Begunstigde bij een uitvaartverzekering

Zodra je komt te overlijden, wordt er van alles in gang gezet. Nabestaanden nemen niet alleen contact op met een uitvaartverzorger, maar er wordt ook contact opgenomen met de verzekeraar waar jij een uitvaartverzekering hebt afgesloten. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering ben jij vrij om te kiezen wie de begunstigde is. Wat houdt dit precies in en hoe gaat dat na jouw overlijden in zijn werk?

Wat betekent begunstiging?

Bij de keuze voor een kapitaalverzekering wordt er altijd een geldbedrag uitgekeerd. De hoogte van dit kapitaal is afhankelijk van welk geldbedrag je hebt verzekerd. Bij een standaard begunstiging wordt het geldbedrag uitgekeerd conform een vaste volgorde. Wanneer je bent getrouwd of geregistreerd samenwoont, dan wordt het geld uitgekeerd aan je partner. Als er geen partner aanwezig is, wordt er kapitaal overgemaakt aan de kinderen. Zijn er geen kinderen, dan kijkt een verzekeraar of er wettelijke erfgenamen zijn.

Begunstiging aanpassen

In sommige gevallen is het verstandig om de begunstiging op een polis aan te passen. Als je ouders in het verleden een uitvaartverzekering hebben afgesloten, dan staan zij als begunstigde aangetekend op de polis. Bij het wijzigen van de premiebetaler en de verzekeringnemer kan het geen kwaad om tevens de begunstigde aan te passen op de lopende polis.

Gaan je partner en jij uit elkaar? Bij een (v)echtscheiding is het soms beter om de begunstiging aan te passen. Wijzig dit bijvoorbeeld naar je ouders of andere familieleden. In principe ben je vrij om te kiezen wie jij aanwijst als begunstigde. Hebben jij en je ex-partner ook verzekeringen afgesloten voor de kinderen? Dan is het verstandig om dit soort zaken door te nemen met een mediator. Daarmee voorkom je flink wat financiële ellende of kopzorgen in de toekomst voor nabestaanden.

Uitvaartverzekering in diensten

Heb je geen kapitaalverzekering, maar keert jouw uitvaartverzekering uit in diensten? Dan keert een verzekeraar uit aan de uitvaartondernemer. Hiervoor hoef je dus helemaal niets te regelen. Dit wordt door een verzekeraar automatisch opgenomen met de uitvaartverzorger.

Bij een kapitaalverzekering is het dus altijd raadzaam om na te gaan hoe de begunstiging geregeld is en of dit eventueel moet worden aangepast.

-
© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629