call 072 - 844 52 85 menu
Geschreven door
geschreven door Mieke Verhoef
Geschreven door groot
Geschreven door Mieke Verhoef
Mieke Verhoef is senior content specialist in de financiële wereld. Naast het schrijven van artikelen is Mieke ook nauw betrokken bij onze eigen onderzoeken.
Lees meer over ons schrijfproces
Controle door
gecontroleerd door Femke Koning
Gecontroleerd door groot
Gecontroleerd door Femke Koning op 30 maart 2021
Femke Koning is eigenaar en content specialist en is al meer dan 15 jaar werkzaam in de verzekeringsbranche. Al sinds 2008 schrijft zij over verzekeringen en alles wat daarmee te maken heeft.
Lees meer over ons schrijfproces
timer Leestijd: 5 minuten
Laatste update: 06 april 2021

Urn kopen

We weten dat het kiezen van een urn voor uw geliefde een zeer persoonlijke keuze en een Urn kopenbelangrijke beslissing is. Wij helpen u met een urn kopen zodat uw dierbare een waardige rustplaats krijgt.

Inhoudsopgave

Wat is een Urn?

Een urn is een container/vaas die het gecremeerde lichaam van uw geliefde vasthoudt. Bij het kiezen van een urn, is het belangrijk om goed na te denken over de grootte, de kleur, het materiaal en capaciteit van de urn.

Hoe groot moet een urn zijn?

Er zijn in principe 3 verschillende grootteklassen voor crematie urnen.

 1. De eerste is de meest voorkomende maat en is bedoeld voor een individuele crematie, wat betekent dat het gecremeerde lichaam van één persoon volledig in de urn kan passen. Dit type urn kan overal tussen de 170 en 350 kubieke centimeters bevatten.
 2. De volgende urn wordt de zogenaamde “aandenken” urn of mini urn genoemd. De grootte en afmetingen van een aandenken urn kan sterk variëren, omdat ze zo klein kunnen zijn als een sieraad of zo groot als een individuele urn. Urnen voor souvenirs worden meestal gekocht in combinatie met een andere urn, om alle gecremeerde lichamen te herbergen.
 3. De derde maat urn is een bijbehorende urn. Het is bedoeld om de gecremeerde lichamen van twee mensen te bewaren. Meestal is er een afscheiding in de urn om de twee gecremeerde lichamen gescheiden te houden. Op deze manier kunnen de individuen gescheiden blijven, terwijl ze één urn delen.

Welke soorten urn materialen zijn beschikbaar?

Er is een uitgebreide selectie materialen waaruit urnen kunnen worden gemaakt. Het is handig om de locatie van de uiteindelijke plaatsing van de urn te overwegen bij het selecteren van het type materiaal dat u voor de urn wilt gebruiken. De meest voorkomende urn materialen zijn:

 • keramiek
 • metaal
 • gekweekte marmer
 • graniet
 • hout
 • hars
 • plastic
 • biologisch afbreekbare materialen

Breekbare urnen, zoals keramische urnen, zijn bedoeld om thuis te worden bewaard of in een nis te worden geplaatst. Sterkere materialen zoals gekweekte graniet en metalen urnen zijn beter geschikt voor begravingen, terwijl houten en biologisch afbreekbare keuzes vaak worden gebruikt om het verbrande lichaam van uw geliefde te verspreiden.

Belangrijk is dat het materiaal waaruit de urn is gemaakt niet de enige factor is waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een urn. U kunt uw begrafenisondernemer vragen om u te helpen bij het kiezen van een geschikte urn.

Welke soorten ontwerpen zijn beschikbaar voor een urn?

De ontwerpen van urnen omvatten traditionele “Griekse” vaasvormige urnen, mini urnen, gedetailleerde sculpturen, urn vlinders, fotolijstjes en urnen met een sportteam thema. Er zijn ook aangepaste opties waarmee speciale inscripties in de urn kunnen worden gemaakt. Een urn kan net zo uniek en gepersonaliseerd zijn als het leven van uw geliefde.

Urn kopen, waar moet u op letten?

Een urn kopen is iets waar nabestaanden vaak goed over na willen denken voordat ze er een aanschaffen. Dit is de uiteindelijke beslissing die u zult nemen met betrekking tot een geliefde, en u wilt dat deze de juiste is. Haastig handelen wanneer u naar een urn voor uw geliefde winkelt, kan ertoe leiden dat u een keuze maakt waar u later spijt van zult krijgen. U wilt de overledene respect tonen door een urn te kiezen die een passend eerbetoon is aan de overledene.

