Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 9 augustus 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 29 september 2023

Begunstigde uitvaartverzekering

Bij een kapitaal uitvaartverzekering is er een begunstigde. Maar wie is de begunstigde? Dit is degene die is aangewezen door de verzekerde. Deze persoon krijgt de waarde van de uitvaartverzekering op zijn of haar rekening gestort als de verzekerde komt te overlijden. Maar wat als er geen begunstigde is aangewezen door de verzekerde? Lees er alles over in dit artikel.

Wie is de begunstigde bij een uitvaartverzekering?

Bij de keuze voor een kapitaalverzekering wordt er altijd een geldbedrag uitgekeerd. De hoogte van dit kapitaal is afhankelijk van welk geldbedrag u verzekerd hebt. Bij een standaard begunstiging wordt het geldbedrag uitgekeerd conform een vaste volgorde:

  1. Bent u bent getrouwd of woont u geregistreerd samen? In dat geval wordt het geld uitgekeerd aan uw partner.
  2. Als er geen partner aanwezig is, wordt er kapitaal overgemaakt aan de kinderen.
  3. Zijn er geen kinderen, dan kijkt een verzekeraar of er wettelijke erfgenamen zijn.

Meerdere begunstigden aanwijzen

U kunt er ook voor kiezen om meerdere mensen aan te wijzen als begunstigde. Indien er meerdere zijn gaat het als volgt:

  1. Degene die als eerste op de lijst zal de eerste begunstigde zijn.
  2. Indien de eerste begunstigde is overleden zal de uitkering naar de tweede persoon op de lijst gaan.
  3. Wanneer meerdere begunstigden op dezelfde plek staan op de polis dan wordt het verzekerd bedrag verdeeld onder deze mensen. Dit wordt vaak bij de kinderen van de overledene gedaan.
  4. Indien de begunstigden allemaal zijn overleden of er is niemand als begunstigde gekozen? Dan zal de uitkering plaatsvinden volgens een standaardbegunstiging.

Hoe werkt een standaardbegunstiging?

Indien u niets heeft ingevuld zal er sprake zijn van een standaardbegunstiging. Dit wordt door verzekeraars gehanteerd om te voorkomen dat het niet duidelijk is aan wie het geld uitbetaald moet worden. De volgorde is daarbij als volgt:

  1. De partner
  2. De kinderen
  3. De erfgenamen

Bij scheiding is de ex-partner niet meer automatisch begunstigde.

Begunstiging aanpassenbegunstigde uitvaartverzekering

In sommige gevallen is het verstandig om de begunstiging op een polis aan te passen. Gaan u en uw partner uit elkaar? Bij een (v)echtscheiding is het soms beter om de begunstiging aan te passen. Wijzig dit bijvoorbeeld naar uw ouders of andere familieleden. In principe bent u vrij om te kiezen wie u aanwijst.. Hebben u en uw ex-partner ook verzekeringen afgesloten voor de kinderen? Dan is het verstandig om dit soort zaken door te nemen met een mediator. Daarmee voorkomt u flink wat financiële ellende of kopzorgen in de toekomst voor nabestaanden.

Hoe zit het bij een natura uitvaartverzekering?

Heeft u geen kapitaalverzekering, maar keert uw uitvaartverzekering uit in diensten? Dan keert een verzekeraar uit aan de uitvaartondernemer. Hiervoor hoeft u dus niets te regelen. Dit wordt door een verzekeraar automatisch opgenomen met de uitvaartverzorger.

Bij een kapitaalverzekering is het dus altijd raadzaam om na te gaan hoe de begunstiging geregeld is en of dit eventueel moet worden aangepast.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01