call 072 - 844 52 85 menu

Schouwarts

timer Leestijd: 2 minuten

Een schouwarts wordt in Nederland ingezet om te beoordelen of iemand is overleden. Dit wordt ook wel lijkschouwing genoemd. Vervolgens wordt beoordeeld of deze persoon aan een natuurlijke doodsoorzaak is overleden. Wie is de schouwarts is? Wat doet een schouwarts? En wat wordt er allemaal onderzocht als iemand komt te overlijden? Dit leest u allemaal hieronder.

Wie is de schouwarts?

schouwartsDe schouwarts is meestal de behandeld arts van de overledene. Dit is bijvoorbeeld de huisarts, de waarnemend huisarts (indien de eigen huisarts niet beschikbaar is) of de arts in het ziekenhuis. Zodra iemand dood aangetroffen wordt, dient de persoon die de overledene vindt contact op te nemen met de arts. Hij of zij vertelt u wat de vervolgstappen zijn en helpt u verder op weg.

Wat doet een schouwarts bij een natuurlijke doodsoorzaak?

De schouwarts stelt het volgende vast:

 1. Is de persoon om wie het gaat overleden?
 2. Zo ja, betreft het een natuurlijke doodsoorzaak?
 3. Zo ja, dan vult de schouwarts de overlijdensverklaring in.
 4. Betreft het een minderjarige die is overleden, dan dient de schouwarts altijd te overleggen met de gemeentelijke lijkschouwer. Pas daarna mag er een overlijdensverklaring worden ingevuld.
 5. Vervolgens wordt de lijkschouwing uitgevoerd om te bepalen waaraan de persoon is overleden.

Wat doet een schouwarts bij een niet-natuurlijke doodsoorzaak?

De schouwarts stelt het volgende vast:

 1. Is de persoon om wie het gaat overleden?
 2. Zo ja, betreft het een natuurlijke doodsoorzaak?
 3. Zo nee, dan wordt het lichaam ‘in beslag genomen’. Er mag vanaf dat moment niets meer aan het lichaam of de omgeving worden veranderd. Hiermee wordt voorkomen dat eventuele sporen worden gewist.
 4. Vervolgens wordt het lijk bestudeerd om vast te stellen wat de doodsoorzaak is geweest. Dit wordt uitgevoerd door een lijkschouwer en vaak door een forensisch opsporingsambtenaar van de recherche.
 5. Er wordt bewijsmateriaal verzameld tijdens het onderzoek en indien nodig wordt er autopsie uitgevoerd, zodat het lichaam van buiten en binnen kan worden onderzocht.
 6. Tot slot wordt de officier van justitie ingeschakeld. Zij zullen bepalen of verder onderzoek noodzakelijk is en of er rechterlijke stappen ondernomen moeten worden.

Wat doet een schouwarts bij euthanasie?

Euthanasie wordt gezien als een niet-natuurlijke dood. Veelal wordt de schouwarts voordat euthanasie wordt gepleegd al ingelicht door de huisarts. De schouwarts moet vervolgens onderzoek doen. Hierbij zal hij met name beoordelen of de procedure goed is uitgevoerd. Aangezien de schouwarts vooraf al op de hoogte is, kan hij meestal snel ter plaatse zijn en het lichaam beoordelen en vrijgeven.  De nabestaanden kunnen vervolgens de uitvaart in gang zetten.

Overlijden in het buitenland

Als iemand in het buitenland komt te overlijden, dan gelden hier mogelijk andere regels. Neemt u in dit geval altijd contact op met uw uitvaartverzekeraar en met de huisarts of ziekenhuis arts. Zij zullen u vertellen welke stappen u moet ondernemen.

Was deze pagina nuttig?

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat