call 072 - 844 52 85 menu
Geschreven door
geschreven door Mieke Verhoef
Geschreven door groot
Geschreven door Mieke Verhoef
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 20 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
timer Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 12 januari 2022

Kosten uitvaart

kosten uitvaartDe kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van de wensen van de overledene of die van de nabestaanden. De gemiddelde prijs van een crematie en een begrafenis verschillen, terwijl een aantal basiskosten gelijk zijn.

Wat kost een uitvaart?

In Nederland kost een uitvaart in 2022 tussen de 6.500 en 10.000 euro. Gemiddeld 7.000 euro. Uiteraard hangt dit af van de gewenste uitvaart. De kosten van een crematie zijn namelijk goedkoper dan de kosten van een begrafenis. Weet u al of u gecremeerd of begraven wilt worden? Dan kunt u hieronder de kosten van uw gewenste uitvaart bekijken.

Vergelijk verzekeringen voor een uitvaart

Vergelijk Monuta
Verzekerd bedrag
€ 7.500,-
Kinderen gratis
Tot 18 jaar
Premielooptijd
Tot overlijden
€ 7,60 p/m Bekijken
Vergelijk DELA
Verzekerd bedrag
€ 7.500,-
Kinderen gratis
Nee
Premielooptijd
Tot overlijden
€ 10,11 p/m Bekijken
Vergelijk Ardanta
Verzekerd bedrag
€ 7.500,-
Kinderen gratis
Tot 18 jaar
Premielooptijd
Tot 85 jaar
€ 11,09 p/m Bekijken

De ijkgegevens die wij gebruikt hebben voor de vergelijking zijn de volgende:
Geboortedatum: 01-01-1993
Verzekerd bedrag: € 7.500,-

Laatst gecontroleerd: 28 november 2022

Gemiddelde kosten uitvaart 2022

OnderdeelGemiddelde Kosten
Gemiddeld basistarief begrafenisondernemer of uitvaartverzorger€ 1.500
Werk in het weekend of ’s avondsToeslag
Overledenenverzorging en opbaren€ 150
Kosten voor opbaren thuis€ 400
Opbaren in een uitvaartcentrum€ 600
Rouwkaarten (100 stuks)€ 150 – € 550
Rouwbloemstuk€ 100
Dragers (4 personen)€ 150 – € 500
Kosten uitvaart Volgauto’s (per stuk)€ 200
Rouwadvertentie kosten in plaatselijke krant€ 300
Een rouwadvertentie in een landelijk dagblad€ 1.500
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium€ 400
Uitvaartfotografie€ 350 – € 700
Uitvaartvideo€ 300 – € 700

Een uitvaartverzekering biedt de zekerheid dat er een toereikend geldbedrag voor de crematie of begrafenis uitgekeerd wordt. Een uitvaartverzekering is verstandig als u weinig spaargeld heeft en uw nabestaanden niet met de uitvaartkosten wil laten zitten.

Basiskosten voor een uitvaart

Iedere uitvaart heeft een aantal basiskosten. Zo betaalt u voor de uitvaartverzorging een vast tarief. De kosten van een uitvaartondernemer zijn gelijk voor zowel een crematie als een begrafenis. De basispakketten van de uitvaartondernemingen verschillen wel van elkaar. Bij de ene uitvaartonderneming zit een eenvoudige kist, de rouwauto, het opbaren en verzorgen van de overledene en een condoleanceregister in het basispakket. Terwijl andere uitvaartondernemingen extra kosten rekenen voor het opbaren, de doodskist, de auto en het regelen van de wettelijke formaliteiten.

Variërende kosten van een uitvaart

Uitvaartverzorgers hebben niet op alle kosten invloed, denk bijvoorbeeld aan de kosten van de begraafplaats of van het crematorium. De basiskosten van een crematie en begrafenis liggen veelal tussen de 2.200 en 3.000 euro.

Soort uitvaart en de kosten

Kiezen voor een crematie of begrafenis kan moeilijk zijn als de nabestaanden niet weten wat de wensen van de overledene waren. De prijs geeft in veel gevallen hierbij de doorslag. Een begrafenis is duurder dan een crematie. Dit komt omdat er onder andere kosten zijn voor een gedenkteken en de grafrechten. Bekijk op deze pagina’s meer informatie over de kosten van een crematie en de begrafeniskosten.

Uitvaartkosten in Nederland in 2022

Hoewel u er niet meteen bij stilstaat als iemand in uw nabije omgeving komt te overlijden, is het goed te weten wat een uitvaart nou eigenlijk kost. Hoewel een uitvaart uiteraard maatwerk is, kunt u toch stellen dat een begrafenis al snel tussen de 7.000 en 10.000 euro kost. Bij een crematie liggen die kosten iets lager: tussen de 6.500 en de 9.000 euro.

Hoge onverwachte kosten

Nog steeds schrikken veel mensen van deze bedragen. Uit eigen onderzoek blijkt dat mensen denken dat een uitvaart 5.000 euro kost. Daarom is het belangrijk om de kosten van uw uitvaart te berekenen.

Kosten uitvaart berekenen

Met onze handige uitvaart kosten berekenen tool kunt u gemakkelijk en snel zien wat de kosten van uw crematie of begrafenis zullen worden.

Heeft u vragen over onze uitvaart kosten berekenen tool dan kunt u contact met ons opnemen via telefoonnummer: 072 – 844 52 85

Kosten van een goedkope en luxe uitvaart

U kunt een uitvaart zo duur maken als u zelf wilt. In onderstaand overzicht ziet u de gemiddelde kosten van verschillende soorten uitvaarten.

Soort uitvaartKosten
Basic uitvaart6.500 euro
Gemiddelde uitvaart7.000 euro
Luxe uitvaart10.000 euro

Cremeren goedkoper dan begraven

Indien u een goedkope uitvaart wilt dan is cremeren de beste optie. Een begrafenis is namelijk duurder. Bij cremeren heeft u namelijk geen grafkosten. Deze kosten kunnen variëren van 800 tot wel 7.000 euro. Ook de keuze voor een grafmonument speelt een rol bij de totale kosten voor een uitvaart. De gemiddelde prijs voor een grafmonument ligt rond de 2.000 euro.

De kist

Ook de al eerdergenoemde kist is een factor van belang in de totstandkoming van de afrekening. Ook kisten zijn er in heel dure en meer goedkope – basis- uitvoeringen.

De kosten van een uitvaart zijn in het weekend duurder

De dag waarop een uitvaart plaatsvindt speelt ook een belangrijke rol in de totale kosten. Kiest u voor een uitvaart in het weekend, dan weet u zeker dat de rekening hoger uitvalt. Dan namelijk wordt een weekendtoeslag gerekend.

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2022
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat