Geschreven door
geschreven door Saskia Oegema
Geschreven door groot
Geschreven door Saskia Oegema
Saskia Oegema is financieel tekstschrijver. En werkt onder andere in de verzekeringsbranche. Zij schrijft voor meerdere websites over verzekeringen.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 18 augustus 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 2 minuten
Laatste update: 29 september 2023

Begrafeniskleding

Een begrafenis of crematie is een treurige aangelegenheid en brengt vaak het nodige verdriet met zich mee. Hoewel mensen bij de meeste uitvaarten allang niet meer in het zwart gekleed zijn, geldt er wel degelijk een ‘etiquette uitvaart‘. Wat draag je eigenlijk tijdens een begrafenis of crematie voor kleding? Op deze pagina leggen we je uit welke begrafeniskleding je het beste kunt dragen tijdens een begrafenis.

Draag nette begrafeniskleding

Het dragen van nette begrafeniskleding (zonder scheuren of gaten) is van belang. Daarmee toon je respect voor zowel de overleden persoon als de nabestaanden. Zwart, donkerblauw en grijs zijn gangbare kleuren tijdens een uitvaart. Kies voor dichte schoenen en zorg ervoor dat je niet te bloot verschijnt op een begrafenis of crematie. Begrafeniskleding was vroeger heel erg netjes, maar tegenwoordig is het gebruikelijk om donkere kleuren te dragen. Een donkere spijkerbroek met een net overhemd is in sommige gevallen ook al goede begrafeniskleding

De rouwkaart is leidend m.b.t. de begrafeniskleding

Bij een uitvaart is een rouwkaart te allen tijde leidend. Soms heeft een dierbare zijn of haar wensen expliciet vastgelegd. Het is wel zo netjes als je daar gehoor aan geeft door gepaste begrafeniskleding te dragen. Bij een bepaalde kledingkleur of –stijl is het advies je daar aan te houden.

begrafeniskleding man

Niet teveel accessoires bij uitvaartkleding

Het kiezen van de juiste accessoires draagt bij aan een nette outfit. Grote en/of opvallende juwelen zijn niet gepast. Dit leidt de aandacht af van waar het werkelijk om gaat bij een uitvaart. Een zonnebril is wel toegestaan.

Begrafeniskleding man

Tegenwoordig is de begrafeniskleding of uitvaartkleding van een man heel divers. Donkere kleuren worden veel gekozen en dichte schoenen zijn van belang. Nog steeds gaan veel mannen in pak, maar ook steeds meer mannen kiezen voor begrafeniskleding dat wat makkelijker is, zoals een spijkerbroek en een overhemd. Het belangrijkste is dat je aantrekt waar jij je goed bij voelt. Qua kleuren zijn grijs, zwart of donkerblauw veelgebruikte kleuren voor begrafeniskleding van mannen. Hou verder ook rekening met de nabestaanden. Soms hechten nabestaanden er veel waarde aan dat je netjes gekleed gaat.

Begrafeniskleding vrouw

De begrafeniskleding van een vrouw is nog steeds zoals vroeger heel erg netjes.
Veel vrouwen kiezen ervoor om in een mooie donkere jurk te gaan met hakken. Maar ook hierbij geldt dat tegenwoordig veel gekozen wordt voor kleding waarin de vrouw zich het meest prettig vindt.

Begrafenis jurkBegrafenis jurk

Vaak trekken vrouwen bij een begrafenis een zwarte jurk aan. Er zijn geen speciale begrafenis jurken, maar een gewone nette zwarte jurk is voor een begrafenis altijd goed. Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat vrouwen ook andere kleuren jurken aantrekken bij een begrafenis. Maar speel je op safe dan adviseren wij een zwarte begrafenis jurk. Een hele korte jurk zie je niet zo vaak tijdens een begrafenis. De meeste Nederlandse vrouwen kiezen daarom voor een iets lagere begrafenis jurk.

Leg je eigen wensen vast voor later

Sommige mensen zijn heel expliciet in hun wensen m.b.t. uitvaartkleding. Toen koningin Wilhelmina overleed op 28 november 1962 koos zij ervoor om in het wit te worden begraven. Bijna iedereen uit die tijd herinnert zich nog die uitvaart. Hoewel voor jou een witte uitvaart misschien niet wenselijk is, kun je wel je specifieke wensen vastleggen. Misschien wil je wel bepaalde bloemen tijdens je uitvaart of dat mensen ballonnen oplaten.

Wensen voor later leg je eenvoudig vast bij de verzekeraar waar je de uitvaartverzekering hebt ondergebracht. Uiteraard zijn je wensen ook te bespreken met familie en/of vrienden of eenvoudig te beschrijven op papier.

-
© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01