call 072 - 844 52 85 menu
Geschreven door
geschreven door Leon Schouten
Geschreven door groot
Geschreven door Leon Schouten
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Mieke Verhoef
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Mieke Verhoef op 1 april 2021
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
timer Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 07 april 2021

Schouwarts

Een schouwarts wordt in Nederland ingezet om te beoordelen of iemand is overleden. Dit wordt ook wel lijkschouwing genoemd. Vervolgens wordt beoordeeld of deze persoon aan een natuurlijke doodsoorzaak is overleden. Wie is de schouwarts is? Wat doet een schouwarts? En wat wordt er allemaal onderzocht als iemand komt te overlijden? Dit leest u allemaal hieronder.

Wie is de schouwarts?

schouwartsDe schouwarts is de behandeld arts van de overledene. Dit is bijvoorbeeld de huisarts, de waarnemend huisarts of de arts in het ziekenhuis. Zodra iemand dood aangetroffen wordt dient er contact opgenomen te worden met een (huis)arts. Hij of zij vertelt u wat de vervolgstappen zijn en helpt u verder op weg.

Wat doet een schouwarts bij een natuurlijke doodsoorzaak?

De schouwarts stelt het volgende vast:

 1. Is de persoon om wie het gaat overleden?
 2. Zo ja, betreft het een natuurlijke doodsoorzaak?
 3. Zo ja, dan vult de arts de akte van overlijden in.
 4. Betreft het een minderjarige die is overleden? Dan dient de schouwarts altijd te overleggen met de gemeentelijke lijkschouwer. Pas daarna mag er een overlijdensverklaring worden ingevuld.
 5. Vervolgens wordt de lijkschouwing uitgevoerd om te bepalen waaraan de persoon is overleden.

Wat doet een schouwarts bij een niet-natuurlijke doodsoorzaak?

De schouwarts stelt het volgende vast:

 1. Is de persoon om wie het gaat overleden?
 2. Zo ja, betreft het een natuurlijke doodsoorzaak?
 3. Zo nee, dan wordt het lichaam ‘in beslag genomen’. Er mag vanaf dat moment niets meer aan het lichaam of de omgeving worden veranderd. Hiermee wordt voorkomen dat eventuele sporen worden gewist.
 4. Vervolgens wordt het lijk bestudeerd om vast te stellen wat de doodsoorzaak is geweest. Dit wordt uitgevoerd door een lijkschouwer en vaak door een forensisch opsporingsambtenaar van de recherche.
 5. Er wordt bewijsmateriaal verzameld tijdens het onderzoek en indien nodig wordt er autopsie uitgevoerd, zodat het lichaam van buiten en binnen kan worden onderzocht.
 6. Tot slot wordt de officier van justitie ingeschakeld. Zij zullen bepalen of verder onderzoek noodzakelijk is en of er rechterlijke stappen ondernomen moeten worden.

Wat doet een schouwarts bij euthanasie?

Euthanasie wordt gezien als een niet-natuurlijke dood. Ondanks dat er een euthanasieverklaring aanwezig is. Veelal wordt de schouwarts voordat euthanasie wordt gepleegd al ingelicht door de huisarts. De arts moet vervolgens onderzoek doen. Hierbij zal hij met name beoordelen of de procedure goed is uitgevoerd. Aangezien de schouwarts vooraf al op de hoogte is, kan hij meestal snel ter plaatse zijn en het lichaam beoordelen en vrijgeven. De nabestaanden kunnen vervolgens het regelen van de uitvaart in gang zetten.

Overlijden in het buitenland

Als iemand in het buitenland komt te overlijden, dan gelden hier mogelijk andere regels. Neemt u in dit geval altijd contact op met uw uitvaartverzekering en met de huisarts of ziekenhuis arts. Zij zullen u vertellen welke stappen u moet ondernemen.

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2023
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat