menu

Rouwvervoer

Leestijd: 2 minuten

Rouwvervoer is een belangrijk onderdeel van een uitvaart. Wanneer u afscheid neemt van uw dierbare wilt u mooi rouwvervoer dat het begin van de rouwstoet vormt. In Nederland is er veel mogelijk op het gebied van rouwvervoer en in dit artikel leggen we uit wat de mogelijkheden zijn.

Soorten rouwvervoer in Nederland

De mogelijkheden op het gebied van rouwvervoer worden steeds groter. Dit komt omdat Nederlanders steeds meer wensen hebben op het gebied van een uitvaart. Vroeger was rouwvervoer meestal zwart en tegenwoordig zien we naast zwart ook steeds meer witte en grijze rouwauto’s. Naast rouwauto’s worden ook uitvaartbussen, rouwkoetsen, rouwfietsen en rouwmotoren steeds populairder. Hieronder vindt u een overzicht van de 10 meest populaire rouwvervoer mogelijkheden in Nederland.

Top 10 rouwvervoer in Nederlandrouwvervoer

 1. Zwarte rouwauto
 2. Grijze rouwauto
 3. Witte rouwauto
 4. Uitvaartbus
 5. Paard en wagen
 6. Rouwkoets
 7. Oldtimer
 8. Rouwmotor
 9. Loopkoets
 10. Rouwfiets

Rouwvervoer in opkomst

Doordat er steeds meer mogelijkheden zijn en uitvaarten steeds persoonlijker worden spelen uitvaartondernemers hier op in. Ze proberen zoveel mogelijk nabestaanden te helpen met het vinden van het gewenste rouwvervoer. In sommige gevallen hebben nabestaanden bijzondere wensen en moet een uitvaartverzorger alles uit de kast halen om het gewenste uitvaartvervoer te regelen. Bij het overlijden van een brandweerman kan het bijvoorbeeld zijn dat de nabestaanden graag willen dat de rouwauto een brandweerauto is. Of bij de uitvaart van een kapitein van een schip zouden nabestaanden ervoor kunnen kiezen om nog een laatste stukje met de grafkist op een boot te varen. Om vervolgens naar de laatste rustplaats gebracht te worden.

Rouwvervoer kosten

De kosten van rouwvervoer kunnen enorm verschillen. Een goedkope rouwauto kost ongeveer 250 euro voor 1,5 uur, terwijl een zelfde soort rouwauto ergens anders 450 euro kost. Het is daarom erg belangrijk om de kosten van rouwvervoer vooraf goed te vergelijken. Wanneer een uitvaart op zaterdag of op zondag plaatsvindt kan het zijn dat er een toeslag in rekening wordt gebracht. Hieronder een overzicht van de gemiddelde uitvaartvervoer kosten in Nederland.

Onderdeel uitvaartvervoer Gemiddelde Kosten
Rouwauto zwart/grijs € 260
Rouwauto wit € 500
Rouwbus € 700
Paard en wagen € 500
Rouwkoets € 900
Oldtimer € 500
Rouwmotor € 500
Loopkoets € 450
Rouwfiets € 150
Volgauto’s (per stuk voor 7 personen) € 250

Waarom is rouwvervoer zo duur?

Veel mensen vragen zich af waarom rouwvervoer zo duur is, omdat er in de meeste gevallen uitvaartvervoerslechts kleine afstanden afgelegd moeten worden. Rouwvervoer op de dag van de uitvaart is vaak duur vanwege onderstaande factoren.

 • Hoge aanschaf, verzekering en stallingskosten van rouwvervoer
 • Beschikbaarheid van het vervoer
 • De kosten van de chauffeur
 • Wachttijden van de chauffeur
 • Aanrijtijden en benzine kosten van speciaal rouwvervoer. Dit komt omdat speciaal rouwvervoer in veel gevallen van ver moet komen
 • Drukte op de Nederlandse wegen, waardoor het rouwvervoer vaak maar 1 rit per dag kan doen

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01