laten we je zien hoe de rouwverwerking fasen eruit zien. Op wat je moet doen bij rouw is namelijk geen eenduidig antwoord te vinden. Iedereen rouwt anders en iedereen zit weer in een andere rouwverwerking fase.

Het belangrijkste is dat je moet begrijpen dat het goed is om je verdriet te laten gaan. Veel mensen hebben hier moeite mee, maar verdriet is normaal en het is normaal een paar maanden van streek te zijn door het verlies. Het is immers niet niks. Huil goed uit en zoek steun bij vrienden en familie. Ben niet bang dat je ze lastigvalt: veel mensen zijn door hetzelfde heen gegaan en zullen het fijn vinden dat ze er voor je kunnen zijn in deze tijd. In veel gevallen zijn familie en vrienden de beste hulp die je kunt hebben.

Direct professionele hulp zoeken is in veel gevallen niet nodig, tenzij je al eerdere instabiliteit of psychische problemen hebt, of als het verlies op een traumatische manier is gebeurd. Ook als je een kleine sociale kring hebt, kun je eens aankloppen bij een professional, zodat je toch je verhaal kwijt kunt.

Ben je na een aantal maanden nog steeds erg van streek? Dan kan het een goed idee zijn eens verder te gaan kijken naar professionele hulp. Tegenwoordig zijn er zogenaamde verlies- en rouwcounselors. Dit zijn hulpverleners speciaal gespecialiseerd in rouw en rouwverwerking. Een rouwcounselor kan je trainen en begeleiden in het omgaan met de natuurlijke emoties van rouw en kan een luisterend oor bieden. Ook zijn er tegenwoordig veel betrouwbare zelfhulpsites, die je modules kunnen aanbieden die je leren om te gaan met een rouwproces en verlies.

Meer hulp bij rouwverwerking vind je op onze pagina met rouwverwerking tips.

Rouwfotografie kan helpen bij rouwverwerking

Tegenwoordig huren steeds meer nabestaanden een speciale fotograaf in voor rouwfotografie. Er worden dan foto’s gemaakt van de uitvaart en dit kan enorm helpen bij het rouwverwerkingsproces. De foto’s zorgen ervoor dat u op een later moment nog eens rustig terug kunt kijken op een prachtig afscheid.

Professionele hulp bij rouwverwerking

Hulp bij rouwHeeft onze hulp bij rouwverwerking er helaas nog niet helemaal voor gezorgd dat je het verlies een plekje kunt geven? Dan kun je altijd een professional inschakelen die je kan helpen bij rouwverwerking.

Huisarts
Als je merkt dat het echt niet meer gaat, je hebt eerdere mentale problemen of je loopt al erg lang met je verdriet en pijn rond, ga dan direct naar je huisarts. Voor veel mensen doet een openhartig gesprek met een huisarts al wonderen. De huisarts kan je tips en handvatten geven over hoe om te gaan met rouwverwerking.

Psycholoog
Ook is het mogelijk dat de huisarts je kan doorverwijzen naar een praktijkondersteuner of psycholoog. Een psycholoog kan het rouwproces samen, stap voor stap, met je doorlopen, en kan een luisterend oor zijn. Veel mensen vinden het namelijk gewoon al fijn om hun verhaal te doen, en voelen ze zich daarna een stuk beter.

Mochten je klachten zeer ernstig blijven of worden, ook nog steeds na langere tijd, dan kan een huisarts je ook een ondersteunende medicatie voorschrijven. Denk hierbij aan een antidepressivum of slaapmiddel.

Was deze pagina nuttig?

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat