menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 1 februari 2023
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Veel mensen vragen zich af of een uitvaartverzekering nodig is. Dit hangt van een aantal factoren af. Bijvoorbeeld of u spaargeld heeft.

Wel een uitvaartverzekering nodig

Heeft u geen spaargeld, dan is het verzekeren van uw uitvaart verstandig. Dit zorgt ervoor dat uw nabestaanden deze kosten niet zelf hoeven te betalen. Daarnaast neemt het veel zorgen uit handen, omdat een uitvaartverzorger veel taken op zich neemt. Tevens kunt u vooraf uw eigen uitvaart alvast vormgeven en uw wensen bespreken met een uitvaartverzorger. Dit kan een fijne gedachte zijn.

Geen uitvaartverzekering nodig

Genoeg spaargeld? Dan is een uitvaartverzekering wellicht niet nodig. Let er wel op dat uw rekeningen mogelijk worden bevroren na overlijden. Hierdoor moeten nabestaanden de kosten van uw uitvaart alsnog voorschieten. Niet iedereen heeft dit voorhanden.

Wist u dat…
Ruim 75% van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft?

Liever geen verzekering? Dit zijn de alternatieven

Uitvaartdeposito
Dit is een rekening waarop u eenmalig of periodiek geld stort voor uw uitvaart. Deze overeenkomst kunt u onder andere aangaan bij DELA en Monuta. Over het gespaarde geld ontvangt u rente. Het voordeel van een deposito is dat een gezondheidsverklaring niet nodig is en u kunt de deposito ook afsluiten op latere leeftijd.

heb ik een uitvaartverzekering nodig

Uitvaartvereniging
U kunt u ook aansluiten bij een uitvaartvereniging. Hiervoor betaalt u ledencontributie. De vereniging heeft geen winstoogmerk en biedt diverse kortingen aan omtrent uw uitvaart. Hierdoor is het vaak goedkoper dan een uitvaartverzekering. Let erop dat een vereniging lokaal werkt en er niet overal een is.

Overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten
Als derde optie kunt u ook een ORV afsluiten. Deze verzekering biedt dekking zodra de verzekerde tijdens de looptijd overlijdt. Is de eindleeftijd bereikt, dan vervalt de polis en wordt er dus niets uitgekeerd. De ORV wordt vaak afgesloten bij het nemen van een hypotheek.

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Controleer dus allereerst of u voldoende spaargeld heeft en of dit apart gezet kan worden voor uw uitvaart. Zo ja, dan is een uitvaartverzekering niet nodig. Toch onvoldoende geld achter handen? Vergelijk dan de premies van een uitvaartverzekering en sluit er een af.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01