menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 9 augustus 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Nabestaandenverzekering

Wilt u uw nabestaanden niet met hoge kosten achterlaten zodra u dood gaat? Dan kunt u een nabestaandenverzekering afsluiten. Hierdoor komen zij financieel niet in de knel te zitten. Er zijn twee nabestaandenverzekeringen, dit zijn de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering.

Wat is een nabestaandenverzekering?

“Wat is een nabestaandenverzekering?”, is een vraag die wij vaak krijgen. Een Nabestaandenverzekeringnabestaandenverzekering wordt vaak verward met een overlijdensrisicoverzekering. Het zijn echter wel twee verschillende verzekeringen. Een nabestaandenverzekering is in de kern hetzelfde als een overlijdensrisicoverzekering. Het verschil zit hem in het doel waarom u hem afsluit.

 • Met een overlijdensrisico wordt meestal een gericht risico gedekt. Denk hierbij aan een lening of hypotheek.
 • Een nabestaandenverzekering afsluiten kan ook zonder een specifiek bedrag of risico. U kiest deze puur om uw nabestaanden financieel goed achter te laten.
 • Tot slot de uitvaartverzekering. Deze kiest u om uw eigen uitvaart te betalen. Hiermee voorkomt u dat nabestaanden deze moeten betalen. Ook hierbij dus een gericht doel, namelijk uw uitvaart.

Beste nabestaandenverzekering 2023

Vaak denken mensen dat de duurste verzekering de beste is. Dit is vaak niet juist. De beste nabestaandenverzekering hangt geheel af van uw wensen.

Een goede nabestaandenverzekering heeft onder andere;

 • Een uitkering per maand voor uw partner of kind zodra u overlijdt
 • U kiest zelf hoe lang de uitkering loopt
 • U bepaalt zelf de hoogte van de uitkering

Verzekering voor nabestaanden

Als u overlijdt, wilt u uw dierbare zo goed mogelijk achterlaten. Het liefst zonder geld problemen. Vanuit de overheid krijgen uw kinderen of uw partner een uitkering. Dit is echter voor veel mensen lager dan de financiën die zij gewend zijn. Het houden van eenzelfde stijl van leven als voor het overlijden is vaak geen optie. Met een nabestaandenverzekering kunt u zich voor dit risico dekken.

U kiest zelf welk bedrag uw nabestaanden per maand of per jaar krijgen. Ook kiest u zelf hoe lang dit betaalt wordt. Zodra u uw wensen aangeeft, wordt er een premie berekend. U bepaalt dus alles zelf. Ook kiest u aan wie het geld betaalt moet worden. Wilt u een nabestaandenverzekering afsluiten ten gunste van uw kinderen? Let dan goed op de voorwaarden omtrent de leeftijd van uw kinderen. Veel verzekeraars hanteren bij uitkering een max leeftijd van 18 jaar.

Waarom een nabestaandenverzekering afsluiten?

Een nabestaandenverzekering kiest u om uw partner, kind of andere geliefden financieel goed achterNabestaandenverzekering afsluiten te laten zodra u overlijdt. Zo kan deze verzekering zorgen voor een aanvullend pensioen voor uw partner. Ook kan het gebruikt worden voor een toelage voor uw kind. Indien u werkt, maar uw partner niet, en u overlijdt, dan valt uw inkomen weg. Met een nabestaandenverzekering dekt u dit financiële risico af. Hierdoor kan uw partner de huidige stijl van leven houden. Ook kunt u uw kinderen of klein kinderen geld geven voor een studie of het starten van een bedrijf. Kiest u ervoor om het geld in een keer uit te betalen? Dan hoeft hier geen belasting meer over worden te betaald. U betaalt een percentage belasting over het uit te keren bedrag.

Overlevingsrente en erfrente, wat is het verschil?

Bij het vergelijken van nabestaandenverzekeringen, is de kans groot dat u bovenstaande termen tegen gaat komen. Overlevingsrente is bedoeld voor de partner die achter blijft. Hiermee wordt bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen aangevuld. Deze loopt tot een door u te kiezen datum. Bijvoorbeeld tot uw partner met pensioen gaat. Als uw partner zelf overlijdt, dan wordt de premie gestopt.

Erfrente is gericht op uw kinderen. Hierdoor krijgen zij geld zodra een ouder dood gaat. Doorgaans kiest men voor een uitkering per maand of per jaar. Dit kan gebruikt worden voor dagelijkse verzorging, studie, woning of andere zaken. Ook bij erfrente kiest u zelf de looptijd. Bij erfrente is er geen sprake van verval wanneer uw kinderen overlijden.

Is uw partner verzekerd? Dan bent u de begunstigde

Heeft uw partner een nabestaandenverzekering? Dan bent u de begunstigde. Dit betekent dat u het geld ontvangt. U hoeft na het overlijden van uw partner geen erf belasting te betalen over de volledige waarde van de uitkering. De Belastingdienst zal kijken naar uw huwelijkse voorwaarden of uw samenlevingscontract. Het kan zijn dat hierin afspraken zijn gemaakt die van invloed zijn op de erf belasting.

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan kan het zijn dat de helft van de waarde van de uitkering onderdeel uitmaakt van de erf belasting. U kunt soms ook een hogere partnervrijstelling krijgen. Neem hiervoor contact op met een belasting- of financieel adviseur. Kijk in ieder geval goed naar al deze voorwaarden bij het kiezen van een verzekering.

Nabestaandenverzekering vergelijken

Online kunt u simpel de nabestaandenverzekering vergelijken. U berekent een premie en checkt de voorwaarden. Door te vergelijken vindt u een polis die bij uw wensen aansluit. Ook weet u zeker dat u nooit teveel premie betaalt. Meestal kunt u online de verzekering afsluiten. Soms zult u hiervoor naar een adviseur moeten gaan.

Waarop letten bij het zoeken van een geschikte nabestaandenverzekering?

Zoals gezegd kiest u veel zelf. Denk daarbij aan;

 • Aan wie het geld uitgekeerd wordt zodra u overlijdt.
 • Hoeveel geld er wordt uitgekeerd.
 • De looptijd van een nabestaandenverzekering. Niemand weet wanneer iemand overlijdt. Indien u een verzekering afsluit voor tien jaar maar niet binnen die tien jaar overlijdt, dan vervalt de verzekering.

Het nemen van deze verzekering biedt een stukje zekerheid. Niemand wil geliefden achter laten met geld problemen. Dat dekt u hiermee af. Door te vergelijken ziet u welke polis de goedkoopste is. Check ook altijd de voorwaarden. Zo vindt u altijd de polis die het best bij uw wensen aansluit.

Bronnen:

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Wijzeringeldzaken
 • Rijksoverheid
 • DELA

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01