menu

Nabestaandenverzekering

Wilt u uw nabestaanden niet met hoge kosten achterlaten? Dan kunt u een nabestaandenverzekering afsluiten waardoor uw nabestaanden na uw overlijden niet snel in financiële problemen komen. De belangrijkste twee nabestaandenverzekeringen zijn de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering. Bekijk hieronder de verschillen en sluit direct de gewenste nabestaandenverzekering af.

Vergelijk DELA
Verzekerd bedrag
9000
Kinderen gratis
Nee
Premielooptijd
Tot overlijden
€ 9,11 Bekijken
Vergelijk Yarden
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-
Kinderen gratis
Tot 21 jaar
Premielooptijd
Tot 85 jaar
€ 10,08 Bekijken
Vergelijk Monuta
Verzekerd bedrag
€ 9.000,-
Kinderen gratis
Tot 18 jaar
Premielooptijd
Tot overlijden
€ 11,42 Bekijken

De ijkgegevens die wij gebruikt hebben voor de vergelijking zijn de volgende:
Geboortedatum: 01-01-1991
Verzekerd bedrag: € 9000,- (Tenzij niet mogelijk, dan de meest vergelijkbare optie gekozen)

Laatste gecontroleerd: 6 juli 2020

Wat is een nabestaandenverzekering?

Wat is een nabestaandenverzekering is een vraag die wij vaak krijgen. Een Nabestaandenverzekeringnabestaandenverzekering wordt vaak verward met een overlijdensrisicoverzekering, echter zijn dit wel degelijk twee verschillende verzekeringen. Een nabestaandenverzekering is in de kern hetzelfde als een overlijdensrisicoverzekering. Het verschil zit hem in het doel waarom u de verzekering afsluit. Met een overlijdensrisico wordt meestal een specifiek risico afgedekt, bijvoorbeeld voor een lening of hypotheek. een nabestaandenverzekering is ook af te sluiten zonder een specifiek bedrag of risico, maar puur om uw nabestaanden financieel goed achter te laten.

Beste nabestaandenverzekering

Veel Nederlanders denken dat de duurste verzekering de beste is, maar dit is in veel gevallen onjuist. De beste nabestaandenverzekering hangt helemaal af van uw wensen. Een goede nabestaandenverzekering heeft o.a. de volgende kenmerken.

  • Maandelijkse uitkering voor uw partner of kind als u overlijdt
  • U kiest zelf hoe lang de uitkering loopt
  • U bepaalt zelf de hoogte van de uitkering

Verzekering nabestaanden

Als u komt te overlijden, wilt u uw partner, kinderen of andere nabestaanden uiteraard zo goed mogelijk achterlaten, zonder financiële problemen. Vanuit de overheid is het zo geregeld dat uw kinderen of uw partner een uitkering krijgen vanuit de overheid of het pensioenfonds. Deze uitkering is echter voor veel mensen lagen dan de financiën die zij gewend zijn, waardoor het behouden van eenzelfde levensstijl als voor het overlijden vaak niet mogelijk is. Met een nabestaandenverzekering, kunt u zich voor deze risico´s indekken.

U kunt zelf kiezen welk bedrag uw nabestaanden, bijvoorbeeld maandelijks, dienen te ontvangen en voor welke periode. Na het aangeven van uw wensen, kan er gemakkelijk een premie worden berekend. U bepaald dus alles zelf, uiteraard ook aan wie de uitkering uitgekeerd word. Wanneer u een nabestaandenverzekering wilt afsluiten ten behoeve van uw kinderen, let dan goed op de voorwaarden omtrent de leeftijd van uw kinderen. Veel verzekeringen hanteren bij uitkering een maximale leeftijd van 18 jaar.

Een nabestaandenverzekering afsluiten

Een nabestaandenverzekering word afgesloten om uw partner, kinderen of andere nabestaanden financieel goed achterNabestaandenverzekering afsluiten te laten indien u komt te overlijden. Een nabestaandenverzekering kan bijvoorbeeld, na overlijden, zorgen voor een aanvullend pensioen voor uw partner of voor een financiële toelage voor uw kinderen. Als u bijvoorbeeld werkt, maar uw partner niet, en u komt te overlijden, vallen er inkomsten weg. Met een nabestaandenverzekering dekt u dus deze financiële risico´s zodat uw partner gewoon uw huidige levensstijl kan behouden. Ook kunt u bijvoorbeeld uw kinderen of kleinkinderen financieel blijven ondersteunen bij een studie of het opstarten van een bedrijf. Wanneer uw nabestaanden er, indien mogelijk voor kiezen de premie in één keer uit te laten betalen, hoeven zij er geen belasting meer over dit bedrag te betalen. Afhankelijk van de verzekering betaalt u een bepaald percentage aan belasting over het uit te keren bedrag.

Overlevingsrente en erfrente, wat is nou precies het verschil?

Bij het vergelijken van verschillende nabestaandenverzekeringen, is de kans groot dat u bovenstaande termen tegen gaat komen. Overlevingsrente is bedoelt voor een achterblijvende partner. Hiermee wordt bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen aangevuld. De aanvulling loopt tot een door u te kiezen datum, bijvoorbeeld tot uw partner met pensioen gaat of levenslang. Als uw partner zelf komt te overlijden, wordt de premie niet verder uitgekeerd. Erfrente is daarentegen gericht op uw kinderen, zodat zij goed achterblijven na het verliezen van een ouder. Doorgaans word er dan gekozen voor het periodiek, maandelijks of jaarlijks, uitbetalen van een bedrag om bij te dragen in verzorging, studie of andere zaken, Ook bij erfrente kiest u zelf de looptijd, bijvoorbeeld tot een bepaalde leeftijd. Bij erfrente is er geen sprake van verval wanneer uw kinderen komen te overlijden.

Is uw partner verzekerd? Dan bent u de begunstigde

Wanneer uw partner een nabestaandenverzekering heeft afgesloten en u dus de begunstigde en verzekeringnemer bent, hoeft u na het overlijden van uw partner geen erfbelasting te betalen over de volledige waarde van de uitkering. In geval van partners zal de Belastingdienst kijken naar uw huwelijkse voorwaarden of uw samenlevingscontract. Dit klinkt vervelend, maar het kan voorkomen dat er in deze documenten afspraken zijn gemaakt die van invloed kunnen zijn op de erfbelasting.

Het kan bijvoorbeeld zijn, als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dat de helft van de waarde van de uitkeringen onderdeel uitmaakt van de erfbelasting. U kunt in sommige gevallen ook een hogere partnervrijstelling krijgen, neem hiervoor contact op met een belastingadviseur of financieel adviseur. Kijk in ieder geval goed naar al deze voorwaarden bij het kiezen en afsluiten van de door u gewenste verzekering. Bij het afsluiten van een overlijdensrisico verzekering, zullen er een aantal documenten nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan verklaringen omtrent uw gezondheid. Uw verzekeringsmaatschappij zal vanzelf aangeven welke informatie en documenten zij van u nodig hebben.

Nabestaandenverzekering vergelijken

Online kunt u gemakkelijk verschillende nabestaandenverzekeringen bekijken en uw premie berekenen. Elke verzekering heeft verschillende voorwaarden, waarbij er altijd wel een aanbieder te vinden is die bij u past. In de meeste gevallen kunt u uw nabestaandenverzekering gewoon online afsluiten, in elke gevallen zult u hiervoor naar een adviseur moeten gaan. Ook zijn er online diverse keuzehulpen te vinden, waarmee u gemakkelijk de juiste verzekering voor uw situatie vind, en snel een overzicht hebt van de kosten en de mogelijkheden.

Waar u op moet letten bij het uitzoeken van een geschikte nabestaandenverzekering?

Zoals u inmiddels begrijpt, kiest u zelf de looptijd van een nabestaandenverzekering, echter is het voor vrijwel niemand mogelijk om te voorspellen wanneer men komt te overlijden. Indien u een verzekering afsluit voor tien jaar, en niet binnen die tien jaar overlijdt, komt de verzekering helaas te vervallen. Als u de verzekering voor een ruim aantal jaren afsluit, kan het zo zijn dat u een hogere premie heeft, die achteraf niet nodig was geweest. Dit is helaas een onoverkomelijk risico bij een nabestaanden verzekering. Al geldt wel, u kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629