menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 9 maart 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Crematie kat

Is uw kat overleden? Dan kunt u tegenwoordig een kat cremeren. Steeds vaker kiezen mensen een crematie voor een kat.

Mijn kat is overleden, wat nu?

Allereerst gecondoleerd. Het gemis van uw kat of poes is behoorlijk droevig. Na jarenlange liefde voor en van uw huisdier, is er ineens een moment van afscheid nemen. Natuurlijk bent u verdrietig. Als uw kat is overleden en u wilt uw kat laten cremeren, dan kunt u de volgende stappen nemen:

  • Nabestaanden informerenEen kat is vaak onderdeel van een gezin, daarom is stap 1: de nabestaanden informeren. Uw partner maar natuurlijk ook de kinderen. Wees hierbij kort, duidelijk en eerlijk. De kat slaapt niet, is ook niet weggegaan. Kinderen kunnen dan denken dat de kat weer terugkomt. Vertel eerlijk dat de kat dood is.
  • Individuele of collectieve crematie? Een crematie van uw kat kan op 2 manieren. U kunt kiezen voor een individuele crematie en een collectieve crematie. Bij een individuele crematie wordt uw kat alleen gecremeerd. Bij een individuele crematie kan u de as van uw kat meenemen. Dat is anders bij een collectieve crematie. Dan is de crematie van uw poes of kat samen met andere dieren. Deze crematie is goedkoper. Na een collectieve crematie kunt u de as van uw kat niet meenemen.
  • Vergelijk dierencrematoria. Nederland telt ongeveer 50 dierencrematoria. Voor welke kiest u? Is prijs belangrijk, de service of de afstand? Vergelijk de dierencrematoria zodat de crematie van uw poes of kat op een plek is waar u een goed gevoel bij heeft.
  • Afspraak maken met het crematorium. Maak een afspraak met het crematorium van uw keuze voor de crematie van uw kat. Denk vooraf ook alvast na of u zelf uw kat naar het crematorium brengt of dat u het prettig vindt als uw kat wordt opgehaald.
  • Crematiebijeenkomst. Tijdens de crematiebijeenkomst neemt u samen met de nabestaanden afscheid van uw kat. U kiest zelf of u iets wilt zeggen, foto’s laat zien, muziek luistert en hoeveel mensen u uitnodigt voor het afscheid.
  • Crematie kat. Na de afscheidsbijeenkomst is de crematie. Meestal is dit achter gesloten deuren. Wilt u bij de crematie aanwezig zijn? Dan kunt u dit uiteraard aangeven bij het dierencrematorium.
  • As ophalen. Na een individuele crematie, kunt bij de meeste crematoria 1 of 2 dagen later de as ophalen. U kunt de as thuis in een urn bewaren of uitstrooien op gedenkwaardige plek.

Kosten kat cremeren (2021)

De kosten van de crematie van een kat liggen gemiddeld net boven de € 100. Een collectieve crematie is goedkoper. Hiervoor betaalt u gemiddeld € 70,-. Onderstaande tabel geeft u een inzicht in de kosten van een crematie voor uw kat.

Crematie kat Individuele crematie Collectieve crematie
Kat 110 euro 70 euro
Asbestemming Individuele crematie Collectieve crematie
As retour (incl strooiblik) 20 euro n.v.t.
Verstrooiing eigen strooiveld Gratis Gratis
Vervoer Individuele crematie Collectieve crematie
Prijs afhankelijk van afstand v.a. 30 euro v.a. 30 euro
Overige diensten Individuele crematie Collectieve crematie
Avond/weekend toeslag 25 euro 25 euro
Crematiecertificaat Gratis Gratis
Katten urn v.a. 25 euro n.v.t.

*Bovenstaande tabel is een voorbeeld van de crematie kosten voor een kat in 2021. Deze kosten kunnen verschillen per kattencrematorium.

Een kat cremeren, hoe werkt dat?

Kiest u voor een crematie voor uw kat, dan wordt uw kat opgebaard in het crematorium. Hier kunt u afscheidsdienst houden. Na de afscheidsdienst wordt uw kat gecremeerd. U kunt kiezen voor een individuele crematie of een collectieve crematie voor uw poes of kat. Bij een individuele crematie draait de crematieoven speciaal voor uw kat of poes. Het cremeren duurt ruim een uur. Na de crematie worden de botjes vermalen. Bij een individuele crematie kunt u desgewenst aanwezig, ook kunt u na een individuele crematie de as in een blik of urn mee naar huis nemen.

Crematie kat en rouwproces

Bij een zieke kat, went u langzaam aan het idee dat u afscheid van uw kat gaat nemen. Het rouwproces begint dan eigenlijk al. Als uw kat plotseling overlijdt, is dat anders. Ook de periode na de crematie is het rouwproces volop aanwezig en belangrijk. Geef uzelf de tijd om te rouwen. De rouwverwerking heeft tijd nodig. Luister daarom naar uw gevoel en kies alleen voor een nieuw huisdier als alle gezinsleden daar aan toe zijn. Voor kinderen is het belangrijk om duidelijk te vertellen dat uw kat is overleden. Zo begrijpt uw kind dat de poes niet meer wakker wordt of terugkomt.

Urn kat

Een katten urn is een tastbare herinnering aan uw huisdier en kan helpen bij de rouwverwerking. De as van uw kat of poes bewaart u na de crematie in een speciale urn. Die zijn er in diverse vormen, maten en materialen. Een urn in de vorm van een hart, een kat of een pot met pootafdrukjes erop bijvoorbeeld. Liever geen urn? U kunt de as ook bewaren in een speciaal assieraad.

Kat cremeren of begraven?

Naast uw kat cremeren, kunt u er ook voor kiezen om uw kat te begraven. Sommige mensen kiezen ervoor om dat in de tuin te doen.Hier zijn regels voor. Dit zegt de wet:

‘U mag uw gezelschapsdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Daarnaast moeten de risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu tot een minimum beperkt worden, vandaar dat u geadviseerd wordt uw gezelschapsdier voldoende diep te begraven (minstens 75 centimeter).’
Bron: Rijksoverheid

Heeft u onvoldoende ruimte in uw tuin of wilt u uw kat wel begraven maar niet in uw tuin? U kunt er ook voor kiezen om uw kat te begraven op een speciale dierenbegraafplaats.

Kattenverzekering en cremeren

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is het cremeren van een kat niet goedkoop. In sommige gevallen valt het cremeren van uw kat onder de dierenverzekering, ook wel kattenverzekering genoemd. De meeste kattenverzekeraars bieden dit niet standaard aan in hun basispakket. Met een aanvullende dekking kun je de kosten van de crematie verzekeren. Op Totaalbesparen.com vind je meer informatie over kattenverzekeringen.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01