menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 27 november 2022
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken

Een overlijdensrisicoverzekering vergelijken is met onze handige vergelijker een fluitje van een cent.  Vergelijk bekende overlijdensrisico verzekeraars en sluit direct de beste af. Heeft u vragen over onze vergelijker? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) voorkomt u dat nabestaanden in financiële problemen komen zodra u overlijdt. Op dat moment valt uw inkomen weg. Met de uitkering van een ORV kunnen nabestaanden dit gat opvangen. De verzekering keert eenmalig een bedrag uit. De hoogte van dit bedrag legt u vooraf vast in de polis. De verzekering keert alleen uit als u overlijdt tijdens de loopt van de verzekering. 

Waarom een overlijdensrisicoverzekering?

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek

De meeste mensen sluiten een overlijdensrisicoverzekering af als ze een huis kopen. Hypotheekverstrekkers zien graag dat u een ORV neemt. Zodra u of uw partner overlijdt, heeft de geldverstrekker de garantie dat de hypotheeklening wordt terugbetaald.

Voorkomen van financiële problemen

Zodra iemand overlijdt, valt er een inkomen weg. Dit zorgt ervoor dat niet alle kosten meer betaalt kunnen worden. Door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering voorkomt u dit. Hierdoor kunnen uw nabestaanden bijvoorbeeld in de woning blijven wonen en hun leven voortzetten zonder financiële problemen.

Verschil overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering

Veel mensen denken dat een overlijdensverzekering en een uitvaartverzekering hetzelfde is. Dit is echter niet het geval. Hieronder leggen we het verschil uit.

overlijdensrisicoverzekering afsluiten

 1. Uitvaartverzekering
  Met een uitvaartverzekering verzekert u de kosten voor uw uitvaart. U kiest zelf of uw nabestaanden de uitkering in geld of in diensten ontvangen. Hiermee dienen zij uw uitvaart te bekostigen. De verzekering keert altijd uit.
 2. Overlijdensrisicoverzekering
  Een ORV is een levensverzekering en is er niet om uw uitvaart te regelen. Met een overlijdensrisicoverzekering worden financiële risico’s gedekt, zodra u overlijdt. De verzekering keert alleen uit indien u tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt. Met dit bedrag kunnen nabestaanden bijvoorbeeld de hypotheek aflossen of de huur blijven betalen.

Overlijdensrisicoverzekering vergelijken: Waar op letten?

Wilt u een overlijdensrisicoverzekering vergelijken? Met onderstaande tips weet u zeker dat u de beste ORV vindt.

 1. Type overlijdensrisicoverzekering
  Bepaal allereerst welk type overlijdensrisicoverzekering bij u past.
 2. Verzekerd bedrag
  Vervolgens kiest u het gewenste verzekerd bedrag. Dit is het bedrag dat uitgekeerd wordt zodra u overlijdt.
 3. Uw gezondheid
  Wanneer u een overlijdensrisicoverzekering gaat afsluiten moet u een gezondheidsverklaring invullen. Vul deze verklaring altijd eerlijk in. De gezondheid van de verzekerde is een belangrijke premiebepalende factor. Lees hier meer informatie over de medische acceptatie en chronische ziekte. Zodra de verzekeraar alle informatie heeft ontvangen, beoordeelt de verzekeraar of zij u accepteren. De verzekeraar mag u weigeren of een hogere premie opleggen. U wordt hiervan per mail op de hoogte gehouden.

Het belang van vergelijken

Door uw overlijdensrisicoverzekering te vergelijken vindt u de beste en goedkoopste deals. Het vergelijken kost slechts 5 minuten van u tijd. U ziet meteen wat uw premie wordt. Omdat er veel verschil in premie zit levert het vergelijken u in sommige gevallen honderden euro’s voordeel op.

Vergelijken en overstappen

Het is mogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar. Indien u wilt overstappen is het verstandig om eerst een nieuwe verzekering af te sluiten. Pas als u geaccepteerd bent kunt u de oude verzekering opzeggen. Zo voorkomt u dat u onnodig onverzekerd bent.

Veelgestelde vragen over overlijdensrisicoverzekeringen

Video

Wij hebben ook een video gemaakt over deze verzekering. Het filmpje kunt u hier bekijken.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01