call 072 - 844 52 85 menu

Rouwkaart

timer Leestijd: 6 minuten

Op het moment dat er een dierbare overlijdt komt er als nabestaande heel erg veel op u af, en moeten er veel zaken geregeld worden, maar waar te beginnen?
Het is verstandig om zaken op belangrijkheid en tijdrovendheid te schikken; als allereerste komt daarvoor de rouwkaart in aanmerking.Rouwkaart
Omdat een kaart uitzoeken, plus het schrijven van een tekst, (indien dat al niet gedaan is) en vervolgens het door een drukker te laten drukken enige tijd in beslag neemt. Een rouwkaart is iets anders dan een rouwadvertentie en daarom is het belangrijk om goed na te denken welke tekst je op de rouwkaart wilt hebben.

Waarom een rouwkaart?

De feitelijke functie van een rouwkaart is een schriftelijke kennisgeving van het overlijden voor een ieder die de overledene gekend heeft. Over het algemeen zijn dat vrienden, familie, buren, eventuele collega’s en zakenrelaties.
Maar er zijn ook officiële instanties die een rouwkaart verlangen, om op die manier fraude te voorkomen en de overledene uit te kunnen schrijven uit hun systemen.
Maar minstens zo belangrijk is het voor de overledene zelf, een rouwkaart kan in zekere zin gezien worden als zijn of haar laatste ‘visitekaartje’.

Welke rouwkaart moet ik kiezen?

De keuze van de rouwkaart zal sterk afhangen van de persoon die de overledene is, maar ook leeftijd en cultuur spelen hierin een grote rol. Bij ouderen zal de kaart over het algemeen wat ingetogener en formeler zijn, terwijl die bij jongeren wat kleuriger zal zijn, eventueel aangevuld met citaten, foto’s of afbeeldingen.

Vroeger werd het standaard A5 formaat gehanteerd, ook wel het ‘legal’ formaat genoemd, inmiddels is die keuze in afmetingen en vormen een stuk ruimer geworden, en wordt vierkant tegenwoordig steeds meer toegepast. Indien er besloten wordt om afbeeldingen of foto’s toe te passen, die bijvoorbeeld als achtergrond gebruikt kunnen worden, zullen die apart en in het juiste bestandsformaat moeten worden aangeleverd bij de drukker.

Voor een juiste foto kunt u denken aan een foto van de overledene zelf, iets wat heel belangrijk was voor diegene, maar ook zijn of haar favoriete plek op de wereld kan een goed idee zijn, of het geliefde huisdier wordt vaak gebruikt. Eigenlijk is alles goed zolang het iets zegt over de overledene, of waar mooie herinneringen aan kleven.

Rouwkaart tekst

In het geval van een plotseling overlijden, waarbij niets in vast gelegd zal het moeilijk zijn om Rouwkaart tekstte bedenken wat de overledene wel of niet zou hebben gewild.
Welke tekst? Wel of geen afbeelding?
In veel gevallen zal er door de overledene in een eerder stadium zijn aangegeven welke tekst de kaart moet sieren en in welke stijl de kaart uitgevoerd moet worden.
Dit maakt het proces voor de nabestaanden een heel stuk eenvoudiger en aangenamer omdat het wensenlijstje van de overledene afgewerkt kan worden in de wetenschap dat dit is wat de overledene wil.

Rouwkaart voorbeeld tekst

 1. Verdrietig, maar dankbaar voor alles wat zij in haar zorgzaam leven voor ons heeft betekend, hebben wij afscheid moeten nemen van onze lieve…
 2. Na een vreugdevol leven is van ons heengegaan onze vader…
 3. Heel rustig is van ons heengegaan onze onvergetelijke en lieve moeder…
 4. Verdrietig, maar dankbaar dat zij ondanks alles toch van het leven heeft weten te genieten, hebben wij afscheid moeten nemen van onze allerliefste moeder en schoonmoeder…
 5. Op …(datum)… overleed, na een bewogen leven vol strijd, mijn zus…
 6. Bedroefd, maar met een gevoel van grote dankbaarheid dat wij haar zo lang mochten behouden, geven wij u kennis van het overlijden van onze moeder…
 7. Vreedzaam, vol liefde afscheid nemend van allen die hem omringden, is van ons heengegaan…
 8. Met groot verdriet geven wij kennis dat in de leeftijd van bijna 85 jaar op zondagmiddag …(datum)…  is overleden…
 9. Met verdriet in ons hart, maar wel in grote dankbaarheid, hebben wij afscheid moeten nemen van mijn lieve man, onze onvergetelijke vader en opa…

Heeft u meer hulp nodig bij het bedenken van een passende rouwkaart tekst, dan kan de uitvaartverzorger u hierbij helpen. Uitvaartverzorgers hebben vaak een map vol met rouwkaart tekst voorbeelden. In de regel beschikt de uitvaartverzorger over een groot aantal voorbeeld rouwkaarten waaruit een eerste keuze gemaakt zou kunnen worden.
Het is van het grootste belang dat de rouwkaart met grote zorg en aandacht wordt uitgezocht, en houd daarbij altijd voor ogen dat wat uw eerste gevoel ingeeft betreft foto en tekst eigenlijk altijd goed is. Probeer zoveel mogelijk in de geest van de overledene te handelen en laat u niet leiden door wat anderen er misschien van zullen vinden.

Soorten rouwkaarten

Door de jaren heen heeft de rouwkaart een enorme verandering ondergaan, was het vroeger alleen een sobere witte kaart plus tekst en een zwarte rand, tegenwoordig is er zoveel meer mogelijk, en vooral geaccepteerd.
Kaarten met kleurige afbeeldingen of foto’s vormen heden ten dage zeker geen uitzondering meer.
Hierdoor is de rouwkaart veel persoonlijker en aansprekender geworden, en kan de overledene, indien gewenst, nog een boodschap meegeven aan de ontvangers van de kaart.
Daarbij kan gebruik gemaakt worden van een toepasselijk gedicht of een favoriete passage uit een songtekst.

Essentieel voor op een rouwkaart

Ongetwijfeld zal de uitvaartbegeleider er op toezien dat alle benodigde info op de kaart wordt gezet, daarom wellicht ten overvloede, maar hieronder toch even de belangrijkste onderdelen op een rijtje.

 • De (doop)naam van de overledene
 • Geboorte- en overlijdensdatum
 • Leeftijd
 • Plaats van geboorte en overlijden
 • Namen van de directe gezinsleden
 • Correspondentieadres
 • Adresgegevens van de locatie waar de begrafenis of crematie zal plaatsvinden
 • Eventueel een persoonlijke tekst

Niet essentieel, maar het kan een overweging zijn om het adres te vermelden van waar de overledene ligt opgebaard, indien er mensen zijn die graag bloemen willen sturen.

Rouwkaart maken

Tegenwoordig bestaat steeds meer de wens om van de gebaande paden af te wijken en de Rouwkaart makenrouwkaart zelf te maken en ontwerpen in plaats van een rouwkaarten kopen. Het geeft de mogelijkheid om tot in detail zelf te bepalen hoe de kaart er uit komt te zien.
De rouwkaart maken in Word is daarbij een goede en veel gebruikte optie, elk lettertype, grootte en kleur is hierbij voorhanden, en zijn foto’s of rouwkaart afbeeldingen gemakkelijk in te voegen. Vervolgens kunt u deze rouwkaart tekst doorsturen naar uw uitvaartverzorger en die kan u helpen bij het maken van de rouwkaart op mooi papier.

Voorbeeld rouwkaart

Indien templates of voorbeelden gewenst zijn, dan zijn die erg eenvoudig te vinden op het internet, de term ‘gratis rouwkaarten’ levert een veelheid aan links en mogelijkheden op. Al deze sites bieden heel veel verschillende mogelijkheden en ideeën, en is eenvoudig uit te proberen, het kan u net dat beetje inspiratie geven waar u zo naar op zoek bent.
Houd u er wel rekening mee dat het drukken van een eigen, in Word ontworpen rouwkaart meer tijd kost bij de drukker om te verwerken. Het is dus aan te raden om de kaart klaar te hebben zodat op het moment van overlijden het ontwerp direct naar de drukker verstuurd kan worden, wanneer u nog met het ontwerp moet beginnen is dit niet aan te raden.

