menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 26 maart 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 28 augustus 2023

Kosten overlijdensrisicoverzekering

Bent u benieuwd naar de kosten van een overlijdensrisicoverzekering? Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat uw dierbare niet in financiële problemen komen als u komt te overlijden. Maar wat kost een overlijdensrisicoverzekering gemiddeld? In dit artikel leggen we u alles uit over de kosten van deze verzekering. 

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering gemiddeld?

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn voor iedereen anders. De premie hangt af van veel verschillende factoren. In Nederland kost een overlijdensrisicoverzekering meestal tussen de 5 en de 35 euro per maand. Leeftijd is bij de kosten van een overlijdensrisicoverzekering de grootste premie bepalende factor. 

kosten overlijdensrisicoverzekering

Kosten overlijdensrisicoverzekering factoren

De kosten van uw overlijdensrisicoverzekering worden berekent aan de hand van de volgende factoren:

 • Hoogte van uitkering
  Wanneer u een overlijdensrisicoverzekering aangaat moet u een verzekerd bedrag bepalen. Kiest u voor een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek? Dan is het verzekerd bedrag vaak net zo hoog als uw hypotheekschuld. 
 • Looptijd van de verzekering
  U kunt bij deze verzekering een looptijd kiezen. Meestal is de looptijd 30 jaar. Maar dit kan ook korter zijn. Een langere looptijd zorgt voor een hogere premie. De verzekeraar loopt namelijk een langere periode risico.
 • Leeftijd
  Een belangrijke indicator voor de prijs van een overlijdensrisicoverzekering is de leeftijd. Bent u nog jong? Dan is de kans op overlijden klein. Bent u al op leeftijd? Dan heeft u een grotere kans op overlijden. Hierdoor wordt de premie dus steeds wat hoger als u de overlijdensrisicoverzekering later in uw leven afsluit.

  Rekenvoorbeeld:
LeeftijdGemiddelde premie
21 jaar€ 5,92 per maand
41 jaar€ 9,35 per maand
61 jaar€ 36,21 per maand
 • Gezondheid (en roken)
  De overlijdensrisicoverzekering kosten wordt ook beïnvloedt door de gezondheid van de verzekerde. Net als de leeftijd is dit een zeer voor de hand liggende factor. Mensen die minder gezond leven hebben een grotere kans om te overlijden. Rokers krijgen bijvoorbeeld een hogere premie dan niet rokers.
 • Rekenvoorbeeld: 

  61 jarige Premie
  Niet roker € 36,21 per maand
  Roker € 62,18 per maand

Overlijdensrisicoverzekering vorm en de kosten

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering kunt u kiezen tussen 3 vormen overlijdensrisicoverzekeringen.

 • Gelijkblijvend
  Bij een gelijkblijvende verzekering blijft de uitkering gedurende de looptijd altijd hetzelfde. Deze verzekering heeft de hoogste uitkering vergeleken met de andere verzekeringen. De kosten van deze overlijdensrisicoverzekering zijn daardoor hoger dan de andere twee vormen.
 • Lineair dalend
  Bij een lineair dalende verzekering daalt de uitkering elk jaar met een vast bedrag tot het uiteindelijke bedrag 0 wordt. Doordat het uitkeringsbedrag elk jaar daalt zijn de kosten vaak lager dan bij de gelijkblijvende variant. 
 • Annuïtair dalend
  Bij een annuïtair dalende verzekering daalt de uitkering elk jaar met een procentueel deel. In het begin neemt het beperkt af. Daarna loopt het steeds sterker af. De overlijdensrisicoverzekering kosten van deze variant zijn goedkoper dan de gelijkblijvende en duurder dan de lineair dalende variant.

Afsluitkosten overlijdensrisicoverzekering

Als u een overlijdensrisicoverzekering afsluit zitten daar kosten aan verbonden. Dit noemen we overlijdensrisicoverzekering afsluitkosten. Deze kosten betaalt u pas nadat de verzekering is afgesloten. U kunt de afsluitkosten in één keer of in termijnen betalen. 

In onderstaand overzicht ziet u de afsluitkosten zonder advies per verzekeraar. Peildatum: 2 maart 2021.

OverlijdensrisicoverzekeringAfsluitkosten
(zonder advies)
DELA13,20 euro
Nationale Nederlanden45 euro
FBTO69 euro
Centraal Beheer69 euro
Reaal70 euro
Allianz95 euro
Rabobank125 euro
ABN AMRO175 euro

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01