call 072 - 844 52 85 menu

Levensverzekering berekenen

Een levensverzekering afsluiten is iets wat je niet zomaar moet doen. Je moet eerst een levensverzekering berekenen voordat je er een gaat afsluiten. Dit wordt het berekenen of vergelijken van de levensverzekering genoemd en bepaalt onder andere de premiehoogte en het verzekerde bedrag, dat eventueel zal worden uitgekeerd. Een nauwkeurige berekening van de levensverzekering is dus erg belangrijk voor het afsluiten van een goede levensverzekering: het bepaalt onder andere de financiële ruimte die je later zult hebben en de uitkering die plaats zal vinden per overlijden of per de vervaldatum.

Welke soort levensverzekering wil je berekenen?

De twee meestvoorkomende levensverzekeringen zijn de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Lees hieronder de verschillen tussen de twee verzekeringen en kijk welke je wilt berekenen.

[insert_php]
include ‘levensverzekering.php’;
[/insert_php]

Levensverzekering berekenen, hoe werkt dat?

Het berekenen van de premie van de levensverzekering vindt plaats met behulp van een aantal criteria. Allereerst is er natuurlijk je financiele ruimte. Hoeveel kun en wil je betalen aan je levensverzekering? Het spreekt voor zichzelf dat een levensverzekering met een hoge uitkering ook een hogere premie met zich meebrengt. Als je meer te besteden hebt, zul je een hogere uitkering willen, en dus ook een hogere premie kunnen betalen.

Levensverzekering berekenen factoren

Bij het levensverzekering berekenen zijn de criteria waar rekening mee wordt gehouden onder andere:

Levensverzekering berekenen

  • Leeftijd: jongeren betalen minder premie. Zij hebben immers minder risico op overlijden, en zo loopt de verzekeraar ook minder risico. Zo jong mogelijk een levensverzekering afsluiten kan dus erg voordelig zijn.
  • Gezondheid: als je gezond bent zul je minder premie betalen. Hierbij telt ook mee of je rookt. Een roker loopt immers meer risico op overlijden. Sommige duurdere verzekeringen kennen een medische acceptatie of zelfs een medische keuring.
  • De looptijd van de verzekering telt ook mee. Wil je een verzekering met een lange of korte looptijd?
  • De vorm van uitkering aan de nabestaanden is ook een belangrijk criterium. De uitkering kan gelijk blijven, maar ook lineair of annuitair dalen. Hierbij zal het verzekerd bedrag op 0 komen te staan aan het einde van de looptijd van de levensverzekering.
  • Het verzekerde bedrag. Hoe hoger dit bedrag, hoe duurder de verzekering zal zijn.

berekenen levensverzekering

Er zijn dus verschillende factoren die de premie en dekking van de levensverzekering berekenen. Sommige zaken, zoals chronische ziekte, roken of ouder zijn kunnen zorgen voor een duurdere maandpremie van de verzekering, of bepaalde uitsluitingen in het verzekerd pakket. Alle bovenstaande zaken zullen meegenomen worden in de hoogte van de te betalen maandpremie. De levensverzekering berekenen is dus geen simpele berekening en wordt meestal door de verzekeraar gedaan.

Ook de uitvaartverzekering wordt volgens een bepaald systeem berekend. Hierbij is ook sprake van een duurdere premie voor ouderen. De berekening is echter simpeler, omdat hier vaak gebruikt wordt gemaakt van pakketten. Hoe beter het pakket is, hoe meer de verzekerde betaalt. Een duurder pakket vergoedt dan een meer uitgebreide uitvaart dan een goedkoper basispakket.

Berekenen van het verzekerde bedrag

De berekening van het verzekerde bedrag is gebonden aan meer regels, maar ook hier zijn er factoren waar men rekening mee moet houden. De belangrijkste vraag is; welk geldbedrag heb ik nodig wanneer mijn partner komt te overlijden? Denk hierbij aan de standaard van leven die jullie nu gewend zijn. Of het hebben of krijgen van eventuele kinderen. En vergeet niet de hoogte van de huidige vaste lasten, zoals de hypotheek. Dit vormt het uitgangspunt voor de hoogte van het te verzekeren bedrag. Ook kan het geen kwaad te kijken naar de toekomst. Je wilt immers dat eventuele kinderen later zonder zorgen kunnen studeren en hun dromen kunnen waarmaken. Maar als kinderen uit huis gaan, is er misschien minder geld nodig voor het levensonderhoud. Bekijk dus goed naar je toekomstplannen en wat je nodig zult hebben aan verzekerd bedrag, mocht er iets gebeuren. Dit is erg handig bij het maken van een berekening voor je levensverzekering.

berekenen van je levensverzekering

Levensverzekering die uitkeert bij leven berekenen

Bij een levensverzekering die uitkeert bij leven, zoals een lijfrenteverzekering, is het verstandig te kijken naar wat je in de toekomst nodig zult hebben. Veel mensen sluiten deze levensverzekering af als aanvulling op het pensioen. Bekijk dus goed wat je zult krijgen aan AOW, wanneer deze voor jouw leeftijd in zou gaan en hoe veel pensioen opgebouwd is bij een eventuele werkgever. Hiermee kan makkelijk bepaald worden hoe veel lijfrente er nodig zal zijn bij de aanvang van het pensioen. Heb je een levensverzekering bij leven voor eventueel toekomstige gebeurtenissen, zoals een aflossingsvrije hypotheek of het betalen van de opleiding van kinderen? Bekijk ook dan goed hoe groot het verzekerd bedrag is dat nodig is. Houd natuurlijk ook rekening met inflatie wanneer je een levensverzekering berekening gaat maken.

Levensverzekering berekenen? Kijk dus altijd goed naar je huidige en toekomstige wensen en behoeften op financieel gebied. Denk ook aan kinderen en andere toekomstplannen. De uiteindelijke berekening zal door de verzekeraar worden gedaan, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende factoren.

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01