call 072 - 844 52 85 menu
Geschreven door
geschreven door Mieke Verhoef
Geschreven door groot
Geschreven door Mieke Verhoef
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 24 maart 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
timer Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 06 april 2021

Levensverzekering hypotheek

Een levensverzekering bij een hypotheek, is dat echt nodig? Bij het afsluiten van een hypotheek is een levensverzekering soms verplicht. We hebben het hier dan over de overlijdensrisicoverzekering. Hypotheekverstekkers vinden het fijn als het hypotheekbedrag verzekerd is. Maar wanneer is het verplicht?

Is een levensverzekering verplicht bij een hypotheek?

Vanuit de wet is een levensverzekering niet verplicht. Bij het afsluiten van een hypotheek is een levensverzekering soms wel verplicht. Dit verschilt per hypotheekverstrekker. Sommige banken verplichten dit om ervoor te zorgen dat ze minder risico lopen. Wilt u een hypotheek afsluiten bij één van onderstaande banken? Dan is een levensverzekering vaak wel verplicht.

 • Allianz
 • Argenta
 • ASN bank
 • bijBouwe
 • BLG wonen
 • Llyods Bank
 • Obvion hypotheken
 • Reaal
 • RegioBank
 • SNS Bank
 • Van Lanschot

Hypotheek met NHG

Bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het niet meer verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Sinds 1 januari 2018 is het afgeschaft voor nieuwe klanten. Vanaf 1 januari 2020 is deze verplichting ook voor bestaande hypotheken met NHG vervallen. Dat wil niet zeggen dat het alsnog verstandig kan zijn. Dit kunt u het beste bespreken met uw financieel adviseur.

Waarom wel een levensverzekering bij een hypotheek?

hypotheek en levensverzekeringHet kan verstandig zijn om een levensverzekering te hebben bij een hypotheek. Indien u samenwoont met uw partner is het verstandig om uzelf de volgende vraag te stellen: Kan ik mijn hypotheek en vaste lasten nog betalen als mijn partner overlijdt?

Hypotheek nog steeds kunnen betalen

Als dan de kostwinner wegvalt kunt u in financiële problemen komen. Er is immers een inkomen weggevallen. Hiervoor is de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering dekt het financiële risico af dat ontstaat bij een overlijden. Zo kunnen de nabestaanden toch in het huis blijven wonen. De belangrijkste reden voor het afsluiten van een levensverzekering bij een hypotheek is dus dat u uw nabestaanden goed achterlaat.

Ziekte

Levensverzekering en hypotheek
Wanneer u ziek bent kan het afsluiten van een levensverzekering lastig zijn. Verzekeraars hanteren een gezondheidsverklaring en boven een bepaald verzekerd bedrag vaak ook een medische keuring. U kunt afgewezen worden of een hogere premie betalen indien u lijdt aan een chronische ziekte. Het is dus zeker niet onmogelijk een levensverzekering af te sluiten bij ziekte. Wel is het lastiger. Bent u ziek? Begin dan op tijd met het regelen van de levensverzekering. Dit kan namelijk veel tijd in beslag nemen.

Waar op letten bij het afsluiten?

Het afsluiten van een levensverzekering is niet leuk. Wel is het erg belangrijk. Maar waar moet u op letten bij het afsluiten?

Hieronder vindt u de 5 belangrijkste aandachtspunten:

 1. De premieverschillen tussen levensverzekeraars zijn groot. Vergelijk daarom meerdere verzekeraars. Zo weet u zeker dat u de beste vindt.
 2. De meeste verzekeraars vragen om u om een gezondheidsverklaring in te vullen. Vul dit altijd naar waarheid in. Zo voorkomt u achteraf problemen met de uitkering van de polis.
 3. Leeftijd speelt een grote rol. Op oudere leeftijd betaalt u meer premie.
 4. Niet rokers krijgen in veel gevallen korting
 5. Bekijk goed welke verzekeringsvorm het beste bij u past. Bij een gelijkblijvende verzekering krijgt u aan het einde van de looptijd nog steeds hetzelfde bedrag uitgekeerd. Vaak is dit dan niet meer nodig omdat de hypotheek al voor een deel is afgelost.
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2022
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat