call 072 - 844 52 85

Levensverzekering hypotheek

Een levensverzekering hypotheek, is dat noodzakelijk? Bij het afsluiten van een hypotheek komen veel verschillende financiële zaken om de hoek kijken. Er zijn veel dingen die geregeld moeten worden en waar je advies over in moet winnen. Het afsluiten van een hypotheek is namelijk voor veel mensen de grootste financiële beslissing die je ooit zult maken, en er zitten veel risico’s aan vast. Om deze risico’s af te dekken kun je jezelf goed informeren en de nodige verzekeringen afsluiten. Het is dan ook niet voor niks dat veel geldverstrekkers bepaalde levensverzekeringen verplicht stellen, zoals bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering, de verzekering die het vaakst in combinatie met een hypotheek wordt afgesloten. Je vraagt je misschien af welke levensverzekering je nodig hebt bij je hypotheek. In dit artikel leggen we je uit welke levensverzekeringen je nodig hebt bij een hypotheek.

De ORV – Een levensverzekering hypotheek

De overlijdensrisicoverzekering (ORV) is de verzekering die vaak bij een hypotheek wordt afgesloten. Deze verzekering dekt het overlijdensrisico. Je verzekert een bepaald bedrag en betaalt daarvoor een maandelijkse premie. Mocht je onverhoopt komen te overlijden, wordt dit bedrag aan je nabestaanden uitgekeerd. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk voor je nabestaanden om toch in de woning te kunnen blijven wonen, of om het geld anders te spenderen, bijvoorbeeld aan een nieuwe woning. Zo zorg je ervoor dat je nabestaanden netjes achtergelaten worden bij een eventueel overlijden van de kostwinner.

Het is bijna altijd verplicht gesteld een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verplichting wordt opgelegd door de geldverstrekker. Ook als je NHG (Nationale Hypotheekgarantie) wil, is een levensverzekering een verplichting. Vaak geldt deze verplichting maar voor een percentage van het totale hypotheekbedrag, maar dat ligt aan je situatie, je hypotheek en prijs van je huis, en eventueel eigen geld wat je hebt ingebracht. Het is natuurlijk mogelijk om op eigen initiatief het hele bedrag te verzekeren, een hoger bedrag te verzekeren, of een ander soort levensverzekering af te sluiten. Dit kan wel prijziger zijn, let er dus goed op of je het kan betalen.hypotheek en levensverzekering

Waarom een levensverzekering bij een hypotheek?

Uiteraard is het een handige investering een overlijdensrisicoverzekering te hebben. De meeste mensen die een hypotheek afsluiten zitten namelijk in een fase in hun leven waarbij ze met een partner, of soms zelfs met een gezin, gaan wonen. Als dan de kostwinner wegvalt, door een noodlottig overlijden, kun je je voorstellen dat de overblijvende partner en eventuele kinderen voor een lastig financieel parket komen te staan. Er is immers een inkomen weggevallen. Hiervoor is de overlijdensrisicoverzekering. Deze dekt het financiële risico af dat ontstaat bij een overlijden, zodat de nabestaanden toch in het huis kunnen blijven wonen of dat ze een ander huis kunnen kopen of huren. De belangrijkste reden voor het afsluiten van een levensverzekering bij een hypotheek is dus dat je je nabestaanden goed achterlaat, mocht je te komen overlijden, en de financiële klap te verzachten.

Geldverstrekkers stellen de overlijdensrisicoverzekering vaak verplicht omdat het voorkomt dat huizen, na een overlijden, met een grote restschuld verkocht worden. Bij hypotheken met NHG zijn er constructies waarbij zij de restschuld kunnen oppakken. Vooral bij deze hypotheken is een overlijdensrisicoverzekering dus van groot belang en verplicht gesteld. Maar iedere geldverstrekker stelt hier zijn eigen regels voor op, en deze kunnen dus ook verschillen. Zo zijn er ook geldverstrekkers waar een levensverzekering niet verplicht is.

Bij sommige banken is een levensverzekering hypotheek niet altijd verplicht. Bijvoorbeeld als iemand alleenstaand is of als de partner geen moeite zal hebben de financiële klap op te vangen die ontstaat bij overlijden.

Welke soorten overlijdensrisicoverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen, omdat er uiteraard ook verschillende soorten hypotheken zijn.

  • Gelijkblijvend: verzekerd kapitaal verandert niet
  • Lineair dalend: verzekerd kapitaal daalt elk jaar
  • Annuitair dalend: meestal aan een annuiteitenhypotheek gekoppeld. De daling van het verzekerd kapitaal gaat mee met de daling van de hypotheek

De keuze voor de soort verzekering die je gaat afsluiten, hangt dus af van de soort hypotheek die je gaat afsluiten en je persoonlijke omstandigheden. Laat je hierin goed adviseren. Je bank of geldverstrekker zal je waarschijnlijk een offerte aanbieden, maar je bent vrij jezelf te verzekeren waar je maar wilt. Omdat premies aardig hoog kunnen zijn kan het lonen om jezelf goed te informeren of een adviseur in de arm te nemen.Levensverzekering en hypotheek

Ziekte en het afsluiten van een levensverzekering hypotheek

Indien je ziek bent of ongezond leeft, kan het afsluiten van deze verzekering wat meer moeite opleveren. Rokers betalen bijvoorbeeld meer premie. Ook eisen de meeste verzekeraars een gezondheidsverklaring en boven een verzekerd kapitaal van € 268.125 vaak ook een medische keuring. Je kunt afgewezen worden of een veel hogere premie betalen indien je lijdt aan een chronische ziekte. Het is dus zeker niet onmogelijk een levensverzekering af te sluiten bij ziekte, maar het is wel wat moeilijker. Ben je ziek? Begin dan op tijd met het proces van het afsluiten van de levensverzekering. Dit kan dan namelijk wel een tijd duren.

Levensverzekering hypotheek, waar moet je op letten?

Naast de overlijdensrisicoverzekering en de levensverzekering hypotheek is er nog meer wat je kunt overwegen. Heb je bijvoorbeeld al een uitvaartverzekering? Ook dit kan een goede keuze zijn, mocht je daar niet genoeg spaargeld voor beschikbaar hebben.

Let er wel op dat je geen geld weggooit door over-verzekerd te zijn. Heb je heel wat besteedbaar inkomen, spaargeld en/of investeringen en een goed geregeld testament? Dan is een overlijdensrisicoverzekering misschien niet eens nodig, als je ervoor zorgt dat je nabestaanden zich kunnen redden met deze financiële middelen. Maar overleg dit altijd met een expert. Soms kan een overlijdensrisicoverzekering namelijk toch wel gunstig zijn, bijvoorbeeld voor belastingtechnische redenen bij uitkering van de premie van de verzekering. Deze premie wordt namelijk niet belast als inkomen, wat voordelig is voor de nabestaanden. Over een vermogen of dividend uit investeringen zal vermogensbelasting, inkomstenbelasting en dividendbelasting moeten worden betaald. Sommige levensverzekeringen keren ook al uit bij leven. Bekijk hier meer informatie over levensverzekering met uitkering bij leven.

Met deze informatie is het mogelijk om een goed afgewogen keuze te maken voor je verzekering. Je wilt namelijk dat je nabestaanden goed achtergelaten worden in geval van overlijden. Heb je nu nog steeds vragen, win dan vooral goed advies aan bij een goede verzekeringsexpert. Een levensverzekering is namelijk van levensbelang bij het afsluiten van een hypotheek.

Levensverzekering hypotheek
4.3 (85.22%) 23 votes

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629