call 072 - 844 52 85 menu

10 uitvaart etiquette op een rij

timer Leestijd: 3 minuten

Uitvaart etiquetteAls er iemand overlijdt, wordt er een uitvaart geregeld. Heeft u een rouwkaart ontvangen, dan bent u welkom op de condoleance en wellicht ook op de uitvaart. Tijdens een uitvaart gelden bepaalde etiquette. De uitvaart etiquette zijn belangrijke waarden waar u zich aan dient te houden tijdens de uitvaart. Weet u niet precies welke dit zijn, dan leest u deze crematie en begrafenis etiquette hieronder.

Etiquette begrafenis en crematie

Zowel op een begrafenis als een crematie gelden etiquette. Dit zijn veelal dezelfde, daarom benoemen we ze hieronder samen.

 1. Reactie op een overlijden
  Is er een dierbare overleden, dan is het heel netjes om snel iets van u te laten horen. Dit kan door langs te gaan, te bellen of een kaart te sturen. Op die manier steunt u de nabestaanden en laat u weten dat u er voor hen bent.Heeft u een rouwkaart ontvangen, maar kunt u niet naar de condoleance en /of de uitvaart komen, laat dit dan voor de uitvaart aan de nabestaanden weten.
 2. Wees op tijd
  Een van de belangrijkste uitvaart etiquette is dat u op tijd moet zijn. Het is uiterst ongepast om te laat te zijn. Houdt ook rekening met de tijd dat u uw auto moet parkeren.
 3. Geen telefoon
  Een ander belangrijk etiquette is om uw telefoon ten alle tijden uit te zetten of op vliegtuig stand te zetten, zodat u er zeker van bent dat hij niet kan gaan. Ook niet op een trilfunctie.
 4. Draag gepaste kleding
  De tijden van de mantelpakjes en hoge hoeden zijn voorbij, maar er gelden nog steeds etiquette rondom begrafenis kleding.Gepaste kleding
  – Draag bij voorkeur nette zwarte kleding
  – Heeft u geen zwarte kleding, kies dan voor (donker)grijs of donkerblauw.
  – Kies voor weinig bloot, maar juiste bedekte kleding
  – Draag dichte schoenen
  – Staat er op de rouwkaart een dresscode, dan gaat deze altijd voor. Kies voor kleding die past bij deze dresscode.Ongepaste kleding
  – Draag geen slippers
  – Draag geen kleding met vlekken
  – Kies niet voor kleding met scheuren of gaten
  – Vermijd opvallende sieraden
  – Draag binnen geen zonnebril. Ook niet in uw haren.
 5. Kies sobere make-up
  Tuurlijk kunt u make-up opdoen, maar ook hierbij geldt dat het erg gepast is als dit minimaal is. Ga niet voor vrolijke felle kleuren. Het kan erg handig zijn om een waterproof mascara te kiezen, zo weet u zeker dat u geen zwart doorlopen ogen heeft na de uitvaart.
 6. Condoleance regels
  Een condoleance kan op verschillende manieren worden ingestoken. Bij de traditionele condoleance staan de familieleden op een rij en worden zij door iedereen gecondoleerd. Iedereen die naar de condoleance komt, staat achter elkaar in een rij totdat zij aan de beurt zijn. De familie kan er ook voor gekozen hebben om de condoleance minder formeel te houden. In dat geval staan de familieleden waarschijnlijk verspreid in een ruimte. Nabestaanden kunnen dan zelf kiezen naar welke familieleden zij toelopen om te condoleren.

  Als u iemand condoleert, doe dit dan vanuit uw hart en houdt het kort. Er staan waarschijnlijk nog meer mensen te wachten. Bovendien wordt de familie tijdens de condoleance door heel veel mensen aangesproken en hebben zij geen tijd en/of fut om met iedereen uitgebreid te praten.
 7. Geen jonge kinderen
  Het is niet gebruikelijk om jonge kinderen mee te nemen naar een condoleance of uitvaart, tenzij de overledene heel dichtbij stond.
 8. Iets meenemen
  Wilt u iets meenemen naar de uitvaart, dan is het verstandig om dit af te stemmen met de uitvaartondernemer. Bloemen kunt u natuurlijk altijd meenemen. Indien u deze bij de kist wilt neerleggen, leg deze dan altijd naast de kist. De bloemen die op de kist liggen, zijn van de familie. Koop hier een prachtig rouwboeket. Kiest u liever voor een ander geschenk, kijk dan eens op deze pagina “troostgeschenk“.
 9. Maak geen foto’s
  Een ander belangrijk begrafenis etiquette is om geen foto’s te maken, tenzij de familie u hierom heeft gevraagd.
 10. Social media
  Heeft u een foto of video van de uitvaart, dan is het uiterst ongepast om deze zonder afstemming met de familie op social media te plaatsen. Stem dit altijd eerst goed af, voordat u een post plaatst.

Was deze pagina nuttig?

© Uitvaartverzekeringwijzer.net 2014-2021
Saturnusstraat 68, 1829 CZ, Oudorp, Nederland
KvK nummer: 70310629 | BTW nummer: NL858252818B01

Comodo certificaat