call 072 - 844 52 85 menu

Levensverzekering uitkeren bij leven

Een levensverzekering die ook uitkeert bij leven, is dat mogelijk?
Aangezien er verschillende soorten levensverzekeringen bestaan, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat het moment van uitkering kan verschillen. Ook als je nog bij leven bent, kan een levensverzekering uitkeren. Hiervoor zijn speciale verzekeringen. Maar ook als je een verzekering hebt die alleen uitkeert bij overlijden, zijn er opties om toch een geldbedrag te kunnen krijgen van je verzekering. Dit wordt afkopen of uitkopen genoemd. Ook zijn er speciale levensverzekeringen, die enkel uitkeren bij leven. In dit artikel lees je alles over een levensverzekering uitkeren bij leven.

De uitkering van een levensverzekering

Er zijn verschillende soorten levensverzekeringen. Verzekeringen zoals de uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering keren inderdaad alleen uit bij overlijden. Maar er zijn ook lijfrentepolissen of bepaalde kapitaalverzekeringen die op een afgesproken datum, bij leven, een uitkering geven. Ook een beleggingsverzekering en spaarverzekering kunnen uitkeren bij leven.

Vaak worden deze verzekeringen gebruikt door mensen die dit geld gebruiken als aanvulling op het pensioen, of voor een grote uitgave, bijvoorbeeld voor de kinderen. Ook worden deze verzekeringen vaak gebruikt om een woning af te lossen aan het einde van de looptijd van de hypotheek, zoals bij een aflossingsvrije hypotheek. Zo weet je zeker dat je het bedrag ook echt kunt aflossen.

De uitkering kan een eenmalig bedrag zijn, maar ook een uitbetaling in termijnen, zoals bij een lijfrentepolis het geval is. Daarom wordt deze verzekering vaak gebruikt als aanvulling op het pensioen. Houd er wel rekening mee dat de Belastingdienst belasting heft over deze uitkering. Het is immers een inkomen wat meetelt voor de fiscus.levensverzekering uitkeren bij leven

Levensverzekering afkopen

Een levensverzekering opzeggen heet ook wel het uitkopen van de verzekering. Dan vindt er een uitkering bij leven plaats. Wil je je verzekering dus niet meer, of heb je de uitkering nodig? Ga dan voor het afkopen van je levensverzekering. Vaak zijn hier wel kosten of een boete aan verbonden, dus lees de offerte die je verzekeraar je aanbiedt goed door. Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan. Vaak is het namelijk zo dat je minder geld ontvangt bij uitkopen dan wanneer de verzekering uitkeert bij overlijden of op een vooraf afgesproken datum. Afkopen kan daarom vaak financieel ongunstig uitpakken. Lees dus altijd goed de offerte na die de verzekeraar je aanbiedt.

Indien je een oudere beleggingsverzekering wil afkopen, kijk dan goed naar je polis. Misschien ben je slachtoffer geworden van een woekerpolis, en als dat het geval is kun je een tegemoetkoming krijgen bij het afkopen.

Indien je geïnteresseerd bent in het afkopen van je levensverzekering, informeer dan bij de verzekeraar. Zij kunnen je verder helpen en een offerte opstellen van het bedrag dat je gaat ontvangen en de kosten die daarbij komen kijken.

Levensverzekering die ook uitkeert bij leven

Wil je per se een levensverzekering die ook uitkeert bij leven? Informeer dan eens naar een gemengde levensverzekering. Deze verzekering keert uit op twee momenten: op een vaste datum bij leven, en na het overlijden. Dit kan een goede combinatie zijn van beiden. Deze verzekering is vaak wel iets duurder, omdat er in feite een overlijdensrisicoverzekering zit ingebouwd bij deze verzekering. Wel geeft deze verzekering meer zekerheid: er zal zeker een uitkering plaatsvinden en dat is een fijn idee.

Wil je enkel een verzekering die uitkeert bij leven? Denk dan aan een kapitaalverzekering bij leven. Deze keert uit op een vooraf afgesproken datum. Bij overlijden voordat deze datum is bereikt, vindt echter geen uitkering plaats. Let hier dus op en dek zo nodig het overlijdensrisico af met een andere verzekering.

Voordeel van een levensverzekering uitkeren bij leven

Uiteraard zitten er voor- en nadelen verbonden aan het ontvangen van een uitkering bij leven. Het voordeel is uiteraard dat je snel over een grote som geld kunt beschikken als je een levensverzekering hebt met uitkering bij leven. Handig als je je huis wil aflossen of je kinderen wil helpen met studeren.

levensverzekering met uitkering bij leven

Nadeel van een levensverzekering uitkeren bij leven

Wanneer je levensverzekering uitkeert bij leven, let dan goed op of het verantwoord is dat je zonder levensverzekering doorgaat. Dit kan namelijk voor problemen zorgen als je overlijdt. Je wilt immers je familie goed verzorgd achterlaten.

Ook heeft een uitkering bij leven of een afkoop fiscale nadelen. Het geld dat je ontvangt wordt immers wel belast door de Belastingdienst. Ook betaal je vermogensbelasting over je vermogen boven een bepaalde grens. Bekijk dus goed welke gevolgen dit voor jou gaat hebben. Als je overlijdt, betalen de nabestaanden echter geen inkomstenbelasting over het uitgekeerde geld. Hier komt wel de erfbelasting om de hoek kijken. Deze ligt echter een heel stuk lager dan de reguliere inkomstenbelasting.

Heb je meer na het lezen van dit artikel nog vragen over levensverzekering uitkeren bij leven? Stuur ons dan een email.

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01