menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 23 maart 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Overlijdensrisicoverzekering afkopen

Wilt u uw overlijdensrisicoverzekering afkopen? Steeds meer mensen maken deze keuze. In dit artikel leggen we de voor- en nadelen uit van het afkopen van een ORV.

Overlijdensrisicoverzekering afkopen, hoe werkt dat?

Een overlijdensrisicoverzekering is een belangrijke verzekering wanneer u een hypotheek afsluit. Echter kan het zijn dat u uw hypotheek al bijna of volledig heeft afgelost. In dat geval is een overlijdensrisicoverzekering overbodig. U kunt er dan voor kiezen om de overlijdensrisicoverzekering af te kopen. Neem contact op met uw verzekeraar om te kijken wat de afkoop mogelijkheden zijn.

Afkopen en de polisvoorwaarden

In de polisvoorwaarden van sommige verzekeraars staat dat het afkopen van de polis niet mogelijk is. Staat er in de polisvoorwaarden dat het niet mogelijk is? Neem dan alsnog contact met uw verzekeraar op. Soms willen ze uit coulance de polis alsnog beëindigen. 

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Er zijn verschillende soorten overlijdensrisicoverzekeringen. Hieronder bespreken we de afkoop mogelijkheden per soort.

1. Standaard overlijdensrisicoverzekering afkopen

Bij deze vorm krijgt u het verzekerde bedrag uitgekeerd als u binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. U bouwt hierbij geen kapitaal op. U kunt deze verzekering beëindigen, maar deze overlijdensrisicoverzekering afkopen is niet mogelijk.

2. Kapitaal overlijdensrisicoverzekering afkopen

Bij de kapitaal overlijdensrisicoverzekering wordt er wel kapitaal opgebouwd. Het verzekerd bedrag wordt op een vooraf afgesproken datum uitgekeerd. Het afkopen van een overlijdensrisicoverzekering is in dit geval wel mogelijk. Loopt de verzekering al een aantal jaar? De kans is groot dat u dan een groot gedeelte terug krijgt. Hou er wel rekening mee dat de afkoopwaarde van de overlijdensrisicoverzekering altijd minder is dan de betaalde premie. Dit is het grootste nadeel van het afkopen van een overlijdensrisicoverzekering.

3. Gemengde overlijdensrisicoverzekering afkopen

Een gemengde overlijdensrisicoverzekering is een combinatie van bovenstaande twee verzekeringen. Vooraf maakt u afspraken over het uit te keren bedrag en dat datum van uitkering. De kapitaal overlijdensrisicoverzekering afkopen is mogelijk. Het stukje standaard overlijdensrisicoverzekering is niet afkoopbaar.

Hoogte afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering

De hoogte van de afkoopwaarde is afhankelijk van de opgebouwde waarde in de polis. Heeft u al jaren premie betaald? Dan zal de waarde een stuk hoger zijn. Loopt de verzekering minder dan vijf jaar? Dan krijgt u slechts een klein deel uitgekeerd. Het afkopen van de verzekering is daarom financieel gezien niet altijd aantrekkelijk.

overlijdensrisicoverzekering afkopen

Hoe wordt de afkoopwaarde overlijdensrisicoverzekering berekend?

Verzekeraars hanteren andere methoden om de afkoopwaarde te berekenen. De meeste verzekeraars gaan uit van onderstaande drie mogelijkheden.

  • De premie die u al die jaren heeft betaald wordt terugbetaald. Hierbij spreken we over het terugbetalen van de premiereserve door de verzekeraar.
  • Indien er geen kapitaal is opgebouwd spreken we niet over afkopen. In dit geval spreken we over het stopzetten van de overlijdensrisicoverzekering. U krijgt geen afkoopwaarde terug van de verzekeraar.
  • Heeft u voldoende premie betaald tijdens de looptijd? De verzekeraars kan er dan voor kiezen om de verzekering om te zetten naar een premievrije overlijdensrisicoverzekering.

© Kompas Storefronts BV 2014-2023
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01