menu

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering gemiddeld?

Het is een onderwerp dat velen zullen ontwijken, maar eentje die toch ongelofelijk belangrijk is: Wat kost een overlijdensrisicoverzekeringDe dood. Het is onvermijdelijk en brengt een grote verandering voor alle betrokkenen en daarom is het belangrijk om hier goed over na gedacht te hebben. Daarbij is het ook een goed idee om na te denken over een overlijdensrisicoverzekering. Een overlijden is namelijk niet alleen emotioneel zwaar, vaak zorgt dit ook voor een financiële klap. Een overlijdensrisicoverzekering is daarom een idee om deze financiële klap te verzachten. Maar wat kost een overlijdensrisicoverzekering gemiddeld?

Kosten overlijdensrisicoverzekering

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn voor iedereen anders en de premie hangt af van veel verschillende factoren. In Nederland kost een overlijdensrisicoverzekering meestal tussen de 5 en de 35 euro per maand. Leeftijd is bij de kosten van een overlijdensrisicoverzekering de grootste premie bepalende factor. Hieronder leggen we uit welke factoren een rol spelen bij het bepalen van de hoogte van de overlijdensrisicoverzekering premie.

Welke factoren spelen een rol bij de kosten van een overlijdensrisicoverzekering?

 • Hoogte van uitkering
  Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering aangaat moet je een uitkeringsbedrag bepalen. Deze kan vaak corresponderen met bepaalde kosten die overblijven wanneer je overlijdt zoals een hypotheek. Omdat een hoger bedrag voor een hogere uitkering zorgt, zal de premie ook groeien wanneer je een hoger bedrag aanvraagt.
 • Looptijd van de verzekering
  Ook kan je de looptijd van je verzekering kiezen. Deze kan vaak tussen de 1 en 30 jaar zijn en wanneer je ouder wordt mag de looptijd vaak niet zo lang zijn (er zit vaak een maximum leeftijd om deze verzekering aan te vragen tussen de 75 en 80 jaar.) Een langere looptijd zorgt voor een hogere premie omdat dit betekent dat je een hogere kans hebt om het bedrag uitgekeerd te krijgen.
 • Leeftijd
  Een belangrijke indicator voor de prijs van een overlijdensrisicoverzekering is de leeftijd. Immers, des te jonger u bent des te groter de kans is dat u langer leeft en een langer leven kan leiden. Hierdoor wordt de premie voor deze verzekering dus steeds wat hoger als u de overlijdensrisicoverzekering later in uw leven start.Om dit aan te tonen is hier een voorbeeld, een kleine vergelijking tussen 3 verschillende leeftijden. Wat zou de prijs van de overlijdensrisicoverzekering zijn wanneer u 21 , 41 en 61 bent? De andere factoren worden constant gehouden (en zijn voor deze berekening niet relevant) om zo te laten zien hoe belangrijk leeftijd is voor de premie. De enige relevante factoren hierbij is dat de verzekeringen voor 18 jaar zijn met een uitkeringsbedrag van 50.000.

  LeeftijdGemiddelde premie
  21 jaar€ 1,92 per maand
  41 jaar€ 5,35 per maand
  61 jaar€ 36,21 per maand

  Deze cijfers laten zien dat, wanneer de factoren constant worden gehouden, er een gigantisch verschil zit in de premie wanneer de leeftijd hoger is. Leeftijd is dus een belangrijke factor, maar het is niet de enige waarmee verzekeraars rekening houden.

 • Gezondheid (en roken)
  De premie voor een overlijdensrisicoverzekering wordt ook beïnvloedt door de gezondheid van de verzekerde. Net als de leeftijd is dit een zeer voor de hand liggende factor. Mensen die minder gezond leven hebben een grotere kans om te overlijden dan relatief gezondere mensen.Gezondheid is een zeer breed begrip en is hierdoor niet altijd even makkelijk te meten. Er is 1 mate van gezondheid die verzekeraars bijna altijd meten en dat is of u rookt of niet. Het is makkelijk om aan te tonen of iemand een roker is, geen roker is of kort geleden is gestopt. En aangezien dit vaak vele gezondheidsrisico’s met zich mee brengt, wordt de premie voor mensen met een rookverleden een stuk hoger.Om een voorbeeld te geven, als we dezelfde factoren uit het vorige voorbeeld nemen en een vergelijking maken tussen een 61 jarige niet roker en een 61 jarige roker, dan moet de niet roker ongeveer 36,21 euro per maand aan premie betalen terwijl de roker 62,18 euro per maand aan premie moet betalen.

  61 jarigePremie
  Niet roker€ 36,21 per maand
  Roker€ 62,18 per maand

Type overlijdensrisicoverzekering speelt ook een rol

Wanneer u een overlijdensrisicoverzekering aan gaat, kunt u kiezen tussen 3 verschillende type verzekeringen.

Gelijkblijvend
Bij een gelijkblijvende verzekering blijft de uitkering gedurende de looptijd altijd hetzelfde. Dit betekent dat wanneer u 15 jaar in uw 18 jarige verzekering zit, u nog steeds dezelfde uitkering krijgt die u in uw eerste jaar zou krijgen. Deze verzekering heeft de hoogste uitkering vergeleken met de andere verzekeringen en heeft hierdoor de hoogste premie. Een niet rokend 61 jarig persoon met een gelijkblijvende verzekering betaalt ongeveer 36,21 euro premie per maand.

Lineair dalend
Bij een lineair dalende verzekering daalt de uitkering elk jaar met een vast bedrag tot het uiteindelijke bedrag 0 wordt op het einde van de verzekering. Dit betekent dat wanneer u een uitkeringsbedrag van 50.000 euro hebt met een looptijd van 18 jaar, het uitkeringsbedrag daalt met 2777 euro per maand. Doordat het uitkeringsbedrag elk jaar daalt en dus de verwachte opbrengst lager is dan de gelijkblijvende verzekering, is dit soort verzekering vaak goedkoper dan de gelijkblijvende verzekering. Een niet rokend 61 jarig persoon met een lineair dalende verzekering betaalt ongeveer 21,83 euro premie per maand.

Annuïtair dalend
Bij een annuïtair dalende verzekering daalt de uitkering elk jaar met een procentueel deel. Dit betekent dat de uitkering in het begin beperkt afneemt en daalt, als de looptijd toeneemt, steeds sterker af. U kunt zelf het annuïteitspercentage kiezen, maar sommige percentages worden niet geaccepteerd door verzekeraars. Om het meest gebruikte percentage als rekenvoorbeeld te gebruiken gebruiken wij een percentage van 7%. Een niet rokend 61 jarig persoon met een annuïtair dalende verzekering betaalt ongeveer 27,20 euro premie per maand.

Het eindresultaat: Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?

Zoals u heeft kunnen lezen is het vaststellen van een gemiddelde voor een overlijdensrisicoverzekering erg lastig. Er zijn tal van factoren die de prijs kunnen beïnvloeden waardoor er vele verschillende mogelijkheden zijn. Het beste kunt u daarom via onderstaand overzicht verschillende overlijdensrisicoverzekeraars met elkaar vergelijken.

[insert_php]
include ‘topvijfoverlijdensrisico.php’;
[/insert_php]

 

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629