Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 27 november 2022
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 29 september 2023

Wat kost een grafsteen in 2023?

Wat kost een grafsteen gemiddeld in 2023? Het is een vraag waarmee u wordt geconfronteerd als een dierbare overlijdt en begraven wilt worden. Gemiddeld kost een grafsteen in 2023 tussen de 1.800 euro en de 3.800 euro.

Waar bestaan de grafsteen kosten uit?

Veel mensen vinden de prijs van een grafsteen erg duur. Maar hoe komt het nou dat deze kosten zo hoog zijn? Hieronder leest u hoe de kosten zijn opgebouwd.

Van groeve naar steenhouwerij

De natuursteen waarvan de grafsteen gemaakt wordt moet worden gewonnen uit een groeve. Uit een bergwand wordt een groot stuk steen gezaagd. Dit zal later omgetoverd worden tot een prachtige grafmonumenten. Eerst wordt uit het stuk steen het model van de grafsteen gezaagd. Vervolgens moeten de grafsteen en de eventueel andere delen glanzend gemaakt worden. Daarna zal het moeten worden vervoerd naar de steenhouwerij.

Graveren

In de steenhouwerij wordt de tekst ontworpen in een computer en mooi uitgelijnd. Vervolgens wordt de tekst uitgestraald (graferen) in de steen. Als laatste wordt het grafmonument in elkaar gezet en op de begraafplaats geplaatst. Op de begraafplaats worden er vaak nog funderingspalen geplaatst, zodat de grafsteen niet verzakt. Al met al is het maken van een grafsteen een groot proces. Hierdoor zijn de kosten van een grafsteen vaak hoger dan u zou verwachten.

Grafsteen prijzen op een rij

Hieronder ziet u een aantal voorbeeld prijzen van verschillende materiaalsoorten voor een enkel graf. 

Materiaal Budget Maatwerk Exclusief
Natuursteen 1.800 2.200 3.500
Glas 2.600 2.850 3.950
RVS 2.550 2.900 4.100
Hout 2.700 3.500 4.350

Kosten grafsteen 2023

Zoals hierboven vermeld kost een grafsteen in 2023 gemiddeld tussen de 1.800 euro en de 3.800 euro. De prijzen van grafstenen kunnen variëren. Dit heeft te maken met de vraag en het aanbod van de materialen. Grafstenen zijn er in allerlei soorten en maten. Dit maakt het lastig om een vaste grafsteen prijs te vermelden. Het materiaal heeft veel invloed op de prijs. Ze worden onder andere gemaakt van:

  • natuursteen
  • graniet
  • glas
  • RVS
  • Brons
  • hout

Niet alleen het soort materiaal is bepalend voor de kosten die een grafsteen met zich meebrengt. Ook de dikte van het materiaal heeft invloed op de prijs. Dit geldt ook voor de belettering en de bewerking van de materialen. Daarnaast maakt het verschil of u kiest voor een enkel of dubbel grafmonument. Hier is sprake van als u bijvoorbeeld met uw partner wilt worden begraven. 

Gemiddelde prijzen voor een grafmonument

grafsteen prijzen

De vraag ‘Wat kost een grafsteen?’ is niet te beantwoorden met een standaard bedrag. Voor een basismodel moet je al snel rekenen op een bedrag van zo’n € 1.800,-. Wil je hierin persoonlijke aanpassingen doorvoeren? Dan stijgt de prijs naar ongeveer € 3.800,-. Uiteraard geldt: hoe luxer en grootser de uitvoering van een steen, hoe hoger de kosten grafsteen zijn. Uiteraard kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Daarom is het aan jou om je voldoende te verzekeren. Daardoor hoef je nabestaanden niet met hoge kosten op te zadelen voor het bekostigen van een grafsteen.

Kosten grafsteen en de uitvaartverzekering

Wat kost een grafsteen

Wilt u in de toekomst begraven worden? De kosten voor een grafsteen zijn mee te verzekeren op de uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar wel handig als u onvoldoende geld op je spaarrekening hebt staan. Door het afsluiten van een uitvaartverzekering weet u zeker dat er voldoende budget is voor het bekostigen van een grafsteen.

Heeft u al een keuze gemaakt voor een bepaalde grafsteen? Leg uw wensen vast op papier of geeft het door aan uw uitvaartondernemer. Daarmee gunt u nabestaanden een mooi grafmonument waar ze u op een waardige wijze kunnen herdenken.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01