call 072 - 844 52 85 menu

Miskraam 12 weken

timer Leestijd: 3 minuten

Het krijgen van een miskraam is een emotionele gebeurtenis. Iedere vrouw die zwanger is denkt weleens aan het krijgen van een miskraam. Als je in week 12 van je zwangerschap zit dan is de kans op een miskraam ongeveer 8%. Maar kun je een miskraam in week 12 al voelen? Wat zijn de symptomen van een miskraam en hoe ziet een miskraam eruit? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over het krijgen van een miskraam in week 12.

Inhoudsopgave

Miskraam 12 weken kans

Het krijgen van een miskraam in week 12 is zo’n 8%. Na deze week neemt de kans hierop gelukkig weer wat af.  In de weken 13 t/m 15 is de kans op een miskraam nog maar tussen de 5 en 8%.

Kans op een miskraam in week 12
Zwangerschapsweken Kans op een miskraam
Week 3 t/m 6 Ruim 12%
Week 7 t/m 9 9 tot 10%
Week 10 t/m 12 7,5 tot 8%
Week 13 t/m 15 5 tot 8%

Miskraam verloop

Het verloop van een miskraam in week 12 van de zwangerschap verschilt per vrouw, maar de meeste miskramen in week 12 verlopen ongeveer als volgt.

 1. Bloedverlies is vaak het eerste wat je merkt als er sprake is van een miskraam. Het is niet zo dat ieder bloedverlies betekent dat je een miskraam hebt.
 2. Wanneer een miskraam in week 12 doorzet dan verloopt het vervolgens vaak met veel helderrood bloedverlies. De hoeveelheid bloedverlies bij een miskraam kun je vergelijken met een flinke menstruatie.
 3. Meestal komen er naast bloed ook bloedstolsels (klonten bloed) vrij.
 4. Verder verloopt een miskraam in week 12 van de zwangerschap met pijnscheuten. Dit kan een paar minuten tot een paar uur duren.
 5. Ook de dag erna kun je nog bloed verliezen en pijn hebben.
 6. Neem direct contact op met jouw verloskundige. Zij zal jou verder helpen.
  Miskraam 12 weken

Symptomen miskraam 12 weken

De symptomen van een miskraam bij 12 weken zijn voor iedereen verschillend. De meest voorkomende symptomen hebben we hieronder voor je op een rij gezet.

 • Heftige huilbuien
 • Bloedverlies (in het begin weinig en later meer)
 • Soms stolsels (bloed klonten)
 • Zwangerschapssymptomen, zoals pijnlijke borsten en misselijkheid nemen af

Hoe voelt een miskraam na 12 weken

Een miskraam bij 12 weken zwangerschap is vaak pijnlijk. In veel gevallen voelt een miskraam aan als heftige menstruatiepijn. De pijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, maar een miskraam na 12 weken voelt voor iedereen weer anders. Voel je veel pijn in deze zwangerschapsweek? Neem dan contact op met je verloskundige.

Zwanger zijn en bloedverlies

Bloedverlies tijdens je zwangerschap komt af en toe voor. Wees daarom niet meteen bang als je wat bloed verliest tijdens de zwangerschap. In veel gevallen is er niets aan de hand. Ben je 12 weken zwanger en verlies je veel bloed, zoals tijdens een menstruatie dan is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige. Dit kan namelijk wel wijzen op een miskraam.

Miskraam 12 weken hoe ziet het eruit

Veel vrouwen vragen zich af hoe een miskraam eruit ziet bij 12 weken. In die week is de embryo ongeveer zo groot als een pruim. Het is daarom zeker mogelijk dat je de embryo ziet bij een miskraam in week 12. Er komt veel bloed en slijm mee, maar als je goed kijkt zie je al een klein mensje. Dit maakt het vaak nog zwaarder voor de vrouw. Sommige vrouwen maken foto’s van hun miskraam. Dit klinkt misschien gek, maar dit kan wel helpen tijdens de rouwverwerkingsperiode.

Uitvaartverzekering en miskraam

Heb jij of jouw partner een uitvaartverzekering, dan is het slim om jullie kindje aan te melden tijdens de zwangerschap. Je betaalt hier vaak nies voor. Bij DELA en Ardanta is de uitvaart van een ongeboren kind meteen vanaf dag 1 verzekerd. Wanneer je een miskraam na 12 weken krijgt ben je dus verzekerd voor de uitvaart. Bij Monuta is er bij een miskraam na 16 weken nog geen dekking, maar pas na 20 weken zwangerschap. Hebben jij en je partner nog geen uitvaartverzekering? Via onze website kun je een uitvaartverzekering vergelijken.

Dekking ongeboren kind bij uitvaartverzekeraars

Uitvaartverzekeraar Dekking
DELA Vanaf het begin van de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte gratis meeverzekerd
Monuta Vanaf 20 weken zwangerschap gratis meeverzekerd tot 18 jaar

Meer informatie over een miskraam

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • De gynacholoog
 • DELA
 • Monuta

Laatste update: 27 januari 2021

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2022
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat