Uitvaartverzekering Onafhankelijk informatie centrum

Uitvaart

Er zijn van die onderwerpen die we liever vermijden. We praten er niet graag over. Dat geldt zeker ook over het onderwerp uitvaart. Over het algemeen genomen zijn er maar weinig mensen die het gesprek aangaan over hun eigen uitvaart. Dat begrijpen we ook hele goed, maar het is juist goed om dit wel te bespreken met je partner of kinderen.

Een uitvaart regelen is op het moment zelf al heel verdrietig en zwaar voor diegene die achterblijven. Heb je bij leven nooit kenbaar gemaakt wat je persoonlijke wensen zijn omtrent het afscheid en uitvaart. Dan is het voor de nabestaanden heel moeilijk om een uitvaart te regelen of beslissingen te nemen. Stel dat iemand bij leven nooit iets over de wensen rondom zijn of haar eigen uitvaart of afscheid heeft verteld. Dan wordt het voor de nabestaanden bijvoorbeeld al heel moeilijk om een keuze te maken tussen begraven of cremeren.

uitvaart regelen

Een uitvaartcodicil maken met je persoonlijke wensen omtrent je eigen uitvaart

Wil je dat je nabestaanden op de hoogte zijn van je persoonlijke wensen omtrent het afscheid en de uitvaart? Dan kun je ervoor kiezen om een codicil in te vullen. Een uitvaartcodicil is een document waarin je vast kunt leggen wat je persoonlijke wensen zijn Wie mag jouw uitvaart regelen? Welke uitvaart onderneming mag jouw afscheid verzorgen enz. Je kunt dit allemaal in het codicil vastleggen. Een codicil moet je altijd met een pen invullen of te wel het moet handgeschreven zijn. Een uitvaartcodicil is niet hetzelfde als een wilsbeschikking. Bij een wilsbeschikking leg je namelijk vast medische wensen vast.

Daarnaast moet er een handtekening opstaan en de datum waarop je dit papier gaat invullen. Een codicil is eigenlijk een soort handleiding die nabestaanden kunnen gebruiken om de uitvaart ( naar jouw persoonlijke wensen) zo goed mogelijk te kunnen regelen. Mocht je een codicil hebben maar wil je toch nog iets veranderen. Dat is geen enkel probleem je kan dit altijd nog aanpassen. Daarnaast is een codicil ook handig voor na de uitvaart. Hierin kun je ook aan geven wie bijvoorbeeld jouw sieraden krijgt of welke abonnementen je allemaal hebt afgesloten en die na overlijden door nabestaanden dienen te worden opgezegd.

Uitvaart kosten

Een gemiddelde uitvaart kost zo ongeveer tussen de 7.000 en 10.000 euro. Natuurlijk is dit afhankelijk van je persoonlijke wensen. Wil je een wat meer besloten afscheid met alleen naaste familie? Dan zijn de kosten voor de uitvaart een stuk lager in vergelijking met een uitvaart waar een heleboel vrienden, bekenden, buren enz. bij aanwezig zijn. Desalniettemin moet je wel rekening houden met de kosten. Een uitvaart regelen kost geld en om te voorkomen dat je nabestaanden achter blijven met een rekening. Moet je bij leven echt al iets regelen. Misschien heb je zelf genoeg spaargeld en heb je voor de uitvaart al een speciaal spaarpotje gemaakt? Mocht dat niet het geval zijn dan is het afsluiten van een uitvaartverzekering wellicht een goede optie. Meer informatie over deze uitvaart kosten vind je hieronder.

De uitvaartverzekering

Natuurlijk wil je niet dat je nabestaanden met de kosten van jouw uitvaart blijven zitten. Daarom is een uitvaartverzekering wellicht een goede optie. Niet iedereen heeft de financiële middelen om een speciaal spaarpotje te maken voor de uitvaart. Met een uitvaartverzekering heb je in ieder geval de zekerheid dat er iets geregeld is. Er zijn een aantal soorten uitvaartverzekeringen zoals een uitvaartverzekering in natura of kapitaal uitvaartverzekering.

Nabestaanden die een uitvaart moeten regelen

Een uitvaart regelen en het afscheid nemen van iemand die heel dierbaar is. Het is een zware en verdrietige periode en er komt ook in een keer heel veel op je af. Het is namelijk niet alleen een rouwkaart maken en een rouwadvertentie maken, maar er komt nog veel meer bij kijken.  In deze voor de nabestaanden zo moeilijke situatie is alle hulp en steun welkom. Gelukkig sta je er als nabestaanden niet alleen voor en neemt een uitvaartleider een hoop zorgen uit handen.

Bovendien neemt een uitvaartleider je mee in heel het proces van een uitvaart regelen. Stap voor stap neemt hij of zij met de nabestaanden door wat er op dat moment al eerste geregeld moet worden. Een uitvaartleider is tot aan de dag van de uitvaart een grote steun voor de naaste familie en neemt waar het kan zoveel mogelijk zorgen uit handen Een uitvaartleider gaat bijvoorbeeld naar het gemeentehuis om het overlijden door het geven maar kan op nog veel meer vlakken hulp en steun bieden. De uitvaart leider kan na een aantal gesprekken ook zelf met ideeën komen. Waar de nabestaanden ( door hun verdriet) nog niet aan gedacht hadden maar die misschien wel perfect past bij de persoonlijke wensen van de overledene.uitvaart

Een mooi afscheid en een heel persoonlijke uitvaart helpt je als naaste familie echt verder

Het is moeilijk en heel triest als je echt afscheid moet gaan nemen van iemand die je hele dierbaar is. Toch kan een mooi afscheid een uitvaart die helemaal past bij de persoonlijke wensen van de overledene je echt verder helpen door het rouwproces heen. Het geeft ondanks het verdriet de nabestaanden een goed gevoel als de dienst of bijeenkomst( voorafgaande aan de begrafenis of crematie ) helemaal volgens wens van de overledene verloopt. De muziek keuze, de sprekers enz. Dat alles maakt dat je ondanks het gemis en het verdriet je toch met een beetje tevreden gevoel erop terug kijkt. Daarom is het belangrijk om bij leven al aan te geven wat je persoonlijke wensen zijn omtrent je uitvaart.

Uitvaart
5 (100%) 15 votes