menu

Miskraam 16 weken

Leestijd: 3 minuten

Als je 16 weken zwanger bent, ben je al een heel eind onderweg. Misschien zie je jouw buik al groeien en heb je de baby al gevoeld. Een miskraam krijgen in week 16 kan je overkomen. De kans daarop is zo’n 5%. Een stuk lager dan in de voorgaande weken, maar alsnog aanwezig. Wij beantwoorden in dit artikel al je vragen over het krijgen van een miskraam in week 16.

Inhoudsopgave

Kans op een miskraam in week 16

De kans op een miskraam in week 16 van je zwangerschap is 5%. Een stuk lager dan de vorige weken. Na week 16 is de kans lager dan 5%.

Kans op een miskraam in week 16
Zwangerschapsweken Kans
Week 3 t/m 6 Ruim 12%
Week 7 t/m 9 9 tot 10%
Week 10 t/m 12 7,5 tot 8%
Week 13 t/m 15 5 tot 8%
16 weken 5%

Het verloop

Een miskraam in de 16e week van een zwangerschap kun je zo herkennen:

  1. Het begint vaak met bloedverlies. Dit is meestal het eerste wat je merkt als er sprake is van een miskraam. Het is niet zo dat ieder bloedverlies betekent dat je een miskraam hebt.
  2. Zet het door dan gaat het vaak gepaard met veel helderrood bloedverlies. De hoeveelheid bloedverlies in week 16 is meestal te vergelijken met een heftige menstruatie.
  3. Het kan voorkomen dat er naast bloed ook bloedstolsels (klonten bloed) vrijkomen.
  4. Verder krijg je waarschijnlijk last van pijnscheuten. Dit kan minuten of uren duren. Meestal wordt de pijn minder zodra er weer bloed in de baarmoeder is gekomen.
  5. Ook de dag erna verlies je nog bloed en zul je pijn ervaren.
  6. Neem altijd contact op met jouw verloskundige. Zij kan je verder helpen.

Symptomen

De symptomen van een miskraam bij 16 weken zijn vaak als volgt:miskraam 16 weken

  • Bloedverlies (in het begin weinig en later meer)
  • Soms stolsels (bloed klonten)
  • Heftige huilbuien
  • Zwangerschapssymptomen, zoals pijnlijke borsten en misselijkheid nemen af

Hoe voelt een miskraam na 16 weken

Een miskraam bij 16 weken zwangerschap is vaak pijnlijk. In veel gevallen voelt het aan als heftige menstruatiepijn. De pijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Neem altijd contact op jouw verloskundige. Zij zal controles uitvoeren en je verder helpen.

Bloedverlies bij zwangerschap

Bloedverlies tijdens je zwangerschap komt af en toe voor. Wees daarom niet meteen ongerust als je een beetje bloed verliest. In veel gevallen is er niets aan de hand. Ben je 16 weken zwanger en verlies je veel bloed, zoals tijdens een menstruatie? Trek dan meteen aan de bel bij de verloskundige. Dit kan namelijk wel wijzen op een miskraam.

Miskraam 16 weken hoe ziet het eruit

Veel vrouwen vragen zich af hoe het eruit ziet bij 16 weken. De embryo is op dat moment ongeveer zo groot als een avocado. Je kunt de embryo daarom zien als je dat wilt. Let erop, dat dit voor sommige vrouwen ook heel naar en extra pijnlijn kan zijn. Denk hier dus wel bewust over na. Andere vrouwen maken er juist een foto van. Iedereen verwerkt het op een andere manier. Doe wat goed voelt bij jou.

Uitvaartverzekering en miskraam na 16 weken

Heb jij of jouw partner een uitvaartverzekering, dan is het slim om jullie kindje aan te melden tijdens de zwangerschap. Je betaalt hier vaak nies voor. Bij DELA en Ardanta is de uitvaart van een ongeboren kind meteen vanaf dag 1 verzekerd. Wanneer je een miskraam na 16 weken krijgt ben je dus verzekerd voor de uitvaart. Bij Monuta is er na 16 weken nog geen dekking, maar pas na 20 weken zwangerschap. Hebben jij en je partner nog geen uitvaartverzekering? Via onze website kun je een uitvaartverzekering vergelijken.

Dekking ongeboren kind bij uitvaartverzekeraars

Uitvaartverzekeraar Dekking
DELA Vanaf het begin van de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte gratis meeverzekerd
Monuta Vanaf 20 weken zwangerschap gratis meeverzekerd tot 18 jaar

Meer informatie:

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01