menu
Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 9 maart 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 22 juni 2023

Obductie

Als er iemand overlijdt kan de behandelend arts aan de nabestaanden vragen ze obductie mogen doen. Obductie wordt ook wel autopsie of postmortaal onderzoek genoemd. 

Wat is obductie?

Om de medische wetenschap verder te helpen of om juridische reden wordt het lichaam van iemand die overleden is nader onderzocht. Dit onderzoek naar de doodsoorzaak wordt ook wel obductie genoemd. Tijdens dit onderzoek worden de in de borst- en buikholte gelegen organen nader door de specialist onderzocht. Aan het onderzoek zijn geen kosten verbonden.

Andere lichaamsdelen

In bepaalde gevallen moeten ook andere delen van het lichaam onderzocht worden. Als voorbeeld de hersenen. In dat geval is het lichten van de schedel noodzakelijk. Een gespecialiseerde arts, ook wel patholoog genoemd, neemt het onderzoek voor zijn rekening. Na een obductie is er zo goed als niets meer van het onderzoek te zien. Pleisters dekken de wonden af.

Besmettelijke of erfelijke ziekte

Is de doodsoorzaak niet meteen vast te stellen? Dan wordt obductie uitgevoerd. Het wordt ook toegepast om er achter te komen of een bepaalde ziekte besmettelijk of erfelijk is. De medische kennis die er tegenwoordig is, wordt voor een groot deel opgedaan door uitgevoerde obducties.

obductie

Microscopisch onderzoek en obductie

De patholoog start zijn onderzoek met het openen van het lichaam van de overledene. Daarna worden de organen uit het lichaam gehaald. Vervolgens worden de organen gewogen. Elk orgaan dat de patholoog uit het lichaam haalt wordt microscopisch onderzocht. Dit kan omdat de arts een beetje weefsel uit de organen haalt. Uiteraard worden de organen teruggeplaatst in het lichaam. Na het onderzoek wordt het lichaam door de arts gesloten.

Toestemming obductie

Nabestaanden hoeven geen toestemming voor obductie te geven als er al een verklaring van de overledene is. Deze verklaring is alleen geldig op de leeftijd van achttien jaar of ouder. Ook voor een gerechtelijke obductie is geen toestemming van de nabestaanden nodig. De officier van justitie kan de opdracht hiervoor geven. 

Obductie assistent

Tijdens het onderzoek wordt de verantwoordelijke arts geholpen door een assistent. De assistent bereidt 3 soorten onderzoek voor.

  • Radiologisch
  • Bacteriologisch
  • Fotografisch

Ook voor het uitvoeren van weefsel conservering is de obductie assistent verantwoordelijk. Tenslotte behoren ook het invullen van de benodigde papieren en het vastleggen van de resultaten tot de taken van de assistent. 

Doornemen resultaten obductie

Na het onderzoek wordt de overledene op de ‘normale’ manier behandeld. Van het onderzoek is meestal niets meer te zien. De uitkomsten van het onderzoek worden door de arts met de nabestaanden doorgenomen. In de meeste gevallen gebeurt dit twee maanden na het onderzoek. Als er sprake is geweest van hersenonderzoek worden de resultaten vaak pas na vier maanden besproken.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ​Leids Universitair Medisch Centrum
  • Radboud Universitair Medisch Centrum
  • Universitair Medisch Centrum Utrecht

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01