call 072 - 844 52 85 menu

Crematie hond

timer Leestijd: 3 minuten

crematie hondHet verlies van een hond kan erg verdrietig zijn. Een mooi afscheid is erg belangrijk voor het rouwproces. In dit artikel gaan we dieper in op de crematie van een hond.

Inhoudsopgave

Mijn hond is overleden, wat nu?

Allereerst gecondoleerd. Als uw hond is overleden en u wilt uw hond laten cremeren, dan kunt u de volgende stappen ondernemen.

 1. Nabestaanden informeren
  Nadat uw hond is overleden is het belangrijk om alle nabestaanden hiervan op de hoogte te brengen. Denk hierbij niet alleen aan directe familie, maar ook aan vrienden, kinderen van vrienden, kennissen en eventueel collega’s.
 2. Individuele of collectieve crematie van uw hond
  Bij dieren crematies zijn er 2 manieren van cremeren. U kunt kiezen voor een individuele crematie of een collectieve crematie. Bij een individuele crematie wordt uw hond alleen gecremeerd en kunt u het as van uw hond meenemen. Bij een collectieve crematie zal uw hond samen met andere dieren gecremeerd worden. Dit is goedkoper, maar zorgt er wel voor dat u de as van uw hond niet mee kunt nemen. De meeste Nederlanders kiezen voor een individuele crematie van hun hond.
 3. Vergelijk dierencrematoria
  In Nederland zijn ongeveer 50 dierencrematoria. De prijzen van deze crematoria kunnen behoorlijk verschillen en ook de dienstverlening is niet altijd hetzelfde.
 4. Hondencrematorium kiezen
  Nadat u alles heeft vergeleken en uw keuze heeft gemaakt kunt u contact opnemen met het hondencrematorium om een afspraak voor de crematie in te plannen. Het hondencrematorium kan uw hond ophalen, maar u kunt uw hond ook zelf naar het honden crematorium brengen.
 5. Afscheidsbijeenkomst
  Een crematiebijeenkomst zal ongeveer 45 tot 60 minuten duren. Dit is het moment waarop u, samen met andere nabestaanden afscheid kunt nemen van uw hond. Vaak maakt het niet uit met hoeveel mensen u naar het afscheid komt. U kunt zelf bepalen of u nog een woordje doet, foto’s laat zien of muziek luistert. Ook kunt u ervoor kiezen om uitvaart foto’s te laten maken.
 6. Crematie hond
  Nadat de bijeenkomst is afgelopen zal de crematie van uw hond plaatsvinden. Dit gebeurt bij de meeste dierencrematoria achter gesloten deuren. In sommige gevallen is het wel mogelijk om bij de crematie aanwezig te zijn. Wanneer u bij de crematie wilt zijn dan kunt u dit met het hondencrematorium bespreken.
 7. Ophalen as
  Heeft u gekozen voor een individuele crematie dan krijgt u de as mee naar huis. Bij de meeste crematoria duurt het 1 of 2 dagen voordat u het as kunt ophalen.

In onderstaande video kunt u meer informatie vinden over een honden crematie.

Wat kost een crematie voor een hond

Een hond cremeren kost gemiddeld ongeveer 100 euro. Een collectieve crematie is al mogelijk vanaf 40 euro. Wanneer u uw hond individueel wilt laten cremeren liggen deze kosten een stuk hoger en kan dit vanaf 75 euro. Uiteraard is dit ook afhankelijk van uw wensen en van de grote van uw hond. Een kleine hond cremeren is goedkoper dan het cremeren van een grote hond.

Hieronder vindt u een voorbeeld van de kosten:

Crematie HondIndividuele crematieCollectieve crematie
Kleine hond13090
Middel grote hond150105
Grote hond170130
AsbestemmingIndividuele crematieCollectieve crematie
As retour (incl strooiblik)20n.v.t.
Verstrooiing eigen strooiveldGratisGratis
VervoerIndividuele crematieCollectieve crematie
Prijs afhankelijk van afstandv.a. 30 eurov.a. 30 euro
Overige dienstenIndividuele crematieCollectieve crematie
Avond/weekend toeslag2525
CrematiecertificaatGratisGratis
Honden urnv.a. 25n.v.t.

*Bovenstaande tabel is een voorbeeld van de crematie kosten in 2021. Deze kosten kunnen verschillen per hondencrematorium.

hond cremeren

Uw hond cremeren en het rouwproces

Direct na overlijden van uw hond is het rouwproces al begonnen, maar ook in de maanden na de crematie van uw hond is rouwverwerking erg belangrijk. Het belangrijkste is dat iedere nabestaanden de ruimte krijgt om het verlies op zijn of haar eigen manier te verwerken.

Bij een individuele crematie van uw hond heeft u de as meegekregen. Vaak is de as van een hond belangrijk bij het verwerken van het verlies. U kunt ervoor kiezen om de as in een honden urn te doen of bijvoorbeeld in een assieraad.

urn hond

Urn kiezen na het cremeren van uw hond

Ook voor de andere nabestaanden kan de aanwezigheid van een honden urn erg fijn zijn. Hierdoor kunnen ook de andere nabestaanden gerichte aandacht besteden aan de mooie herinneringen met uw hond.

Hulp voor uw kinderen

Daarnaast kan een urn kinderen helpen om het verlies te verwerken. Ze krijgen zo een beter beeld van het overlijden en begrijpen zo beter dat de hond niet meer terug zal komen. Foto’s van uw hond helpen ook erg goed bij rouwverwerking. Zo wordt u dagelijks herinnert aan de prachtige moment die u samen heeft gedeeld.

Bronnen:

Deze pagina is voor het laatst geactualiseerd op 16 februari 2021

Was deze pagina nuttig?

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat