menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 2 april 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Levensverzekering uitkeren bij leven

Een levensverzekering die ook uitkeert bij leven, is dat mogelijk in 2023?
Ja, in sommige gevallen is dat mogelijk. Ook als u nog in leven bent, kan een levensverzekering uitkeren. Ook als u een verzekering heeft die alleen uitkeert bij overlijden. Er zijn dan mogelijkheden om een geldbedrag te krijgen van uw verzekering. Dit wordt afkopen of uitkopen genoemd. Ook zijn er speciale levensverzekeringen, die enkel uitkeren bij leven. In dit artikel leest u alles over een levensverzekering uitkeren bij leven.

De uitkering van een levensverzekering

Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen. Verzekeringen zoals de uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering keren alleen uit bij overlijden. Maar er zijn ook lijfrentepolissen of bepaalde kapitaalverzekeringen die op een afgesproken datum, bij leven, een uitkering geven. Ook een beleggingsverzekering en spaarverzekering kunnen uitkeren bij leven.

Grote uitgaven

Vaak worden deze verzekeringen gebruikt door mensen die dit geld gebruiken als aanvulling op het pensioen, of voor een grote uitgave. Bijvoorbeeld om de studie van uw kinderen te kunnen betalen. Ook worden deze verzekeringen vaak gebruikt om een woning af te lossen aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Bijvoorbeeld bij een aflossingsvrije hypotheek. Zo weet u zeker dat u het bedrag ook echt kunt aflossen.

Eenmalige uitkering of in termijnen

De uitkering kan een eenmalig bedrag zijn, maar ook een uitbetaling in termijnen, zoals bij een lijfrentepolis het geval is. Daarom wordt deze verzekering vaak gebruikt als aanvulling op het pensioen. Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst belasting heft over deze uitkering. Het is immers een inkomen wat meetelt voor de fiscus.levensverzekering uitkeren bij leven

Levensverzekering afkopen

Een levensverzekering opzeggen heet ook wel het uitkopen van de verzekering. Dan vindt er een uitkering bij leven plaats. Wil u uw verzekering opzeggen? Ga dan voor het afkopen van uw levensverzekering. Vaak zijn hier wel kosten of een boete aan verbonden. Lees daarom eerst de polisvoorwaarden goed door. U wilt natuurlijk niet voor nare verrassingen komen te staan. Vaak is het namelijk zo dat u minder geld ontvangt bij uitkopen dan wanneer de verzekering uitkeert bij overlijden of op een vooraf afgesproken datum. Afkopen kan daarom vaak financieel ongunstig uitpakken.

Afkopen van een beleggingsverzekering

Indien u een oudere beleggingsverzekering wil afkopen, kijk dan goed naar uw polis. Misschien bent u slachtoffer geworden van een woekerpolis. In dat geval kunt u een tegemoetkoming krijgen bij het afkopen.

Bent u geïnteresseerd in het afkopen van uw levensverzekering? Informeer dan eerst bij uw verzekeraar naar de mogelijkheden. Zij kunnen u verder helpen.

Levensverzekering die ook uitkeert bij leven

Wilt u per se een levensverzekering die ook uitkeert bij leven? Informeer dan eens naar een gemengde levensverzekering. Deze verzekering keert uit op twee momenten:

  • op een vaste datum bij leven
  • na het overlijden

Dit kan een goede combinatie zijn van beiden. Deze verzekering is vaak wel iets duurder. Dit komt vanwege omdat er in deze verzekering een overlijdensrisicoverzekering zit ingebouwd. Wel geeft deze verzekering meer zekerheid: er zal zeker een uitkering plaatsvinden en dat is een fijn idee.

Kapitaalverzekering

Wilt u enkel een verzekering die uitkeert bij leven? Denk dan aan een kapitaalverzekering bij leven. Deze keert uit op een vooraf afgesproken datum. Bij overlijden voordat deze datum is bereikt, vindt echter geen uitkering plaats. Let hier dus op en dek zo nodig het overlijdensrisico af met een andere verzekering.

Voordeel van een levensverzekering uitkeren bij leven

Uiteraard zitten er voor- en nadelen verbonden aan het ontvangen van een uitkering bij leven. Het voordeel is uiteraard dat u snel over een grote som geld kunt beschikken. Handig als u uw huis wilt aflossen of u kinderen wil helpen met studeren.

levensverzekering met uitkering bij leven

Nadeel van een levensverzekering uitkeren bij leven

Wanneer uw levensverzekering uitkeert bij leven, let dan goed op of het verantwoord is dat u zonder levensverzekering doorgaat. Dit kan namelijk voor problemen zorgen als u overlijdt. U wilt immers uw familie goed verzorgd achterlaten.

Ook heeft een uitkering bij leven of een afkoop fiscale nadelen. Het geld dat u ontvangt wordt immers wel belast door de Belastingdienst. Ook betaalt u vermogensbelasting over uw vermogen boven een bepaalde grens. Bekijk dus goed welke gevolgen dit voor u gaat hebben. Als u overlijdt, betalen de nabestaanden echter geen inkomstenbelasting over het uitgekeerde geld. Hier komt wel de erfbelasting om de hoek kijken. Deze ligt echter een heel stuk lager dan de reguliere inkomstenbelasting.

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over levensverzekering uitkeren bij leven? Neem dan contact op met uw financieel adviseur.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01