menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 30 januari 2023
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 08 december 2023

Levensverzekering afsluiten

Wilt u een levensverzekering afsluiten? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Met een levensverzekering verzekert u uw leven. Wanneer u overlijdt, keert de verzekeraar uit. Dit geldt gaat naar uw nabestaanden. Hiermee kunnen zij de kosten van de woning betalen of uw uitvaart. Ook kan de verzekering uitkeren als u nog leeft. Dit geld kunt u dan naar eigen wens besteden.

Premie 25-jarige €6,68

Verzekerd bedrag €9.500

Vrij te besteden €7.000 en € 2.500 Monuta uitvaartverzorger

Bekijken >

Premie 25-jarige €8,03

Verzekerd bedrag €9.500

Dienstenpakket t.w.v. €7.200 en €2.300 vrij te besteden

Bekijken >

Wat is een levensverzekering?

levensverzekering afsluiten

Een levensverzekering is een verzekering op uw leven. Nadat u overlijdt, keer deze polis uit. Of op een eerder bepaalt moment.

Bent u overleden? Dan kiezen uw nabestaanden wat zij doen met het geld. Een voorbeeld daarvan is het betalen van uw uitvaart of aan het aflossen van de hypotheek. Leeft u nog? Dan komt het erop neer dat u zelf bepaalt waar u het geld aan besteed. Zo kunt u het geld gebruiken als pensioen of om een mooie reis te maken.

Welke levensverzekering afsluiten?

Welke polis u kiest, hangt af van uw wensen. De twee meest bekende levensverzekeringen zijn:

 1. Overlijdensrisicoverzekering
  De overlijdensrisicoverzekering kiest men zodat nabestaanden na uw overlijden de kosten kunnen blijven betalen. Denk hierbij aan een hypotheek en andere vaste lasten. Zij hoeven het geld niet te gebruiken voor uw uitvaart. De verzekering keert uit als u overlijdt tijdens de looptijd van de polis. Gaat u later dood, dan keert men niets uit.
 2. Uitvaartverzekering
  De uitvaartverzekering kiest men om nabestaanden niet met de kosten van uw uitvaart op te zadelen. De verzekering keer uit zodra u overlijdt. Dit kan zowel tijdens als na de looptijd van de verzekering zijn. Het geld moet besteed worden aan de uitvaart.

Wat kost het afsluiten van een levensverzekering?

De kosten van de levensverzekering, hangen af van een aantal zaken, denk aan;

 • of u een overlijdensrisico- of een uitvaartverzekering afsluit
 • uw leeftijd
 • de duur van de verzekering
 • het bedrag dat u wilt verzekeren
 • uw gezondheid

Hoeveel geld er betaalt wordt, bepaalt u zelf. Dit is het verzekerd bedrag. Ook aan wie het betaalt wordt kiest u zelf. Via ons kunt u een levensverzekering vergelijken. Door dit te doen weet u zeker dat u niet teveel premie betaalt.

Levensverzekering afsluiten bij hypotheek

Goedkope levensverzekering afsluiten

Als u een woning koopt, vraagt de bank u om een levensverzekering af te sluiten. Hiermee wordt een overlijdensrisicoverzekering bedoeld. De bank heeft hierdoor de garantie dat als u overlijdt, de hypotheek alsnog betaald kan worden. Het sluiten van zo’n verzekering bij een hypotheek is bijna altijd verplicht.

U kunt de levensverzekering vaak direct sluiten bij de bank waar u een hypotheek afsluit. Doordat u dit bij de bank doet, kan dit veel duurder zijn dan een losse verzekering. Wij raden aan om altijd eerst een vergelijking te maken. Zo weet u zeker dat u niet teveel premie betaalt.

Levensverzekering afsluiten en belasting

Als u een levensverzekering afsluit zijn er een aantal regels die gelden:

 • De premie die u betaalt is niet aftrekbaar.
 • De uitkering van de uitvaartverzekering is vrij van belasting.
 • De uitkering van de overlijdensrisicoverzekering is vrij van belasting. Soms moet er wel erf belasting betaald worden. De Belastingdienst bepaalt jaarlijks de hoogte van dit bedrag.

Roken en het afsluiten van een levensverzekering

Rookt u? Dan betaalt u een hogere premie voor de verzekering dan mensen die niet roken. Vaak scheelt dit zo’n 70 procent. Een fors bedrag. Dat komt doordat levensverzekeraars mensen die gezond leven beloont. Als u rookt, leeft u niet gezond. Als gevolg van het roken betaalt u een hoge premie. Ook stoppen met roken is de moeite waard. U moet dan kunnen aangeven dat u bent gestopt. Dat wil zeggen dat u een ‘niet-rokers verklaring’ moet afgeven.

Levensverzekering afsluiten in 2023

Via onze website kunt u een levensverzekering afsluiten. U kunt bij ons de uitvaartverzekering afsluiten. Net zoals een begrafenisverzekering. Bent u op zoek naar een andere verzekering voor uw leven? Neem dan contact op met een financieel adviseur.

Levensverzekeraars Nederland

Er zijn een aantal levensverzekeraars actief in ons land. Ook zijn er een aantal gestopt, om die reden zijn het er nu wat minder. Hier vindt u een overzicht van levensverzekeraars.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01