Ruimte voor speciale wensen

In het geval de overledene heeft aangegeven speciale wensen te hebben voor de uitvaart, maak dat dan ook duidelijk op de kaart.
Hierbij kunt u denken aan een bepaalde kleur of soort bloemen, of misschien juist helemaal geen bloemen.
Ook komt het voor dat een overledene graag wil dat er een donatie wordt gedaan aan bijvoorbeeld het KWF.
U kunt ervoor kiezen om de benodigde details hierover op de kaart te zetten, houdt u er rekening mee dat dat de overzichtelijkheid van de kaart niet ten goede komt, een prima alternatief derhalve is daarvoor een apart inlegvelletje te gebruiken.
Wanneer de plechtigheid in besloten kring zal plaats vinden, maak dat dan ook duidelijk kenbaar. Aan te raden is om het adres van de openbare begraafplaats wel te vermelden, zodat men in een later stadium alsnog afscheid kan nemen.

Routebeschrijving op een rouwkaart

Ondanks dat bijna alle auto’s over een navigatiesysteem beschikken, is naast een duidelijke vermelding van de adresgegevens van de locatie waar de plechtigheid zal plaatsvinden, het ten zeerste aan te raden een papieren routebeschrijving bij te voegen. Vooral oudere mensen beschikken niet allemaal over een navigatiesysteem, en een uitgebreide routebeschrijving vanuit meerdere invalswegen kan dan veel stress wegnemen.

Een tip die niet onvermeld mag blijven is dat Post NL een rouw verzendset heeft samengesteld. Deze set bevat naast veel tips, ondermeer ook een speciale rouwzegel, door hiervan gebruik te maken wordt de rouwkaart apart van de andere post verwerkt, waardoor u verzekerd bent van een tijdige bezorging, en dat is een hele geruststelling.

Eindcontrole van groot belang bij het maken van een rouwkaart

Door alle emoties en tijdsdruk die bij het overlijden van een dierbare komen kijken, is het erg eenvoudig om zaken te vergeten of over het hoofd te zien.
Onder deze omstandigheden is het opstellen van een goede tekst niet makkelijk, en kunnen er makkelijk foutjes gemaakt worden.
Wanneer de tekst en lay-out van de kaart in een definitieve fase is gekomen is het belangrijk het geheel met een kritisch oog nog eens te bekijken. Raadzaam is het om de tekst door een ander te laten bekijken, en te laten controleren op o.a. spelfouten.
Check uitvoerig of de opgenomen tijden, data en adressen kloppen, en dat daar geen slordigheidjes in zitten waardoor genodigden de tekst verkeerd zouden kunnen interpreteren, en in het ergste geval op het verkeerde moment op de verkeerde lokatie staan.

Tot slot

Met bovenstaande tekst hebben we u een zo goed en uitvoerig mogelijk beeld willen geven bij het onderwerp rouwkaart. Een uiterst persoonlijke kwestie, maar naar wij hopen is het voor u iets duidelijker geworden wat er komt kijken bij het opstellen, uitzoeken en verzenden van een rouwkaart. Heeft u nog vragen of zijn er nog onduidelijkheden dan is het aan te raden om naast de uitvaartbegeleider contact te zoeken met een drukker.

Zij kunnen, met hun ruime ervaring, u verder op weg helpen met talloze modellen en uitvoeringen in rouwkaarten en minstens zo belangrijk de tekst en lay-out.
Wanneer u in de gelegenheid bent om bij een naderend einde van een dierbare alvast het nodige voorwerk te kunnen doen, dan kan u dat heel veel onnodige stress schelen.
Een rouwkaart ontwerpen of een tekst kunnen we helaas niet voor u schrijven, omdat iedereen een unieke en op de persoon geschreven tekst verdient.
Heel veel sterkte!

Was deze pagina nuttig?

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat