call 072 - 844 52 85 menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 21 september 2022
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
timer Leestijd: 7 minuten
Laatste update: 02 november 2022

Begrafenisverzekering

Een begrafenisverzekering zorgt ervoor dat de kosten van uw begrafenis geheel of gedeeltelijk gedekt zijn. Bij het afsluiten van een begrafenisverzekering stelt u zelf uw polis samen. Met deze verzekering zorgt u ervoor dat uw nabestaanden de kosten niet hoeven te betalen. Hieronder kunt u uw begrafenisverzekering vergelijken.

Begrafenisverzekering vergelijken in november 2022

Vergelijk Monuta
Verzekerd bedrag
€ 7.500,-
Kinderen gratis
Tot 18 jaar
Premielooptijd
Tot overlijden
€ 7,60 p/m Bekijken
Vergelijk DELA
Verzekerd bedrag
€ 7.500,-
Kinderen gratis
Nee
Premielooptijd
Tot overlijden
€ 10,11 p/m Bekijken
Vergelijk Ardanta
Verzekerd bedrag
€ 7.500,-
Kinderen gratis
Tot 18 jaar
Premielooptijd
Tot 85 jaar
€ 11,09 p/m Bekijken

De ijkgegevens die wij gebruikt hebben voor de vergelijking zijn de volgende:
Geboortedatum: 01-01-1993
Verzekerd bedrag: € 7.500,-

Laatst gecontroleerd: 28 november 2022

Waarom begrafenisverzekeringen vergelijken?

De kosten van een begrafenis zijn per persoon anders. Dat houdt ook in dat men een andere premie betaalt. Verzekeraars bepalen zelf de hoogte van de premie. Net zoals de voorwaarden, waarin staat wat er wel en niet onder de dekking valt. Door begrafenisverzekeringen met elkaar te vergelijken ziet u wie voor u de beste premie en voorwaarden biedt. Zo weet u zeker dat u niet teveel premie betaalt. En daarnaast dat de zaken die u belangrijk vindt worden vergoed.

Wist u dat….
Ruim 75% van Nederlanders een begrafenisverzekering heeft?

Waar moet u op letten bij het vergelijken van begrafenisverzekeringen?

Wanneer u op zoek bent naar een goede begrafenisverzekering is het van belang om vooraf te vergelijken. Let daarbij op het volgende:

  • De premie
  • Looptijd van de premie
  • Soort begrafenisverzekering (natura, kapitaal, combinatie)
  • Hoogte van het verzekerd bedrag
  • Wel of geen gratis dekking voor uw kind

Wat is een begrafenisverzekering?

begrafenisverzekering

Een begrafenisverzekering is een verzekering die de kosten dekt voor een begrafenis of crematie. Denk hierbij aan de kosten voor een graf, de condoleance, een volgauto en de receptie. Deze kosten kunnen fors oplopen. Met een begrafenisverzekering is dit gedekt. De verzekering sluit u maar eens in uw leven af. Dit kan zowel op jonge als op late leeftijd. In ruil voor deze dekking betaalt u premie. De verzekering keert uit zodra de persoon die op de polis staat is overleden.

Waarom een begrafenisverzekering?

Een uitvaart kost tussen de 7.000 tot 10.000 euro. Dat is een fors bedrag en deze kosten stijgen ieder jaar. Niet iedereen kan deze kosten betalen. Om dierbaren niet met deze kosten achter te laten, kiezen mensen voor een begrafenisverzekering. Als u deze heeft, neemt de begrafenis ondernemer veel werk uit handen. Veel mensen vinden dat erg prettig. Het zelf regelen van een uitvaart is immers een flinke klus. Uw dierbaren kunnen zich hierdoor richten op het verlies en de rouwverwerking.

Begrafeniskosten berekenen

Wilt u weten wat uw uitvaart zal kosten? Dan kunt u dat simpel via onze tool berekenen. Geef aan wat uw wensen zijn en bereken wat de kosten van uw uitvaart zijn. Op basis daarvan kunt u het verzekerd bedrag van uw begrafenisverzekering kiezen.

Voordelig uw begrafeniskosten verzekeren? Via onze begrafenisverzekering vergelijker kunt u gemakkelijk op prijs en kwaliteit vergelijken. Op deze pagina leest u ook alles over de kosten van een crematie

Wist u dat….
Een begrafenisverzekering altijd uitgekeerd wordt? Ook als u deze pas net heeft afgesloten.

Dekking begrafenisverzekering

Er zijn een aantal type begrafenisverzekeringen. Deze leggen we hier verder uit.

De natura begrafenisverzekering

Bij een natura begrafenisverzekering worden een aantal diensten en producten uitgekeerd. Hiermee wordt de begrafenis of crematie geheel verzorgd. Dit wordt gedaan door een begrafenis ondernemer. Hiermee is dit uit handen van de nabestaanden. De premie van de natura begrafenispolis is meestal wat lager. Nadeel van deze dekking is dat er minder vrijheid is voor de invulling van de uitvaart. Er wordt bij de natura dekking geen geld uitgekeerd.

De kapitaal begrafenisverzekering

Bij de kapitaal begrafenisverzekering wordt er geld uitgekeerd. De hoogte van het bedrag wordt bepaald bij het sluiten van de polis. Met dit geld betaalt men de uitvaart. Veel mensen kiezen voor deze dekking. Dit doen ze omdat de uitvaart geheel naar eigen wens gevuld kan worden. Vooraf is bekend hoeveel geld er is. De polis biedt hiermee veel keuze vrijheid. Denk hierbij aan de keuze van een begrafenis ondernemer, de kist en de locatie. Nabestaanden zullen zelf veel moeten regelen. Dit kan een nadeel zijn van deze dekking.

De koopsompolis

Als derde optie is er de koopsompolis. Men kiest deze polis als zij in een keer het hele bedrag willen storten. Het wordt daarom ook wel gezien als een soort spaarpot. Het voordeel is dat u geen premie per maand betaalt. Het nadeel is dat u in een keer een groot bedrag inlegt. Deze vorm is met name geschikt voor mensen ouder dan 75 jaar. Voor hen is het lastig om een begrafenisverzekering af te sluiten.

Wat kost een begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering kost zo’n 9 euro per maand. Dit hangt echter geheel af van een aantal factoren. Uw premie kan daarom hoger of lager zijn dan dit bedrag. Dit zult u dan ook merken bij het berekenen van de begrafenisverzekering. De hoogte van de premie hangt af van:

1. Uw uitvaartwensen

Denk ten eerste na over uw wensen. Hoe wilt u dat uw begrafenis gevuld wordt? Dit bepaalt hoeveel geld of diensten er uitgekeerd moeten worden. Wilt u een groots afscheid, met veel mensen, bloemen en volgauto’s? Of kiest u voor een kleine uitvaart slechts met een paar mensen? Steeds vaker kiest men voor een persoonlijke uitvaart. Hierin laten zij iets zien van de overledene. Daarnaast is er vaak een borrel en kunnen kinderen op de kist tekenen. Alles is mogelijk en u bepaalt zelf wat u belangrijk vindt.

2. Het verzekerd bedrag en de dekking

Ten tweede is het verzekerd bedrag van belang. Dit is het bedrag dat u verzekert. Zorg ervoor dat het verzekerde bedrag niet te laag is. De kosten van een uitvaart kunnen fors zijn. Hoe meer wensen u heeft, hoe hoger het verzekerd bedrag en hoe hoger de premie. Daarnaast is de dekking van belang. De natura dekking keert uit in diensten en de kapitaal verzekering in geld.

3. Uw leeftijd

Uw leeftijd is ook van belang voor de hoogte van de premie. Hoe jonger u bent, hoe minder premie u betaalt voor een begrafenisverzekering. En dus geldt ook; hoe ouder u bent, hoe hoger de premie. Voor een verzekeraar is het risico dat u overlijdt groter op hoge leeftijd.

4. De duur dat u premie betaalt

Ook de premie duur is van belang voor kosten van de polis. U kunt vaak zelf de premie duur bepalen bij het kiezen van een begrafenispolis. Bijna altijd heeft u de keuze uit een duur van 20 of 30 jaar, tot uw 85e levensjaar of levenslang.

5. Uw gezondheid

Als laatste is uw gezondheid van belang. Een verzekeraar kijkt hier naar als u een begrafenisverzekering wilt afsluiten. Daarom moet u bij het sluiten van de verzekering altijd vragen over uw gezondheid invullen. Aan de hand van uw antwoorden kan een verzekeraar inschatten hoe groot het risico is. De verzekeraar kan uw aanvraag direct accepteren of een hogere premie voorstellen. Hier hoeft u niet akkoord mee te gaan. U kunt zich dan ook verzekeren bij een andere begrafenisverzekeraar.

Begrafenisverzekering kiezen

Voordat u een verzekering kiest is het slim om de begrafenis polis te vergelijken. Hierdoor bespaart u flink wat geld. Als u op zoek bent naar de goedkoopste begrafenisverzekering, kijk dan vooral op de premie. Let er echter op dat de voorwaarden ook van belang zijn. U wilt immers wel goed gedekt zijn. Dierbaren mogen niet alsnog met een rekening verrast worden. Door de verzekeraars naast elkaar te leggen, weet u zeker dat u de beste begrafenisverzekering kiest.

Begrafenisverzekering voor een kind

Wilt u een begrafenisverzekering afsluiten voor uw kind? Bekijk dan even uw voorwaarden. Bij een aantal verzekeraars is uw kind gratis gedekt tot zijn of haar 18e. U dient uw kind hiervoor wel zelf aan te melden bij uw verzekeraar. Een losse begrafenisverzekering voor een kind kan ook. U betaalt dan een lage premie.

Begrafenisverzekering voor ouderen

Als u een begrafenisverzekering voor ouderen wilt afsluiten, dan is dat geen probleem. Veel verzekeraars accepteren nieuwe klanten tot 75 jaar. De premie is wel een stuk hoger. Bent u ouder dan 75 jaar? Dan wordt het lastig om een begrafenisverzekering af te sluiten. Voor een verzekeraar is het risico erg hoog dat u binnen korte tijd overlijdt. Veel verzekeraars zullen u daarom weigeren. Wellicht is een koopsompolis of een uitvaartdeposito voor u een goede optie.

Begrafenisverzekering afsluiten

U kunt een begrafenisverzekering snel online afsluiten. Het wordt ook wel een uitvaartverzekering genoemd. Dit kunt u doen via onze vergelijker. U kunt via ons de begrafenisverzekeringen afsluiten van Monuta en DELA. Hieronder leest u meer info over deze verzekeraars.

Monuta begrafenisverzekering afsluiten

Monuta is een van de grootste spelers in de markt. De begrafenisverzekering afsluiten is bij Monuta snel gedaan. Nadat u uw gegevens invult, ziet u al snel welke dekking voor u de beste keus is. Monuta biedt goede premies en u kunt de begrafenisverzekering op een later moment nog aanpassen. Dit geldt ook voor het verzekerd bedrag. Bij Monuta zijn kinderen gratis verzekerd op de polis van een van de ouders.

DELA begrafenisverzekering afsluiten

DELA verzorgt al jaren vele uitvaarten. En daarvoor worden zij heel goed gewaardeerd. DELA is een goede verzekeraar waar veel mensen zijn verzekerd. Bij DELA kunt u kiezen uit een aantal pakketten en maakt u binnen een minuut een begrafenisverzekering vergelijking. Ook na het afsluiten kunt u de verzekering nog aanpassen. Het verzekerd bedrag stijgt mee met de uitvaart kosten. Zo weet u zeker dat de uitvaart die u voor ogen hebt ook echt gerealiseerd kan worden. Bij DELA zijn kinderen helaas niet gratis gedekt.

