menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 24 maart 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Begrafenisondernemer

Een begrafenisondernemer helpt bij het regelen van een uitvaart. Het overlijden van een dierbare is zelden een prettige aangelegenheid. Een periode waarin veel verdriet is, maar ook een periode waarin veel geregeld dient te worden. De meeste mensen kiezen er voor om een begrafenisondernemer in de arm te nemen. De ondernemer regelt eigenlijk alles rond de uitvaart. Maar wat doet hij of zij precies en welke kosten zijn hier aan verbonden?

Wat kost een begrafenisondernemer?

Een begrafenisondernemer kost gemiddeld 1.500 euro. Dit bedrag is puur en alleen voor de diensten en inzet van de begrafenisondernemer zelf. De kosten voor de uitvaart, de bloemen, rouwauto’s, rouwkaarten, rouwadvertentie, doodskist, etc., komen hier nog bij.

Kun je een begrafenisondernemer zelf kiezen?

Een begrafenisondernemer, of uitvaartverzorger, mag je zelf uitkiezen. Soms is het echter wel slim om uit te zoeken of jouw begrafenisondernemer aangesloten is bij je uitvaartverzekering. Wanneer een ondernemer niet is aangesloten dan kan het zijn dat niet alles vergoedt wordt.

Wat doet een begrafenisondernemer?

Nadat het overlijden officieel is vastgesteld door een arts komt debegrafenisondernemer ondernemer doorgaans direct langs. De meeste begrafenisondernemers zijn dan ook 24 uur per dag, 7 dagen per week, bereikbaar. Zodra de begrafenisondernemer langskomt wordt er direct overleg gevoerd over de uitvaartwensen, de praktische zaken en het budget. Zeker het laatste is een belangrijk punt, omdat er binnen de uitvaartwereld heel veel mogelijk is. Echter is het wel zo dat hoe uitgebreider en groter de kosten van een crematie of kosten van een begrafenis worden.

Bij aankomst

Als de uitvaartondernemer is gearriveerd zal al snel besloten moeten worden wat er met de overledenen dient te gebeuren tot aan de uitvaart.

  • Wordt er gekozen voor opbaring in huis, of juist voor een opbaring in een rouwcentrum
  • Welke grafkist wordt er gekozen
  • Wanneer kan er afscheid worden genomen door familie? etc etc.

Uitvaartwensen

Als de wensen bekend zijn, is het de begrafenisondernemer die zorgt dat het lichaam de laatste verzorging krijgt en netjes opgebaard wordt. Indien er gekozen wordt voor opbaring in een rouwcentrum dan wordt ook het rouwvervoer geregeld.

Ondersteunen bij het maken van keuze

Na de eerste handelingen, is het tijd voor de volgende keuzes. Welke kaart wordt gekozen en aan wie wordt deze gestuurd, wil je een rouwadvertentie in de krant en wat zijn de wensen van de uitvaart. Denk hierbij aan cremeren of begraven, de uitvaartmuziek, de rouwauto, genodigden en de invulling van de dienst. Verder bespreekt de ondernemer ook met de nabestaanden of ze willen dat er een uitvaartvideo gemaakt wordt en of er een uitvaartfotograaf aanwezig moet zijn. Een begrafenisondernemer neemt alle keuzes en mogelijkheden met je door, en begeleidt en steunt je in de moeilijke periode. Vervolgens zorgt de ondernemer dat alles uitgevoerd wordt zoals besproken en gewenst.

Begeleiding

De begrafenisondernemer zorgt gedurende de hele periode tot en met de uitvaart voor een goede uitvaartbegeleiding, en houdt ook het zakelijke en praktische gedeelte in de gaten. Zo is een van de taken van de ondernemer dat het afgesproken budget niet wordt overschreden, en dat alles loopt zoals besproken en afgesproken. Op de dag van de uitvaart heeft de begrafenisondernemer de regie in handen en zorgt er voor dat er een waardig afscheid kan plaatsvinden.

Is het inschakelen van een begrafenisondernemer verplicht?

Het in de arm nemen van een begrafenisondernemer is niet verplicht. Een uitvaart regelen kun je ook zelf. De grote vraag is natuurlijk of je hier op zit te wachten, in een emotioneel zware periode. Daarnaast kan een begrafenisondernemer vaak ook betere prijzen bedingen, doordat ze bekend zijn met de markt en afspraken kunnen maken met de diverse partijen. Vaak is het ook mogelijk om een deel door de uitvaartverzorger te laten regelen, en een deel zelf op je te nemen. Een begrafenisondernemer dient jou en jouw wensen centraal te stellen, en daarbij te zorgen dat er rust en overzicht is.

Vergelijken

Begrafenisondernemers vergelijken voordat je een keuze maakt is erg belangrijk. Er zit namelijk veel verschil in prijs en kwaliteit. Door dit tijdig uit te zoeken kunt u veel geld besparen. Een goede en tijdige keuze voorkomt veel gedoe op het moment dat het zover is. Hierdoor kunt u zich richten op het verwerken van het verlies van uw dierbare.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01