menu

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen

Om financiële zorgen voor u nabestaanden op te vangen na uw overlijden, is het aannemelijk Overlijdensrisicoverzekering opzeggendat u een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten. U zit hier niet de hele looptijd aan vast. Wanneer u denkt deze niet meer nodig te hebben kunt u deze dan opzeggen? Ja dat kan en is vrij eenvoudig te doen.

U kunt uw overlijdensrisicoverzekering op 3 manieren opzeggen:

  • Per brief i.v.m uw handtekening
  • Verpande verzekering opzeggen
  • Premiedepot of afkoopwaarde opzeggen

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen per brief

Uw overlijdensrisicoverzekering zal niet beëindigd kunnen worden zolang er premie betaalt wordt. Wanneer u per jaar uw premie betaalt, kunt u opzeggen voordat uw premie weer betaalt moet worden. Dit betekent dat u één mogelijkheid hebt in een jaar om uw overlijdensrisicoverzekering op te zeggen. Bij een maandelijkse premie uitbetaling kunt u elke maand voor de premiebetaling opzeggen. U moet dit altijd per brief doen in verband met uw handtekening. Wanneer er twee verzekeraars genoemd worden in de polis, dan moeten beide een handtekening zetten. Gewoonlijk hebben verzekeraars een opzegtermijn (vier weken). Aan het opzeggen van uw overlijdensrisico verzekering zitten geen kosten verbonden.

Verpande overlijdensrisicoverzekering opzeggen

Wat betekent verpande verzekering opzeggen? Een overlijdensrisicoverzekering zou verpand kunnen zijn aan uw hypotheek. Deze twee zijn dan gekoppeld aan elkaar. Bij het overlijden van een verzekernemer kan er worden uitgekeerd aan de hypotheekverstrekker. Hiermee wordt een deel van de hypotheek afgelost. De hypotheekverstrekker heeft dan het volledig pandrecht over de polis. Bij het opzeggen van uw overlijdensrisicoverzekering moet u dan eerst toestemming vragen aan uw hypotheekverstrekker.

Premiedepot of afkoopwaarde opzeggen

Uw premiedepot of afkoopwaarde opzeggen komt aan de orde wanneer uw verzekeraar een afkoopwaarde of premiedepot heeft opgenomen in uw polis. In dit geval krijgt u een specifiek bedrag terug bij het opzeggen van uw overlijdensrisicoverzekering. Wanneer u net een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten betaalt u te veel premie aan uw verzekeraar en aan het einde betaalt u te weinig premie. Wanneer er in uw polis een premiedepot opgenomen is, wordt het teveel betaalde bedrag in de premiedepot (reservepotje) gestopt. Op het moment dat u aan het einde te weinig betaalt, haalt uw verzekeraar het te weinig betaalde premiebedrag uit de premiedepot. Bij het opzeggen van uw overlijdensrisicoverzekering voor de looptijd, krijgt u het bedrag uit de premiedepot uitgekeerd.

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen gaat niet bij iedere verzekeraar op dezelfde manier

Het opzeggen van uw overlijdensrisicoverzekering verschilt per verzekeraar. Gaat u opzeggen om over te stappen naar een andere, vergelijk dan vooraf alle verzekeraars goed met elkaar. Sluit eerst een andere overlijdensrisicoverzekering af voordat u opzegt. Gewoonlijk kost het opzeggen u niets. Mogelijk zijn er online verzekeraars waarbij u aangeboden krijgt om via een bepaalde opzegsite uw overlijdensrisicoverzekering direct stop te zetten, er wordt u gevraagd uw gegevens online in te vullen waarvoor u moet betalen. Het lijkt een snelle en eenvoudige afhandeling. Verstandiger is het om via uw verzekeraar zelf een opzegging aan te vragen, deze is gewoonlijk gratis! U kunt contact opnemen met uw verzekeraar en de voorwaarden van het opzeggen van uw overlijdensrisicoverzekering bespreken. Zo weet u direct op welke manier en wanneer u deze kunt opzeggen.

Vergelijken van overlijdensrisicoverzekering

U kunt uw overlijdensrisicoverzekering stop willen zetten omdat u liever een andere verzekeraar wilt of omdat uw nabestaande financieel onafhankelijk zijn. Wanneer u besluit om over te stappen naar een andere verzekeraar kunt u via onze website overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken.

U kunt de voorwaarden en de premies per verzekeraar vergelijken voordat u overstapt of wanneer u voor het eerst een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Hoe werkt het overstappen van verzekeraar precies? U kiest na het vergelijken van alle verzekeraars degene die het beste past bij uw situatie. Wacht tot die tijd altijd met het opzeggen bij uw huidige verzekeraar. Uw opzegtermijn bij uw huidige verzekeraar loopt samen met uw betalingstermijn zoals eerder in dit artikel beschreven is.

Een overlijdensrisicoverzekering afkopen, kan dat?

In de meeste gevallen kunt u een overlijdensrisicoverzekering niet afkopen. Er wordt namelijk geen kapitaal opgebouwd. U kunt uw verzekering wel stopzetten of opzeggen. Bij sommige overlijdensrisicoverzekeringen bouwt u wel een vermogen op. Dat gebeurt bijvoorbeeld in combinatie met een spaarhypotheek. U kunt dan bij uw verzekeraar informatie aan vragen over de recente afkoopwaarde.

Als verzekernemer is het raadzaam om altijd zelf alert te blijven. Bij het opzeggen van uw overlijdensrisicoverzekering moet u op de hoogte zijn welk soort verzekering u heeft afgesloten. Wanneer u een overlijdensrisicoverzekering opzegt door een scheiding, heeft u veel aan uw hoofd. Het opzeggen kan een probleem worden wanneer uw ex-partner ook op de polis staat en weigert een handtekening te zetten. U kunt er voor kiezen om de verzekering dan te behouden. Wanneer u voor het stopzetten kiest, vervalt de polis zonder recht op uitkering. De verzekeraar heeft dan geluk, want deze zal de premie behouden. U kunt natuurlijk ook een andere begunstigde kiezen. U kiest er dan voor dat niet uw ex-partner en niet de verzekeraar met het geld strijkt, maar een door u aangewezen persoon ontvangt dan het bedrag.

Meer informatie over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering leest u hier.

Laat u bijstaan door een financieel adviseur

Mocht u het te ingewikkeld vinden, dan kunt u een financieel adviseur om advies vragen. Deze dient vooraf de kosten voor het advies duidelijk met u te bespreken. Dit is vooral verstandig wanneer uw overlijdensrisicoverzekering gekoppeld is aan uw hypotheek. Op die manier weet u wat voor gevolgen het opzeggen van uw overlijdensverzekering voor u heeft. U kunt tegelijkertijd advies vragen, wanneer u overstapt, welke verzekering het verstandigst is om af te sluiten. Het voordeel van een financieel adviseur is dat u duidelijk overzicht krijgt en inzicht in uw situatie. Daarbij betaalt u alleen een bedrag voor de aangeboden hulp aan uw financieel adviseur. Of u nu een overlijdensrisicoverzekering afsluit of opzegt, in beide gevallen is het belangrijk u vooraf goed te laten informeren.

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629