menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 25 maart 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 3 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Natuurbegraafplaats

Nederland telt op dit moment een 29 natuurbegraafplaatsen (peildatum 16-02-2021). Daarnaast is bekend dat er op ongeveer dertig plaatsen in ons land onderzocht wordt of een natuurbegraafplaats gerealiseerd kan worden. Met andere woorden, de belangstelling voor een natuurbegraafplaats neemt meer en meer toe. Maar wat is een natuurbegraafplaats eigenlijk?

Wat is een natuurbegraafplaats?Natuurbegraafplaats

Wat is een natuurbegraafplaats eigenlijk precies? 
Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats waar de graven op een plek in een natuurlijke omgeving staan. De meeste natuurbegraafplaatsen liggen in een park, bos of weiland.  Bij natuurbegraafplaatsen in het de bedoeling dat het lichaam en het graf opgaan in de natuur. De meeste natuurgraven worden aangegeven door middel van een zwerfkei of een houten kenteken. Bij een natuurbegrafenis is het belangrijk dat de overledene zonder milieu belastend materiaal wordt begraven. Dit kan in een lijkwade of grafkist, mits het materiaal afbreekbaar is door de natuur .

29 Natuurbegraafplaatsen in Nederland

Hieronder vindt u een overzicht van alle natuurbegraafplaatsen in Nederland.

NatuurbegraafplaatsPlaats
GeestmerlooAlkmaar
De HoevensAlphen (NB)
TerwisschaAppelscha
HeidepolArnhem
KoningsakkerArnhem
DuinrustBeverwijk
Den en RustBilthoven
ReigerwoldeBlauwestad
SlangenburgDoetinchem
Hillig MeerEext
De UtrechtEsbeek
EygelshofEygelshoven
HaaksbergenHaaksbergen
SchoorsveldHeeze
WeversloHeide
Heilig LandstichtingHeilig Landstichting
MepperdennenMeppen
FrieslandNieuwehorne
HoogengravenOmmen
Landgoed BaestOostelbeers
HeiderustRheden
HofwijkRotterdam
MaashorstSchaijk
Bremer WildernisSondel
KovelswadeUtrecht
Venlo-MaasbreeVenlo
Landgoed Hoeve RuthVlierden
Algemene begraafplaatsWinterswijk
De VeldenZuidvelde

Natuurbegraafplaats is duurzamer

Hoewel het een eeuwenoud gebruik is om in de vrije natuur begraven te worden, werd een natuurbegrafenis minder populair. Dit kwam door de komst van het crematorium en de normale begraafplaats. Het feit dat meer mensen in de vrije natuur begraven willen worden zegt ook iets over het feit dat mensen tegenwoordig hechten aan duurzaamheid en veel bewuster leven en bewuster met de omgeving omgaan. Logisch dus dat natuurbegraven ook weer nadrukkelijk in beeld is gekomen en steeds meer voorkomt.

De natuur blijft intact Natuurbegrafenis

En wees eerlijk; wat is er nou ‘mooier’ om zelf de plek uit te kiezen waar je begraven wilt worden. Dat kan dus onder of naast een boom of tussen de struiken zijn, het is maar net waar de voorkeur aan gegeven wordt. Natuurbegraven betekent dus dat nadat iemand begraven is, de planten, struiken en andere begroeiing in zijn geheel teruggeplaatst wordt. Alleen dan blijft de natuur mooi en wordt het weer één geheel. De natuur moet zich steeds kunnen blijven door ontwikkelen en bovendien wordt getracht de natuur zo minimaal mogelijk te belasten. Een graf wordt geopend en gesloten waarna de natuur weer haar gang kan gaan. Zoals de natuur dat altijd doet.

Steeds meer vraag naar een natuurbegrafenis

Opvallend is dat kiezen voor een natuurbegraafplaats in ons omringende landen al veel meer ingeburgerd is dan in ons land. Zo beschikt Groot Brittannië bijvoorbeeld over meer dan driehonderd van deze begraafplaatsen. Een groot land als Duitsland loopt wat dat betreft ook wel achter met zo’n vijftig van deze begraafplaatsen, maar ook daar is de verwachting dat er steeds meer vraag naar natuurbegraafplaatsen zal komen en ook gerealiseerd gaan worden.

Reserveer een plaatsje op een natuurbegraafplaats

In de natuur kun je overigens ook de urn van een dierbare laten begraven en bovendien bestaat zelfs de mogelijkheid om voor een groot urnengraf te kiezen, een graf dat plaats biedt aan ten hoogste zes urnen. Ook in de natuur kun je een plaatsje reserveren, bijvoorbeeld als je naast je partner begraven wilt worden. Mensen die in de natuur begraven willen worden, nemen vaak ruim voor hun afscheid al een kijkje op zo’n begraafplaats. Om de sfeer te proeven en om de natuurgraven met eigen ogen te zien. De meeste mensen blijken meteen overtuigd en zoeken- hoe vreemd dat misschien ook mag klinken- meteen een plaatsje uit. Onder die dikke boom bijvoorbeeld, of daar, daar waar het zonlicht zo mooi schijnt.

Kosten natuurbegrafenis

Wat kost een natuurbegrafenis is een vraag die wij vaak krijgen. De kosten van een natuurbegrafenis zijn goedkoper dan de kosten van een normale begrafenis. Dit heeft te maken met het feit dat er van onderhoudskosten geen sprake is. Op natuurbegraafplaatsen is bovendien vaak eeuwigdurend grafrecht van toepassing. De kosten van een natuurbegrafenis zijn gemiddeld ongeveer 4000,- euro. Bij een normale begrafenis is dit gemiddeld 8000,- euro.

De kosten van een natuurbegraafplaats worden vaak verdeeld in twee kostenposten:

  1. De kosten voor de grafrechten
  2. De begraafkosten

Veranderende mentaliteit

Voldoende redenen dus om er voor te kiezen om in de natuur begraven te worden. De verwachting is dat het aantal begraafplaatsen in de natuur in Nederland de komende jaren toe zal nemen. Uiteraard moet er binnen een gemeente dan wel een ruimte in de natuur beschikbaar zijn. En dat kan bij bepaalde gemeenten nog best een probleem opleveren. Natuurbegraven heeft echter de toekomst en gezien de veranderende mentaliteit waarin duurzaamheid en bewuster bezig zijn met je omgeving steeds belangrijker worden helemaal niet zo vreemd.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01