menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 26 maart 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 1 minuut
Laatste update: 21 juni 2023

Begrafenis op zondag

Wij krijgen regelmatig de vraag of het mogelijk is om iemand op zondag te begraven. Eenbegrafenis op zondag begrafenis op zondag was vroeger niet mogelijk. Tegenwoordig zijn er steeds meer begraafplaatsen die ook een begrafenis op zaterdag of een begrafenis op zondag laten plaatsvinden. Het is wettelijk vastgesteld dat een begrafenis ook in het weekend mag plaatsvinden.

Verschuiving naar het weekend

In de 24-uurseconomie waarin we leven is onze vrije tijd steeds spaarzamer. Een trend bij begrafenissen is de verschuiving van een doordeweekse begrafenis naar een begrafenis in het weekend. De verwachting van onze uitvaart expert Leon Schouten is dat deze verschuiving de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Trend

Ook zien we een trend in het soort begrafenis. Vroeger werd een begrafenis vaak gecombineerd met een kerkdienst en tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden op het gebied van begraven. Zo kun je tegenwoordig ook kiezen voor een natuurbegrafenis, een begrafenis met dienst op de begraafplaats. Onze verwachting is dat er steeds meer mogelijkheden zullen komen op het gebied van begrafenissen en crematies, omdat uitvaartverzorgers steeds meer inspelen op de wensen van nabestaanden.

Voordelen van een begrafenis op zondag

  • Een begrafenis op zondag heeft als voordeel mensen geen vrij hoeven te nemen
  • Een begraafplaats is vaak nog beschikbaar op zondag, omdat nog niet zoveel Nederlanders zijn die op deze dag hun begrafenis laten plaatsvinden
  • Voor mensen die ver weg wonen is het makkelijker om aanwezig te kunnen zijn

Nadelen van een begrafenis op zondag

  • Er zijn weinig begraafplaatsen die een begrafenis op zondag aanbieden
  • Een begrafenis op zondag is vaak duurder dan een begrafenis die op een andere dag plaatsvindt.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01