menu
Geschreven door
geschreven door Femke Koning
Geschreven door groot
Geschreven door Femke Koning
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Leon Schouten
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Leon Schouten op 19 maart 2021
Leon Schouten is directeur van Uitvaartverzekeringwijzer.net en werkt inmiddels ruim 15 jaar in de verzekeringswereld. Hij wordt regelmatig als expert gevraagd door journalisten vanwege zijn vakinhoudelijke kennis.
Lees meer over ons schrijfproces
Leestijd: 4 minuten
Laatste update: 21 juni 2023

Hoe lang duurt een begrafenis?

hoe lang duurt een begrafenisAls u een begrafenis heeft of organiseert wilt u vast weten hoe lang duurt een begrafenis? Bijvoorbeeld om voldoende tijd vrij te nemen van uw werk of oppas te regelen voor de kinderen. Of als u de begrafenis zelf organiseert om de dienst te vullen met voldoende mooie muziek en om de genodigden de juiste tijd mee te geven. Een uitvaart is vaak een moeilijk en emotioneel moment waar men de tijd voor wilt nemen. Door een mooie uitvaart te organiseren kunnen nabestaanden het verdriet op een goede manier verwerken. Hoe lang een begrafenis duurt wordt bepaald door de nabestaanden die de uitvaart organiseren.

Hoe lang duurt een begrafenis?

Een begrafenis duurt in totaal ongeveer tussen de 2 en 4 uur. Dit is afhankelijk van de gekozen opties door de nabestaanden. Wordt er bijvoorbeeld gekozen voor een herdenkingsdienst, een graflegging, een condoleance moment en een drankje achteraf, dan duurt de begrafenis al snel zo’n 4 uur.

BEGRAFENIS onderdeel Gemiddelde Tijdsduur Extra informatie
Ontvangst in de ontvangstruimte 15 minuten Belangstellenden kunnen bij binnenkomst een condoleanceregister tekenen. Veel uitvaartcentra hebben meerdere ontvangstruimten voor belangstellenden waar men in alle rust kan wachten tot de herdenkingsdienst begint.
De herdenkingsdienst 30 – 60 minuten De meeste herdenkingsdiensten duren ongeveer 45 minuten, maar het is ook mogelijk om een aula langer of korter af te huren.
De graflegging  15 – 30 minuten Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezigen en eventueel gekozen rituelen.
Koffiekamer na afloop 60 minuten De meeste mensen huren een koffiekamer af voor een uur, maar het is ook mogelijk om dit korter of langer af te huren. Overleg dit vooraf met de uitvaartverzorger.
Totale duur van een begrafenis 2 a 4 uur Voor belangstellende duurt een crematie ongeveer 2 a 3 uur. Voor de nabestaanden is dit ongeveer 3 a 4 uur.

LET OP: Het is belangrijk dat u – uit respect voor de nabestaanden – altijd op tijd komt voor een begrafenis. Houdt u er rekening mee dat u uw auto ergens moet parkeren en reserveer hier dus tijd voor.

Hoe lang duurt een begrafenis voor nabestaanden?

Voor nabestaanden duurt een begrafenis langer dan voor mensen die iets verder van de overledene af staan. Voor nabestaanden duurt een begrafenis zeker 4 uur. Zij zullen eerder aanwezig zijn, in ieder geval voordat de rest van de genodigden arriveren. Deze tijd wordt benut om de laatste puntjes op de i te zetten en de laatste dingen gezamenlijk doornemen. Tevens biedt het de gelegenheid om in alle rust samen nog even afscheid te nemen van de overledene. Ook na afloop van de begrafenis zullen de nabestaanden nog even napraten met de uitvaartondernemer. Een begrafenis duurt over het algemeen korter dan een crematie. Bekijk hier hoe lang een crematie duurt.

De herdenkingsdienst

Een herdenkingsdienst is heel persoonlijk en totaal afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. De herdenkingsdienst kan gehouden worden in de kerk, moskee, gebedsgebouw of een ander gebouw waar de overledene een connectie mee had. Ook kan de dienst plaatsvinden in een uitvaartcentrum. Tijdens de herdenkingsdienst worden herinneringen opgehaald van de overledene en worden bij een religieuze dienst liederen gezongen, lezingen voorgedragen en gebeden gedaan.

Wellicht heeft overledene ook nog mee kunnen denken over de invulling van de herdenkingsdienst. Denk bijvoorbeeld aan:

 • of het wel of geen religieuze dienst moet zijn
 • op welke plek de dienst gehouden moet worden
 • welke muziek er gedraaid moet worden
 • of er gebeden, liederen en lezingen voorgedragen moeten worden
 • wie er een woordje doet en hoeveel woordjes er gedaan worden
 • of er foto’s of video’s getoond moeten worden
 • hoeveel mensen er uitgenodigd worden
 • etc.

Een korte herdenkingsdienst wordt gehouden in ongeveer 30 minuten. Zijn er meerdere sprekers en worden er liederen gezongen of foto’s van het leven van de overledene getoond, dan kan dit zomaar verdubbelen en kost het een uur.

Hoe lang duurt de begrafenis zelf? (Graflegging)

Zodra de herdenkingsdienst is afgelopen, wordt de kist met de overledene naar de begraafplaats gebracht. De nabestaanden hebben hier vooraf een aantal keuzes voor gemaakt:

 • wie dragen de kist naar de begraafplaats
 • wordt er een woordje gedaan zodra iedereen bij het graf staat
 • worden er bloemen op het graf gelegd
 • wordt er door de aanwezigen een schepje zand op de kist gegooid
 • is zichtbaar dat de kist naar beneden zakt

De graflegging kan een erg emotioneel proces en moment zijn. Het is goed om vooraf helder voor ogen te hebben hoe de nabestaanden het afscheidsritueel willen invullen zodat hier op het moment zelf geen onduidelijkheden over bestaan.

Koffiekamer na afloop

Na de herdenkingsdienst en de graflegging is er bijna altijd een ruimte gereserveerd om met elkaar na te praten. Dit kan in een koffiekamer van het uitvaartcentrum zijn, maar ook in een nabijgelegen café of restaurant. Dit moment van samenkomen wordt door veel mensen als erg waardevol ervaren, omdat het het verwerkingsproces helpt. Het biedt de gelegenheid om samen na te praten over de mooie en minder mooie momenten die meegemaakt zijn met de overledene.

Voor dit moment wordt door iedereen iets anders gekozen. De ene familie regelt koffie, thee en cake. Anderen kiezen voor een borrel met hapjes en weer anderen gaan liever met een (kleinere) groep uit eten. Dit zorgt ervoor dat de duur kan variëren van een uur tot meerdere uren. Houdt tevens rekening met mensen die van ver gekomen zijn. Voor hen is fijn als zij even een toilet kunnen bezoeken en iets kunnen eten en drinken voordat ze aan de terugreis beginnen.

Andere relevante pagina’s

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01