menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 1 april 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Uitvaartverzorger vergelijken

Een dierbare verliezen is iets wat wij allemaal het liefste willen vermijden. Helaas gebeuren deze pijnlijke gebeurtenissen regelmatig in het leven. Daar kunnen we helaas niks aan doen. Voor de nabestaanden is de periode na overlijden een hele drukke periode van rouw en verdriet. Nabestaanden ervaren deze periode vaak als erg druk en chaotisch. Een uitvaartverzorger, ook wel uitvaartbegeleider genoemd helpt nabestaanden in deze periode bij het regelen van een uitvaart. Maar wat doet een uitvaartverzorger allemaal? Lees hier alles over goede uitvaartverzorging.

Wat is een uitvaartverzorger?Uitvaartverzorger

Gelukkig is al snel na het overlijden van een dierbare een goede uitvaartverzorger aanwezig. De uitvaartverzorging gebeurd op een zeer professionele en begripvolle manier, om het afscheid zo prettig mogelijk te laten verlopen. Een uitvaartverzorger helpt de nabestaanden met het regelen van de uitvaart. Door het verlies van een dierbare krijgen de nabestaanden een zware tijd. Die zullen in rouw zijn en het nodige moeten verwerken terwijl er ook allerlei praktische zaken dienen te worden geregeld. Een goede uitvaartbegeleiding helpt hierbij, dankzij een goed opgeleide uitvaartverzorger staat de verzorging van het laatste afscheid onder goed toezicht om dit aan alle wensen van de nabestaanden te laten voldoen.

Wat doet een uitvaartverzorger allemaal?

Een uitvaartverzorger staat als verbinding tussen de nabestaanden en de begraafplaats, natuurbegraafplaats of crematorium. Hieronder ziet u een opsomming van de werkzaamheden van een uitvaartverzorger.

 1. Uitvaartverzorger gekozen?
  Nadat het overlijden van een persoon is bevestigd door een arts wordt door de nabestaanden meestal een uitvaartverzorger gekozen. Deze komt dan vaak direct langs om een aantal zaken te bespreken of er worden telefonisch al een aantal belangrijke vragen gesteld.
 2. Uitvaartverzorger komt langs voor eerste gesprek
  Zodra er een uitvaartverzorger is gekozen komt hij/zij al snel op bezoek. Dit kan bij de familie thuis zijn of bijvoorbeeld in het ziekenhuis of verzorgingstehuis als de overledene daar is gestorven. Een van de eerste dingen die moet gebeuren is het bepalen wat er gaat gebeuren met het lichaam en waar het opgebaard mag worden. Dit kan in bijvoorbeeld in het huis van de overledenen zijn, maar ook in een uitvaartcentrum. Verder komt ook al snel de vraag of er een uitvaartverzekering of andere levensverzekering is en wordt besproken wat het budget voor de uitvaart is. Deze vragen zijn erg belangrijk en zorgen ervoor dat de uitvaartverzorger u zo goed mogelijk kan adviseren.
 3. Cremeren of begraven
  De uitvaartverzorger zal vervolgens vragen of het lichaam van de overledene gecremeerd of begraven mag worden. Zodra die keuze gemaakt is kan de uitvaartverzorger samen met de nabestaanden de uitvaart gaan regelen.
 4. Lichaam ophalen en verzorging
  De uitvaartverzorger zal ervoor zorgen dat het lichaam van de overledene opgehaald wordt en de verzorging plaats zal vinden.
 5. Uitvaart regelen
  Een andere belangrijke taak van de uitvaartverzorger is het begeleiden van de nabestaanden bij alle keuzes rondom de uitvaart. De uitvaartverzorger informeert de nabestaanden over alle keuzes die gemaakt moeten worden en luistert goed naar alle uitvaartwensen. Vervolgens helpt de uitvaartverzorger met het organiseren van de uitvaart.
 6. Rouwadvertentie, rouwkaart en speeches
  Ook kan een uitvaartverzorger helpen bij het maken van een rouwadvertentie, een rouwkaart of een speech. Maar indien gewenst geeft de uitvaartverzorger ook advies over begrafeniskledinguitvaartmuziek, uitvaartfotografie en uitvaartvideo. Dit is iets waar nabestaanden veel waarde aan hechten aangezien ze heel veel keuzes moeten maken in korte tijd. Een beetje extra hulp van een expert is daarom vaak gewenst. Daarnaast moeten er nog andere keuzes gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld de keuze van de rouwauto, de doodskist, de grafsteen of urn en de uitvaartbloemen.
 7. De uitvaart zelf
  Tijdens de uitvaart zelf is de uitvaartverzorging ook aanwezig om alles in goede banen te leiden.
 8. Nazorg
  Tot slot houdt de uitvaartverzorger contact met u indien dat nodig is en wordt er minimaal na vier weken altijd even contact met u opgenomen om te kijken hoe het met u gaat na alle veranderingen in uw leven. Dit gesprek om even te praten over het afscheid doet veel mensen goed en kan er indien nodig ook geholpen bij rouwverwerking. Indien u ervoor kiest dankbetuigingen te schrijven of een plek zoekt om het as na een crematie uit te strooien dan dan hij of zij u hier ook mee bij. Zo zijn er een aantal bijzondere mogelijkheden als u ervoor kiest om het as uit te strooien. Dit kan namelijk over het water zijn of misschien wel over een speciaal plekje waar u met uw dierbare regelmatig kwam.

Kosten uitvaartverzorging

De kosten van een uitvaartverzorger verschillen enorm. Daarom is het goed om vooraf goed te vergelijken op prijs en kwaliteit. Sommige uitvaartverzorgers werken namelijk met pakketten waarbij ze ook de kosten van de crematie of begrafenis hebben verwerkt. Andere uitvaartverzorgers hanteren een uurtarief waarbij u vooraf een globale inschatting van de kosten krijgt. Gemiddeld gezien kost de uitvaartverzorging ongeveer 1500,- euro.

U hoeft na dit gelezen te hebben dus niet bang te zijn dat u er alleen voor staat. Er is altijd een begripvolle uitvaartverzorger aanwezig om u te begeleiden en een hart onder de riem te steken indien dit nodig is.

Uitvaartverzorging informatie filmpje

Onderstaand filmpje geeft goed weer wat uitvaartverzorging is en wat een uitvaartverzorger allemaal doet.

Meer informatie over uitvaartverzorging vindt u op onderstaande websites.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01