menu

Lijfrenteverzekering

Wanneer u extra pensioen op wilt bouwen of wilt aanvullen dan kunt u ervoor kiezen om een lijfrenteverzekering of koopsompolis af te sluiten. Beiden zijn levensverzekeringen en op deze pagina leggen wij u alles over deze verzekering uit.

Wat is een lijfrenteverzekering?

Veel mensen zijn onwetend over dit onderwerp en vragen zich af, wat is nou eigenlijk een lijfrenteverzekering? Deze verzekering wordt gebruikt om aanvullend pensioen op te bouwen. Hoe gebeurt dit? U betaalt een premie aan de lijfrenteverzekeraar. Dit kan een eenmalige premie zijn, maar ook periodiek, bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks. Wanneer u met pensioen gaat, wordt de lijfrente die u bijeen gespaard hebt gestort in een uitkering. Met dit extra inkomen zorgt u ervoor dat u naast uw AOW en pensioen genoeg geld heeft. Maar ook voor nabestaanden is de lijfrenteverzekering een extra garantie wanneer u zou overlijden.

Belangrijk om te weten is dat een lijfrenteverzekering niet hetzelfde is als een uitvaartverzekering, crematieverzekering, begrafenisverzekering of nabestaandenverzekering.

Soorten lijfrenteverzekeringen

De belangrijkste soorten zijn:

  • De nabestaandenverzekering: bij deze vorm keert de verzekeringsmaatschappij uit aan uw nabestaanden wanneer u overlijdt.
  • De oudedagsverzekering (tijdelijke): bij deze lijfrenteverzekering wordt er periodiek een bedrag uitgekeerd als u met pensioen gaat.

Koopsompolis

Een koopsompolis lijkt op een lijfrenteverzekering, maar is dat niet. Bij een koopsompolis legt u in één keer een bedrag in (de koopsom). U betaalt dus niet iedere maand een premie. De uitkering van een koopsompolis kan wel in verschillende termijnen plaatsvinden.

Lijfrenteverzekering afsluiten

Wilt u een lijfrenteverzekering afsluiten? Dan wilt u de beste verzekering tegen een voordelige premie. Daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres. Hier kunt u immers lijfrenteverzekeringen met elkaar vergelijken. Op onze website vindt u de verschillende voor – en nadelen van de verschillende maatschappijen die zo’n verzekering aanbieden. Handig dus dat u dit zelf niet meer hoeft uit te zoeken.

Lijfrenteverzekering vergelijken via onze website

  • We proberen u zo goed mogelijk te informeren over dit lastige onderwerp. Via onze website kunt u gemakkelijk de beste lijfrenteverzekering vergelijken.
  • Wanneer u deze verzekering gaat afsluiten, dan heeft u hierbij 2 weken wettelijke bedenktijd. Wanneer u een verzekering bent aangegaan, dan kunt u deze binnen 14 dagen zonder reden terug annuleren.

Lijfrente en de belastingdienst

Wanneer u een lijfrenteverzekering afsluit, dan is de lijfrente aftrekbaar van de belasting. Hierdoor betaalt de belastingdienst mee aan de opbouw van uw lijfrentevermogen. Het is echter alleen aftrekbaar van de belasting wanneer uw jaarruimte of reserveringsruimte hebt. Daarnaast is het belangrijk dat aan het begin van het kalender jaar u de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt. De maximale jaarruimte is in 2019 gemaximeerd op € 12.678. Naast een lijfrenteverzekering bestaat er ook de mogelijkheid van banksparen.

Wat is het verschil tussen een lijfrenteverzekering en banksparen?

Een lijfrenteverzekering wordt over het algemeen afgesloten bij een verzekeraar en niet bij een bank. Hierbij maakt u rendement via de winst van de lijfrenteverzekeraar. Bij banksparen is dit anders. Bij banksparen maakt u rendement via de rente die u krijgt.

Bij een verzekering voor lijfrente heeft u minder zekerheid over het rendement. Al is banksparen tegenwoordig ook niet meer zo voordelig als vroeger vanwege de lage rentestand. Bij een lijfrenteverzekering is het mogelijk om een levenslange uitkering te krijgen. Bij banksparen wordt er altijd een einddatum van de uitkering afgesproken. Wanneer u langer leeft dan de einddatum, dan krijgt u in dat geval geen uitkering. Dit is hetzelfde als bij een overlijdensrisicoverzekering.

Wat zijn de verschillen bij overlijden?
Wanneer u overlijdt in de uitkeerperiode dan ontvangen uw nabestaanden bij een lijfrenteverzekering niets. Bij banksparen hebben uw nabestaanden in het geval van overlijden recht op het bedrag dat de bank tot dan toe nog niet heeft uitgekeerd.

Nadelen van een lijfrenteverzekering

Naast de voordelen zijn er ook nadelen bij een lijfrenteverzekering, namelijk:

  • Beleggen. Het grootste risico van deze verzekering is dat het opgebouwde kapitaal afhangt van beleggingsresultaten. Uiteraard zijn er verschillende soorten van beleggen en niet iedere beleggingsvorm brengt evenveel risico’s met zich mee. Het is belangrijk om vooraf te vragen hoe er wordt belegd.
  • Geen zekerheid voor de toekomst. Een ander risico van de lijfrenteverzekering is dat het onduidelijk is hoe hoog de maandelijkse uitkering in de toekomst zal zijn.

Lijfrenteverzekering opzeggen

Voordat u de verzekering gaat afsluiten is het belangrijk dat u kijkt wat de polisvoorwaarden zijn wanneer u de verzekering stop wilt zetten. Het kan namelijk zijn dat u uw verzekering wilt stopzetten wanneer er sprake is van een scheiding of arbeidsongeschiktheid. Neem contact op met de lijfrenteverzekeraar als u de verzekering wil opzeggen. Zij kunnen berekenen welk bedrag u uitgekeerd krijgt.

Belangrijk: Wanneer u een lijfrenteverzekering afkoopt, komt de belastingdienst om de hoek kijken en moet u inkomstenbelasting betalen over de hele afkoopsom.

Levensverzekering premie vrij maken

Naast het stopzetten van de verzekering heeft u ook nog de mogelijkheid om een lijfrenteverzekering premievrij te maken. Bij het premie vrij maken van de verzekering blijft het gespaarde bedrag staan, maar u hoeft dan geen nieuwe premies meer te betalen. Het premievrij maken van de verzekering gaat vaak erg makkelijk, maar de lijfrenteverzekeraar brengt wel extra kosten in rekening voor het aanhouden van uw verzekering. Deze kosten worden jaarlijks van het opgebouwde kapitaal afgehaald.

Deze pagina is geactualiseerd op 10-08-2019

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629