call 072 - 844 52 85 menu
Geschreven door
geschreven door Mieke Verhoef
Geschreven door groot
Geschreven door Mieke Verhoef
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 15 maart 2021
Femke Koning is senior content specialist en is al meer dan 13 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
timer Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 06 april 2021

Levensverzekering berekenen

Wilt u de premie van een levensverzekering berekenen? Dat kan gemakkelijk op onze website. Een nauwkeurige berekening is erg belangrijk. De premieverschillen tussen verzekeraars zijn namelijk groot.

Zelf een levensverzekering berekenen

Een levensverzekering afsluiten is iets wat u niet zomaar doet. Men denkt vaak dat het berekenen van de levensverzekering lastig en tijdrovend is. Niet is minder waar. Tegenwoordig weet u binnen 2 minuten wat de goedkoopste levensverzekeraar is.

Welke soort levensverzekering wil je berekenen?

De twee meest voorkomende levensverzekeringen zijn de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Lees hieronder de verschillen tussen de twee verzekeringen en kijk welke je wilt berekenen.

Waar moet u op letten bij het maken van de berekening?

 1. Looptijd
  De looptijd is het aantal jaar dat u verzekerd wilt zijn voor overlijden. Bij een ORV krijgt u alleen tijdens de looptijd een bedrag uitgekeerd. Indien u na de looptijd overlijdt krijgen uw nabestaanden geen uitkering.
 2. Verzekerd bedrag
  Welk bedrag wilt u verzekeren? Denk hierbij aan het bedrag wat nodig is voor uw nabestaanden om niet in de financiële problemen te komen.
 3. Soort verzekering
  Er zijn 3 soorten verzekeringen die u kunt kiezen. De gelijkblijvende, lineair dalende en de annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering.

Voorbeeld berekening

Voor deze berekening zijn we uitgegaan van iemand met geboortedatum 30-06-1986. Niet roker. Looptijd van 30 jaar. verzekerd bedrag 300.000 euro.

Soort levensverzekeringPremie per maand
Gelijkblijvend6,57 euro
Lineair dalend7,70 euro
Annuïtair dalend9,97 euro
Berekening gemaakt op 19-02-2021

Levensverzekering berekenen factoren

Bij het levensverzekering berekenen zijn de criteria waar rekening mee wordt gehouden onder andere:

 • Leeftijd:
  Jongeren betalen minder premie. Zij hebben immers minder risico op overlijden. Zo loopt de verzekeraar ook minder risico. Op jonge leeftijd een levensverzekering afsluiten kan dus erg voordelig zijn.
 • Gezondheid:
  Als u gezond bent betaalt u minder premie. Wel of niet roken speelt hierbij een belangrijke rol. Een roker loopt immers meer risico op longkanker.
 • De looptijd:
  De looptijd van de verzekering speelt ook een rol. Wilt u een verzekering met een lange of korte looptijd?
 • Uitkeringsvorm:
  De vorm van uitkering aan de nabestaanden is ook een belangrijk criterium. De uitkering kan gelijk blijven, maar ook lineair of annuïtair dalen. Hierbij zal het verzekerd bedrag op 0 komen te staan aan het einde van de looptijd van de levensverzekering.
 • Het verzekerde bedrag:
  Hoe hoger dit bedrag, hoe duurder de verzekering zal zijn.
berekenen levensverzekering

Uitvaartverzekering

Ook de uitvaartverzekering wordt volgens een bepaald systeem berekend. Hierbij is ook sprake van een duurdere premie voor ouderen. Daarnaast speelt ook het verzekerd bedrag hier een belangrijke rol.

Was deze pagina nuttig?

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat