menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 3 april 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Begrafenis

Bij een begrafenis wordt het lichaam van de overledene in een grafkist onder de grond begraven op een begraafplaats. Vroeger koos bijna iedereen ervoor om begraven te worden. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor cremeren (verbranding van het lichaam). Ondanks deze trend zijn er nog steeds veel Nederlanders die begraven willen worden. In dit artikel leest u alles over een begrafenis.

Wanneer en hoe vindt een begrafenis plaats?

Het is vanuit de wet verplicht om een begrafenis binnen 6 werkdagen na het overlijden te laten plaatsvinden. In de tussentijd wordt de dienst voorbereid door een uitvaartondernemer en de nabestaanden. Tijdens de ceremonie kunnen de nabestaanden hun dierbare begeleiden naar de laatste rustplek. Het is mogelijk om de kist te laten dragen door familieleden of vrienden. Ook kunt u ervoor kiezen dit door ervaren dragers te laten doen. Zodra de kist bij het graf is aangekomen kunt u voor het laatst afscheid nemen. Daarna zullen de mensen van de begraafplaats de kist laten zakken.

Begrafenis regelen

Een begrafenis regelen is veel werk en er komt vaak stress bij kijken. Dit komt omdat de begrafenis uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden mag plaatsvinden. In sommige gevallen kan er uitstel verleend worden. Bijvoorbeeld als nabestaanden uit het buitenland moeten komen. Een uitvaartondernemer zal u daarom helpen bij het regelen van de begrafenis. Een uitvaartondernemer heeft veel ervaring met het werken onder hoge druk en het omgaan met nabestaanden die midden in een periode van rouw zitten.

Begrafenis regelen stappenplan

Regelmatig krijgen wij de vraag: Wat moet ik allemaal regelen voor een begrafenis? Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, omdat dit bij iedereen anders is. Door onderstaande stappen te volgen wordt het regelen van een begrafenis makkelijker.

 1. Begraafplaats kiezen
 2. Grafkist uitkiezen
 3. Begrafenis muziek uitkiezen
 4. Bepalen wie er gaan spreken tijdens de begrafenis
 5. Uitvaart speech schrijven
 6. Rouwvervoer regelen
 7. Rouwkaarten uitkiezen
 8. Rouwkaart tekst bedenken
 9. Rouwboeket bestellen
 10. Catering regelen
 11. Eventueel een begrafenis video, of begrafenis fotograaf.

Uiteraard hoeft u bovenstaande dingen niet allemaal zelf te regelen en zal de begrafenisondernemer u hierbij helpen.

Naast de hulp van de ondernemer kunt u gratis gebruik maken van onze handige checklist overlijden.begrafenis

Begrafenis kosten

De kosten van een begrafenis zijn vaak een stuk hoger dan de kosten van een crematie. Bij een crematie liggen de kosten meestal tussen de 6.500 en de 9.000 euro en bij een begrafenis is al snel tussen de 7.000 en de 10.000 euro. Begrafenissen zijn dus meestal een stuk duurder. Toch zijn er nog veel Nederlanders die voor een dergelijke uitvaart kiezen.

Grafkist kiezen

De keuze van een grafkist is vaak afhankelijk van het budget en de wensen van de nabestaanden. Grafkisten zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn luxe grafkisten van bijvoorbeeld massief vurenhout of goedkope grafkisten van bijvoorbeeld populierenhout. De prijzen van de grafkisten verschillen enorm. Een goedkope grafkist kunt u al kopen vanaf 200 euro en een luxe grafkist kan maar liefst 5000 euro kosten. De meeste Nederlanders kiezen voor een goedkope grafkist, zodat ze geld besparen voor een grafsteen.

Grafsteen kiezen

Het kiezen van een grafsteen kost vaak meer tijd dan het kiezen van een grafkist. Dit komtGrafsteen omdat een grafkist onder de grond geplaatst wordt en daarna niet meer zichtbaar is. Een grafsteen is nog jaren zichtbaar op de begraafplaats en vaak willen de nabestaanden een mooie grafsteen als eerbetoon aan de overledene. De kosten van een grafsteen variëren tussen de 1000 en de 5000 euro.

Begrafenis in het weekend

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om een begrafenis op zaterdag of een begrafenis op zondag te laten plaatsvinden. Een begrafenis is het weekend mag en is legaal. Het komt steeds vaker voor dat de nabestaanden kiezen voor begrafenissen in het weekend. Hierdoor hoeven minder mensen vrij te regelen op hun werk. Dit zorgt ervoor dat meer mensen bij de begrafenis aanwezig kunnen zijn. Meer informatie omtrent de regels van een uitvaart in Nederland zijn vastgelegd in het wetboek op de lijkbezorging.

Kleding tijdens een begrafenisbegrafenis regelen

Bij een uitvaart is kleding erg belangrijk. De juiste kleding aantrekken is een teken van respect richting de nabestaanden van de overledene. Vroeger was het in Nederland gebruikelijk om alleen zwarte kleding te dragen, maar tegenwoordig zie je steeds vaker dan mensen naast zwart ook kiezen voor grijs of donkerblauw. Lees er meer over op onze speciale begrafeniskleding pagina.

Begraven in de natuur

Tegenwoordig is een natuurbegrafenis ook mogelijk. Hierbij wordt de overledene niet op een traditionele begraafplaats begraven. Natuur begraven houdt in dat de overledene wordt begraven zonder milieu onvriendelijke materialen. Het lichaam wordt hierdoor teruggegeven aan de natuur. Bij een normaal graf wordt het lichaam na een aantal jaar geruimd. Bij een natuurbegrafenis is dit niet nodig.

Handige tips

Begraven kost veel geld en daarom sluiten veel Nederlanders een begrafenisverzekering af. Direct na het afsluiten van de verzekering ontvangt u dan een begrafenispolis met daarom alle gegevens die u nodig heeft. U kunt deze gegevens delen met uw naaste familie, zodat ze op de hoogte zijn van deze verzekering.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01