Een urn kopen is geen prettige taak, maar er is wel enige aandacht voor nodig. Hier zijn een paar tips die u zullen helpen bij het kopen van een urn:

 • Neem de tijd en neem geen overhaaste beslissing in het keuzeproces.
 • Overweeg biologisch afbreekbare urnen als het gaat om grafurnen.
 • Zoek naar grafurnen binnen uw budget.
 • Bedenk wat uw dierbare had gewild. (Past het bij zijn of haar persoonlijkheid? Is het een keuze waarvan u het gevoel hebt dat uw geliefde er ook voor zou hebben gekozen? Zelfs nadat een geliefde deze wereld verlaat, wilt u zijn of haar wensen respecteren.

Hoe kiest u een urn?

Het kopen van een geschikte urn kan behoorlijk verontrustend en overweldigend zijn. Houd dus de volgende tips in gedachten bij het kopen van een urn:

 • Bepaal de grootte van de urn. U kunt een rouwcentrum of crematorium raadplegen om een betere schatting te krijgen.
 • Selecteer een geschikte urn, afhankelijk van uw beslissing met betrekking tot de uiteindelijke plaatsing van de as. Als u bijvoorbeeld van plan bent om de urn thuis te laten zien, kunt u het beste zoeken naar aantrekkelijke en doordachte urnen.
 • Houd rekening met de kwaliteit en kies een materiaal naar keuze. Crematie urnen zijn meestal gemaakt van hout, keramiek, graniet, koper, brons, messing, glas, porselein, marmer, etc.
 • U kunt een interessante water oplosbare en biologisch afbreekbare urn kopen als u van plan bent de crematie-as in water te laten drijven.
 • Als u de urn tijdens een vlucht moet dragen, is het beter om een niet-scanbare urn te maken die is gemaakt van plastic, doek, karton of transparant glas.

Wat kost een urn?

U kunt een urn kopen in verschillend prijsklasse. Van een goedkope urn tot een urn van duizenden euro’s. Urnen variëren sterk in prijs afhankelijk van de grootte, vorm, materiaal en soort urn die u koopt. Een goedkope urn kost rond de tien euro, maar de prijs kan oplopen tot duizenden euro’s. De kosten van een plastic of kartonnen urn zijn vaak het goedkoopste en betaald u meestal niet meer dan 100 euro. Voor urnen gemaakt van giethars zijn de kosten iets tussen €25 en €160. De kosten van urnen gemaakt van houtfineer of soortgelijke materialen bedragen ongeveer €30 tot €140. Voor stijlvollere urnen gemaakt van keramiek, tin of roestvrijstaal, kunt u €100 tot €250 uitgeven.

Als u iets heel unieks en stijlvols wilt, zoals artistiek vervaardigde urnen, dan kost dit meer geld. Dergelijke soorten urnen zijn gemaakt van hout, metaal, glas en edelstenen die tussen de €250 en €700 kunnen kosten. Sommige prachtig gemaakte stukken kunnen zelfs €1000 tot €6000 kosten, afhankelijk van de grootte, kwaliteit en het werk.

Een urn zit vaak niet in het dienstenpakket van uitvaartverzekeringen, waardoor de nabestaanden de kosten van een urn vaak zelf moeten betalen.

Waar kunt u een urn neerzetten?

Urnen kunnen thuis worden opgeslagen of weergegeven; voor opslag op een afgelegen locatie, urnzoals een kast of een lade, kunt u de doos uit het crematorium of een eenvoudige en betaalbare urn gebruiken. Voor de weergave van een urn in uw huis, moet u rekening houden met de beperkingen in de grootte van de plaats waar u de urn wilt weergeven, maar moet u ook een urn kiezen die een passende manier is om de overledene te eren, ongeacht waar de urn is geplaatst.

Verder kunnen urnen ook in een mausoleum, columbarium en een nis gezet worden. Een mausoleum is eenvoudigweg een gebouw waarin gecremeerde overblijfselen worden opgeslagen. Een columbarium is een structuur met niches (kleine ruimtes) voor de plaatsing van gecremeerde resten in urnen of andere goedgekeurde containers. Het kan buiten zijn, als een eigen gebouw, of als een aparte vleugel van een mausoleum. Een nis is precies hoe het klinkt, een klein compartiment voor het houden van een urn in een muur. Soms kan een nis een glazen deur hebben, zodat de urn zichtbaar zichtbaar is; vaker worden de nissen ontworpen in de vorm van een decoratieve kluis met een metalen deur voor permanente opslag van de urn.

Urn voor buiten kopen

Afhankelijk van de daadwerkelijke toepassing doen sommige urnen het beter dan andere wanneer ze buitenshuis worden gebruikt. Elke metalen urn zoals bronzen urnen, messing urnen, tinnen urnen, cloisonné urnen en urnen van roestvrijstaal werken goed bij deuren. Als directe begraving het geval is, dan zouden metalen urnen en gekweekte stoffelijke urnen worden aanbevolen. Het is het beste om een urn te selecteren die bestand is tegen de directe elementen van de natuur. Laat u altijd goed informeren als u een urn voor buiten gaat kopen. Zo weet u zeker dat het een urn is die u buiten kunt plaatsen.

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2023
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat