menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 22 maart 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Begrafenispolis

Wat is een begrafenispolis?

Een begrafenispolis sluit men af om de kosten van een uitvaart te dekken. Een begrafenispolis wordt ook wel een uitvaartverzekering genoemd. Deze sluit u eigenlijk af voor uw nabestaanden, zodat zij niet met de kosten van uw uitvaart worden opgezadeld. Zodra u overlijdt, keert uw uitvaartverzekeraar een bedrag uit aan uw nabestaanden of regelen zij uw uitvaart. 

Verschillende soort begrafenispolissen

Er zijn verschillende soorten begrafenispolissen, zodat u degene kunt afsluiten die bij uw wensen past. We leggen ze hieronder voor u uit.

BEGRAFENISPOLIS TOELICHTING
Natura Bij een natura verzekering wordt er geen geld uitgekeerd aan de nabestaanden, maar ontvangt de uitvaartverzorger geld van de verzekeraar. De uitvaartverzorger regelt hiermee de uitvaart. Het voordeel hiervan is dat de nabestaanden geen omkijken hebben naar de kosten en dat de dekking waardevast is. Er wordt immers een dienst geleverd en geen bedrag. Een nadeel is dat nabestaanden minder keuzevrijheid hebben ten aanzien van de uitvaart.
Kapitaal Bij een kapitaal verzekering wordt een vooraf besproken bedrag uitgekeerd bij overlijden. Hiermee kunnen de nabestaanden zelf de uitvaart regelen. Blijft er geld over? Dan mag dit door de nabestaanden vrij besteed worden. Een voordeel van deze begrafenispolis is dat de uitvaart geheel naar wens ingevuld kan worden. Een nadeel is dat de kosten van een uitvaart steeds hoger worden en het verzekerd bedrag daarom na verloop van tijd niet meer toereikend kan zijn. Een indexatie op de premie is daarom noodzakelijk.
Combinatie Een combinatie verzekering is een combinatie van een natura en een kapitaal verzekering. Een deel van het bedrag wordt besteed aan diensten en een deel van het geld komt vrij om persoonlijke wensen te realiseren. Een voordeel van deze vorm is dat de standaard diensten zijn geregeld en er ruimte is voor persoonlijke invulling. Een nadeel is dat de premie voor deze dekking vaak hoger is.

Waarom een begrafenispolis afsluiten?

Veel mensen sluiten een begrafenispolis af, omdat een uitvaart in Nederland behoorlijk kostbaar is. U moet hierbij al snel denken aan 7.000 tot 10.000 euro. Omdat veel mensen dit bedrag niet zomaar beschikbaar hebben, kiezen ze ervoor om een begrafenispolis af te sluiten. Met deze verzekering betaalt u iedere maand een stukje voor uw eigen uitvaart. Hiermee zorgt u ervoor dat uw nabestaanden niet in een keer een paar duizend euro voor uw uitvaart hoeven te betalen. Bovendien kunt u zelf bij het afsluiten van de begrafenispolis vastleggen wat uw wensen zijn tijdens uw uitvaart. Op basis van uw wensen kunt u de meest geschikte begrafenispolis afsluiten.

Begrafenispolis vergelijken

[vergelijker type=”mini”]

Wat kost een begrafenispolis?

De kosten van een begrafenispolis hangen af van een aantal factoren.

  1. Allereerst is de leeftijd dat u de begrafenispolis afsluit van belang. Hoe jonger u bent, hoe lager de premie zal zijn die u betaalt. Bent u ouder dan 65 jaar, dan bestaat de kans dat een verzekeraar u weigert te verzekeren. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis op uw polis meeverzekerd.
  2. Het verzekerd bedrag dat u kiest. Hoe hoger het bedrag dat uitgekeerd dient te worden zodra u overlijdt, hoe hoger de premie zal zijn.
  3. De keuze van uw dekking. De dekkingen die we hierboven hebben beschreven hebben allemaal een andere premie. Afhankelijk van de dekking die u kiest zal de premie worden bepaald. 
  4. De looptijd van de verzekering. Hoe langer de looptijd is, hoe lager de premie zal zijn. 

Begrafenispolis afsluiten

BegrafenispolisEen begrafenispolis afsluiten is tegenwoordig heel eenvoudig en kunt u zelf online doen. Gebruik daarvoor onze vergelijker. De meeste mensen sluiten maar een keer in hun leven een begrafenispolis af. Het is daarom raadzaam om een vergelijking maken. Zo bepaalt u eerst welke uitvaartverzekering het best bij u past en kunt u vervolgens de beste begrafenispolis afsluiten.

In Nederland worden de meeste begrafenispolissen bij de 4 grootste verzekeraars gesloten. Dit zijn uitvaartverzekeraars DELA, Yarden, Monuta en Ardanta.

Veelgestelde vragen over een begrafenispolis

Kan ik mijn begrafenispolis afkopen?

Het afkopen van een begrafenispolis betekent dat u contact moet opnemen met uw verzekeraar. Vervolgens stoppen zij de verzekering en bepalen zij de afkoopwaarde. De afkoopwaarde zal altijd lager zijn dan de totale premie die u heeft betaalt. Zodra de polis is stopgezet hoeft u geen premie meer te betalen. Let er op dat u ook geen uitkering meer ontvangt als u overlijdt.

Moet ik mijn begrafenispolis bewaren?

Heeft u een verzekering gekozen en de polisbladen ontvangen? Het is dan belangrijk dat u deze goed bewaard. Niet alleen vindt u voor uzelf alle gemaakte afspraken op het polisblad van de begrafenisverzekering. Ook voor uw nabestaanden is het handig om te weten wat er is afgesloten en afgesproken. Bewaar uw begrafenispolis daarom op een handige plek en laat dit uw partner en/of kinderen weten. Zodra u overlijdt, weten zij waar zij het polisblad kunnen vinden.

Tot welke leeftijd kan ik een begrafenispolis afsluiten?

Bent u jonger dan 65 jaar, dan zullen de meeste verzekeraars u accepteren als verzekerde. In het algemeen geldt, hoe ouder u bent, hoe hoger de premie. Boven de 65 jaar zullen verzekeraars u niet altijd meer willen verzekeren. Dit hangt tevens af van uw gezondheid. Boven de 75 jaar zullen bijna alle verzekeraars u weigeren te verzekeren. Wilt u toch iets regelen voor uw uitvaart? Kies dan voor een koopsompolis. U leest er meer over op deze pagina.

Vind de juiste begrafenispolis via Uitvaartverzekeringwijzer.net

Op onze website leest u allerlei informatie over begrafenispolissen. Ook kunt u via onze website de verschillen tussen begrafenispolissen bekijken. Wij zijn een onafhankelijk informatieplatform die betrouwbare informatie biedt voor consumenten. Wij geven geen advies, enkel informatie. Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via het telefoonnummer dat rechtsboven op onze website staat.

Bronnen:

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • DELA
  • Monuta
  • Ardanta
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01