menu

Crematorium

Leestijd: 2 minuten

Een crematorium is een gebouw waar de overledene in een crematieoven wordt verbrand. Dit proces wordt ook wel cremeren genoemd. Bij een crematorium is vaak een aula aanwezig. In deze aula vindt de ceremonie plaats. In dit artikel leest u alles over een crematorium.

Hoe werkt een crematorium?Crematorium

Op de dag van de crematie worden de nabestaanden opgevangen in de familiekamer van het crematorium. U kunt zich bij het crematorium in rust voorbereiden op wat komen gaat. Voor de overige familie en kennissen is er ook een aparte ruimte waar ze kunnen wachten tot de crematie begint. Als het moment daar is, mag u de zaal in waar de kist mooi opgebaard staat.

De aula van een crematorium

In de aula van het crematorium begint de afscheidsceremonie. Tijdens de ceremonie worden er verhalen en anekdotes verteld. Daarnaast wordt er vaak uitvaartmuziek afgespeeld. Veelal zijn er op beeldschermen foto’s te zien en tegenwoordig is het ook heel gebruikelijk om filmpjes te tonen. Hierdoor wordt een afscheid steeds persoonlijker. Als de dienst voorbij is, wordt iedere aanwezige in staat gesteld om voor een laatste keer afscheid te nemen. Vervolgens staat er in een andere ruimte van het crematorium drinken klaar en is er ruimte tot condoleren.

De ovenruimte van het crematorium

Als de aula van het crematorium leeg is, zal de kist naar de ovenruimte van het crematorium worden gebracht. Hier zal gecontroleerd worden of het om de juiste persoon gaat. Daarna wordt de verbranding in gang gezet. Na ongeveer een uur is er alleen nog as over. De as die vrijkomt wordt verplicht een maand in het crematorium bewaard. Na een maand wordt de as vrijgegeven aan de familie. De familie mag zelf beslissen wat ze met de as doen. U kunt hiervoor een urn kopen of de as uitstrooien. Het uitstrooien van de as mag alleen op de daarvoor aangewezen plekken gebeuren.

Kosten crematorium

De kosten van het crematorium zijn gemiddeld 1.500 euro. Indien alleen het crematieproces plaatsvindt is het goedkoper. Wilt u na de ceremonie ook een uitgebreide borrel met hapjes, dan zullen de kosten hoger zijn. De crematoria kosten verschillen ook per locatie. Daarom is het verstandig om vooraf verschillende locaties te vergelijken.

Cremeren goedkoper dan begraven

De kosten van een crematie zijn goedkoper dan de kosten van een begrafenis. Houd er echter wel rekening mee dat het al snel een dure aangelegenheid kan worden. Denk aan de kosten voor:

Ook is het mogelijk om te kiezen voor uitvaartfotografie. Een uitvaart fotograaf zal dan foto’s maken van de uitvaart.

Crematorium kosten verzekeren

Aangezien de kosten voor een georganiseerde uitvaart al snel oplopen is het raadzaam om u te verzekeren tegen deze kosten. Met een uitvaartverzekering betaalt u periodiek uw premie, en bent u voor een bepaald bedrag aan kosten verzekerd.

Wat is cremeren?

Een crematie is een vorm van lijkbezorging waarbij de overledenen, na de plechtigheden, in een oven wordt gestopt. Onder hoge temperaturen vindt de verassing plaatst. Deze manier van lijkbezorging wordt al sinds het begin van de twintigste eeuw toepast in Nederland. Aan het eind van de jaren ’60 is bij wet bepaald dat een crematie gelijk staat aan een begrafenis.

In Nederland werd 2020 maar liefst 66,3 procent van de overledenen gecremeerd. De toenemende populariteit van cremeren kent een aantal redenen:

  • Cremeren is ten opzichte van begraven doorgaans goedkoper.
  • Het voor de nabestaanden mogelijk om zelf te bepalen wat er met het as van de overledene gaat gebeuren. Bij een begrafenis wordt het lichaam op een plaats begraven

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01