menu

Kosten uitvaart 2020

kosten uitvaartEen uitvaart is heel persoonlijk. De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van de wensen van de overledene of die van de nabestaanden. De gemiddelde prijs van een crematie en een begrafenis verschillen, terwijl een aantal basiskosten gelijk zijn.

Wat kost een uitvaart?

In Nederland kost een uitvaart in 2020 gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro. Gemiddeld 7.000 euro. Uiteraard hangt dit af van de gewenste uitvaart. De kosten van een crematie zijn namelijk goedkoper dan de kosten van een begrafenis. Weet u al of u gecremeerd of begraven wilt worden? Dan kunt u hieronder de kosten van uw gewenste uitvaart bekijken.

Gemiddelde kosten uitvaart 2020

Onderdeelgemiddelde Kosten
Gemiddeld basistarief begrafenisondernemer of uitvaartverzorger€ 1.500
Werk in het weekend of ’s avondsToeslag
Overledenenverzorging en opbaren€ 150
Kosten voor opbaren thuis€ 400
Opbaren in een uitvaartcentrum€ 600
Rouwkaarten (100 stuks)€ 150 – € 550
Rouwbloemstuk€ 100
Dragers (4 personen)€ 150 – € 500
Kosten uitvaart Volgauto’s (per stuk)€ 200
Rouwadvertentie kosten in plaatselijke krant€ 300
Rouwadvertentie kosten in een landelijk dagblad€ 1.500
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium€ 400
Uitvaartfotografie€ 350 – € 700
Uitvaartvideo€ 300 – € 700

Een uitvaartverzekering biedt de zekerheid dat er een toereikend geldbedrag voor de crematie of begrafenis uitgekeerd wordt. Een uitvaartverzekering is verstandig als u weinig spaargeld heeft en uw nabestaanden niet met de uitvaartkosten wil laten zitten.

Kosten uitvaart berekenen

Met onze handige uitvaart kosten berekenen tool kunt u gemakkelijk en snel zien wat de kosten van uw crematie of begrafenis zullen worden.

Heeft u vragen over onze uitvaart kosten berekenen tool dan kunt u contact met ons opnemen.

Basiskosten uitvaart

Iedere uitvaart heeft een aantal basiskosten. Zo heeft de uitvaartverzorging bijvoorbeeld een vast tarief voor zijn of haar diensten die gelijk zijn voor zowel een crematie als een begrafenis. De basispakketten van de uitvaartondernemingen verschillen wel van elkaar. Bij de ene uitvaartonderneming zit een eenvoudige kist, de rouwauto, het opbaren en verzorgen van de overledene en een condoleanceregister in het basispakket. Terwijl andere uitvaartondernemingen extra kosten rekenen voor het opbaren, de doodskist, de auto en het regelen van de wettelijke formaliteiten.

Uitvaartverzorgers hebben niet op alle kosten invloed, denk bijvoorbeeld aan de kosten van de begraafplaats of van het crematorium. De basiskosten van een crematie en begrafenis liggen veelal tussen de 2.200 en 3.000 euro.

Verschil in kosten tussen een crematie en een begrafenis

Kiezen voor een crematie of begrafenis kan moeilijk zijn als de nabestaanden niet weten wat de wensen van de overledene waren. Een begrafenis is duurder dan een crematie, omdat er onder andere kosten zijn voor een gedenkteken en de grafrechten. Bekijk op deze pagina’s meer informatie over de kosten van een crematie en de begrafeniskosten.

Uitvaartkosten in Nederland

Hoewel je er niet meteen bij stilstaat als iemand in je nabije omgeving komt te overlijden – daarvoor is het verdriet vaak veel te groot- is het goed te weten wat een uitvaart nou eigenlijk kost. Hoewel een uitvaart uiteraard maatwerk is, kun je toch stellen dat een begrafenis al snel tussen de acht- en elfduizend euro kost. Bij een crematie liggen die kosten iets lager: tussen de zeven – en tienduizend euro.

Nog steeds schrikken veel mensen van deze bedragen. Die denken dat een begrafenis of crematie niet meer dan vijfduizend euro kost. Dat een crematie goedkoper is dan een begrafenis, komt onder meer door de factor grafkosten. Kosten die overigens sterk verschillen per gemeente.
Waaruit de kosten van de uitvaart opgebouwd zijn? Je hebt altijd te maken met de basiskosten voor de uitvaartverzorger, kosten voor de laatste verzorging van de overledene, kosten voor de opbaring en het rouwvervoer. Daar komen nog de kosten voor de plechtigheid overheen in de vorm van de uitvaartdienst zelf, rouwkransen en boeketten, rouwkaarten en catering voor mensen die de overledene de laatste eer willen bewijzen.

Hoe duur je het wilt maken, ligt aan de nabestaanden zelf. Wil of kun je niet heel veel geld uitgeven en probeer je de kosten zo laag mogelijk te houden, dan kies je voor een eenvoudige kist, beperk je rouwadvertenties in de kranten, beperk je je wat betreft catering tot een kop koffie of kies je voor een uitvaart in besloten kring. Meer en meer wordt een kist zelf gemaakt of wordt daar zelf voor gezorgd. Zeker als men dus voor een goedkope uitvaart kiest. Hoe duur of goedkoop het wordt, ligt dus voor een groot deel bij de nabestaanden zelf. Is een kwestie van persoonlijke voorkeur of de laatste wens van de overledene.

Cremeren goedkoper dan begraven

Wil je sowieso goedkoper, dan is een crematie de beste optie. Het voorkomt grafkosten, kosten die kunnen variëren van 800 tot wel 7.000 euro. Kosten die je door te kiezen voor een crematie dus al bespaard. Ook de keuze voor een grafmonument speelt een rol bij de totale kosten voor een uitvaart. De gemiddelde prijs voor een grafmonument ligt op meer dan 2.000 euro, kosten die je bij een crematie ook al niet – of minder- hebt.

Ook de al eerdergenoemde kist is een factor van belang in de totstandkoming van de afrekening. Ook kisten zijn er in heel dure en meer goedkope – basis- uitvoeringen.

Tenslotte: ook de dag waarop een uitvaart plaatsvindt speelt een rol. Kies je voor een uitvaart in het weekend, dan weet je zeker dat de rekening hoger uitvalt. Dan namelijk wordt een weekendtoeslag gerekend, een toeslag die geldt voor meer elementen van een uitvaart zoals voor bijvoorbeeld vervoer.

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629