menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 30 maart 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Levensverzekering afkopen

Wilt u een levensverzekering afkopen? Dat kan. Maar is het afkopen van een levensverzekering wel slim? Bij de meeste verzekeringen heeft u namelijk al kapitaal opgebouwd. Vaak zitten er kosten aan verbonden. In dit artikel leest u alles over het afkopen van een levensverzekering. Levensverzekering afkopen

Wat is afkopen van een levensverzekering?

Het afkopen van een levensverzekering wil zeggen dat u de waarde van de verzekering ontvangt bij opzegging. Afkopen is dus het stopzetten van de verzekering voor de in de overeenkomst opgenomen einddatum van de verzekering. U ontvangt een grote geldsom in een keer. Het kapitaal dat u heeft opgebouwd in uw polis. Vaak gaat afkopen gepaard met kosten. Afkopen is mogelijk afhankelijk van het soort verzekering dat u heeft afgesloten. De looptijd, de vorm van kapitaalopbouw en de uitkeringsdatum verschillen namelijk per levensverzekering.

Soorten levensverzekeringen afkopen

Welke levensverzekering wilt u afkopen is een belangrijke vraag. Er zijn namelijk meerdere soorten en wij zetten ze hieronder voor u op een rij.

Overlijdensrisicoverzekering

De meest populaire verzekering is de overlijdensrisicoverzekering. Het afkopen van deze verzekering is helaas niet mogelijk. Dit is de verzekering die vaak bij het afsluiten van een hypotheek verplicht wordt. Deze verzekering is niet afkoopbaar omdat er geen kapitaal wordt opgebouwd. Als u aan het einde van de looptijd niet bent overleden, wordt er dus helemaal niets uitgekeerd. Geen betaalde premies en geen opgebouwd kapitaal. Een overlijdensrisicoverzekering kan wel opgezegd worden per de vervaldatum.

Kapitaalverzekering

Bij de kapitaalverzekering is het een ander verhaal. Deze verzekering is wel afkoopbaar. Dit komt omdat er een kapitaal opgebouwd wordt binnen de polis. Er wordt namelijk op twee momenten uitbetaald:

  • bij leven
  • bij dood.

Deze levensverzekering is per vervaldatum opzegbaar. Er worden vaak kosten in rekening gebracht voor de afkoop. Het is belangrijk om te weten dat het afkopen van deze verzekering fiscale gevolgen kan hebben. U krijgt immers opeens een groot bedrag op je rekening. Zoek dit dus altijd goed uit en vraag een offerte op bij de verzekeraar voordat u de polis afkoopt.

Lijfrenteverzekering

Ook een lijfrenteverzekering kan worden afgekocht. Deze wordt echter wel zwaarder belast door de Belastingdienst. Uiteraard is dit iets waar u zich goed over moet laten informeren. Ook betaalt u een revisierente aan de Belastingdienst. Dit komt omdat er geen inkomstenbelasting is geheven over de waarde van de verzekering tijdens de looptijd. De kans is groot dat u na uitkering van de verzekering in de hoogste belastingschijf komt. Ook houdt de levensverzekeraar een groot deel in bij de afkoop.

afkopen levensverzekering

Voordelen van afkopen

Het afkopen van een levensverzekering heeft ook een aantal voordelen.

  • U beschikt direct over een groot geld bedrag
  • Hierdoor kunt u investeringen doen
  • U kunt ergens anders een nieuwe levensverzekering afsluiten
  • Ook kan het geld gebruikt worden voor zaken als de studie van de

Nadelen van afkopen

Het afkopen van een levensverzekering heeft ook nadelen:

  • De afkoop brengt altijd afkoopkosten met zich mee
  • Het kan fiscale gevolgen hebben.

Levensverzekering afkopen? Schakel een adviseur in

Laat u altijd informeren door een financieel adviseur, uw verzekering of de belastingdienst. U wilt immers geen naheffing krijgen.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01