menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 16 maart 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen

Wilt u uw overlijdensrisicoverzekering opzeggen? Dat kan. In sommige gevallen is de verzekering zelfs maandelijks opzegbaar. Maar is het wel slim om uw verzekering op te zeggen? In dit artikel leggen we u alles uit over het opzeggen van een overlijdensrisicoverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen, hoe werkt dat?

U kunt uw overlijdensrisicoverzekering opzeggen per premievervaldatum. De verzekeraar zal dan geen opzegboete of andere maatregelen hanteren. Betaalt u maandelijks premie? De overlijdensrisicoverzekering opzeggen kan dan vaak per maand. Betaalt u premie per jaar? Dan kunt u de verzekering per jaar opzeggen. Bij sommige verzekeraars kunt u ook bij jaarbetaling de verzekeraar maandelijks opzeggen. Vraag daarom altijd bij uw verzekeraar na wat de mogelijkheden zijn. 

Opzeggen overlijdensrisicoverzekering voor uw hypotheek

Heeft u een ORV afgesloten bij uw hypotheek? Dan is opzeggen vaak een stuk lastiger. Het kan namelijk zo zijn dat de overlijdensrisicoverzekering verpand is aan de hypotheek. Uw bank moet dan eerst toestemming geven voordat u de verzekering kunt opzeggen. Neem in dit geval altijd eerst contact op met uw hypotheekverstrekker. 

Waarom uw overlijdensrisicoverzekering opzeggen?

Er zijn verschillende redenen om uw overlijdensrisicoverzekering op te zeggen. Hieronder leest u de meest voorkomende redenen:

  • Overstappen naar een andere verzekeraar
  • De verzekering is overbodig geworden

Overstappen naar andere verzekeraar

Wilt u overstappen naar een andere verzekeraar? Wacht dan met opzeggen totdat u geaccepteerd bent door de nieuwe verzekeraar. Zo voorkomt u dat u tijdelijk onverzekerd bent. Daarnaast kan het zijn dat de nieuwe verzekeraar u niet accepteert wegens eventuele gezondheidsredenen.

Overlijdensrisicoverzekering opzeggen

Hoe kan ik de overlijdensrisicoverzekering opzeggen?

In bijna alle gevallen kunt u de verzekering beëindigen door middel van een brief. Meestal moet deze brief ondertekend zijn met uw handtekening. Telefonisch opzeggen is in uitzonderlijke gevallen mogelijk. Hieronder vindt u een voorbeeldbrief die u kunt gebruiken om uw overlijdensrisicoverzekering op te zeggen.

Voorbeeldbrief downloaden

De overlijdensrisicoverzekeraar wil de polis opzeggen, mag dat?

De verzekeraar mag in bepaalde situaties uw verzekering beëindigen. Bijvoorbeeld indien u fraude heeft gepleegd. Of u de verzekeraar heeft misleid met onjuiste informatie. Of wanneer u een premie achterstand heeft.

Ik wil opzeggen, krijg ik geld terug?

U bouwt geen kapitaal op bij overlijdensrisicoverzekering. Hierdoor krijgt u geen geld terug van de verzekeraar als u de polis opzegt.

Kan ik de verzekering ook afkopen?

U kunt de overlijdensrisicoverzekering afkopen als u over een kapitaal- of combinatie overlijdensrisicoverzekering beschikt. De hoogte van het bedrag dat u terug krijgt noemen we de afkoopwaarde.

© Kompas Storefronts BV 2014-2023
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01