menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 24 maart 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Overlijdensrisicoverzekering hypotheek

Bent u van plan om een hypotheek af te sluiten? In veel gevallen verplicht uw hypotheekverstrekker u om dan een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Hypotheekverstrekkers hebben hierdoor meer zekerheid dat de hypotheek betaald wordt. Ook wanneer u of uw partner binnen de looptijd van de verzekering overlijdt.

overlijdensrisicoverzekering hypotheek

Overlijdensrisicoverzekering bij uw hypotheek

U heeft een huis gekocht. Gefeliciteerd! Maar nu is het belangrijk dat de hypotheek geregeld wordt. Een bank kan u een hypotheek verstrekken. Echter wil de bank wel de zekerheid dat u de hypotheek kunt betalen. Niet alleen op dit moment, maar ook in de toekomst. Daarnaast is het voor de bank belangrijk dat ze het geleende bedrag ook terugkrijgen indien u overlijdt. De bank kan u vragen om een overlijdensrisicoverzekering bij uw hypotheek af te sluiten. Bij sommige banken is dit verplicht. Maar lang niet bij alle banken. Bekijk hier bij welke banken een overlijdensrisicoverzekering verplicht is.

Welke dekkingsvorm kies ik bij mijn hypotheek?

Gelijkblijvende ORV

Bij deze vorm spreekt u een vast bedrag af met uw verzekeraar. De maandpremie en het uitkeringsbedrag van uw verzekering blijven tijdens de looptijd gelijk.

Lineaire dalende ORV

Deze dekking wordt meestal afgesloten bij een lineaire hypotheek. De dekking gaat ieder jaar met een vast bedrag omlaag.

Annuïtair dalende ORV

Deze dekkingsvorm wordt veel bij een annuïteitenhypotheek gekozen. Het verzekerd bedrag daalt (procentueel) even snel als de hypotheekschuld.

Hoogte hypotheek

De hoogte van uw hypotheek speelt een rol bij het verzekerd bedrag van de overlijdensrisicoverzekering. De bank wilt de zekerheid dat ze het volledig geleende bedrag terug krijgen. Ook wanneer u overlijdt. Uw hypotheekverstrekker vindt het daarom fijn als u een overlijdenrisicoverzekering afsluit voor het volledige hypotheekbedrag. 

Rekenvoorbeeld 1:

Ivo (35) en Sanne (34) kopen een huis. De hoogte van de hypotheek is 350.000 euro. Ze kiezen ervoor om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Indien een van beiden overlijdt, kan de ander daarmee de restschuld van de hypotheek aflossen. Ze nemen een overlijdensrisicoverzekering van 350.000 euro. Hiervoor betalen ze maandelijks 15 euro.

Rekenvoorbeeld 2: 

Mark (25) en Marijke (26) hebben hun droomhuis gekocht voor 275.000 euro. De hoogte van de hypotheek is 250.000 euro. Ze hebben 25.000 euro vanuit hun spaargeld gefinancierd. Omdat ze nog 50.000 euro extra spaargeld hebben, kiezen ze ervoor om een overlijdensrisicoverzekering van 200.000 euro te nemen. Dit kost ze 10 euro per maand. Mocht één van beide overlijden kunnen ze het huis gedeeltelijk afbetalen met het verzekerd bedrag van de ORV.

Rekenvoorbeeld 3: 

Peter (40) en Karel (43) hebben een huis gekocht voor 500.000 euro. Hiervoor hebben ze een volledige hypotheek nodig. Ze hebben samen een afspraak gemaakt. Mocht één van beide overlijden dan willen ze dat ze ander volledig zonder zorgen verder kan leven. Ze besluiten daarom om niet alleen de hypotheeksom te verzekeren. Ze kiezen in plaats van 500.000 euro een dekking van 600.000 euro. Mocht één van beide overlijden dan keert de overlijdensrisicoverzekeraar 600.000 euro uit. Hiermee kan de langstlevende de hypotheek volledig aflossen en houdt hij ook nog 100.000 euro over. 

hypotheek en een overlijdensrisicoverzekering
Wat kost een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek?

De maandelijkse premie van een overlijdensrisicoverzekering is meestal tussen de 10 en de 30 euro. Dit is onder andere afhankelijk van de hoogte van uw hypotheek. Verder vinden verzekeraars het ook belangrijk om te weten of u een roker bent. Indien dit het geval is zullen de meeste verzekeraars een premie toeslag in rekening brengen.

Heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig bij een hypotheek met NHG?

Sinds 2018 is het niet meer verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek met NHG.

Heb ik een overlijdensrisicoverzekering nodig bij een hypotheek zonder NHG?

Wanneer u een hypotheek heeft zonder NHG gelden er weer andere regels. In dit geval zijn er hypotheekverstrekkers die het afsluiten van een ORV verplichten.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01