call 072 - 844 52 85 menu

Begrafenis

Bij een begrafenis wordt het lichaam van de overledene in een grafkist onder de grond begraven op een begraafplaats. Vroeger koos bijna iedereen ervoor om begraven te worden, maar tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor cremeren (verbranding van het lichaam). Ondanks deze trend zijn er nog veel Nederlanders die begraven willen worden. Vaak kiezen mensen voor een begrafenis omdat dit troost biedt voor de nabestaanden. Na een begrafenis kunnen de nabestaanden dan nog naar het graf toe gaan. Dit biedt voor veel mensen troost en steun. In dit artikel zullen wij onderstaande onderwerpen behandelen die te maken hebben met een begrafenis.

Inhoudsopgave

Begrafenis regelen

Het regelen van een begrafenis is veel werk en er komt vaak veel stress bij kijken. Dit komt omdat de begrafenis uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden mag plaatsvinden. In sommige gevallen kan er uitstel verleend worden. Bijvoorbeeld als nabestaanden uit het buitenland moeten komen. Een begrafenisondernemer zal u daarom helpen bij het regelen van de begrafenis. Een begrafenisondernemer heeft veel ervaring met het werken onder hoge druk en het omgaan met nabestaanden die midden in een periode van rouw zitten.

Regelmatig krijgen wij de vraag: Wat moet ik allemaal regelen voor een begrafenis?
Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, omdat dit bij iedere begrafenis weer anders is. Dit is namelijk afhankelijk van de begrafeniswensen van de overledene of nabestaanden. Hieronder vindt u een opsomming van de dingen die geregeld moeten worden voor een begrafenis.

Uiteraard hoeft u bovenstaande dingen niet allemaal zelf te regelen en zal de begrafenisondernemer u hierbij helpen.

Naast de hulp van de begrafenisondernemer kunt u gratis gebruik maken van onze handige checklist overlijden.begrafenis

Begrafenis kosten

De kosten van een begrafenis zijn vaak een stuk hoger dan de kosten van een crematie. Bij een crematie liggen de kosten meestal tussen de 4.000 en de 7.000 euro en bij een begrafenis is al snel tussen de 7.000 en de 10.000 euro. Een begrafenis is dus meestal een stuk duurder, maar ondanks de hogere kosten zijn er nog veel Nederlanders die voor een begrafenis kiezen.

Grafkist kiezen

De keuze van een grafkist is vaak afhankelijk van het budget en de wensen van de nabestaanden. Grafkisten zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn luxe grafkisten van bijvoorbeeld massief vurenhout of goedkope grafkisten van bijvoorbeeld populierenhout. De prijzen van de grafkisten verschillen enorm. Een goedkope grafkist kunt u al kopen vanaf 200 euro en een luxe grafkist kan maar liefst 5000 euro kosten. De meeste Nederlanders kiezen voor een goedkope grafkist, zodat ze geld besparen voor een grafsteen.

Grafsteen kiezen

Het kiezen van een grafsteen kost vaak meer tijd dan het kiezen van een grafkist. Dit komtGrafsteen omdat een grafkist onder de grond geplaatst wordt en daarna niet meer zichtbaar is. Een grafsteen is nog jaren zichtbaar op de begraafplaats en vaak willen de nabestaanden een mooie grafsteen als eerbetoon aan de overledene. De kosten van een grafsteen variëren tussen de 1000 en de 5000 euro.

Begrafenis in het weekend

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om een begrafenis op zaterdag of een begrafenis op zondag te laten plaatsvinden. Een begrafenis is het weekend mag en is legaal. Het komt steeds vaker voor dat de nabestaanden kiezen voor een begrafenis in het weekend. Hierdoor hoeven minder mensen vrij te regelen op hun werk en kunnen er meer mensen bij de begrafenis aanwezig zijn. Meer informatie omtrent de regels van een uitvaart in Nederland zijn vastgelegd in het wetboek op de lijkbezorging.

Kleding tijdens een begrafenis

Bij een uitvaart is kleding erg belangrijk. De juiste begrafeniskleding aantrekken is een teken van respect richting de nabestaanden van de overledene. Vroeger was het in Nederland gebruikelijk om alleen zwarte begrafeniskleding te dragen, maar tegenwoordig zie je steeds vaker dan mensen naast zwart ook kiezen voor grijs of donkerblauw. Lees er meer over op onze speciale begrafeniskleding pagina.

Handige tips

Een begrafenis kost veel geld en daarom sluiten veel Nederlanders een begrafenisverzekering af. Direct na het afsluiten van de verzekering ontvangt u dan een begrafenispolis met daarom alle gegevens die u nodig heeft. U kunt deze gegevens delen met uw naaste familie, zodat ze op de hoogte zijn van deze verzekering.

 

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01