call 072 - 844 52 85
menu

Overlijdensrisicoverzekering en uw hypotheek

Wij krijgen dagelijks de vraag of het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek verplicht is. Op deze pagina leggen we alles uit over de regels bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek.

Overlijdensrisicoverzekering en een hypotheek

Heeft u bij het afsluiten van een hypotheek altijd een overlijdensrisicoverzekering nodig? Het antwoord hierop is nee. Echter is het bij de meeste banken toch verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Voor banken is dit een extra zekerheid. Hierdoor weten ze dat ze hun geld ook krijgen als u overlijdt binnen de looptijd van de hOverlijdensrisicoverzekering hypotheekypotheek.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is verstandig voor mensen die het grootste gedeelte van de woning moeten financieren met een hypotheek. Indien u veel eigen geld bezit en dit in uw huis stopt, dan kunt u er ook voor kiezen om geen overlijdensrisicoverzekering te nemen. U moet er dan echter wel van overtuigd zijn dat uw nabestaanden na uw overlijden nog steeds de kosten van uw hypotheek kunnen betalen.

Wat kost een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek?

De hoogte van de maandelijkse premie van uw overlijdensrisicoverzekering is meestal tussen de 10 en de 30 euro per maand. Dit is onder andere afhankelijk van de hoogte van uw hypotheek. Verder vinden verzekeraars het ook belangrijk om te weten of u een roker bent. Indien dit het geval is zullen de meeste verzekeraars een premie toeslag in rekening brengen.

Uiteindelijk trekken de meeste hypotheekeigenaren de conclusie dat het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering wel zo verstandig is. Dit zorgt ervoor dat uw nabestaanden de maandlasten van uw hypotheek ook na uw overlijden nog steeds kunnen betalen. Bij het kopen van een huis is het daarom verstandig om bij het afsluiten van een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering te nemen. Ook wanneer de hypotheekverstrekker dit niet verplicht.

Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek regels met NHG

Wanneer u een hypotheek afsluit kunt u ervoor kiezen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te nemen. Tot 2017 verplichte de NHG het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Echter is dit sinds 2018 niet meer verplicht. Ondanks dat het nu niet meer verplicht is, wil dat natuurlijk niet zeggen dat het niet mag.

Overlijdensrisicoverzekering en hypotheek regels zonder NHG

Wanneer u een hypotheek heeft zonder NHG dan gelden er weer andere regels. In dit geval zijn er hypotheekverstrekkers die het verplichten om een overlijdensrisicoverzekering te nemen, maar ook banken waarbij dit niet verplicht is.  Wanneer u een overlijdensrisicoverzekering neemt bij een hypotheek dan heeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid dat uw hypotheek nadat u bent overleden ook nog betaald wordt.

Uw gezondheid en een overlijdensrisicoverzekering

Wanneer u een overlijdensrisicoverzekering gaat afsluiten dient u een gezondheidsverklaring in te vullen. Indien het een hoge hypotheeklening betreft en de verzekeraar heeft twijfels over uw gezondheid, dan kan de verzekeraar u vragen om een medische keuring te ondergaan. Wanneer blijkt het dat u niet gezond bent dan kunnen de overlijdensrisicoverzekeraars de premie verhogen.

Ook wanneer u rookt kunnen de verzekeraars uw premie verhogen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat rokers minder lang leven dan niet rokers.

Vrijheid van keuze

Wanneer een bank je verplicht om toch een overlijdensrisicoverzekering te nemen bij een hypotheekaanvraag, heb jezelf de vrije keus bij welke verzekeraar je deze af wilt sluiten. Het is de moeite waard om meerdere offertes aan te vragen bij hypotheekverstrekkers, de verschillen van premies zijn namelijk groot. Er zijn hypotheekverstrekkers waaraan je de overlijdensrisicoverzekering kunt verpanden. Dat houdt in dat de hypotheekverstrekker na je overlijden het verzekerde bedrag ontvangt. Hierdoor loopt de hypotheekverstrekker minder risico, zo krijgt deze in ieder geval een deel van de hypotheek terug. Je bent in geval van het verpanden van je overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheekverstrekker wel verplicht dit aan je verzekeraar te melden.

Soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering heeft u keuze uit twee verschillende mogelijkheden:

  1. Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering
    Bij een gelijkblijvende uitkering spreekt u een vast bedrag af met uw overlijdensrisicoverzekeraar. De maandpremie en het uitkeringsbedrag van uw verzekering blijven tijdens de looptijd gelijk. De gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten bij een aflossingsvrije hypotheek.
  2. Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering
    De annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering is een verzekering waarbij het verzekerde bedrag ieder jaar iets omlaag gaat. De maandpremie blijft per saldo de hele looptijd gelijk.
Overlijdensrisicoverzekering en uw hypotheek
5 (100%) 40 votes

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629