menu

Uitvaart etiquette

Leestijd: 3 minuten

Uitvaart etiquetteTijdens een begrafenis of crematie gelden bepaalde uitvaart etiquette. Dit zijn belangrijke waarden en regels waar u zich aan dient te houden tijdens de uitvaart. Weet u niet precies welke dit zijn? Lees hieronder alle uitvaart etiquette.

Uitvaart etiquette en regels

Zowel op een begrafenis als een crematie gelden uitvaart etiquette. Dit zijn veelal dezelfde regels. Daarom benoemen we ze hieronder samen.

  1. Reactie op een overlijden
    Is er een dierbare overleden, dan is het heel netjes om snel iets van u te laten horen. Dit kan door langs te gaan, te bellen of een kaart te sturen. Op die manier steunt u de nabestaanden en laat u weten dat u er voor hen bent. Heeft u een rouwkaart ontvangen, maar kunt u niet naar de condoleance en /of de uitvaart komen? Laat dit dan voor de uitvaart aan de nabestaanden weten.
  2. Wees op tijd
    Een van de belangrijkste uitvaart etiquette is dat u op tijd moet zijn. Het is uiterst ongepast om te laat te zijn. Houdt ook rekening met de tijd dat u uw auto moet parkeren.
  3. Geen telefoon
    Een ander belangrijk etiquette is om uw telefoon ten alle tijden uit te zetten of op vliegtuig stand te zetten, zodat u er zeker van bent dat hij niet kan gaan. Ook niet op een trilfunctie.
  4. Draag gepaste kleding
    De tijden van de mantelpakjes en hoge hoeden zijn voorbij, maar er gelden nog steeds etiquette rondom begrafenis kleding.
  5. Kies sobere make-up
    Tuurlijk kunt u make-up opdoen, maar ook hierbij geldt dat het erg gepast is als dit minimaal is. Ga niet voor vrolijke felle kleuren. Het kan erg handig zijn om een waterproof mascara te kiezen. Zo weet u zeker dat u geen zwart doorlopen ogen heeft na de uitvaart.
  6. Condoleance regels
    Een condoleance kan op verschillende manieren worden ingestoken. Bij de traditionele condoleance staan de familieleden op een rij en worden zij door iedereen gecondoleerd. Iedereen die naar de condoleance komt, staat achter elkaar in een rij. Totdat zij aan de beurt zijn. De familie kan er ook voor gekozen hebben om de condoleance minder formeel te houden. In dat geval staan de familieleden waarschijnlijk verspreid in een ruimte. Nabestaanden kunnen dan zelf kiezen naar welke familieleden zij toelopen om te condoleren.
  7. Geen jonge kinderen
    Het is niet gebruikelijk om jonge kinderen mee te nemen naar een condoleance of uitvaart, tenzij de overledene heel dichtbij stond.
  8. Iets meenemen
    Wilt u iets meenemen naar de uitvaart? Dan is het verstandig om dit af te stemmen met de uitvaartondernemer. Bloemen kunt u natuurlijk altijd meenemen. Indien u deze bij de kist wilt neerleggen, leg deze dan altijd naast de kist. De bloemen die op de kist liggen, zijn van de familie. Koop hier een prachtig rouwboeket. Kiest u liever voor een ander geschenk, kijk dan eens op deze pagina “troostgeschenk“.
  9. Maak geen foto’s
    Een ander belangrijk begrafenis etiquette is om geen foto’s te maken, tenzij de familie u hierom heeft gevraagd.
  10. Social media
    Heeft u een foto of video van de uitvaart? Het is uiterst ongepast om deze zonder afstemming met de familie op social media te plaatsen. Stem dit altijd eerst goed af, voordat u een post plaatst.

Uitvaart etiquette en kleding

De kledingkeuze die u maakt voordat u naar een uitvaart gaat is erg belangrijk. Voor nabestaanden is het namelijk fijn om te zien dat u de moeite heeft gedaan om u netjes te kleden. Hieronder leest u wat gepaste en ongepaste uitvaart kleding is.

Gepaste kleding

  • Draag bij voorkeur nette zwarte kleding
  • Heeft u geen zwarte kleding, kies dan voor (donker)grijs of donkerblauw.
  • Kies voor weinig bloot, maar juiste bedekte kleding
  • Draag dichte schoenen
  • Staat er op de rouwkaart een dresscode, dan gaat deze altijd voor. Kies voor kleding die past bij deze dresscode.

Ongepaste kleding

  • Draag geen slippers
  • Draag geen kleding met vlekken
  • Kies niet voor kleding met scheuren of gaten
  • Vermijd opvallende sieraden
  • Draag binnen geen zonnebril. Ook niet in uw haren.

Bloemen etiquette

Ook zijn er bepaalde regels en etiquette met betrekking tot de bloemen voor een begrafenis of crematie. Zo krijgen wij vaak de vraag welke rouwbloemen geschikt zijn voor een uitvaart.

  • Bloemen op de kist:
    De bloemen op de kist worden ook wel de kistbedekking genoemd. De kistbedekking meestal door de nabestaanden besteld. Wilt u toch een boeket voor op de kist bestellen? Overleg dit dan eerst met de nabestaanden. Dit is een ongeschreven uitvaart regel.
  • Een rouwstuk of rouwboeket:
    Een rouwstuk of rouwboeket kan door iedereen worden besteld. Hier gelden geen speciale regels voor.
  • Biedermeier:
    De Biedermeier is een ronde bloemrijke bloemschikking, gemaakt in een schaal of een vaas. Voor de biedermeier geldt hetzelfde als voor een rouwstuk en rouwboeket. Hier zijn dus ook geen speciale etiquette voor.

© Kompas Storefronts BV 2014-2024
Tempeliersstraat 20A, 2012 ED, Haarlem
KvK nr: 83977635 | BTW nr: NL863057317B01