call 072 - 844 52 85 menu
Geschreven door
geschreven door Mieke Verhoef
Geschreven door groot
Geschreven door Mieke Verhoef
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 31 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 14 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
timer Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 26 oktober 2021

Lijfrenteverzekering afsluiten

Wilt u een lijfrenteverzekering afsluiten? Dat kan. Wanneer u extra pensioen op wilt bouwen of wilt aanvullen kunt u ervoor kiezen om een lijfrenteverzekering af te sluiten. 

lijfrenteverzekering afsluiten

Wat is een lijfrenteverzekering?

Veel mensen zijn onwetend over dit onderwerp. Ze vragen zich af wat een lijfrenteverzekering is? Deze verzekering wordt gebruikt om aanvullend pensioen op te bouwen. Hoe werkt dit precies? U betaalt een premie aan de lijfrenteverzekeraar. Dit kan een eenmalige premie zijn, maar ook periodiek, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks. Wanneer u met pensioen gaat, wordt de lijfrente die u gespaard hebt gestort in een uitkering. Met dit extra inkomen zorgt u ervoor dat u naast uw AOW en pensioen genoeg geld heeft. Maar ook voor nabestaanden is de lijfrenteverzekering een extra garantie wanneer u zou overlijden.

Belangrijk om te weten is dat een lijfrenteverzekering niet hetzelfde is als een:

Soorten lijfrenteverzekeringen

De belangrijkste soorten zijn:

 • De nabestaandenverzekering: bij deze vorm keert de verzekeringsmaatschappij uit aan uw nabestaanden wanneer u overlijdt.
 • De oudedagsverzekering (tijdelijke): bij deze lijfrenteverzekering wordt er periodiek een bedrag uitgekeerd als u met pensioen gaat.

Lijfrenteverzekering afsluiten

Wilt u een lijfrenteverzekering afsluiten? Dan wilt u de beste verzekering tegen een voordelige premie. Daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. Hier kunt u immers lijfrenteverzekeringen met elkaar vergelijken. Hieronder vindt u verschillende verzekeraars die deze verzekering aanbieden. 


Reaal
 • Gegarandeerde vaste uitkering
 • Bepaal zelf de looptijd: tijdelijk of levenslang
 • Uitkering voor partner na overlijden

Lijfrenteverzekering vergelijken via onze website

 • We proberen u zo goed mogelijk te informeren over dit lastige onderwerp. Via onze website kunt u gemakkelijk de beste lijfrenteverzekering vergelijken.
 • Wanneer u deze verzekering gaat afsluiten, dan heeft u hierbij 14 dagen bedenktijd.

Lijfrente en de belastingdienst

Wanneer u een lijfrenteverzekering afsluit, is de lijfrente aftrekbaar van de belasting. Hierdoor betaalt de belastingdienst mee aan de opbouw van uw lijfrentevermogen. Het is echter alleen aftrekbaar van de belasting wanneer u jaarruimte of reserveringsruimte heeft. Daarnaast is het belangrijk dat aan het begin van het kalender jaar u de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt. De maximale jaarruimte is in 2021 gemaximeerd op 13.236 euro. 

Verschil lijfrenteverzekering en banksparen?

Een lijfrenteverzekering wordt over het algemeen afgesloten bij een verzekeraar en niet bij een bank. Hierbij maakt u rendement via de winst van de lijfrenteverzekeraar. Bij banksparen is dit anders. Bij banksparen maakt u rendement via de rente die u krijgt.

Wat zijn de verschillen bij overlijden?
Wanneer u overlijdt in de uitkeerperiode dan ontvangen uw nabestaanden bij een lijfrenteverzekering niets. Bij banksparen hebben uw nabestaanden in het geval van overlijden recht op het bedrag dat de bank tot dan toe nog niet heeft uitgekeerd.

Nadelen van een lijfrenteverzekering

Naast de voordelen zijn er ook nadelen bij een lijfrenteverzekering, namelijk:

 • Beleggen
  Het grootste risico van deze verzekering is dat het opgebouwde kapitaal afhangt van beleggingsresultaten. Uiteraard zijn er verschillende soorten van beleggen en niet iedere beleggingsvorm brengt evenveel risico’s met zich mee. Het is belangrijk om vooraf te vragen hoe er wordt belegd.
 • Geen zekerheid voor de toekomst 
  Een ander risico van de lijfrenteverzekering is dat het onduidelijk is hoe hoog de maandelijkse uitkering in de toekomst zal zijn.

Lijfrenteverzekering opzeggen

Voordat u de verzekering gaat afsluiten is het belangrijk dat u kijkt wat de polisvoorwaarden zijn wanneer u de verzekering stop wilt zetten. Het kan namelijk zijn dat u uw verzekering wilt stopzetten wanneer er sprake is van een scheiding of arbeidsongeschiktheid. Neem contact op met de lijfrenteverzekeraar als u de verzekering wil opzeggen. Zij kunnen berekenen welk bedrag u uitgekeerd krijgt.

Belangrijk: Wanneer u een lijfrenteverzekering afkoopt, komt de belastingdienst om de hoek kijken en moet u inkomstenbelasting betalen over de hele afkoopsom.

Levensverzekering premie vrij maken

Naast het stopzetten van de verzekering heeft u ook nog de mogelijkheid om een lijfrenteverzekering premievrij te maken. Bij het premie vrij maken van de verzekering blijft het gespaarde bedrag staan, maar u hoeft dan geen nieuwe premies meer te betalen. Het premievrij maken van de verzekering gaat vaak erg makkelijk, maar de lijfrenteverzekeraar brengt wel extra kosten in rekening voor het aanhouden van uw verzekering. Deze kosten worden jaarlijks van het opgebouwde kapitaal afgehaald.

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2022
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat