call 072 - 844 52 85 menu

Levensverzekering hypotheek

Een levensverzekering bij je hypotheek, is dat noodzakelijk? Bij het afsluiten van een hypotheek komen veel verschillende financiële zaken om de hoek kijken. Er zijn veel dingen die geregeld moeten worden en waar je advies over in moet winnen. Het afsluiten van een hypotheek is namelijk voor veel mensen de grootste financiële beslissing die je ooit zult maken, en er zitten veel risico’s aan vast. Om deze risico’s af te dekken kun je jezelf goed informeren en de nodige verzekeringen afsluiten. Het is dan ook niet voor niks dat veel geldverstrekkers bepaalde levensverzekeringen verplicht stellen, zoals bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering, de verzekering die het vaakst in combinatie met een hypotheek wordt afgesloten. Je vraagt je misschien af welke levensverzekering je nodig hebt bij je hypotheek. In dit artikel leggen we je uit welke levensverzekeringen je nodig hebt bij een hypotheek.

1. De Overlijdensrisicoverzekering – Een levensverzekering hypotheek

De overlijdensrisicoverzekering (ORV) is de verzekering die vaak bij een hypotheek wordt afgesloten. Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verzeker je een bepaald bedrag. Mocht je onverhoopt komen te overlijden, wordt dit bedrag aan je partner uitgekeerd. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk voor je partner om toch in de woning te kunnen blijven wonen, of om het geld anders te spenderen, bijvoorbeeld aan een nieuwe woning. Zo zorg je ervoor dat je nabestaanden netjes achtergelaten worden bij een eventueel overlijden van de kostwinner.

2. De uitvaartverzekering – Een levensverzekering hypotheek

Een andere levensverzekering is de uitvaartverzekering. Deze verzekering sluit je af als je niet wilt dat je nabestaanden de kosten van jouw uitvaart hoeven te betalen. Deze verzekering is niet verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Toch wordt deze verzekering in veel gevallen wel afgesloten.

Verplichting overlijdensrisicoverzekering voor hypotheek met NHG is vervallen

Tot 1 januari 2018 was het in veel gevallen verplicht om bij een hypotheek met NHG een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Sinds 2018 is dit echter niet meer verplicht. Hierdoor hebben mensen meer vrijheid om te bepalen hoe ze met financiële risico’s omgaan.

Waarom een levensverzekering bij een hypotheek?

hypotheek en levensverzekeringUiteraard is het slim om een overlijdensrisicoverzekering te hebben. De meeste mensen die een hypotheek afsluiten zitten namelijk in een fase in hun leven waarbij ze met een partner, of soms zelfs met een gezin, gaan wonen. Als dan de kostwinner wegvalt, door een noodlottig overlijden, kun je je voorstellen dat de overblijvende partner en eventuele kinderen voor een lastig financieel parket komen te staan. Er is immers een inkomen weggevallen. Hiervoor is de overlijdensrisicoverzekering. Deze dekt het financiële risico af dat ontstaat bij een overlijden, zodat de nabestaanden toch in het huis kunnen blijven wonen of dat ze een ander huis kunnen kopen of huren. De belangrijkste reden voor het afsluiten van een levensverzekering bij een hypotheek is dus dat je je nabestaanden goed achterlaat, mocht je te komen overlijden, en de financiële klap te verzachten.

Geldverstrekkers en een levensverzekering

Geldverstrekkers stellen een levensverzekering vaak verplicht omdat het voorkomt dat huizen, na een overlijden, met een grote restschuld verkocht worden. Bij hypotheken met NHG zijn er constructies waarbij zij de restschuld kunnen oppakken. Vooral bij deze hypotheken is een overlijdensrisicoverzekering dus van groot belang. Maar iedere geldverstrekker stelt hier zijn eigen regels voor op, en deze kunnen dus ook verschillen. Zo zijn er ook geldverstrekkers waar een levensverzekering niet verplicht is.

Bij sommige banken is een levensverzekering bij een hypotheek niet altijd verplicht. Bijvoorbeeld als iemand alleenstaand is of als de partner geen moeite zal hebben de financiële klap op te vangen die ontstaat bij overlijden.

Welke soorten overlijdensrisicoverzekeringen zijn er?

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen, omdat er uiteraard ook verschillende soorten hypotheken zijn.

  • Gelijkblijvend: verzekerd kapitaal verandert niet
  • Lineair dalend: verzekerd kapitaal daalt elk jaar
  • Annuitair dalend: meestal aan een annuiteitenhypotheek gekoppeld. De daling van het verzekerd kapitaal gaat mee met de daling van de hypotheek

De keuze voor de soort verzekering die je gaat afsluiten, hangt dus af van de soort hypotheek die je gaat afsluiten en je persoonlijke omstandigheden. Laat je hierin goed adviseren. Je bank of geldverstrekker zal je waarschijnlijk een offerte aanbieden, maar je bent vrij jezelf te verzekeren waar je maar wilt. Omdat premies aardig hoog kunnen zijn kan het lonen om jezelf goed te informeren of een adviseur in de arm te nemen.

Ziekte en het afsluiten van een levensverzekering hypotheek

Levensverzekering en hypotheek
Indien je ziek bent of ongezond leeft, kan het afsluiten van deze verzekering wat meer moeite opleveren. Rokers betalen bijvoorbeeld meer premie. Ook eisen de meeste verzekeraars een gezondheidsverklaring en boven een bepaald verzekerd bedrag vaak ook een medische keuring. Je kunt afgewezen worden of een veel hogere premie betalen indien je lijdt aan een chronische ziekte. Het is dus zeker niet onmogelijk een levensverzekering af te sluiten bij ziekte, maar het is wel wat moeilijker. Ben je ziek? Begin dan op tijd met het proces van het afsluiten van de levensverzekering. Dit kan dan namelijk wel een tijd duren.

Levensverzekering hypotheek, waar moet je op letten?

Naast de overlijdensrisicoverzekering en de levensverzekering hypotheek is er nog meer wat je kunt overwegen. Heb je bijvoorbeeld al een uitvaartverzekering? Ook dit kan een goede keuze zijn, mocht je daar niet genoeg spaargeld voor beschikbaar hebben.

Let er wel op dat je geen geld weggooit door over-verzekerd te zijn. Heb je heel wat besteedbaar inkomen, spaargeld en/of investeringen en een goed geregeld testament? Dan is een overlijdensrisicoverzekering misschien niet eens nodig, als je ervoor zorgt dat je nabestaanden zich kunnen redden met deze financiële middelen. Maar overleg dit altijd met een expert. Soms kan een overlijdensrisicoverzekering namelijk toch wel gunstig zijn, bijvoorbeeld voor belastingtechnische redenen bij uitkering van de premie van de verzekering. Deze premie wordt namelijk niet belast als inkomen, wat voordelig is voor de nabestaanden. Over een vermogen of dividend uit investeringen zal vermogensbelasting, inkomstenbelasting en dividendbelasting moeten worden betaald. Sommige levensverzekeringen keren ook al uit bij leven. Bekijk hier meer informatie over levensverzekering met uitkering bij leven.

Met deze informatie is het mogelijk om een goed afgewogen keuze te maken voor je verzekering. Je wilt namelijk dat je nabestaanden goed achtergelaten worden in geval van overlijden. Heb je nu nog steeds vragen, win dan vooral goed advies aan bij een goede verzekeringsexpert. Een levensverzekering is namelijk van levensbelang bij het afsluiten van een hypotheek.

Deze pagina is geactualiseerd op 05-04-2019

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01