menu

Miskraam 8 weken

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je in week 8 van je zwangerschap zit, dan is de kans op een miskraam zo’n 9 a 10%.  Maar kun je het in deze week al voelen? Wat zijn de symptomen in week 8? Hoe ziet het er in deze week uit? Wij beantwoorden hieronder al je vragen over het krijgen van een miskraam in week 8.

Inhoudsopgave

Wat is de kans in week 8

De kans op een miskraam in week 8 van je zwangerschap is ongeveer 9 a 10%. Na volgende week wordt de kans steeds kleiner.

Kans op een miskraam in week 8
Zwangerschapsweken Kans
Week 3 t/m 6 Ruim 12%
Week 7 t/m 9 9 tot 10%
Week 10 t/m 12 7,5 tot 8%
Week 13 t/m 15 5 tot 8%

Miskraam 8 weken verloop

Het verloop van een miskraam in week 8 verschilt per persoon. De meeste miskramen in week miskraam na 8 weken8 verlopen ongeveer als volgt.

 1. Meestal begint het in deze week met een beetje bloedverlies. Dit kan meerdere dagen plaatsvinden.
 2. Wanneer het in week 8 doorzet dan verloopt het vervolgens vaak met veel helderrood bloedverlies. Het is daarom belangrijk om maandverband te gaan dragen. De hoeveelheid bloedverlies in week 8 is meestal net zoveel als bij een heftige menstruatie.
 3. Een miskraam in week 8 gaat meestal ook gepaard met het vrijkomen van stolsels. Dit zijn bloed klontjes die vrijkomen.
 4. Meestal verloopt het in week 8 van de zwangerschap met pijngolven. Het kan zijn dat de pijn een aantal minuten duurt, maar veelal zijn dit uren. In veel gevallen wordt de pijn snel minder zodra er weer nieuw bloed in de baarmoeder is gekomen.
 5. De meeste vrouwen denken het daarna over is, maar de dag na de miskraam verloopt vaak ook nog erg vervelend. Ook op deze dag verlies je nog veel bloed.
 6. Wanneer het in week 8 heeft plaatsgevonden kan het zijn dat je in de week erna nog iedere dag wat bloed verliest. Dit bloed zal steeds donkerder bruin worden. Zorg er daarom voor dat je altijd maandverband bij je hebt.

Bespreek het verloop altijd met een verloskundige. Een verloskundige kan je extra uitleg geven over een miskraam in week 8.

Symptomen miskraam 8 weken

De symptomen bij 8 weken verschillen per persoon. Hieronder vind je de meest voorkomende symptomen;

 • Huilbuien
 • Bloedverlies (in het begin weinig en later meer)
 • Soms stolsels (bloed klonten)
 • Zwangerschapssymptomen, zoals pijnlijke borsten en misselijkheid nemen af

Hoe voelt het in week 8?

Een miskraam bij 8 weken zwangerschap kan pijnlijk zijn. Meestal voelt het als menstruatiepijn. Sommige vrouwen voelen weinig van een miskraam bij 8 weken en komen erachter door bloedverlies. Andere vrouwen hebben meer pijn en kunnen last hebben van heftige pijnscheuten en buikkrampen. Het voelt bij 8 weken pijnlijk vanwege het samentrekken van de baarmoeder.

8 weken zwanger bloedverlies

Wees niet ongerust als je wat bloed verliest tijdens je zwangerschap. In de meeste gevallen is er namelijk helemaal niets aan de hand. Ben je 8 weken zwanger en verlies je veel bloed, zoals tijdens een heftige menstruatie dan is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige. Dit kan duiden op een miskraam.

Miskraam 8 weken hoe ziet het eruit

Veel vrouwen vragen zich af hoe een miskraam eruit ziet bij 8 weken. Bij 8 weken is de embryo erg klein, maar wel mogelijk om hem te zien. De kans bestaat dus dat je de embryo ziet in deze week.

Wat dekt de uitvaartverzekering na 8 weken

Je wilt er niet over nadenken, maar het is verstandig om een verzekering voor jezelf en je partner af te sluiten als je zwanger bent. Wanneer je zelf een uitvaartverzekering hebt afgesloten is je ongeboren kindje in veel gevallen meeverzekerd. Bij DELA en Ardanta is de uitvaart van een ongeboren kind vanaf dag 1 meeverzekerd. Wanneer je een miskraam na 8 weken krijgt ben je dus verzekerd voor de uitvaart. Bij Monuta is er na 8 weken nog geen dekking, maar pas na 20 weken zwangerschap. Hebben jij en je partner nog geen uitvaartverzekering? Via onze website kun je er een afsluiten.

Dekking ongeboren kind bij uitvaartverzekeraars

Uitvaartverzekeraar Dekking
DELA Vanaf het begin van de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte gratis meeverzekerd
Monuta Vanaf 20 weken zwangerschap gratis meeverzekerd tot 18 jaar

Meer informatie

Bronnen:

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Catharinaziekenhuis
 • Deverloskundige.nl
 • Thuisarts.nl
 • DELA
 • Monuta
 • Ardanta

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01