menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 6 februari 2023
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Crematie hond

crematie hondHet verlies van een hond kan erg verdrietig zijn. Een mooi afscheid is erg belangrijk voor het rouwproces. In dit artikel gaan we dieper in op de crematie van een hond.

Mijn hond is overleden, wat nu?

Allereerst gecondoleerd. Als uw hond is overleden en u wilt uw hond laten cremeren, dan kunt u de volgende stappen ondernemen.

 1. Nabestaanden informeren
  Nadat uw hond is overleden is het belangrijk om alle nabestaanden hiervan op de hoogte te brengen. Denk hierbij niet alleen aan directe familie, maar ook aan vrienden, kinderen van vrienden, kennissen en eventueel collega’s.
 2. Individuele of collectieve crematie van uw hond
  Bij dieren crematies zijn er 2 manieren van cremeren. U kunt kiezen voor een individuele crematie of een collectieve crematie. Bij een individuele crematie wordt uw hond alleen gecremeerd en kunt u het as van uw hond meenemen. Bij een collectieve crematie zal uw hond samen met andere dieren gecremeerd worden. Dit is goedkoper, maar zorgt er wel voor dat u de as van uw hond niet mee kunt nemen. De meeste Nederlanders kiezen voor een individuele crematie van hun hond.
 3. Vergelijk dierencrematoria
  In 2023 zijn er in Nederland ongeveer 50 dierencrematoria. De prijzen van deze crematoria kunnen behoorlijk verschillen en ook de dienstverlening is niet altijd hetzelfde.
 4. Hondencrematorium kiezen
  Nadat u alles heeft vergeleken en uw keuze heeft gemaakt kunt u contact opnemen met het hondencrematorium om een afspraak voor de crematie in te plannen. Het hondencrematorium kan uw hond ophalen, maar u kunt uw hond ook zelf naar het honden crematorium brengen.
 5. Afscheidsbijeenkomst
  Een crematiebijeenkomst zal ongeveer 45 tot 60 minuten duren. Dit is het moment waarop u, samen met andere nabestaanden afscheid kunt nemen van uw hond. Vaak maakt het niet uit met hoeveel mensen u naar het afscheid komt. U kunt zelf bepalen of u nog een woordje doet, foto’s laat zien of muziek luistert. Ook kunt u ervoor kiezen om uitvaart foto’s te laten maken.
 6. Crematie van een hond
  Nadat de bijeenkomst is afgelopen zal de crematie van uw hond plaatsvinden. Dit gebeurt bij de meeste dierencrematoria achter gesloten deuren. In sommige gevallen is het wel mogelijk om bij de crematie aanwezig te zijn. Wanneer u bij de crematie wilt zijn dan kunt u dit met het hondencrematorium bespreken.
 7. Ophalen as
  Heeft u gekozen voor een individuele crematie dan krijgt u de as mee naar huis. Bij de meeste crematoria duurt het 1 of 2 dagen voordat u het as kunt ophalen.

In onderstaande video kunt u meer informatie vinden over een honden crematie.

Wat kost een crematie voor een hond in 2023

Een hond cremeren kost gemiddeld ongeveer 150 euro. Een collectieve crematie is al mogelijk vanaf 50 euro. Wanneer u uw hond individueel wilt laten cremeren liggen deze kosten een stuk hoger en kan dit vanaf 100 euro. Uiteraard is dit ook afhankelijk van uw wensen en van de grote van uw hond. Een kleine hond cremeren is goedkoper dan het cremeren van een grote hond.

Hieronder vindt u een voorbeeld van de kosten:

Crematie Hond Individuele crematie Collectieve crematie
Kleine hond 140 100
Middel grote hond 150 110
Grote hond 180 140
Asbestemming Individuele crematie Collectieve crematie
As retour (incl strooiblik) 25 n.v.t.
Verstrooiing eigen strooiveld Gratis Gratis
Vervoer Individuele crematie Collectieve crematie
Prijs afhankelijk van afstand v.a. 40 euro v.a. 40 euro
Overige diensten Individuele crematie Collectieve crematie
Avond/weekend toeslag 30 30
Crematiecertificaat Gratis Gratis
Honden urn v.a. 30 n.v.t.

*Bovenstaande tabel is een voorbeeld van de crematie kosten in 2023. Deze kosten kunnen verschillen per hondencrematorium.

hond cremeren

Uw hond cremeren en het rouwproces

Direct na overlijden van uw hond is het rouwproces al begonnen, maar ook in de maanden na de crematie van uw hond is rouwverwerking erg belangrijk. Het belangrijkste is dat iedere nabestaanden de ruimte krijgt om het verlies op zijn of haar eigen manier te verwerken.

Bij een individuele crematie van uw hond heeft u de as meegekregen. Vaak is de as van een hond belangrijk bij het verwerken van het verlies. U kunt ervoor kiezen om de as in een honden urn te doen of bijvoorbeeld in een assieraad.

urn hond

Urn kiezen na het cremeren van uw hond

Ook voor de andere nabestaanden kan de aanwezigheid van een honden urn erg fijn zijn. Hierdoor kunnen ook de andere nabestaanden gerichte aandacht besteden aan de mooie herinneringen met uw hond.

Hulp voor uw kinderen

Daarnaast kan een urn kinderen helpen om het verlies te verwerken. Ze krijgen zo een beter beeld van het overlijden en begrijpen zo beter dat de hond niet meer terug zal komen. Foto’s van uw hond helpen ook erg goed bij rouwverwerking. Zo wordt u dagelijks herinnert aan de prachtige moment die u samen heeft gedeeld.

Bronnen:

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01