Kost het vergelijken van een begrafenisverzekering geld?

Nee, het vergelijken van verzekeringen is gratis op onze website. Wij ontvangen een vaste vergoeding van de verzekeraar zodra u via ons een verzekering afsluit. Het maakt daarbij niet uit welke verzekeraar, dekking of verzekerd bedrag u kiest. Het enige dat wij doen is u voorzien van de beste en actuele informatie rondom het vergelijken van begrafenisverzekeringen.

Veelgestelde vragen over begrafenisverzekeringen

Is begrafenisverzekering verplicht?

Een begrafenisverzekering is niet verplicht. Wilt u geen begrafenisverzekering afsluiten? Dan hoeft u dit niet te doen, want niemand is hiertoe verplicht. Ondanks dat kiest ruim 70 procent van de Nederlanders wel voor een begrafenisverzekering.

Hoe vind ik de goedkoopste begrafenisverzekering?

Bent u op zoek naar de goedkoopste begrafenisverzekering? Start dan met vergelijken. U zult met name op de premie moeten letten die u per maand betaalt. Let er op dat hoe lager de premie is, hoe lager het verzekerd bedrag is. Dit houdt in dat uw nabestaanden wellicht alsnog een bedrag zelf moeten betalen als de kosten van uw uitvaart hoger worden. 

Kan ik een begrafenisverzekering afkopen?

U kunt een begrafenisverzekering afkopen. Als u dit wilt, neem dan contact op met uw verzekeraar. U betaalt vanaf dat moment geen premie meer. De verzekeraar rekent uit hoeveel u heeft opgebouwd in uw polis en wat de afkoopwaarde is. Deze is altijd iets lager dan de opgebouwde waarde. De afkoopwaarde krijgt u gestort op uw rekening. Overlijdt u na het afkopen van de polis, dan keert de verzekeraar niets meer uit.

Geldt er een medische acceptatie bij een begrafenisverzekering?

Ja, een verzekeraar wilt weten hoe gezond u bent voordat u een begrafenisverzekering kunt afsluiten. Dit bepaalt voor een deel de kans op overlijden. Dit heet de medische acceptatie. Vul de vragen altijd naar waarheid in. Doet u dit niet, dan kan de verzekeraar besluiten om niets uit te keren.

Welke regels gelden er bij euthanasie?

Veel verzekeraars keren alleen uit als de verzekerde persoon is overleden door een natuurlijke dood. Euthanasie is geen natuurlijke dood, omdat er een giftige stof wordt ingenomen. Bij een aantal verzekeraars geldt euthanasie als een uitzondering. Er vindt dan wel een uitkering plaats. Andere verzekeraars hanteren speciale voorwaarden. Indien u hiermee te maken krijgt, kunt u het beste contact opnemen met de verzekeraar.

Is de premie voor de begrafenisverzekering aftrekbaar bij de Belastingdienst?

Nee, helaas niet meer. Tot 2009 was het een optie om de premie af te trekken van de inkomsten belasting. Dit geldt nu al een aantal jaar niet meer. Op de website van de Belastingdienst leest u welke begrafeniskosten wel aftrekbaar zijn.

Let op: via ons kunt u de begrafenisverzekering vergelijken. Wij geven echter geen advies. Wilt u wel graag advies? Dan verwijzen wij u naar een tussenpersoon of verzekeraar. De premies die wij tonen, zijn gebaseerd op basis van ijkgegevens. Deze gegevens staan onder de vergelijker. Dit betekent dat de premie voor u hoger of lager kan zijn.

Bronnen:

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:​

  • Belastingdienst
  • Rijksoverheid
  • Verbond van Verzekeraars
  • AFM
  • Yarden
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2022
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat