menu

Crematorium

Het verliezen van een dierbare is vrijwel altijd een ingrijpende gebeurtenis. Hoewel de dood de enige zekerheid van het leven is, is het voor velen een droevig moment. Naast alle emoties zoals verdriet en onbegrip, worden de naasten al snel geconfronteerd met de praktische zaken bij het regelen van een uitvaart. Bij een crematie dient er over veel details een beslissing genomen te worden. Denk aan de doodskist, de bloemen, de uitvaartmuziek, de boodschap op de rouwkaarten en natuurlijk de keuze van het crematorium. Wij hebben daarom alle crematoria van Nederland voor u op een rij gezet, zodat u ze gemakkelijk een crematorium kunt vinden bij u in de buurt.

Wat is cremeren?

Een crematie is een vorm van lijkbezorging waarbij de overledenen, na de plechtigheden, in een Crematoriumoven wordt gestopt. Onder hoge temperaturen vindt de verassing plaatst. Deze manier van lijkbezorging wordt al sinds het begin van de twintigste eeuw toepast in Nederland. Aan het eind van de jaren ’60 is bij wet bepaald dat een crematie gelijk staat aan een begrafenis.

Vandaag de dag kiest ruim 65 procent van de mensen er voor om gecremeerd te worden. De toenemende populariteit van cremeren kent een aantal redenen. Cremeren is ten opzichte van begraven doorgaans goedkoper. Daarnaast is het voor de nabestaanden mogelijk om zelf te bepalen wat er met het as van de overledene gaat gebeuren. Bij een begrafenis wordt het lichaam op een plaats begraven, terwijl er met het as veel meer mogelijkheden zijn. Zo kunt u er voor kiezen om het as uit te strooien bij het crematorium of over zee. Het as kan zelfs vanuit een vliegtuig worden uitgestrooid of met een vuurpijl de lucht ingeschoten worden. Ook is het mogelijk om de urn met as een plek te geven in huis, zodat de overledene een plek binnenshuis behoudt.

Hoe werkt een crematorium?

Op de dag van de crematie worden de directe naasten opgevangen in de familiekamer van het crematorium. U kunt zich bij het crematorium in rust voorbereiden op wat komen gaat. Voor de overige familie en kennissen is er ook een aparte ruimte waar zij opgevangen worden. Als het moment daar is, mag u de zaal in waar de kist mooi opgebaard staat.

U kunt hier nog een laatste groet brengen, waarna de afscheidsceremonie zal beginnen. Tijdens de ceremonie zullen er verhalen en anekdotes verteld worden over de overledene en zal er muziek naar keuze ten gehore worden gebracht. Veelal zijn er op beeldschermen foto’s te zien en tegenwoordig is het ook heel gebruikelijk om filmpjes te tonen. Hierdoor wordt het afscheid nemen heel persoonlijk. Als de dienst voorbij is, wordt iedere aanwezige in staat gesteld om voor een laatste keer afscheid te nemen. Vervolgens staat er in een andere ruimte van het crematorium drinken klaar en is er ruimte tot condoleren.

Als de aula van het crematorium leeg is, zal de kist naar de ovenruimte gebracht worden. Hier zal gecontroleerd worden of het om de juiste persoon gaat, waarna de verbranding in gang gezet wordt. Na ongeveer een uur is er alleen nog as over, welke apart wordt bewaard. Na een maand wordt het as vrijgegeven aan de familie, welke daar in principe mee kan doen wat zij zelf gewenst hebben. U kunt hiervoor een urn kopen of het as uitstrooien. Het uitstrooien van het as mag alleen op de daarvoor aangewezen plekken gebeuren.

Kosten crematorium

U zult er niet zo snel aan denken op het moment dat u er mee te maken krijgt. Daarom is het Crematorium vergelijkenhandig om vooraf goed na te denken over wat de wensen zijn. Er zijn namelijk diverse crematoria en daarom is het goed om een vergelijking te maken. Welk crematorium straalt de sfeer uit die bij u zou passen op het moment dat u er niet bent. En hoeveel mensen kunnen er komen? Het is altijd goed om van te voren al een idee te hebben van wat u wilt en dit met uw dierbare te bespreken.

Qua kosten is een crematie goedkoper dan een begrafenis. Houd er echter wel rekening mee dat het al snel een dure aangelegenheid kan worden. Denk aan de kosten voor de uitvaartverzorger, de kist, de bloemen, de rouwkaarten, de volgauto’s, voor het crematorium zelf en natuurlijk de urn. Ook is het mogelijk om te kiezen voor uitvaartfotografie. Een uitvaart fotograaf zal dan foto’s maken van de uitvaart. Voor het crematorium zelf bent u al snel 1000 a 1.500 euro kwijt, afhankelijk van het aantal mensen dat komt. Daarnaast zijn er nog kosten voor de kist, bloemen en rouwkaarten, welke allemaal van invloed zijn op de prijs. De meest eenvoudige vorm van crematie zal rond de 4.000 euro in totaal liggen. Iets wat kan oplopen tot een bedrag van boven de 10.000 euro.
Aangezien de kosten voor een georganiseerde uitvaart al snel oplopen is het raadzaam om u te verzekeren tegen deze kosten. Met een uitvaartverzekering betaalt u periodiek uw premie, en bent u voor een bepaald bedrag aan kosten verzekerd.

Naast crematoria voor mensen zijn er ook speciale dierencrematorium in Nederland. Lees hier meer informatie over een dierencrematorium.

© Uitvaartverzekering Wijzer 2020
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Alkmaar, Nederland
KvKnr: 70310629