menu

Rouwverwerking moeder

Leestijd: 2 minuten

Rouwverwerking na overlijden van uw moeder is een ingrijpend proces.  De leeftijd waarop u uw moeder verliest speelt hierbij een grote rol. De impact van het verlies is emotioneel anders als u op jonge leeftijd uw moeder verliest. Wat niet wegneemt dat het overlijden op latere leeftijd ook een enorm gemis en verdriet kan veroorzaken. Op deze pagina vindt u handige informatie over rouwverwerking bij het verlies van uw moeder.

Rouwverwerking moeder als kind

De rouwverwerking van uw moeder is helaas een stuk moeilijker als u nog een kind bent. Uw moeder bracht u tenslotte ter wereld. Ze zorgde voor u. Uw moeder gaf u het gevoel van veiligheid en vertrouwen.Rouwverwerking moeder Wanneer de band (plotseling) verbroken wordt, kunnen er gevoelens van onveiligheid en onthechting ontstaan. Want wie kunt u nu nog vertrouwen? Ook kan er boosheid mee gaan spelen. U kunt u in de steek gelaten voelen.

Tips voor kinderen bij verlies moeder

Rouwverwerking na het verlies van een moeder is voor een kind een zware en intens moeilijke opdracht. Het kind moet weer vertrouwen krijgen. Van groot belang is dat het kind kan praten. Over zijn of haar gevoelens en verdriet. Dit kan bij familie of vrienden zijn. Als dat niet mogelijk is kan er professionele hulp ingeschakeld worden. Dit om te voorkomen dat het kind helemaal op slot schiet en zich niet meer kan uiten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan rouwverwerking therapie.

Rouwverwerking moeder als volwassene

Uw moeder blijft uw moeder. Of u nou jong of al wat ouder bent. U blijft voor altijd het kind van u moeder. Als volwassene kunnen we beter relativeren dan een kind. Toch kan het verdriet alsnog enorm intens zijn. Ook als u het zag aankomen door bijvoorbeeld een langdurige ziekte. Ook als volwassene kunt u zich onthecht voelen. De mantelzorg die u verleende, de alledaagse praatjes, alle gezellige kopjes koffie, dit valt allemaal weg en komt nooit meer terug. Wanneer uw vader al eerder is overleden kunt u zich helemaal ontheemd voelen. Er is niemand meer die u uw hele leven gekend heeft.  Uw thuis is weg en ook dat kan zorgen voor diepe gevoelens van rouw. Hulp bij rouwverwerking kan u helpen bij dit proces.

Tips voor volwassenen bij verlies moeder

Wat u helaas ook tegen kunt komen is onbegrip van uw omgeving. Uw moeder was immers al op leeftijd of was al langer ziek. Men begrijpt vaak niet, dat dit niks afdoet van de grootte van uw verdriet. Het is fijn als u mensen om u heen kunt zoeken die ook een of beide ouders verloren zijn. Zij kunnen u beter begrijpen. Ze hebben immers zelf ook het rouwproces meegemaakt. De beste tip is praten, praten en nog eens praten. Het heeft geen zin om te ontkennen. Ook niet om te vluchten in werk of andere bezigheden. De rouw zal dan alsnog, op een later moment, genadeloos toeslaan.

Leven langzaam weer oppakken

U kunt beter proberen stukje bij stukje, langzaam weer uw eigen leven op te pakken. Geef uiting aan de manier van rouwen die bij u past. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Schrijven
  • Musiceren
  • Met kunst bezig te zijn
  • Sporten
  • Wandelen in de natuur

Rouwen is persoonlijk, en zal door iedereen anders ingevuld worden. Merkt u dat het rouwproces te lang duurt? En dat u zelf geen oplossing meer weet? Dan is het raadzaam om hier professionele hulp bij te zoeken. Rouwverwerking bij het overlijden van uw moeder is een lang proces. Schroom daarom niet om er steun bij te vragen.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01