menu

Uitvaartvideo

Leestijd: 3 minuten

We leven in een tijd waarin we veel foto’s en video’s maken met onze smartphones. Echter blijft de kwaliteit van een smartphone filmpje altijd anders dan wanneer er een professionele video gemaakt wordt. Uitvaartfotografie is al erg populair, maar van een crematie of begrafenis wordt ook steeds vaker een uitvaartvideo gemaakt. Op deze pagina lees je alles over het filmen van een begrafenis of crematie.

Een uitvaartvideo, is dat niet raar?

Een uitvaartvideo klinkt misschien wat apart aangezien dit nog niet zo bekend is in Nederland. Een begrafenis filmen of een crematie filmen wordt echter toch steeds vaker gedaan. Onze directeur en uitvaartexpert Leon schouten verwacht dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten. Nabestaanden hechten veel waarde aan een mooi afscheid en willen dit graag op een later moment nog eens terugkijken. Het is dan een mooie gedachte als u dit jaren later allemaal nog eens terug kunt kijken. Hieronder vindt u een voorbeeld van een prachtige uitvaartvideo.

Begrafenis filmen

Een begrafenis video kan van grote waarde zijn voor de nabestaanden. Bij een begrafenis video worden er prachtige beelden geschoten van plechtigheden in een aula, kerk of andere locatie. Grootschalige of intieme begrafenissen kunnen allemaal gefilmd worden. Bij een grootschalige begrafenis is het handig om meerdere cameramannen in te huren. Ook kunnen er beelden geschoten worden van decondoleance en of grafgang. U bepaalt zelf hoe de begrafenisvideo eruit moet komen te zien. Bekijk hieronder een mooi voorbeeld van een begrafenisvideo.

Crematie filmen

Het is natuurlijk ook mogelijk om een crematie te filmen. Bij een video van een crematie kunnen de nabestaanden aangeven wat ze op de video willen laten terugkomen. Van de ceremonie tot het uit strooien van de as. Het kan allemaal deel uit maken van de crematie video. Het uitstrooien van de as is immers een belangrijk deel van de rouwverwerking.

Uitvaartvideo laten maken door een professional?

Veel nabestaanden laten een uitvaart filmen door vrienden of familie. Dit doen ze om kosten (vaak tussen de 300 en 750 euro) te besparen. Het laten maken van een uitvaartvideo door een professional is echter een keuze waar weinig mensen spijt van hebben. Soms filmen vrienden of familie de uitvaart. Ook verzorgen ze vervolgens de montage, in veel gevallen is de uitvaartvideo dan van lage kwaliteit. Veel nabestaanden hebben er achteraf spijt van dat ze het niet door een professional hebben laten doen.

Of het nou een crematie of begrafenis is, een uitvaart vergt niet alleen veel kracht van de uitvaartvideonabestaanden om deze dag door te komen. Ook vergt het veel kracht om een uitvaart te regelen op de manier waarop de overledene dat mooi had gevonden. Hierdoor wordt de uiteindelijk video van de uitvaart ook een mooie gebaar en herinnering. Denk hierbij aan een aantal foto’s en misschien zelfs video’s die op monitoren worden afgebeeld tijdens de uitvaart. Dit laat natuurlijk goed zien hoe de persoon was, dit kunnen zowel recente of oudere foto’s zijn. Kinderfoto’s zijn altijd mooi om te zien en een beeld te krijgen van hoe de persoon vroeger was. Door de hulp van een scanner kunnen zelfs zeer oude foto’s van bijvoorbeeld dia’s worden afgehaald om deze te gebruiken op de monitor.

Uitvaartvideo afspelen tijdens de uitvaart

Naast het filmen van de crematie of begrafenis zelf is het ook mogelijk om een uitvaartvideo te laten maken over het leven van de overledene. Vaak zijn er veel foto’s en filmpjes van de overledene die door een editor tot een mooi geheel gemonteerd kunnen worden. Hierdoor kan deze film tijdens de ceremonie afgespeeld worden op een begraafplaats, uitvaartcentrum of crematorium. Hieronder een prachtig voorbeeld van een dergelijke video.

Indien de overledenen een bepaalde hobby uitoefende en dit zorgvuldig bijhield in de vorm van filmpjes kan dit ook worden afgespeeld. Filmpjes over mooie reizen en sporten komen vaak voor. Dit in combinatie met de rustgevende omgeving van een uitvaartcentrum en de aanwezige bloemen geeft een mooi beeld op de video.

Uitvaartmuziek maakt de uitvaartvideo helemaal af

Dan is er ook nog de uitvaartmuziek, door het afspelen van een aantal muzieknummers wordt Crematie filmener ook een duidelijk beeld gegeven aan het verdriet van het verlies van een dierbare. Het laat vaak nogmaals zien wat voor persoon hij/zij was.  Zeker als hij/zij de muziek ook nog zelf heeft mogen uitkiezen. Natuurlijk hoeft de uitvaart niet plaats te vinden in een uitvaartcentrum, u als nabestaande kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een kerk in een gemeente te gebruiken. Dit is vooral passend indien er bepaalde geloofsovertuigingen centraal dienen te staan.

Kortom laat dit allemaal diverse mogelijkheden zien voor een mooie herinnering in de vorm van een video. Het zal misschien zwaar zijn om deze video in de toekomst terug te kijken, maar dankzij de hedendaagse technologie blijven videobestanden lang intact zodat u er altijd voor kan kiezen om deze dag nogmaals te beleven.

Kosten uitvaartvideo

Een crematie of begrafenis video wordt ook wel een uitvaartvideo genoemd. De kosten van zo’n uitvaartvideo kunnen enorm verschillen. Een uitvaartvideo kost gemiddeld tussen de 300 en 700 euro. Dit is inclusief de montage.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01