call 072 - 844 52 85

Akte van overlijden

De gemeente maakt een akte van overlijden op wanneer iemand is overleden. Dit is een officieel document dat u nodig heeft bij het regelen van diverse formele zaken.

Gang van zaken
Een arts zal de persoon die is overleden ook officieel dood moeten verklaren. Dit kan niet zomaar door iemand anders gedaan worden. Met deze officiële verklaring moet aangifte van overlijden bij de gemeente worden gedaan. Dit is de gemeente waar de overleden persoon in geschreven stond. In de meeste gevallen zal de uitvaartondernemer deze aangifte verzorgen, maar ook een nabestaande of iemand anders kan dit doen. De ambtenaar van de burgerlijke stand stelt de akte van overlijden op.

De akte bevat een aantal belangrijke zaken zoals de naam en de geboortedatum van de overleden, de geboorteplaats en de laatste verblijfplaats. Daarnaast vermeld de akte ook de plaats, datum en tijdstip van overlijden. Ook de naam van een eventuele (eerdere) huwelijkspartner staat erop vermeldt. De naam en handtekening van de aangever en de eventuele getuigen moeten er altijd opstaan. Een akte van overlijden is een officiële schriftelijke bevestiging dat een persoon is overleden. Deze akte wordt in de burgerlijke stand van de gemeente opgenomen.

Akte van overlijden opvragen
Als nabestaande kan het zijn dat u diverse zaken moet regelen. Hiervoor heeft u een akte van overlijden nodig. U moet immers kunnen bewijzen dat de persoon is overleden en dat bepaalde zaken stopgezet of aangepast moeten worden. In veel gevallen zal de achtergebleven partner deze zaken regelen, maar ook een kind, een ouder of een ander familielid kan dit regelen. De akte van overlijden moet worden aangevraagd bij de gemeente waarin dit is opgenomen in de burgelijke stand. Het is dus niet mogelijk om dit via een andere gemeente te doen. De aanvraag kan via het loket op digitaal. Via de digitale weg logt u in met uw DigiD. Vaak zal er gevraagd worden waarom de akte van overlijden nodig is. Ook is het nodig om u te legitimeren of om uw contactgegevens achter te laten. De kosten voor deze akte bedragen gemiddeld tussen de 10 en 20 euro, afhankelijk van de gemeente.

Overigens kan niet iedereen zomaar een afschrift van de akte van overlijden aanvragen. Dit is alleen mogelijk voor bloedverwanten in de opgaande en neergaande lijn of voor een persoon die hiertoe gemachtigd is. Ook iemand die kan aantonen dat hij of zij belanghebbende is, kan deze opvragen.

Waarom is deze akte van overlijden nodig?
Vaak heeft de overledenen nog abonnementen lopen, bijvoorbeeld een telefoonabonnement of een abonnement op een tijdschrift. Zonder opzegging blijven deze doorlopen en zijn de kosten bij erven voor de nabestaanden. Het is daarom belangrijk om deze abonnementen tijdig op te zeggen. Het bedrijf is altijd verplicht het abonnement stop te zetten wanneer de akte van overlijden getoond kan worden. Ook voor bankzaken is een akte van overlijden nodig. Soms is hierbij ook een verklaring van erfrecht bij nodig. Bij een en/of rekening kan de overgebleven rekeninghouder de bankrekening gewoon blijven gebruiken.

Akte van overlijden
5 (100%) 2 votes

-
© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2019
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
072 - 844 52 85 | KvKnr: 70310629