menu

Levensverzekering afsluiten

Met een levensverzekering verzekert u uw leven. De verzekeraar keert bij uw overlijden een bedrag uit aan uw nabestaanden. Met dit geld kunnen zij bijvoorbeeld de kosten van de woning betalen of uw uitvaart. Het is ook mogelijk om een levensverzekering af te sluiten die uitkeert als u nog leeft. De twee belangrijkste levensverzekeringen zijn de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering.

Meest voorkomende levensverzekeringen afsluiten

Vergelijk DELA
Verzekerd bedrag
9000
Kinderen gratis
Nee
Premielooptijd
Tot overlijden
€ 9,11 Bekijken
Vergelijk Yarden
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-
Kinderen gratis
Tot 21 jaar
Premielooptijd
Tot 85 jaar
€ 10,08 Bekijken
Vergelijk Monuta
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-
Kinderen gratis
Tot 18 jaar
Premielooptijd
Tot overlijden
€ 11,42 Bekijken

De ijkgegevens die wij gebruikt hebben voor de vergelijking zijn de volgende:
Geboortedatum: 01-01-1991
Verzekerd bedrag: € 9000,- (Tenzij niet mogelijk, dan de meest vergelijkbare optie gekozen)

Laatste gecontroleerd: 6 juli 2020

Wat is een levensverzekering?

Beste levensverzekering

Een levensverzekering is een verzekering voor uw leven. Overlijdt u? Dan wordt er geld uitgekeerd. Dat kan zijn op het moment dat u overlijdt of op een vooraf afgesproken moment. Het geld dat wordt uitbetaald kunt u naar eigen wens besteden. Indien u bent overleden, kunnen de nabestaanden kiezen om uw uitvaart hiermee te betalen of de hypotheek af te lossen. Als u nog leeft kunt u er ook voor kiezen om dit als pensioen te gebruiken of om die ene langgekoesterde reis te maken.

De hoogte van het bedrag dat uitgekeerd wordt, is afhankelijk van het verzekerde bedrag dat u heeft afgesproken met uw verzekeraar. Daarnaast is de looptijd van de verzekering van belang. Dit is vastgelegd in uw polis.

Verschil tussen levensverzekeringen

De twee meest bekende levensverzekeringen zijn:

 1. Overlijdensrisicoverzekering
  Deze wordt afgesloten zodat nabestaanden na uw overlijden de kosten kunnen blijven betalen. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek en andere levensstandaarden. Nabestaanden hoeven het geld niet te gebruiken voor uw uitvaart. De verzekering wordt uitgekeerd als u overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering.
 2. Uitvaartverzekering
  Deze wordt afgesloten om nabestaanden niet met de kosten van uw uitvaart op te zadelen. De verzekering wordt uitgekeerd zodra u overlijdt. Dit kan zowel tijdens als na de looptijd van de verzekering zijn.

Wat kost een levensverzekering?

Wat u betaalt voor een levensverzekering is afhankelijk van verschillende factoren:

 • allereerst of u een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering afsluit
 • uw leeftijd
 • de looptijd van de verzekering
 • het bedrag dat u wilt verzekeren
 • uw gezondheid

Via onze vergelijker kunt u een levensverzekering vergelijken.

Levensverzekering afsluiten bij een hypotheek

Goedkope levensverzekering

Als u een woning koopt, zal de bank u vragen om een levensverzekering af te sluiten. Hiermee wordt een overlijdensrisicoverzekering bedoeld. De bank – of een andere geldverstrekker – heeft dan de garantie dat als u overlijdt, de hypotheek toch afbetaald kan worden. Het afsluiten van een dergelijke verzekering bij een hypotheek is bijna altijd verplicht.

U kunt de levensverzekering vaak direct afsluiten bij de bank waar u uw hypotheek afsluit. Dit kan echter veel duurder zijn dan als u een losse levensverzekering afsluit. Wij adviseren daarom altijd een vergelijking te maken. Zo weet u zeker dat u niet teveel premie betaalt.

Levensverzekering afsluiten en belasting

Als u een levensverzekering afsluit zijn er een aantal belasting regels van toepassing:

 • De premie die u betaalt is niet aftrekbaar
 • De uitkering van de uitvaartverzekering is belastingvrij
 • De uitkering van de overlijdensrisicoverzekering is belastingvrij. In sommige gevallen moet wel erf belasting betaald worden. De Belastingdienst bepaalt jaarlijks de hoogte van dit bedrag.

Betalen rokers meer premie bij het afsluiten van hun levensverzekering?

Mensen die roken betalen een hogere premie voor hun verzekering dan mensen die niet roken. In veel gevallen scheelt dit zo’n zeventig procent. In het algemeen geldt dat levensverzekeraars mensen die gezond(er) leven beloont. Roken staat garant voor het betalen van hogere premies. Ook stoppen met roken is de moeite waard in relatie tot een levensverzekering en uw hypotheek. Verschillende levensverzekeraars werken met een ‘niet-rokers verklaring’.

Levensverzekering afsluiten in 2020

Via onze website kunt u een levensverzekering afsluiten. Namelijk de uitvaartverzekering afsluiten. Ook voor een begrafenisverzekering kunt u op onze site terecht. Wilt u een andere levensverzekering afsluiten? Dan kunt u het beste contact opnemen met een onafhankelijk financieel adviseur. Deze geeft u deskundig advies. Bovendien kan hij helpen een levensverzekering te vinden die echt bij u past. Een levensverzekering afsluiten is tegenwoordig een fluitje van een cent. Bekijk hier meer informatie over de nabestaandenverzekering.

Levensverzekeraars Nederland

Nederland had in het verleden veel levensverzekeraars. Inmiddels zijn er al een aantal gestopt. Hieronder vindt u een overzicht van Nederlandse levensverzekeraars.

Lvensverzekering afsluiten tips

levensverzekeringHieronder vindt u nog een aantal linkjes naar handige artikelen over levensverzekeringen.

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629