menu

Wanneer wordt een overlijdensrisicoverzekering geweigerd?

Wanneer wordt een overlijdensrisicoverzekering geweigerd? Het weigeren van overlijdensrisicoverzekeringen gebeurt weleens door verzekeraars. U staat niet helemaal machteloos, er zijn namelijk andere verzekeraars die u waarschijnlijk wel kunnen verzekeren. Maar fijn is het niet helemaal. Daarom wat hulp of tips, maar eerst algemene informatie wat betreft een weigering.

Een weigering bij een verzekeraar

Een verzekeraar heeft bijvoorbeeld 3 redenen om een persoon te weigeren (u of iemand, dit artikel refereert naar u maar richt zich niet per se direct op u als persoon). Deze 3 redenen zijn van een zeer bekend verzekeraar:

 1. Medische redenen
  U bent ongezond en zult snel overlijden, dan heeft de verzekeraar helaas geen zaak met u meer te doen. Ze gaan natuurlijk geen sterfgevallen verzekeren. De gezondheidscheck is een manier van de verzekeraar om zijn verzekering te ‘verzekeren’. Bij een zeer slechte gezondheid zoals veel hartfalen en hersentumoren, of enorm gecompliceerde en ingewikkelde psychiatrische beelden kan de verzekeraar beslissen u niet van dienst te zijn. Medische vragen bepalen uw gezondheidstoestand.Hoe hoger hoe meer kans op een verzekering. Maar, als u een andere gezondheid aangeeft dan de werkelijkheid en de verzekering is al afgesloten, kan de premie verhogen of kunt u tijdens de verzekering geweigerd worden. Voor iedereen dus: moeten de medische vragen dus naar waarheid ingevuld worden. Hoe komt de verzekeraar erachter dat uw gezondheid minder is dan door u gesteld? Dat kan komen door een bezoek aan een huisarts of een verplichte medische keuring, die u ondergaat bij het ziekenhuis. Rookt u wel of niet? Ook dit is belangrijk voor de verzekeraar. Helaas zijn ze nogal streng en dit bepaalt de maandelijkse premie die u betaalt. Chronische ziektes moeten niet verborgen zijn, want dan kan de uitkering geweigerd worden bij het overleden. En dan is de familie de pineut, chronisch zieken kunnen best verzekerd worden (maar wees wel eerlijk).Een premie kan per verzekering verschillen. De premie kan hetzelfde blijven (wanneer uw situatie hetzelfde blijft), of de premie kan toenemen per maand.
 2. U reist teveel naar verre oorden, exotische plekken etc.
  U reist teveel en naar verre landen. Leuk. Maar als u veel reist naar verre landen verzekert deze maatschappij u niet. Want u kunt sterven in een ander land of een ziekte oplopen zoals Malaria of Polio in Afrika. De verzekeraar heeft gewoon te weinig ‘zekerheid’ om u te ‘zekeren’ met deze reizen naar verre landen waarbij voor Nederlandse onbekende ziektes voorkomen.
 3. Op basis van een beroep of een hobby.
  Als u een gevaarlijks stuntberoep heeft over touwen in Amerikaanse films (kan voorkomen) of als u met tropische slangen of tarantula’s werkt. Dit zijn niet vaak voorkomende beroepen, zoals duiken en parachutespringen en zelfs in de marechaussee. U kunt geweigerd worden door de verzekeraar als gevolg hiervan.
 4. Op basis van wensen
  U heeft wensen bij de verzekeraar. Dit kan een leeftijdsgebonden wens zijn. Wanneer u bijvoorbeeld verzekert wil worden tot 85 jaar, maar de verzekeraar alleen tot 80 jaar verzekert, kunt u geweigerd worden. Wanneer u een hogere uitkering wil aan u nabestaanden dan de verzekering toestaat, kunt u geweigerd worden maar zelf ook weigeren. U heeft zelf ook keus, u kunt verzekeraar altijd weigeren op basis van wensen. Eerlijk, u heeft een buitenkans om een verzekeraar te vinden die helemaal bij u past.

Overlijdensrisicoverzekeringen

De verzekeringen voor het overlijden van een persoon heten overlijdensrisicoverzekeringen en zijn talloos. Om een goede keuze te maken moet een bedrag dat u na wilt laten aan nabestaanden gekozen worden. Een indicatie in overleg met de verzekeraar is voldoende. Welk bedrag wil u nalaten voor nabestaanden en welk bedrag kunt uw missen? Bij het overlijden van een partner valt er een salaris meestal weg en kunnen nabestaanden in de problemen komen. Er kan een maandelijkse toelage of een som in een keer uitgekeerd worden en zo worden nabestaanden geholpen.

Tips

Ga naar een specialist bij het ziekenhuis wanneer u hartfalen heeft of een andere aandoening. En vraag naar vooruitzichten. U kunt vragen of het ziekenhuis in gesprek gaat bij een verzekeraar voor een betere verzekering. Dit kan wat opleveren. Verder kunt u via onze website levensverzekeringen vergelijken. Dit is een uitstekend middel om een weigering te voorkomen, want de ene verzekeraar mocht u willen accepteren wanneer de ander dat niet doet. U heeft meer een machtspositie tegenover de verzekeraars dan vroeger. Vroeger hadden zij de macht maar omdat u nu makkelijk overstappen kunt en vergelijken kunt, heeft u meer macht dan eens! Doe u uw voordeel ermee.

Veelgestelde vragen over deze verzekering

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629