call 072 - 844 52 85 menu

Rouwverwerking moeder

timer Leestijd: 3 minuten

Rouwverwerking na overlijden van een moeder is een ingrijpend proces, wat ook nog afhankelijk is van de leeftijd waarop je je moeder verliest. De impact van het verlies is praktisch en emotioneel anders, wanneer je als kind je moeder moet missen, dan wanneer je volwassen bent en eventueel al een eigen gezin hebt gesticht. Wat niet wegneemt dat ook dan, het overlijden een gevoel van enorm gemis en intens verdriet kan veroorzaken. Op deze pagina vind je handige informatie over rouwverwerking bij verlies van je moeder en handige rouwverwerking moeder tips.

Rouwverwerking moeder als kind

De rouwverwerking van je moeder is helaas een stuk moeilijker als je nog een kind bent. Je moeder bracht je tenslotte ter wereld, en zorgde vervolgens voor je. Je moeder gaf je het eerste gevoel van veiligheid en vertrouwen. Als we het over een “normale” situatie hebben, beschermt zij je, net zolang tot je op eigen benen kunt staan.Rouwverwerking moeder

Wanneer de band (plotseling) verbroken wordt, kunnen er gevoelens van onveiligheid en onthechting ontstaan. Want wie kun je nog vertrouwen, als je moeder je door te overlijden, hulpeloos achterliet. Ook kan er boosheid mee gaan spelen, want je was er nog lang niet klaar voor, en je moeder was voor jou een onderdeel van je veilige nest. Je kunt je in de steek gelaten voelen.

Rouwverwerking verlies moeder tips

Rouwverwerking na het verlies van een moeder is voor een kind een zware en intens moeilijke opdracht. Het kind moet weer vertrouwen krijgen; in andere dierbaren die er nog over zijn, en in het leven zelf. Van groot belang is dat het kan praten, over het verdriet en over de moeder zelf. Dit kan bij familie of vrienden zijn. Als dat niet mogelijk is, omdat diegenen te dichtbij staan of zichzelf geen raad weten met hun verdriet, kan er professionele hulp ingeschakeld worden, om te voorkomen dat het kind helemaal op slot schiet, en zich niet meer kan uiten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan rouwtherapie.

Rouwverwerking moeder als volwassene

Je moeder blijft je moeder, of je nou jong of al wat ouder bent, je blijft voor altijd het kind van je moeder. Hoewel we, als we ouder zijn, beter kunnen relativeren dan het kind, kan ook dan het verdriet sterk en intens zijn. En al zag je het aankomen, door haar ziekte of aftakeling, heftige emoties kunnen toch de overhand nemen als je moeder daadwerkelijk haar ogen sluit.

Ook als volwassene kun je je dan onthecht voelen, want je moeder was er immers al je hele leven. En al kon jeRouwverwerking verlies moeder misschien niet altijd je ingewikkelde levensvragen met haar bespreken, toch was ze er, en je wist niet beter. De mantelzorg die je verleende, de alledaagse praatjes, alle gezellige kopjes koffie, dit valt allemaal weg en komt nooit meer terug. Wanneer je moeder, je laatste ouder was, kun je je helemaal ontheemd voelen, want nu ben je wees. Er is niemand meer die jou je hele leven gekend heeft, en je op heeft zien groeien. Je thuis is weg en ook dat kan zorgen voor diepe gevoelens van rouw.

Rouwverwerking moeder als volwassene tips

Wat je helaas ook tegen kunt komen, is onbegrip van je omgeving, je moeder was immers al op leeftijden of was al langer ziek. Men begrijpt vaak niet, dat dit niks afdoet van de grootte van je verdriet. Het is fijn als je mensen om je heen op kunt zoeken die ook een of beide ouders verloren zijn. Zij kunnen je beter aanvoelen, omdat ze zelf al door een rouwproces heen zijn gegaan. Net als voor het kind, is ook voor de volwassene het advies: praten, praten en nog eens praten. Het heeft geen zin om te ontkennen, of om te vluchten in werk of andere bezigheden. De rouw zal dan alsnog, op een later moment, genadeloos toeslaan.

Je kunt beter proberen stukje bij stukje, langzaam weer je eigen leven op te pakken. Dit, ondanks al het verdriet, waardoor je wel lamgeslagen lijkt. Geef uiting aan de manier van rouwen die bij jou past. Dit kan bijvoorbeeld door te schrijven, te musiceren of door met kunst bezig te zijn. Ook wandelen en in de natuur te zijn, kan voor sommigen heel heilzaam werken. Rouwen is persoonlijk, en zal door iedereen anders ingevuld worden. Wanneer het je niet lukt om je verdriet een plaats te geven, en je merkt dat je niet meer verder kunt en depressief raakt, is het raadzaam hier professionele hulp bij te zoeken. Rouwverwerking bij het overlijden van je moeder is een proces, waarop je je eigenlijk niet kunt voorbereiden. Schroom daarom niet, om er steun bij te vragen.

Was deze pagina nuttig?

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat